Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam ponownie, czyli powrót syna marnotrawnego

Featured Replies

Napisano

Po niecałym roku od sprzedania Laguny I wracam z Laguną II smile.gif Myślałem, że francowate już było i będę próbował innych technologii, ale sentyment do kanapowozów był silniejszy, więc nie było innego wyjścia jak sprawić sobie wygodnego, super wyposażonego Francuzika a dokładniej to Francuzeczkę oink.gif Powiem tak, ta wygoda na naszych drogach, super wypasik to jest to smile.gif Auto zaraz po zakupie dostało przyciemnienie szyb, żeby było ładniej i wygodniej siedząc w środku smile.gif

Strzeliłem jedną fotkę odkurzaczem, ale coś tam widać smile.gif

287565720-IMG_20140302_194320.jpg

post-24283-14352523406291_thumb.jpg

Napisano

>.....więc nie było innego wyjścia jak sprawić sobie wygodnego, super wyposażonego Francuzika.....

Gratuluję wyboru kryterium zakupowego. Mój kanapowóz też wybrałem po pierwszych wrażeniach z fotela kierowcy. I nie żałuję, choć mam silnik delikatnie mówiąc nie polecany, ale komfort rekompensuje ewentualne przyszłe oby niedoszłe jazdy z nim.

Napisano

> Po niecałym roku od sprzedania Laguny I wracam z Laguną II Myślałem, że francowate już było i będę

co to za silnik ??

Napisano
  • Autor

> co to za silnik ??

Benzynowy 1.8 z LPG.

Foteczka o poranku smile.gif

287566490-IMG_20140303_074015.jpg

post-24283-14352523409172_thumb.jpg

Napisano

> Królowa? Co Cię skłoniło

pewnie cena/komfort

spad: bezawaryjności ok.gif

Napisano
  • Autor

> Królowa? Co Cię skłoniło

Cena, wypas, wygoda smile.gif Miałem już Lagunę ale I i to było niezniszczalne auto. Co ciekawe tamta też miała 10 lat w chwili zakupu smile.gif Mam nadzieję, że przez dwa lata posłuży bezawaryjnie bo pewnie potem przyjdzie pora na zmianę.

To jest rocznik 2004, więc chwila przed liftem, więc jakoś mniej obaw miałem. Aktualnie mam jeden błąd na zegarach, wywala czasami brak ładowania ale to mi było znane i tak kupowałem. Wina zegarów, naprawa 70 zł smile.gif

Napisano

> Benzynowy 1.8 z LPG.

> Foteczka o poranku

ładna smile.gif który rok ile dałeś i co ma ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie cena/komfort

Dokładnie. Na wyposażeniu jest wszystko za wyjątkiem nawigacji, szklanego dachu i pełnego obicie w skórze. No i to co uwielbiam w Lagunach, fotel to prawdziwy fotel, czuć to pod tyłkiem i na plecach a nie gąbka wycięta na kształt fotela smile.gif

> spad: bezawaryjności

thx smile.gif

Napisano
  • Autor

> ładna który rok ile dałeś i co ma ?

2004 rok, poszła za 11 000. Co ma? Łatwiej napisać czego nie ma: pełna skóra (na fotelach jest pół na pół, na boczkach jest skóra), brak nawi i szkła na dachu. Gość w zasadzie nie miał jej sprzedawać, ale syn który miał ją dostać wybrzydzał, że kombi, że słaby silnik bo chce coś mocniejszego. No i poszła do sprzedania. Co fajne, gość Polak mieszkający w Niemczech, więc w Polsce to auto nie tłukło się, co najwyżej autostradą Berlin - Wrocław. Serwisował to w ASO we Wrocku, więc jakieś faktury nawet mi zostawić. W styczniu zmieniał olej, rok temu rozrząd, więc nawet nie trzeba pakietu startowego robić smile.gif A ogłoszenie było tak beznadziejnie napisane, że tylko z lenistwa chciałem oglądnąć bo pod Wrocławiem i daleko nie trzeba było jechać. A jednak opłacało się smile.gif

Napisano

> Benzynowy 1.8 z LPG.

> Foteczka o poranku

Ale za te szyby przednich drzwi to chyba szybko się pozbędziesz DR. Trza było zostawić sobie języczek zwisającej folii, żeby dało się łatwo i szybko zerwać w obecności patrolu. 270751858-jezyk.gif

Napisano

nie przesadzaj wink.gif rok jezdze po wawie i jeszcze nie drapalem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale za te szyby przednich drzwi to chyba szybko się pozbędziesz DR. Trza było zostawić sobie

> języczek zwisającej folii, żeby dało się łatwo i szybko zerwać w obecności patrolu.

Od trzech lat mam tak oklejone auta. Miesiąc temu almera przeszła przegląd i tylko diagnosta powiedział, że oczywiście widzi, że mam folię. Zdaję sobie sprawę, że mogę zrywać, ale podejmuję to ryzyko. A szczerze powiedziawszy różnica w widoczności również w nocy jest znikoma pomiędzy przednią szybą a boczną przednią.

Napisano
  • Autor

> a jaki jest to % przyciemnienia

Nie wiem, odpowiem, że fajny smile.gif Ale na tej fotce co wrzuciłem to przód tak wyszedł dwa razy ciemniejszy niż w rzeczywistości.

Napisano

> Nie wiem, odpowiem, że fajny Ale na tej fotce co wrzuciłem to przód tak wyszedł dwa razy

> ciemniejszy niż w rzeczywistości.

jaka instalka gazoliny tam siedzi ?

Napisano
  • Autor

> jaka instalka gazoliny tam siedzi ?

BRC.

