Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam Autokącikową brać specjalistów smile.gif

Chciałbym prosić o potwierdzenie pewnej teorii wysnutej przez mechanika w sprawie układu hamulcowego:

Problem występujący od jesieni.

Miękki pedał hamulca, tzn po pierwszym wduszeniu pedał idzie do końca, drugie już jest dobrze, czyli zatrzymuję się przed połową i jest odpowiednio twardy.

Dodatkowo świszczenie pedały podczas wduszania, dźwięk podobny jak przy pompowaniu koła rowerowego pompką.

Klocki i tarcze wymieniane rok temu na firmowe zamienniki, brak wycieków z układu, serwo sprawne, pompa raczej też, układ był odpowietrzany. Płyn wymieniany miesiąc temu, wcześniej był minimum 2 letni.

Jak wcześniej pisałem w układzie był stary płyn, min 2-letni, był on koloru zielonego czyli DOT-3 lub R3.

Mechanik stwierdził że do wymiany są wszystkie elementy uszczelniające we wszystkich kołach i przy pompie. Gumy jak stwierdził są nadmiernie miękkie i się "pocą" i jest to spowodowane przez zły płyn.

Jest możliwość że niewłaściwy płyn czyli DOT-3 zamiast 4 zniszczył uszczelnienia??

Napisano

Jeśli są uszczelnienia do wymiany bo się poci .... to układ może się zapowietrzać, należy wymienić te uszczelnienia....

Co do płynu ... DOT 3 i DOT 4 w głównej mierze różnią się temp wrzenia, ale na uszczelnienia nie powinno mieć to wpływu.

Napisano

> Witam Autokącikową brać specjalistów

> Chciałbym prosić o potwierdzenie pewnej teorii wysnutej przez mechanika w sprawie układu

> hamulcowego:

> Problem występujący od jesieni.

> Miękki pedał hamulca, tzn po pierwszym wduszeniu pedał idzie do końca, drugie już jest dobrze,

> czyli zatrzymuję się przed połową i jest odpowiednio twardy.

> Dodatkowo świszczenie pedały podczas wduszania, dźwięk podobny jak przy pompowaniu koła rowerowego

> pompką.

> Klocki i tarcze wymieniane rok temu na firmowe zamienniki, brak wycieków z układu, serwo sprawne,

> pompa raczej też, układ był odpowietrzany. Płyn wymieniany miesiąc temu, wcześniej był minimum

> 2 letni.

> Jak wcześniej pisałem w układzie był stary płyn, min 2-letni, był on koloru zielonego czyli DOT-3

> lub R3.

> Mechanik stwierdził że do wymiany są wszystkie elementy uszczelniające we wszystkich kołach i przy

> pompie. Gumy jak stwierdził są nadmiernie miękkie i się "pocą" i jest to spowodowane przez zły

> płyn.

> Jest możliwość że niewłaściwy płyn czyli DOT-3 zamiast 4 zniszczył uszczelnienia??

Skoro mechanik twierdzi, że wszystkie uszczelnienia do wymiany to czy elementy układu hamulcowego są wiglotne/pocą się?

Jeżeli jak piszesz za pierwszym razem pedał hamulca ci wpada a za drugim jest ok to wg mnie pompa zaczyna puszczać między sekcjami. Ewentualnie jeszcze serwo do sprawdzenia. Jeżeli zaciski nie są zapocone to są szczelne i nie ma potrzeby ingerencji.

Nie spotkałem się z przypadkiem kiedy to płyn hamulcowy miał zniszczyć uszczelnienia w np w zaciskach

Napisano
  • Autor

servo jest ok. dziwne jest to ze wszystkie gumy są dziwnie mokre i jak to powiedział mechanik się rozciągają tak jak nie powinny.

Układ był odpowietrzany trzy razy. Za każdym razem było w układzie trochę powietrza ale nie jakieś duże ilości. Po odpowietrzeniu zawsze było ok 2 tygodnie spokoju po czym znów problem się pojawiał.

