Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna usterka skrzyni biegów (?)

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Corolla e11, 1.6 benzyna, 1998 rok.

Objawy: od czasu do czasu (losowo), po ruszeniu z miejsca (np. po postoju na czerwonym świetle) nie da się zmienić biegu, skrzynia blokuje się na jedynce i kaput. Rozwiązania siłowe nie wchodzą w grę. Pomaga zatrzymanie auta i zgaszenie silnika. Po takim "resecie" można normalnie zmieniać biegi do czasu następnego wystąpienia usterki (czasem na następnych światłach, czasem tydzień później).

Co to może być?

Napisano

> Pacjent: Corolla e11, 1.6 benzyna, 1998 rok.

Sprzęgło na lince? To może linka do wymiany, a konkretnie samoregulacja czasem popuszcza?

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło na lince? To może linka do wymiany, a konkretnie samoregulacja czasem popuszcza?

Pojęcia nie mam. Auto kolegi, który nie ma wielkiej wiedzy na ten temat...

Napisano

sprawdzić jak jest sterowane sprzęgło, czy linka czy wysprzęglikiem, pooglądać czy nie jest uszkodzona linka, ew. czy nie ma wycieku z wysprzeglika, sprawdzić poziom płynu hamulcowego, ew. wymienić w ukladzie sprzęgla. Może warto też wymienić olej w skrzyni

Napisano

> Objawy: od czasu do czasu (losowo), po ruszeniu z miejsca (np. po postoju na czerwonym świetle) nie

> da się zmienić biegu, skrzynia blokuje się na jedynce i kaput. Rozwiązania siłowe nie wchodzą

> w grę. Pomaga zatrzymanie auta i zgaszenie silnika. Po takim "resecie" można normalnie

> zmieniać biegi do czasu następnego wystąpienia usterki (czasem na następnych światłach, czasem

> tydzień później).

> Co to może być?

W mojej toyce blokowało się na II, później padł I. Serwis wymienił przesuwkę biegu i synchronizatory

Napisano

U mnie w stilo taki objaw świadczył o niepoprawnym działaniu wysprzęglika.

Ja mam układ hydrauliczny - jak jest w aucie kolegi niewiem.gif

Problem zniknął po wymianie płynu na nowy i odpowietrzeniu układu.

W punciaku jedynce gdzie sprzęgło sterowane było linka pomagało jej naciągnięcie.

Napisano

> sprawdzić jak jest sterowane sprzęgło, czy linka czy wysprzęglikiem,

Ale opis usterki jest mało precyzyjny: ja go odbieram tak, że sprzęgło normalnie pracuje, tylko biegu zmienić nie można...

Napisano
  • Autor

> Ale opis usterki jest mało precyzyjny: ja go odbieram tak, że sprzęgło normalnie pracuje, tylko

> biegu zmienić nie można...

Tak.

Napisano

> Ale opis usterki jest mało precyzyjny: ja go odbieram tak, że sprzęgło normalnie pracuje, tylko

> biegu zmienić nie można...

Ale z drugiej strony jeśli po zgaszeniu silnika biegi już można zmieniać to jednak chyba problem w sprzęgle hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło na lince?

Poczytałem troszkę w necie i wygląda na to, że raczej na lince.

Napisano

w e11 jak i w e10 i nie wykluczone, że we wcześniejszych też jest hydraulika...

Napisano

> Objawy: od czasu do czasu (losowo), po ruszeniu z miejsca (np. po postoju na czerwonym świetle) nie

> da się zmienić biegu, skrzynia blokuje się na jedynce i kaput. Rozwiązania siłowe nie wchodzą

> w grę. Pomaga zatrzymanie auta i zgaszenie silnika. Po takim "resecie" można normalnie

> zmieniać biegi do czasu następnego wystąpienia usterki (czasem na następnych światłach, czasem

> tydzień później).

> Co to może być?

W mojej e12 bywało podobnie, pomagało przygazowanie albo wyłączenie, wreszcie się wk... i wymieniłem sprzęgło i pomogło na 2 lata

Napisano

> tydzień później).

> Co to może być?

Generalnie japończyki z tamtych lat lubiały mieć problemy ze skrzynią (choć najcześciej ze wstecznym).Musi podjechać do mechera żeby zobaczył temat,możliwe że jakiś element sterowania układem zmiany biegów choć to co mówisz o gaszeniu auto jest dziwne niewiem.gifJeśli problem jest w skrzyni nie opłaca się nic robić szczególnie że kolega o ile mi wiadomo w to auto nie chce inwestować.Można zastosować ewentualnie ceramizer do skrzyni-mi zregenerował prawie że padniętą skrzynie w Roverze 416.

Napisano

> Ale z drugiej strony jeśli po zgaszeniu silnika biegi już można zmieniać to jednak chyba problem w

> sprzęgle

Ale z trzeciej strony problem nie dotyczy (raczej) sprzęgła, bo czytamy:

Quote:

Pomaga zatrzymanie auta i zgaszenie silnika.

Nie jest napisane, że właściciel problemu depcze hamulec, dusząc jednocześnie silnik, bo sprzęgło nie rozłącza...

Więc pomaga zatrzymanie (bo nie mam pojęcia, na co miało by wpływ wyłączenie silnika... niewiem.gif) - była robiona próba bez wyłączenia silnika? Jeśli wtedy biegi da się zmienić bez problemu, to wielce prawdopodobnym jest, że coś blokuje zmianę biegu w skrzyni.

