Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MES wskazuje w ECU 0km przebiegu(multijet 8 i 16v)

Featured Replies

Napisano

generalnie temat dotyczy diesli, a dokładnie Multijetów wink.gif w benzynach i standardowych JTD nie ma problemów z odczytem przebiegów w FES/MES/AlfaOBD.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Witajcie, co może być przyczyną że MES po podłączeniu pod ECU wskazuje 0km przbiegu? Każde inne

> parametry są w porządku, łączę się na pewno pod dobre ECU. To już któreś z kolei auto.

> Przebieg mogłem sprawdzić jedynie przez ostatni wpis przy przeglądzie, btw. ostatnio oglądałem

> stilona MJTD 16v, na blacie 170kkm, w ostatnim przeglądzie z 04/2010 było 210kkm

Ostatnio podłączyłem profilaktycznie mesa i sprawdziłem przebieg. Ku mojemu zaskoczeniu zaczął liczyc i teraz mam 6kkm zlosnik.gif

Napisano

> Prawdopodobnie te 6kkm temu odłączyłeś na dłużej aku

myślisz że to jest jakaś reguła?

Napisano
  • Autor

> myślisz że to jest jakaś reguła?

myśle że nie bo tydzień temu odłączony był aku na noc a na pewno od tego momentu nie przejechałem 6kkm zlosnik.gif

Napisano

a to już zależy od tego kiedy ostatni raz sprawdzałeś przebieg, bo przy tylu modach co robiłeś przy tym aucie nie wierzę, że tydzień temu odłączałeś aku po raz pierwszy wink.gif

@PiQ, miałem takie podejrzenia. u mnie tak właśnie było, przebieg pojawił się po wymianie żarówek, przy okazji której odłączałem akumulator.

• 2 lata później...
Napisano

Mały update. Ostatnio po raz kolejny odłączałem akumulator efektem czego dziś przebieg w ECU odczytywany przez MES wynosi... 0. Nie rośnie. Jakiś czas temu rozmawiałem o tym z Marcinem (Cinsoft). Potwierdził, że to norma w tych autach i tych sterownikach.

Edytowane przez bochumil

Napisano

A sprawdź odczyt starsza wersja programu. Np FES 1.4,1.7 ...w moim przypadku każdy z programów pokazuje różne wyniki. "0" lub wartości ok 15.000 . raz tylko pokazał dobre wzgl licznika ale tylko raz.

Napisano

Czyli istnieje prawdopodobieństwo, że jeśli podłączę się pod fiatowski Examiner to przebieg odczytam prawidłowy?