Według Was warto wymienić samo uszczelnienie pompy (ok 30zł) czy kupić nową pompę (150zł) ??

Napisano

> servo jest ok. dziwne jest to ze wszystkie gumy są dziwnie mokre i jak to powiedział mechanik się

> rozciągają tak jak nie powinny.

> Układ był odpowietrzany trzy razy. Za każdym razem było w układzie trochę powietrza ale nie jakieś

> duże ilości. Po odpowietrzeniu zawsze było ok 2 tygodnie spokoju po czym znów problem się

> pojawiał.

> Według Was warto wymienić samo uszczelnienie pompy (ok 30zł) czy kupić nową pompę (150zł) ??

uszczelnienie, moze sa cale wklady do regeneracji, sam korpus pompy jest przewaznie niezniszczalny.

Napisano
  • Autor

> uszczelnienie, moze sa cale wklady do regeneracji, sam korpus pompy jest przewaznie

> niezniszczalny.

cięzko znaleść zestaw do regeneracji do pompy z abs. bez są dostępne wiec stąd pytanie czy szukać czy dać sobie spokój i kupić nową.

Napisano

> servo jest ok. dziwne jest to ze wszystkie gumy są dziwnie mokre i jak to powiedział mechanik się

> rozciągają tak jak nie powinny.

> Układ był odpowietrzany trzy razy. Za każdym razem było w układzie trochę powietrza ale nie jakieś

> duże ilości. Po odpowietrzeniu zawsze było ok 2 tygodnie spokoju po czym znów problem się

> pojawiał.

> Według Was warto wymienić samo uszczelnienie pompy (ok 30zł) czy kupić nową pompę (150zł) ??

Czy podczas wymiany tarcz i klocków płyn hamulcowy był zmieniany/ dolewany?

Wymieniane wszystkie tarcze czy tylko przód

Klocki i tarcze na na przodzie i tyle wymieniane z bardzo zjechanych na nowe?

Układ prawidłowo odpowietrzony?

Napisano
  • Autor

> Czy podczas wymiany tarcz i klocków płyn hamulcowy był zmieniany/ dolewany?

nie

> Wymieniane wszystkie tarcze czy tylko przód

wszystkie, czyli przód i tył

> Klocki i tarcze na na przodzie i tyle wymieniane z bardzo zjechanych na nowe?

przód się kończył, tył był jeszcze spoko ale przy okazji wymieniłem też

> Układ prawidłowo odpowietrzony?

dwa razy sam odpowietrzałem, trzeci raz mechanik, wszystko prawidłowo

Napisano

> nie

> wszystkie, czyli przód i tył

> przód się kończył, tył był jeszcze spoko ale przy okazji wymieniłem też

> dwa razy sam odpowietrzałem, trzeci raz mechanik, wszystko prawidłowo

Parę rzeczy mnie zastanawia:

1. Wg książki układ hamulcowy powinien być zalany płynem DOT 4 a był DOT 3?

2. Dwuletni płyn wymieniany na nowy przez prawie pół roku był spokój a przez miesiąc miało by ci wszystkie uszczelnienia uszkodzić?

3. Płyny dot 3 i 4 są ze sobą mieszalne i zgodnie z informacjami na innych forach różnią się zasadniczo temp. wrzenia. Nie są tak jak płyny Dot 5.0;5.1 na bazie siliconu.

4. Jeżeli jest tak jak piszesz z wymianą to nie powinno się nic dziać, chyba że przód był na tyle mocno zużyty że tłoczki mają wżery i jest nieszczelność ale to z kolei nie powodowało by rozszczelnienia tyłu.

