Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mogę zapłacić PCC na poczcie?

Featured Replies

Napisano

tzn wypełniam deklarację, wysyłam listem i wpłacam jednocześnie w okienku na koncie wyliczony podatek? Czy dowód wpłaty w okienku wystarczy w WK do rejestracji?

do nauczycieli - TAK WIEM da się przez internet ale nie o to pytam zlosnik.gif

Napisano

> tzn wypełniam deklarację, wysyłam listem i wpłacam jednocześnie w okienku na koncie wyliczony

> podatek? Czy dowód wpłaty w okienku wystarczy w WK do rejestracji?

A jest wymagany?

Napisano
  • Autor

> A jest wymagany?

ponoć tak icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Ponoć nie.

nie chce mi się tam dymać dwa razy, nie mam czasu dlatego wolę to zapłacić od razu. Pytanie brzmiało czy tak można zlosnik.gif

Napisano

> ponoć tak

Dowód zakupu, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu (jeśli była), tablice i wniosek.

Przynajmniej tak piszą na stronie wydziału komunikacji na Mokotowie

Napisano

> \Pytanie

> brzmiało czy tak można

a zadałeś je komuś z WK np przez telefon ? grinser006.gif

Napisano

> nie chce mi się tam dymać dwa razy, nie mam czasu dlatego wolę to zapłacić od razu. Pytanie

> brzmiało czy tak można

Na poczcie, w okienku w skarbowym czy przez net to żadna różnica.

Napisano

> nie chce mi się tam dymać dwa razy, nie mam czasu dlatego wolę to zapłacić od razu. Pytanie

> brzmiało czy tak można

Ciężko powiedzieć. Biorąc pod uwagę, że to będzie wymysł pani z WK, to może wystarczyć, a może być tak, że pani zażąda pieczątki notariusza i wymacania jej po cyckach. wink.gif

Napisano

> Na poczcie, w okienku w skarbowym czy przez net to żadna różnica.

Dla Ciebie czy dla mnie żadna. Ale jeśli ktoś jest w stanie wymyślić obowiązek złożenia potwierdzenia płatności PCC czy dowodu zawarcia polisy OC to i forma może mu przyjść do głowy szczególna.

Napisano
  • Autor

> Dowód zakupu, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu (jeśli była), tablice i wniosek.

> Przynajmniej tak piszą na stronie wydziału komunikacji na Mokotowie

a jak nie będę zmieniał blach to musze blachy i tak brac z auta czy nie ? (blachy z tego samego powiatu)

Napisano

> a jak nie będę zmieniał blach to musze blachy i tak brac z auta czy nie ? (blachy z tego samego

> powiatu)

Musisz wziąć - naklejki dadza nowe. ok.gif

Napisano

> a jak nie będę zmieniał blach to musze blachy i tak brac z auta czy nie ? (blachy z tego samego

> powiatu)

Tablice muszą być zalegalizowane poprzez naklejenie nowych naklejek. Jak by to głupio nie brzmiało to tak niestety jest i panienka z okienka musi to zrobić. jak się ładnie uśmiechniesz to może Ci zaufa i pozwoli samemu nakleić. zlosnik.gif

Możesz być natomiast złośliwy i przynieść je uwalone w czymś śmierdzącym. zlosnik.gif

Napisano

> Ciężko powiedzieć. Biorąc pod uwagę, że to będzie wymysł pani z WK, to może wystarczyć, a może być

> tak, że pani zażąda pieczątki notariusza i wymacania jej po cyckach.

W takiej sytuacji należy zarządać podstawy prawnej dla uzasadnienia jej żądania.

Napisano
  • Autor

> Musisz wziąć - naklejki dadza nowe.

dobra to już wszystko wiem, może głupio to zabrzmi ale nigdy nie kupowałem auta z mojego miasta więc nie wiem zlosnik.gif

Napisano

> Próbowałeś kiedyś dyskutować z podrzędnym urzędnikiem na temat przepisów prawa?

Oczywiście smile.gif. Na temak kodeksu postępowania administracyjnego. Tylko pani miała pecha, że znałem tę ustawę lepiej niż ona smile.gif

Napisano

> Możesz być natomiast złośliwy i przynieść je uwalone w czymś śmierdzącym.

