Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panele podłogowe

Featured Replies

Napisano

Jak powinno się kłaść panele w takim pokoju jak na rysunku ? Chodzi mi czy dłuższa krawędź do ściany z oknami czy może odwrotnie ?

Wizualnie chyba lepiej zrobić długą linie....

Napisano

Teoretycznie lepiej poprzecznie do okien bo mniej widać składania ale też wtedy optycznie pokój będzie węższy.

Napisano

Krótki bok do okna

Napisano

> Jak powinno się kłaść panele w takim pokoju jak na rysunku ?

> Chodzi mi czy dłuższa krawędź do ściany z oknami czy może odwrotnie ?

> Wizualnie chyba lepiej zrobić długą linie....

Wygodniej będzie kłaść zaczynając od krótszego boku.

Panele kładziemy praktycznie całą długością.

Więc krótszy bok ułatwi kładzenie.

Kładłem w pokoju o boku 8m - też dało się.

Ale w tym przypadku, lepiej w poprzek - czyli panele na długość wzdłuż krótszego boku.

Napisano
  • Autor

Rozumiem, a w tym przypadku jak proponujesz ? zlosnik.gif

e03a0842d3a2c954m.jpg

Napisano

> Rozumiem, a w tym przypadku jak proponujesz ?

Nie kombinuj. Zawsze krótki bok w stronę źrodła światła. Jak jest więcej okien to wg tego najbliższego wejścia

Napisano

powinno się prostopadle do padającego światłą.

pytanie jak nisko od podłogi masz grzejniki czy na "sztorc" wejdzie Ci panel przy układaniu ?

Napisano

Powinno się układać równolegle patrząc w okno ale ja mam w poprzek i też jest dobrze.

Napisano
  • Autor

Czyli w sumie to nie ma jakiegoś większego znaczenia jak się położy zlosnik.gif

Napisano

> Czyli w sumie to nie ma jakiegoś większego znaczenia jak się położy

no wlasnie widze powyzej dwie rozne wersje ale tak samo kategorycznie (zawsze!) przedstawione.

Napisano

> no wlasnie widze powyzej dwie rozne wersje ale tak samo kategorycznie (zawsze!) przedstawione.

ukladanie wzdluz swiatla ma ta zalete, ze masz mniej laczen na 1m. Po prostu mniej widac, ze to panele.

Napisano

> Powinno się układać równolegle patrząc w okno ale ja mam w poprzek i też jest dobrze.

a jak układasz płyty gipsowe na podwieszanym suficie? dokładnie tak samo prostopadle do kierunku padania światła.

znaczenia to wiekszego nie ma ale jak coś się krzywi, źle zrobi to potem przy równoległym ułożeniu będzie to z daleka widoczne ponieważ za "nierównością będziesz miał cień.

Przykład (patrząc na poniższy przykład światło pada od okna z lewej stron):

podłogo dobrze ułożona :

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

podłoga po "przejściach"

_ _ _. _ _ _ _ _, _ _ _ _

Napisano

> Jak powinno się kłaść panele w takim pokoju jak na rysunku ? Chodzi mi czy dłuższa krawędź do

> ściany z oknami czy może odwrotnie ?

Całość tekstu.

Jak układać panele w dużym, a jak w wąskim pomieszczeniu?

Panele będą się dobrze prezentowały, jeśli będziemy je układać prostopadle do okna, a więc zgodnie z kierunkiem padania światła. Taki sposób układania sprawia, że połączenia między poszczególnymi elementami są mniej widoczne. Jeżeli okna są na kilku (na przykład dwóch) ścianach, panele układa się równolegle do promieni słonecznych wpadających przez okno umieszczone naprzeciwko wejścia do pomieszczenia.

Jeżeli panele o wzorze klepki mają być ułożone w długim, wąskim pomieszczeniu – należy to zrobić tak, aby wzór był równoległy do ścian krótszych. To sposób na optyczne poszerzenie pomieszczenia. Podczas układania paneli o wzorze deski najważniejsze jest wizualne zachowanie ciągłości desek. Ten efekt można osiągnąć, jeśli przed układaniem paneli zostaną one odpowiednio posortowane. We wszystkich paczkach powtarzają się te same wzory, więc by udało się stworzyć wrażenie ciągłości, musimy do siebie dopasować „na sucho” panele ze wszystkich paczek. Zasada jest dość prosta – trzeba połączyć krótszymi brzegami dwa identyczne panele pochodzące z różnych paczek.

Napisano

> Czyli w sumie to nie ma jakiegoś większego znaczenia jak się położy

Jak ktoś się uprze, to można w jodełkę spróbować lub na karo... tylko wtedy dużo łączeń będzie grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Jak ktoś się uprze, to można w jodełkę spróbować lub na karo... tylko wtedy dużo łączeń będzie

w 2 pokojach układałem panele na skos i też fajnie wyszło.

Napisano

> Jak powinno się kłaść panele w takim pokoju jak na rysunku ? Chodzi mi czy dłuższa krawędź do

> ściany z oknami czy może odwrotnie ?

w tym przypadku wzdłuż dłuższej ściany czyli zgodnie z padaniem promieni światła do pomieszczenia. Nie widać łączeń i kładziesz długie pasy