5. Opisywane zachowanie hamulca jest wtedy gdy po nocy wsiadasz do auta i pierwszy raz naciskasz na hamulec?

Napisano
  • Autor

> Parę rzeczy mnie zastanawia:

> 1. Wg książki układ hamulcowy powinien być zalany płynem DOT 4 a był DOT 3?

dot 4

> 2. Dwuletni płyn wymieniany na nowy przez prawie pół roku był spokój a przez miesiąc miało by ci

> wszystkie uszczelnienia uszkodzić?

minimum dwu letni. z takim kupiłem auto i przez dwa lata nie wymieniałem

nie wiem czy się zrozumieliśmy: płyn wymieniłem na nowy po tym jak zaczął występować problem

> 3. Płyny dot 3 i 4 są ze sobą mieszalne i zgodnie z informacjami na innych forach różnią się

> zasadniczo temp. wrzenia. Nie są tak jak płyny Dot 5.0;5.1 na bazie siliconu.

> 4. Jeżeli jest tak jak piszesz z wymianą to nie powinno się nic dziać, chyba że przód był na tyle

> mocno zużyty że tłoczki mają wżery i jest nieszczelność ale to z kolei nie powodowało by

> rozszczelnienia tyłu.

klocki z przodu jeszcze miały zapas, za to tarcze już grubość minimalna. jedynie co było nie tak to tylne klocki były spieczone.

> 5. Opisywane zachowanie hamulca jest wtedy gdy po nocy wsiadasz do auta i pierwszy raz naciskasz na

> hamulec?

nie, praktycznie za każdym wduszeniem pedału po dłuższej przerwie, czyli np po kilkuminutowej jeździe bez hamowania pedał idzie do końca za pierwszym wduszeniem

Napisano

> nie, praktycznie za każdym wduszeniem pedału po dłuższej przerwie, czyli np po kilkuminutowej

> jeździe bez hamowania pedał idzie do końca za pierwszym wduszeniem

W/w w połączeniu z fragmentem 1. posta:

Quote:

Miękki pedał hamulca, tzn po pierwszym wduszeniu pedał idzie do końca, drugie już jest dobrze, czyli zatrzymuję się przed połową i jest odpowiednio twardy.

odpowiada opisowi defektu samoregulatorów w hamulcu bębnowym i zbyt mocnemu odciąganiu szczęk od bębna, przez co pierwszym wduszeniem pedału nie jesteś w stanie odpowiednio mocno przybliżyć/docisnąć szczęk.

Ale tu masz 4 tarcze... hmm.gif

Napisano

> dot 4

> minimum dwu letni. z takim kupiłem auto i przez dwa lata nie wymieniałem

> nie wiem czy się zrozumieliśmy: płyn wymieniłem na nowy po tym jak zaczął występować problem

Tu masz fragment z książki o płynie hamulcowym

uwaga o płynie

Uważam, że zmiana płynu hamulcowego nie miała wpływu na zniszczenie uszczelnień.

> klocki z przodu jeszcze miały zapas, za to tarcze już grubość minimalna. jedynie co było nie tak to

> tylne klocki były spieczone.

> nie, praktycznie za każdym wduszeniem pedału po dłuższej przerwie, czyli np po kilkuminutowej

> jeździe bez hamowania pedał idzie do końca za pierwszym wduszeniem

Dlatego osobiście sprawdził bym pompe

pompa przekrój

może gdzieś uszczelnienie padło i jest różnica w ciśnieniu w układzie.

Odpowietrzałeś tradycyjną metodą czy urządzeniem do odpowietrzania?

Napisano
  • Autor

> Tu masz fragment z książki o płynie hamulcowym

> uwaga o płynie

> Uważam, że zmiana płynu hamulcowego nie miała wpływu na zniszczenie uszczelnień.

> Dlatego osobiście sprawdził bym pompe

> pompa przekrój

> może gdzieś uszczelnienie padło i jest różnica w ciśnieniu w układzie.

> Odpowietrzałeś tradycyjną metodą czy urządzeniem do odpowietrzania?

dwa razy opowietrzane było "metodą tradycyjną" przeze mnie i raz mechanik za pomocą jakiegoś urządzenia w pompką. skutek zawsze był taki sam.

Napisano

> dwa razy opowietrzane było "metodą tradycyjną" przeze mnie i raz mechanik za pomocą jakiegoś

> urządzenia w pompką. skutek zawsze był taki sam.

Jeszcze jedna sprawa:

Ubywa płynu hamulcowego?

