Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak usunąć piankę?

Featured Replies

Napisano

Przy zakładaniu drzwi, przesadziłem z pianką i upaprałem sobie futrynę. Da się to czymś zmyć? Ale tak, żeby nie zmyć pianki, razem z okleiną. Widziałem kiedyś jakiś zmywacz do pianki w jakiejś hurtowni, ktoś używał? Może macie jakieś domowe sposoby.

Napisano

> Przy zakładaniu drzwi, przesadziłem z pianką i upaprałem sobie futrynę. Da się to czymś zmyć? Ale

> tak, żeby nie zmyć pianki, razem z okleiną. Widziałem kiedyś jakiś zmywacz do pianki w jakiejś

> hurtowni, ktoś używał? Może macie jakieś domowe sposoby.

Lekko zeskrzybać, ale delikatnie, by nie zeskrzybać przy okazji okleiny biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Lekko zeskrzybać, ale delikatnie, by nie zeskrzybać przy okazji okleiny

Już próbowałem. Gdzie była grubsza warstwa, ładnie zeszło, gdzie jest cieniutka warstwa, jest problem.

Napisano

> Przy zakładaniu drzwi, przesadziłem z pianką i upaprałem sobie futrynę. Da się to czymś zmyć? Ale

> tak, żeby nie zmyć pianki, razem z okleiną. Widziałem kiedyś jakiś zmywacz do pianki w jakiejś

uzywal, ale slabo te pianke rozpuszcza.

Napisano

Wszystkie czyściki do piany są na bazie acetonu. Może to zaszkodzić okleinie ,ale niekoniecznie. Trzeba by było wykonać próbę w najmniej widocznym miejscu. można też popróbować Meglio, ma silne właściwości penetrujące.

Napisano

> Wszystkie czyściki do piany są na bazie acetonu. Może to zaszkodzić okleinie ,ale niekoniecznie.

> Trzeba by było wykonać próbę w najmniej widocznym miejscu. można też popróbować Meglio, ma

> silne właściwości penetrujące.

nie chodzi o czyscik, bo ten dziala tylko na swieza pianke.

Napisano

Jeśli pianka wyschła, to zeskrob nożykiem do papieru tyle ile dasz radę, żeby nie porysować okleiny. No a potem polecam pocierać delikatnie pumeksem. Tylko ten pumeks musi być delikatnie twardszy od zaschniętej pianki, ale nie na tle twardy żeby rysować okleinę. U mnie to się sprawdziło, miałem 3 różne pumeksy i jakoś dobrałem, śladów po moim fachowym osadzaniu futryn brak wink.gif

Napisano

jest srodek seleny/tytan'a na bazie nafty rozpuszcza zastygnieta pianke nie niszczac podloza; stosowalem wiele razy na parapetach z mdf'u

Napisano

> ...upaprałem sobie futrynę...

A tak na marginesie, na przyszłość. Przy pracach z pianką oklejaj wszystko co może zostać upaprane papierową taśmą malarską. Po ścięciu nożykiem wszelkich naddatków, odklejasz taśmę i masz czyściutko.

Napisano
  • Autor

> A tak na marginesie, na przyszłość. Przy pracach z pianką oklejaj wszystko co może zostać upaprane

> papierową taśmą malarską. Po ścięciu nożykiem wszelkich naddatków, odklejasz taśmę i masz

> czyściutko.

Robiłem tak, ale teraz rutyna mnie zgubiła blush.gif

Napisano

> Robiłem tak, ale teraz rutyna mnie zgubiła

Poczekaj. Sama skruszeje i będzie można palcem zetrzeć.

Jeśli słoneczko poświeci (UV) to jeszcze szybciej...

Napisano

> Poczekaj. Sama skruszeje i będzie można palcem zetrzeć.

> Jeśli słoneczko poświeci (UV) to jeszcze szybciej...

Ale zostanie cieniutka warstwa niestety.

Napisano

Ja zmywałem czystym acetonem i na moich futrynach nie zostawiło śladu. Ale warto gdzieś najpierw próbę zrobić.

Napisano
  • Autor

> jest srodek seleny/tytan'a na bazie nafty rozpuszcza zastygnieta pianke nie niszczac podloza;

> stosowalem wiele razy na parapetach z mdf'u

Tytana nie znalazłem, ale kupiłem środek Soudala PU Remower. Świetna rzecz. Po posmarowaniu, trzeba odczekać pół godziny, zeskrobać dołączoną szpachelką i wytrzeć szmatką. Po piance nie ma śladu a z okleiną nic się nie stało.

Napisano

> Tytana nie znalazłem, ale kupiłem środek Soudala PU Remower. Świetna rzecz. Po posmarowaniu, trzeba

> odczekać pół godziny, zeskrobać dołączoną szpachelką i wytrzeć szmatką. Po piance nie ma śladu

> a z okleiną nic się nie stało.

grinser006.gif

Napisano

Ja polecam Cifa...niedawno robiłem przy oknach i mi wyciekło i poszło po profilu...z grubsza oderwałem, w miarę możliwości zdrapałem giętkim, ostrym nożem i potem cifa na szmatkę i...ładnie schodziło...