Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] 2001 - brak komunikacji radia VDO500 z wyświetlaczem

Featured Replies

Napisano

nie pokazuja się komunikaty z radia, menu do ustawień dzwieku itd. Włożyłem identyk radio a wcześniejszej astry gdzie działało i w G też nic się nie pokazuje. Co może być przyczyną? Jakieś kabelków brakuje między kostką radia a wyświetlaczem? Czy może uszkodziny wyświetlacz? Godzina, temp i td wszystko bangla

Dodatkowo po wyjeciu radia z G i włożeniu okazało się, ze pewnie miało kod bo nie działa. Gdzie poszukać kalkulatora kodów?

Napisano

> nie pokazuja się komunikaty z radia, menu do ustawień dzwieku itd. Włożyłem identyk radio a

> wcześniejszej astry gdzie działało i w G też nic się nie pokazuje. Co może być przyczyną?

> Jakieś kabelków brakuje między kostką radia a wyświetlaczem? Czy może uszkodziny wyświetlacz?

> Godzina, temp i td wszystko bangla

> Dodatkowo po wyjeciu radia z G i włożeniu okazało się, ze pewnie miało kod bo nie działa. Gdzie

> poszukać kalkulatora kodów?

Po zakupie Astry G i radia Car 400 też nie było komunikacji z wyświetlaczem.

Aktywacja Techem wyświetlacza przywróciła ją.

Napisano
  • Autor

> Po zakupie Astry G i radia Car 400 też nie było komunikacji z wyświetlaczem.

> Aktywacja Techem wyświetlacza przywróciła ją.

coś więcej?

Napisano

> coś więcej?

Z historii auta wynika że wyjechało bez radia, dołożono radio nie do Opla.

Więc i wyświetlacz nie działał.

Ja włożyłem car 400 współpracujące z wyswietlaczem - brak komunikacji.

Po prostu wyświetlacz programowo nie aktywowany.

Dalej jak wyżej w moim poście.

Napisano

Zaraz, zaraz....ale to chyba nie są jednakowe przypadki.

U Piotrulex'a radio działało czyli wystarczy wstukać kod, jak rozumiem?

Kod powinien być na Car Pass..

Przykładowy z neta:

Wz%C3%B3r_CarPass.jpg

Napisano

> nie pokazuja się komunikaty z radia, menu do ustawień dzwieku itd. Włożyłem identyk radio a

> wcześniejszej astry gdzie działało i w G też nic się nie pokazuje. Co może być przyczyną?

chciałbym pomóc ale nic nie rozumiem...

po kolei, podłączyłeś radio CDR500 do Astry G która wcześniej nie miała zamontowanego radia fabrycznego?

Jeżeli tak i po włączeniu radia nie wygasza się data na wyświetlaczu to znaczy że wyświetlacz nie jest zaprogramowany pod współpracę z radiem i trzeba go przeprogramować.

> Dodatkowo po wyjeciu radia z G i włożeniu okazało się, ze pewnie miało kod bo nie działa. Gdzie

> poszukać kalkulatora kodów?

każde radio fabryczne ma kod i przy pierwszym włączeniu radia po odłączeniu od akumulatora trzeba go zaprogramować - na wyświetlaczu powinno być napisane SAFE 10 _ _ _ _ - "_" to miejsca do wpisania kodu z car passu,

brat

Napisano

ZTCP przytrzymanie obydwu klawiszy przy wyświetlaczu powinno wyświetlić wersję kodu i po tym można rozszyfrować czy wyświetlacz jest ustawiony w trybie "z radiem" lub "bez radia".

Napisano
  • Autor

Kupiłem G z radiem vdo cdr 500 gdzie na wyświetlaczu pali się data i temp ale nic z radia. miałem drugie radio w zapasie identyczne które w F współpracowało z wyświetlaczem więc z G wyjąłem i identyczne z F włozyłem. Też brak komunikacji radia z wyświetlaczem. Po włożeniu do G radia z G które było nic się nie pali i mniemam, że potrzebny jest kod ale i tak go nie wbiję bo na wyświwetlaczu ciemno. Włozyłem wiec do G radio z F i nic z rds czy menu radia na wyświetlaczu sie nie pali, tylko data czy temperatura?

jak sprawdzić czy uaiktywnić tę komunikację?

Napisano

Dostałeś już konkretną odpowiedź od forumowicza marek51.Musisz podjechać do elektronika samochodowego który ma interfejs TECH2 i aktywować w wyświetlaczu radio.

Napisano

> jak sprawdzić czy uaiktywnić tę komunikację?

Jest jeszcze opcja do samodzielnego sprawdzenia, że w tym aucie grało kiedyś radio niefabryczne i aby data nie znikała po jego włączeniu, przecięto jeden przewód, odpowiedzialny za przełączenie wyświetlacza na informacje z radia. Koloru tego przewodu nie pamiętam, ale łatwo chyba odszukać przecięty przewód w wiązce tuż za kieszenią radia?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze opcja do samodzielnego sprawdzenia, że w tym aucie grało kiedyś radio niefabryczne i

> aby data nie znikała po jego włączeniu, przecięto jeden przewód, odpowiedzialny za

> przełączenie wyświetlacza na informacje z radia. Koloru tego przewodu nie pamiętam, ale łatwo

> chyba odszukać przecięty przewód w wiązce tuż za kieszenią radia?

> Pozdr.

w F miałem oryginalna kieszeń, taką szufladę na końcu z gniazdem i przewodami

w G mam luźną sporą kostkę z przewodami

w cieplejsze dni rozbiorę przedni panel celem wymiany żarówek w pokrętłach nawiewu to i zoperuje temat radia

Ten proram Tech to tylko w serwisach czy można liczyć że jacyś forumowi Astromaniacyy mają i potrafią tym coś zdziałać?

Napisano

> Ten proram Tech to tylko w serwisach

To nie program, ale interfejs Tech2 i nie jest to kabelek USB tylko urządzenie za kilka (naście) tysięcy złotych, więc amatorsko raczej nikt nie kupi, bo przekracza on wartość pojazdu... Ale spytać możesz, może ktoś pracuje w serwisie i Ci zrobi chałturkę za piwko...

Pozdr.

Napisano

> w F miałem oryginalna kieszeń, taką szufladę na końcu z gniazdem i przewodami

> w G mam luźną sporą kostkę z przewodami

Ewidentnie było dłubane. W oryginale jest kieszeń ze złączem.

K.