Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kołpaki

Featured Replies

Napisano

Zgubiłem jeden kołpak. Zdarza się.

Kiedy je kiedyś kupowałem nie liczyłem że przeżyją aż tylezlosnik.gif. To są tanie podróby, ale jakościowo "ujdą". Problem pojawił się gdy postanowiłem dokupić brakujący (nie ma już takich wzorów), a jeszcze większy gdy postanowiłem kupic komplet nowych.

Otóż - wszystko co znalazłem na Allegro to zwykły szajs, nieporównywalnie bardziej gówniany niż to co kupiłem 4 lata temu, a oryginalne kosztują mniej więcej tyle ile niedroga felgazlosnik.gif.

Zna ktoś może jakiś sklep/producenta/hurtownika gdzie możnaby kupić nieoryginalne kołpaki mniej przerażającej jakości??

(rozmiar 16 cali jeśli to ma znaczenie)

Napisano

> Zgubiłem jeden kołpak. Zdarza się.

> Kiedy je kiedyś kupowałem nie liczyłem że przeżyją aż tyle. To są tanie podróby, ale jakościowo

> "ujdą". Problem pojawił się gdy postanowiłem dokupić brakujący (nie ma już takich wzorów),

a jakie te kołpaki masz/miałeś?

Ja w fieście miałem na zimę kołpaki Jacky wzór Nascar i były całkiem całkiem, parę zim przeżyły.

brat

Napisano

Zostaw stal... prosze.

Napisano

> Zna ktoś może jakiś sklep/producenta/hurtownika gdzie możnaby kupić nieoryginalne kołpaki mniej

> przerażającej jakości??

Rodzicom na zimę kupiłem oryginalne kołpaki Peugeot z demontażu.

15" za 120zł.

Wzór obowiązujący z 5-6 lat temu wink.gif

Jakościowo nie ma porównania z "rzemieślniczymi" które pękają czasem już przy zakładaniu.

Napisano
  • Autor

> a jakie te kołpaki masz/miałeś?

Hmmm...... Nazywało się to wzór VW, ale nie przywiązywałem do tego wagi. Liczyło się to, że były zupełnie niezłej jakości jak na swoją cenę (60zł za komplet).

Teraz nawet za 3x tyle są dostępne tylko wzory typu "SG-01" (Spod Grójcazlosnik.gif) o jakości uchwytu samochodowego, który kupiłem niedawno i zaraz po otrzymaniu przesyłki wylądował w koszu na śmiecizlosnik.gif.

> Ja w fieście miałem na zimę kołpaki Jacky wzór Nascar i były całkiem całkiem, parę zim przeżyły.

> brat

Poszukam "Nascar".

Napisano
  • Autor

> Zostaw stal... prosze.

Wyglądaja okropnie a poza tym żona się burzyzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Rodzicom na zimę kupiłem oryginalne kołpaki Peugeot z demontażu.

> 15" za 120zł.

> Wzór obowiązujący z 5-6 lat temu

> Jakościowo nie ma porównania z "rzemieślniczymi" które pękają czasem już przy zakładaniu.

Jak rozumiem wpisać na Allegro "z demontażu" czy cuś??zlosnik.gif

Napisano

> Zgubiłem jeden kołpak. Zdarza się.

a ja od kilku lat nie zgubiłem ani jednego - kołpaki to zło i szpecenie samochodu panic.gif

Napisano

> Jak rozumiem wpisać na Allegro "z demontażu" czy cuś??

Rada na przyszłość, kołpaki zawsze mocuj trytytkami. Najmocniejsze i najlepsze są czarne ok.gifswiety.gif

W miejscu czego szukasz? wpisz markę auta oraz rozmiar kołpaków, wciśnij ENTER i.... wuala 001.gif

Napisano

wyszukaj kołpak > marka i zaznacz opcje używane w 95% to oryginały wyrzuci wyszukiwarka

Napisano

Miałem kiedyś kołpaki firmy Górecki Argo. Kosztowały grosze a jakość była całkiem przyzwoita - wygląd dupy nie urywa ale plastyk było dosyć gruby i kołpaki mocno się trzymały kół (zgubiłem jeden kołpak dopiero jak miałem dzwona).

Może się jakość nie pogorszyła? smile.gif

http://www.gorecki.pl/kategorie_argo_ik41_pg0.html

Napisano

A nie ma w okolicy szrociku ze Skodą?

grinser006.gif

A na Allegro jest sporo firm co handlują częściami z rozbiórki, u takich trzeba szukać (żeby nie kupić od kokoś kto je zdjął wczoraj z auta sąsiada) grinser006.gif

Napisano

> wyszukaj kołpak - marka i zaznacz opcje używane w 95% to oryginały wyrzuci wyszukiwarka

Dokładnie tak się tego szuka zlosnik.gif Ewentualnie możesz jeszcze dopisać średnicę.

Napisano

kolpaki.net.pl

tylko nie pchaj na sile jak nie beda chcialy wejsc. Jakby sie tak stalo to lekko trzeba podgiac drut dociskajacy.

Napisano

> Rada na przyszłość, kołpaki zawsze mocuj trytytkami. Najmocniejsze i najlepsze są czarne

wysarczy ewentualnie nieco wyplaszczyc drut w miejscu gdzie jest zaworek i kolpak bedzie tak siedzial ze nie bedzie mial prawa spasc

albo kupic kolpaki mocowane pod sruby

Napisano

> Hmmm...... Nazywało się to wzór VW, ale nie przywiązywałem do tego wagi. Liczyło się to, że były

> zupełnie niezłej jakości jak na swoją cenę (60zł za komplet).