Zaznaczam jednak, że jedyna skrzynia biegów rozebrana i złożona przeze mnie to była skrzynia Ogara 200 001.gif

Napisano

> Ale z trzeciej strony problem nie dotyczy (raczej) sprzęgła, bo czytamy: Quote:

> Pomaga zatrzymanie auta i zgaszenie silnika.

No toż właśnie niewysprzęglanie (np wskutek rozciągniętej linki sprzęgła) skutkuje utrudnioną zmianą biegów przy pracującym silniku.

Na zgaszonym silniku i zatrzymanym aucie zasadniczo można sobie wachlować biegami bez dotykania sprzęgła, bo wałki w skrzyni stoją.

Napisano

> No toż właśnie niewysprzęglanie (np wskutek rozciągniętej linki sprzęgła) skutkuje utrudnioną

> zmianą biegów przy pracującym silniku.

I co: linka/układ hydrauliczny odmawia posłuszeństwa tylko dla jednego biegu i to raz na tydzień? hmm.gif Ciekawa teoria, ale chyba nie do końca prawdziwa, bowiem kiedy źle odpowietrzyłem układ hydrauliczny, to sprzęgło brało tuż nad podłogą, ale zawsze jednakowo, bez względu na porę dnia, włączany bieg czy fazy księżyca.

Napisano

> I co: linka/układ hydrauliczny odmawia posłuszeństwa tylko dla jednego biegu i to raz na tydzień?

Nie wiem, ale nie wykluczałbym źle działającego sprzęgła, tak jak Ty ostatecznie definitywnie wykluczyłeś.

Zauważ, że kolega wątkotwórca pisze, że dzieje się to zazwyczaj po staniu na światłach.

Jeśli on ma nawyk trzymania na wysprzęgleniu, to może wysprzęglik popuszcza płyn i następuje cześciowe zasprzęglenie (sprzegłoslizga sie na tyle lekko że nie dusi silnika, ale utrudnia zmianę biegu, bo jest napór na kołach zębatych wałków w skrzyni)

Jeśli jest na linkę, to tam zazwyczaj jest ząbkowy mechanizm samoregulacji na pancerzu. Doświadczyłem kiedyś awarii takiej samoregulacji, co prawda polegała ona na gwałtownym zasprzęglaniu (nagle i nieregularnie) ale wyobrażam sobie zużycie tejże samoregulacji tak, że np puszcza o 1 ząbek.

> Ciekawa teoria, ale chyba nie do końca prawdziwa, bowiem kiedy źle odpowietrzyłem układ

> hydrauliczny, to sprzęgło brało tuż nad podłogą, ale zawsze jednakowo, bez względu na porę

> dnia, włączany bieg czy fazy księżyca.

Skoro Twój case wszystko wyjaśnia to opowiedz koledze jak naprawić problem ok.gif

Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że zapowietrzenie wysprzęglika to nie jedyny rodzaj awarii jakiej może doznać.

Napisano

> Zauważ, że kolega wątkotwórca pisze, że dzieje się to zazwyczaj po staniu na światłach.

> Jeśli on ma nawyk trzymania na wysprzęgleniu, to może wysprzęglik popuszcza płyn i następuje

> cześciowe zasprzęglenie (sprzegłoslizga sie na tyle lekko że nie dusi silnika, ale utrudnia

> zmianę biegu, bo jest napór na kołach zębatych wałków w skrzyni)

To się kupy nie trzyma, bo zauważ, że biegu nie można zmienić, co odbieram jako brak możliwości choćby i wrzucenia luzu, a to, jak powszechnie wszyscy wiemy, jest możliwe bez użycia sprzęgła, jedynie by poszło to gładko, nie możesz ani przyspieszać, ani hamować silnikiem i wrzucisz luz, nawet tego nie czując.

Napisano

> To się kupy nie trzyma, bo zauważ, że biegu nie można zmienić, co odbieram jako brak możliwości

> choćby i wrzucenia luzu, a to, jak powszechnie wszyscy wiemy, jest możliwe bez użycia

> sprzęgła, jedynie by poszło to gładko, nie możesz ani przyspieszać, ani hamować silnikiem i

> wrzucisz luz, nawet tego nie czując.

Nie zgodzę się.

Stań na górce, żeby grawitacja pchała auto przód/tył - wcale nie tak łatwo zrzucić z jedynki na luz bez wysprzęglenia.

Jeżeli sprzęgło ślizga się, auto stoi na hamulcu, silnik pracuje to na trybach jest podobny napór i też może utrudniać.

Nie upieram się, że to jest przyczyna, ale moim zdaniem to jedna z opcji

Napisano

> Nie zgodzę się.

> Stań na górce, żeby grawitacja pchała auto przód/tył - wcale nie tak łatwo zrzucić z jedynki na luz

> bez wysprzęglenia.

Oczywiście. Dlatego napisałem, że układ napędowy powinien być "w równowadze": ani napędzany, ani hamowany, a Twoja przykładowa górka to zaburza.

Mój przykład to w tym przypadku postój na płaskim terenie: sam przyznałeś, że wtedy można wachlować biegami bez sprzęgła, bez większego problemu.

Napisano

ja bym zaczął od sprawdzenia stanu mechanizmu wybierania biegów oraz zawieszenia skrzyni i silnika.

Jak coś takiego się stanie to niech kolega spróbuje międzygazu.

Napisano

> Mój przykład to w tym przypadku postój na płaskim terenie: sam przyznałeś, że wtedy można wachlować

> biegami bez sprzęgła, bez większego problemu.

Gdy silnik zgaszony