Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A widzieli jak Japońce software skrzyni popsuli?

Featured Replies

Napisano

Polecam komentarze. Wygląda na to, że ktoś nie pomyślał przy pisaniu softu do skrzyni.

Quote:

Congrads, sounds like your OB meets your needs, and doesn't exhibit the problem! Someone has reported a 2013 OB exhibiting the problem. I'm reminded of, and must compensate for, my OB's problem on nearly every trip I make--most recently while doing a multi-point turn-around on the side of a hilltop, where the hill gets steeper further down. At one point I had to drive forward, further down the hill, because it wouldn't reverse up the hill. Most vehicles would have done this maneuver easily.

Napisano

> Polecam komentarze. Wygląda na to, że ktoś nie pomyślał przy pisaniu softu do skrzyni.

> Quote:

Moze dlatego ze pasów nie zapiął...

Napisano

> Polecam komentarze. Wygląda na to, że ktoś nie pomyślał przy pisaniu softu do skrzyni.

Przyczyną wydaje się złożenie dwóch elementów: ograniczenia obrotów na wstecznym biegu oraz zastosowania konwertera hydrokinetycznego.

Przy 2500 rpm siła na kołach (z uwzględnieniem straty mocy na konwerterze) okazała zbyt mała aby unieść samochód na ten próg.

Podejrzewam że ten sam problem byłby przy ruszaniu na próg do przodu (gdyby tak samo ograniczyć obroty).

Sama skrzynia CVT i jej software wydają się tu niewinne.

Napisano
  • Autor

> Przyczyną wydaje się złożenie dwóch elementów: ograniczenia obrotów na wstecznym biegu oraz

> zastosowania konwertera hydrokinetycznego.

> Przy 2500 rpm siła na kołach (z uwzględnieniem straty mocy na konwerterze) okazała zbyt mała aby

> unieść samochód na ten próg.

Zgadza się.

> Podejrzewam że ten sam problem byłby przy ruszaniu na próg do przodu (gdyby tak samo ograniczyć

> obroty).

Są ograniczone. Problem jest mniejszy bo jedynka ma większe przełożenie niż wsteczny ale też występuje.

> Sama skrzynia CVT i jej software wydają się tu niewinne.

Z tego co doczytałem Subaru wgrywa inny soft i problemu nie ma. Zakładam że ten inny soft nie ogranicza tak obrotów.

Oczywiście rozwiązanie jest częściowe, bo przy większych przeszkodach momentu na kołach braknie i tak. Rock crawlingu to się tym nie będzie dało uprawiać.

hehe.gif

Ja się czepiam tylko tego, że nikt się tym nie przejechał zanim wysłali auta do klientów.

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Stary kotlet

Przy okazji wizyty w serwisie wyrywają nowy soft i nie ma tematu

Ale fakt mogli to przewidzieć ok.gif

Napisano

> Ja się czepiam tylko tego, że nikt się tym nie przejechał zanim wysłali auta do klientów.

Gdzieś czytałem wypowiedź byłego konstruktora samochodów który twierdził, że obecnie wśród młodego pokolenia konstruktorów są zbyt wąskie specjalizacje, co powoduje że cała konstrukcja samochodu bywa niespójna.

Specjaliści od skrzyń biegów nie mają pojęcia o zawieszeniach, a specjaliści od zawieszeń nie mają pojęcia o elektronice, itd.

Prawdopodobnie stąd wychodzą takie "kwiatki": ktoś na własnym "odcinku" wprowadził ograniczenie obrotów silnika bez zastanowienia jak to wpłynie na inne elementy.

Napisano

Na forum Subaru kilka osób robiło testy i problem nie występował.

Napisano

> Na forum Subaru kilka osób robiło testy i problem nie występował.

ZTCW problem dotyczył pierwszego rocznika US

Napisano
  • Autor

> Na forum Subaru kilka osób robiło testy i problem nie występował.

A jak dokładnie testowali? Bo co innego wjechać na kraweznik a co innego poradzić sobie w terenie np. podjezdzajac na większy kamień. Ciekawi mnie ile tam faktycznie jest tej mocy na kołach.

Napisano

> A jak dokładnie testowali? Bo co innego wjechać na kraweznik a co innego poradzić sobie w terenie

> np. podjezdzajac na większy kamień. Ciekawi mnie ile tam faktycznie jest tej mocy na kołach.

Jak koło się nie rusza, to z dużą pewnością zero...

Napisano

> A jak dokładnie testowali? Bo co innego wjechać na kraweznik a co innego poradzić sobie w terenie

> np. podjezdzajac na większy kamień. Ciekawi mnie ile tam faktycznie jest tej mocy na kołach.

Testowali dokładnie tak jak w podlinkowanym przez Ciebie fimie, testowało kilka osób, nawet masz nasz polski fimik z testu.

tutaj możesz poczytać

Napisano
  • Autor

> Jak koło się nie rusza, to z dużą pewnością zero...

Miałem na myśli stan już po poprawce softu. Zakładam, że na krawężnik już wjedzie - pytanie jaki jednak wysoki.