Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I jak tam odpalanie w mrozy ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> hehe, ja też ratowałem wczoraj golfa

tego Twojego nowego grinser006.gif

Napisano

> tego Twojego nowego

że ja niby golfa?

nigdy foch.gif

Napisano

> U mnie -17*C i odpalił bez problemu tylko że HF zastrajkowało i nie chciało zamknąć auta później

> od taiło

Podczas ostatnich mrozów po raz pierwszy odpalałem klekota przy tak niskiej temperaturze, -20*C.

Szedłem do samochodu z takim lekkim niepokojem, ale udało się za pierwszym razem. smile.gif

Przy czym ale pierwsze sekundy pracy nie przypominały normalnej pracy diesla. Aż się boję co będzie przy niższych temperaturach.

O ile w sprawnym benzynowcu praktycznie tylko stan akumulatora się liczy, to w dieslu jest ruletka. Nawet tankując "arktyczne" paliwo, poniżej -20*C można nie odjechać... oslabiony.gif

Mając benzynowca, temperaturami do -25*C nawet się nie przejmowałem. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podczas ostatnich mrozów po raz pierwszy odpalałem klekota przy tak niskiej temperaturze, -20*C.

> Szedłem do samochodu z takim lekkim niepokojem, ale udało się za pierwszym razem.

> Przy czym ale pierwsze sekundy pracy nie przypominały normalnej pracy diesla. Aż się boję co będzie

> przy niższych temperaturach.

> O ile w sprawnym benzynowcu praktycznie tylko stan akumulatora się liczy, to w dieslu jest ruletka.

> Nawet tankując "arktyczne" paliwo, poniżej -20*C można nie odjechać...

> Mając benzynowca, temperaturami do -25*C nawet się nie przejmowałem.

dzisiaj diesel od mojego sąsiada kręcił kręcił ale nie chciał odpalić zlosnik.gif

Napisano

> dzisiaj diesel od mojego sąsiada kręcił kręcił ale nie chciał odpalić

Moja sąsiadka w zeszłych latach poległa już łącznie 3 razy, przy temperaturach minus 20-30 stopniach.

Dwa razy na ulicy oslabiony.gif i raz od razu na parkingu. Za każdym razem paliwo arktyczne z jakiejś markowej stacji (Statoil, BP albo Shell, nie pamiętam). oslabiony.gif

Samochód to Citroen C-Crosser jakieś HDI (żeby nie było, że nie na temat wink.gif ).

Napisano

U mnie, jak nie zakręcę co dwa dni (w te siarczyste mrozy), to trzeba podłączać do ładowania.

Aku (Centra?) ma już ponad 2,5 roku - wymienić na nowy czy jeszcze nie smile.gif?

I drugie pytanie - rok temu zmieniłem żarówki pozycyjnych na LEDowe. Czy tzw. "prądy błądzące" spowodowane LEDowymi światłami (świecą się po wyłączeniu silnika przez dobrą minutę, a może dłużej???) mogą doprowadzać do szybszego wyładowania aku? Ktoś coś wie w temacie?

Napisano

. Za każdym razem paliwo arktyczne z jakiejś markowej

> stacji (Statoil, BP albo Shell, nie pamiętam).

Jeżdżę już trzecim dieslem (fakt, że każdym nie dłużej niż 3 lata). Leję zwykły olej napędowy bez dodatków. Auta przy każdych mrozach odpalały. Fakt, że poniżej -20, po nocy zdarzyło się kręcić drugi raz, ale to wszystko. A auta różnych marek: Volkswagen, Peugeot i Dacia Logan).

Napisano

> U mnie, jak nie zakręcę co dwa dni (w te siarczyste mrozy), to trzeba podłączać do ładowania.

> Aku (Centra?) ma już ponad 2,5 roku - wymienić na nowy czy jeszcze nie ?

może po prostu porządnie naładować... ja mam w dieslu centrę standard, czyli najtańszą, ma już 5 lat za sobą i jeszcze żyje, choc co to za zycie.

> I drugie pytanie - rok temu zmieniłem żarówki pozycyjnych na LEDowe. Czy tzw. "prądy błądzące"

> spowodowane LEDowymi światłami (świecą się po wyłączeniu silnika przez dobrą minutę, a może

> dłużej???) mogą doprowadzać do szybszego wyładowania aku? Ktoś coś wie w temacie?

jak coś się świeci, pobiera prąd, jak pobiera go z baterii, to powoduje jej rozładowywanie. Teraz kwestia tego jak długo świeci i ile tego prądu pobiera, dioda nie powinna dużo

Napisano
  • Autor

> U mnie -17*C i odpalił bez problemu tylko że HF zastrajkowało i nie chciało zamknąć auta później

> od taiło

wróciła odwilż i wszystkie przyciski w HF działają zlosnik.gifserduszka.gif