> Teraz nawet za 3x tyle są dostępne tylko wzory typu "SG-01" (Spod Grójca) o jakości uchwytu

> samochodowego, który kupiłem niedawno i zaraz po otrzymaniu przesyłki wylądował w koszu na

> śmieci.

> Poszukam "Nascar".

masz ze cztery opcje,

-zostawić czarne stalowe felgi - ale wiadomo, zazwyczaj auto dużo traci na wyglądzie,

-teraz zrobiła się widzę moda na lakierowanie felg stalowych proszkowo na srebrno - i w zależności od auta wygląda to nawet nieźle - ale wiadomo to trwa i kosztuje też trochę więc najwygodniej zrobić to latem kiedy jeździ się na innych kołach,

- kolejna opcja to kołpaki używane oryginalne - ja tak zrobiłem w obecnym aucie, kupiłem w firmie gdzie może najtaniej nie jest ale dostałem paragon wiec liczę na to, że nie pochodzą z kradzieży, zaletą oryginałów jest to, że trzymają się bardzo dobrze, koła nie biją po ich założeniu i zazwyczaj wzory są dość ładne, niestety mogą "nieoczekiwanie zmienić właściciela"

- kołpaki zamienniki tu może być różnie z jakością, biciem etc.

brat

Ps. Co do Nascarów to trzeba uważać bo są mocno wklęsłe środkiem i nie do wszystkich aut pasują, na Fieście IV wyglądały nawet nieźle, na Astrze G nie tylko, że nie pasują do felgi (nie siadają całkowicie), a wyglądają na tym aucie tragicznie sick.gif

Napisano

> Miałem kiedyś kołpaki firmy Górecki Argo. Kosztowały grosze a jakość była całkiem przyzwoita -

> wygląd dupy nie urywa ale plastyk było dosyć gruby i kołpaki mocno się trzymały kół (zgubiłem

> jeden kołpak dopiero jak miałem dzwona).

> Może się jakość nie pogorszyła?

> http://www.gorecki.pl/kategorie_argo_ik41_pg0.html

Też teraz używam kompletu od Góreckiego.

Bije na głowę te poputarnie dostępne na rynku pod względem jakości.

Moim zdaniem górecki robi bardzo przyzwoite kołpaki. Co najważniejsze bardzo fajnie pasują w felgi co nie jest normą dla innych producentów. Trzy maja bardzo dobrze, a jednocześnie nie ma większych kłopotów z montażem.

Napisano

> Rada na przyszłość, kołpaki zawsze mocuj trytytkami. Najmocniejsze i najlepsze są czarne

> W miejscu czego szukasz? wpisz markę auta oraz rozmiar kołpaków, wciśnij ENTER i.... wuala

Nie wiem jak u innych ale u mnie tyrtyrki na kołpakach powodują odruch zwrotny zlosnik.gif Kołpak ma być tak dopasowany żeby siedział mocno i bezproblemowo bez żadnych udziwnień.

A jak będzie ktoś chciał ukraść to najmocniejsza tyrtyrka nie pomoże...

Napisano
  • Autor

Najlepiej jak najgrubsze i nie obciętezlosnik.gif.

To się nazywa "rydwan style".

Napisano

> Najlepiej jak najgrubsze i nie obcięte.

> To się nazywa "rydwan style".

Czytasz w moich myślach zlosnik.gif

Napisano

> W miejscu czego szukasz? wpisz markę auta oraz rozmiar kołpaków, wciśnij ENTER i.... wuala

Aaaa...po co te trytrytki? Wygląda to jakby tylko po Warszawie się jeździło...Opel jakoś potrafił swoje kołpaxy zrobić tak, że są:

a. płaskie

b. siedzą tak, że aż strach je ściągać, żeby nie połamać - na szczęście są na tyle elastyczne, że nie pękają.

Widać DA się zrobić nieodpadające i solidne kołpaki.

A trytrytki stosować zgodnie z ich przeznaczeniem.

Napisano

> Widać DA się zrobić nieodpadające i solidne kołpaki.

Ja się dziwię, że większość producentów nie robi tak jak Fiat, Kia czy Hyundai - kołpaki przykręcane śrubami razem z kołem. Jest to nie do ukradzenia ani zgubienia, są lżejsze, płaskie lub nawet wklęsłe, nie uszkadzają rantów felgi i lepiej wyglądają. Nawet rzemiosło jeszcze na to nie wpadło facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> Nawet rzemiosło jeszcze na to nie wpadło .

Rzemiosło na to nie wpadło, bo to mnoży liczbę wariantów - istotna jest już nie tylko średnica, ale w pewnym zakresie znaczenie ma offset felgi, do tego liczba śrub, ich rozstaw, itd.

Napisano

> Nawet rzemiosło

> jeszcze na to nie wpadło .

Hoho, to by musieli natłuc wersji, praktycznie do każdego modelu samochodu (a właściwie rozstawu śrub, offsetu, kształtu śrub) inny kołpak hehe.gif

No to wymyślili jak zrobić żeby pasowało do 99% felg.

I dodatkowo każdy ukradziony czy zgubiony kołpak oznacza ze klient przyjdzie i kupi następne.