Napisano

> BRC.

ja już od dłuższego czasu przeglądam oferty LII kombi ale po lifcie, celuję w 2.0 najchetniej już z gazem ... i lipa

mało tego frown.gif

Napisano

> ja już od dłuższego czasu przeglądam oferty LII kombi ale po lifcie, celuję w 2.0 najchetniej już z

> gazem ... i lipa

> mało tego

odpuść kupno używki z gazem, raczej będzie mocno zmęczona

Napisano
  • Autor

> odpuść kupno używki z gazem, raczej będzie mocno zmęczona

Wytłumacz mi proszę czym się różni zmęczenie auta z LPG i bez LPG. Czyli co lepsza fura z przebiegiem 300 000 bez LPG niż 170 000 z LPG? Widzisz, ja wolę kupić z LPG bo w cenie sprzedaży instalka jest prawie gratis jak porównasz ceny aut z i bez. A dodanie instalki to koszt 2300-2800 co procentowo stanowi znaczną część zakupu używanej auta.

Napisano
  • Autor

> ja już od dłuższego czasu przeglądam oferty LII kombi ale po lifcie, celuję w 2.0 najchetniej już z

> gazem ... i lipa

> mało tego

Też taką chciałem, ale właśnie ze względu na brak czegoś ciekawego zmieniłem lekko kryteria. Choć istotny też był fakt, że auto było we Wrocławiu do oglądnięcia, więc żadnego jeżdżenia po kraju za "rodzynami" spod koca od Niemca.

Napisano

> Wytłumacz mi proszę czym się różni zmęczenie auta z LPG i bez LPG. Czyli co lepsza fura z

> przebiegiem 300 000 bez LPG niż 170 000 z LPG? Widzisz, ja wolę kupić z LPG bo w cenie

> sprzedaży instalka jest prawie gratis jak porównasz ceny aut z i bez. A dodanie instalki to

> koszt 2300-2800 co procentowo stanowi znaczną część zakupu używanej auta.

chodzi mi o to, że zdecydowanie trudniej jest trafić na zadbany egzemplarz z LPG niż bez. Choć oczywiście nie jest to nie możliwe - choć mnie się to nie udało

Napisano
  • Autor

> chodzi mi o to, że zdecydowanie trudniej jest trafić na zadbany egzemplarz z LPG niż bez. Choć

> oczywiście nie jest to nie możliwe - choć mnie się to nie udało

A to prawda, pytanie tylko czy wynika to z tego, że użytkownicy LPG bardziej męczą auta, czy też ilość aut z LPG vs. bez. Zawsze procentowo będzie ich mniej, więc z mniejszej puli szukasz tego właściwego.

Napisano

> A to prawda, pytanie tylko czy wynika to z tego, że użytkownicy LPG bardziej męczą auta, czy też

> ilość aut z LPG vs. bez. Zawsze procentowo będzie ich mniej, więc z mniejszej puli szukasz

> tego właściwego.

Wynika to raczej z tego że jak ktoś zakłada LPG to nie po to by jeździć 10 kkm rocznie.

Napisano

> Wynika to raczej z tego że jak ktoś zakłada LPG to nie po to by jeździć 10 kkm rocznie.

witam !! to jak ja kiedys sprzedam , kupiłem , założyłem LPG i od 2009 roku zrobiłem 36 tys ????? yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

> witam !! to jak ja kiedys sprzedam , kupiłem , założyłem LPG i od 2009 roku zrobiłem 36 tys ?????

ja też dość mało jeżdżę na LPG (12kkm rocznie) ale większość użytkowników LPG tłucze spore przebiegi

Napisano

> ja też dość mało jeżdżę na LPG (12kkm rocznie) ale większość użytkowników LPG tłucze spore

> przebiegi

w NL sprzedawali Laguny z fabrycznym gazem ?

Napisano

> w NL sprzedawali Laguny z fabrycznym gazem ?

Ba, podejrzewam, że nawet z CNG smile.gif

Napisano

tak , bardzo często stamtąd są z fabrycznym gazem.

Tyle że jest jedna muka ok.gif części do instalacji tylko z serwisu renault i np wtryskiwcz potrafi kosztować 800zł a cała listwa jak jest jedna koło 1300zł oslabiony.gif nie wiem jak z resztą części ok.gif

Jak byłem w serwisie na wymianie oleju w skrzyni to właśnie z takim problemem przyjechał pan Sceniciem ok.gif

Dlatego lepiej mieć gaz założony u nas ok.gif

Napisano
  • Autor

Tam tak. Najłatwiej poznać Holenderską instalację po tym, że wlew montują na bezczelnego na wierzchu w nadkolu a nie jak u nas partyzantka pod zderzakami, pod klapką, etc.

Napisano

> Tam tak. Najłatwiej poznać Holenderską instalację po tym, że wlew montują na bezczelnego na

> wierzchu w nadkolu a nie jak u nas partyzantka pod zderzakami, pod klapką, etc.

Albo elegancko pod klapką jak u mnie. Nie ma reguły.

Napisano

> Tam tak. Najłatwiej poznać Holenderską instalację po tym, że wlew montują na bezczelnego na

> wierzchu w nadkolu a nie jak u nas partyzantka pod zderzakami, pod klapką, etc.

Fajna bryczka ok.gif

Widzę że Almerka na sprzedaż. Komfort nie ten ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajna bryczka

> Widzę że Almerka na sprzedaż. Komfort nie ten ?

Tu nie rozchodzi się o komfort, choć porównując to czuć różnice smile.gif Po prostu dla 4-osobowej rodziny z bardzo aktywnym sportowo ojcem Almera okazała się za ciasna smile.gif Ogólnie auto super, bardzo dobrze mi się nim jeździ smile.gif