Jak z skutecznością hamowania przy pierwszym wciśnięciu hamulca kiedy wpada i drugim kiedy jest w połowie?

Prawdopodobnie jest gdzieś nieszczelność w układzie się układ zapowietrza.(pompa, przewód itp)

Teoria o spuchniętych uszczelnieniach we wszystkich kołach to wg mnie nieprawda i chęć naciągnięcia na koszt wymiany niepotrzebnych elementów.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedna sprawa:

> Ubywa płynu hamulcowego?

> Jak z skutecznością hamowania przy pierwszym wciśnięciu hamulca kiedy wpada i drugim kiedy jest w

> połowie?

> Prawdopodobnie jest gdzieś nieszczelność w układzie się układ zapowietrza.(pompa, przewód itp)

> Teoria o spuchniętych uszczelnieniach we wszystkich kołach to wg mnie nieprawda i chęć naciągnięcia

> na koszt wymiany niepotrzebnych elementów.

płynu nie ubywa, i nigdy nie ubywało.

żadnych wyciaków ani ja, ani mechanik nie zaobserwował.

co do skuteczności to przy pierwszym wduszeniu hamulce są, załącza się nawet abs przy gwałtownym hamowaniu, przy drugim również jest dobrze.

Jeśli chodzi o naciągnięcie na koszty to raczej tego bym nie obstawiał, mechanik jest naprawdę porządny, znam go od dawna i nie naciągał by mnie na koszty. Zresztą jak by chciał naciągnąć mnie na koszty to pewnie bym był już po wymienia pompy, serva itp.

Napisano

Ręczny działa poprawnie?

Próbowałeś przed pierwszym hamowaniem podciągnąc najpierw ręcznym o 1-2 ząbki i sprawdzić czy wpadnie pedał?

Napisano
  • Autor

> Ręczny działa poprawnie?

tak

> Próbowałeś przed pierwszym hamowaniem podciągnąc najpierw ręcznym o 1-2 ząbki i sprawdzić czy

> wpadnie pedał?

nie, a o czymś to świadczy??

Napisano

> tak

> nie, a o czymś to świadczy??

o uszkodzonych, samoregulatorach, tj. nie utrzymuja szczek blisko bebna, i za kazdym hamowaniem szczeki musza pokonac cala droge zanim dotkna bebna.

Napisano

> o uszkodzonych, samoregulatorach, tj. nie utrzymuja szczek blisko bebna, i za kazdym hamowaniem

> szczeki musza pokonac cala droge zanim dotkna bebna.

Z tą różnicą, że autor ma 4 tarcze... hmm.gif ale też mi to przypomina objaw samoregulatorów, o czym pisałem.

Napisano

> tak

> nie, a o czymś to świadczy??

Właśnie chodzi o "podstawianie" klocków.

Sadzę podobnie jak romano11, objawy podchodzą ewidentnie pod cofający się jeden klocek w zacisku.

Może mechanizm ręcznego ma jakiś feler. Jak problem ustąpi gdy będziesz miał podstawione na ręcznym to będzie chociaż jakaś poszlaka. Sprawdź- to nic nie kosztuje.

Napisano

Serwo sprawne, ale czy było mierzone podciśnienie?

Napisano

> Z tą różnicą, że autor ma 4 tarcze... ale też mi to przypomina objaw samoregulatorów, o czym

> pisałem.

zakładając nieuważnie klocki w niektórych typach zacisków systemu lucas mogą pojawić sie takie "kwiatki"

pozdr

Napisano
  • Autor

sprawdziłem według Waszych zaleceń ten myk z hamulcem ręcznym, niestety efekt jest taki sam, czyli pedał ciągle opada.

Czyli można wykluczyć że przyczyną problemu nie są hamulce tylne/ręczny.

Napisano
  • Autor

> zakładając nieuważnie klocki w niektórych typach zacisków systemu lucas mogą pojawić sie takie

> "kwiatki"

> pozdr

co masz na myśli mówiąc nieuważnie??