W moim WK nad każdym okienkiem umieszczono ogromny napis "TABLICE PROSZĘ PRZYNOSIĆ CZYSTE!!!". zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście . Na temak kodeksu postępowania administracyjnego. Tylko pani miała pecha, że znałem tę

> ustawę lepiej niż ona

Pomogło Ci to jakoś w przekonaniu jej do swoich racji? Ja też czasami próbowałem. Po kilku próbach rozmowy z "ludzkim automatem" odpuszczałem i dreptałem piętro wyżej. Zarządzający automatami zwykle załatwiał temat od ręki. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> W moim WK nad każdym okienkiem umieszczono ogromny napis "TABLICE PROSZĘ PRZYNOSIĆ CZYSTE!!!".

Ale to prośba a nie żadanie smile.gif

U mnie panie z WK wysyłają klientów do łazienki celem umycia tablic smile.gif

Napisano

> Pomogło Ci to jakoś w przekonaniu jej do swoich racji?

Pomogło. Paniu przy meldowaniu czasowym dziecka zarządała odpisu z aktu urodzenia. Na moje pytanie czy Paniu pracuje na Kodeksie postępowania administracyjnego pani odpowiedziała twierdząco. Ja jej na to, że art 220 Kpa mówi, że organ nie ma prawa żądać dokumentów, któe posiada w swoich rejestrach. A pani mi na to, że ona nie ma tego rejestru tylko prowadzi go inny wydział. Ja jej na to: "proszę pani ale ja nie składam wniosku do wydziału X czy Y tylko do prezydenta miasta. Organem jest tu prezydent, który jako organ prowadzi zarówno ewidencję ludności jak i meldunki. Więc skoro prezydent posiada informacje zawarte w akcie urodzenia to ten sam prezydent nie ma prawa żądać odpisu". No i pani zmiękłą smile.gif

A Twoja metoda też często jest skuteczna - ale to już następny etap smile.gif

Napisano

> dobra to już wszystko wiem, może głupio to zabrzmi ale nigdy nie kupowałem auta z mojego miasta

> więc nie wiem

Jeszcze jedno - choć to nie jest regułą. Na vlepce na szybie masz mały numerek - w moim W.K. strasznie go potrzebują do przerejestrowania. grinser006.gif

Napisano

> Jeszcze jedno - choć to nie jest regułą. Na vlepce na szybie masz mały numerek - w moim W.K.

> strasznie go potrzebują do przerejestrowania.

No nie mów koledze, że oprócz tablic ma zabrać do WK także przednią szybę... boje_sie.gifooniee.gifpanic.gifgrinser006.gifhehe.gif

Napisano

> No nie mów koledze, że oprócz tablic ma zabrać do WK także przednią szybę...

Nie szybę, ale odczytany numerek jest potrzebny.

Napisano

> Tablice muszą być zalegalizowane poprzez naklejenie nowych naklejek. Jak by to głupio nie brzmiało

> to tak niestety jest i panienka z okienka musi to zrobić. jak się ładnie uśmiechniesz to może

> Ci zaufa i pozwoli samemu nakleić.

> Możesz być natomiast złośliwy i przynieść je uwalone w czymś śmierdzącym.

tyle, że jakiś czas temu zmieniły się zasady legalizacji tablic http://www.transport.gov.pl/2-482b082dbb417-1795304-p_7.htm grinser006.gif

Napisano

> tzn wypełniam deklarację, wysyłam listem i wpłacam jednocześnie w okienku na koncie wyliczony

> podatek? Czy dowód wpłaty w okienku wystarczy w WK do rejestracji?

> do nauczycieli - TAK WIEM da się przez internet ale nie o to pytam

Dowód wpłaty nie jest potrzebny do WK, ich to nie interesuje, to Twój obowiązek opłacenia więc nie ma znaczenia gdzie opłacasz, dowód wpłaty warto jedynie zachować dla siebie.

Od nauczycieli wink.gif PCC3 możesz również elektronicznie wysłać, tak samo jak przelew, więc żeby dokonać prawidłowo czynności nie musisz w ogóle ruszać się z domu tylko zrobić to przy wieczornym piwku 20.GIF