Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana filtra paliwa KUGA

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś z forumowiczów może wymieniał uf filtr, chodzi mi o to jak najlepiej odpowietrzyć filtr, jakiś patent itp? czy wystarczy parę razy zapłon załączyć bez odpalania i zaciągnie czy nie? i brać jakieś gruszki i strzykawki?

Napisano

> Witam, czy ktoś z forumowiczów może wymieniał uf filtr, chodzi mi o to jak najlepiej odpowietrzyć

> filtr, jakiś patent itp? czy wystarczy parę razy zapłon załączyć bez odpalania i zaciągnie czy

> nie? i brać jakieś gruszki i strzykawki?

A to trzeba się jeszcze bawić w odpowietrzanie? Jak wymieniałem filtr w swoim to po prostu mechanik wyjął stary, włożył nowy i motor zagadał bez żadnych dodatkowych zabaw... a ja mam silnik pamiętający czasy dinozaurów: 1.8 TDCI...

btw "ów" grinser006.gif

Napisano

> czy wystarczy parę razy zapłon załączyć bez odpalania i zaciągnie czy

> nie?

jak kiedys pojechalem z moim 2.0TDCI na wymiane do kowala, to nie zaciagnal zlosnik.gif

kowal odkrecal przewody przy wtryskiwaczach, bo tak sie zapowietrzyl

przy okazji sporo oleju wylalo sie dookola i potem kilka tygodni mi smierdzialo

wiec moim zdaniem, jesli sie nie ma o tym pojecia, to warto jechac do fachowca

Napisano

> jak kiedys pojechalem z moim 2.0TDCI na wymiane do kowala, to nie zaciagnal

> kowal odkrecal przewody przy wtryskiwaczach, bo tak sie zapowietrzyl

> przy okazji sporo oleju wylalo sie dookola i potem kilka tygodni mi smierdzialo

> wiec moim zdaniem, jesli sie nie ma o tym pojecia, to warto jechac do fachowca

A... ok czyli miałem (a w zasadzie mój mechanik) farta zlosnik.gif Albo jednak wiedział co robi zlosnik.gif

Napisano

> Witam, czy ktoś z forumowiczów może wymieniał uf filtr, chodzi mi o to jak najlepiej odpowietrzyć

> filtr, jakiś patent itp? czy wystarczy parę razy zapłon załączyć bez odpalania i zaciągnie czy

> nie? i brać jakieś gruszki i strzykawki?

Po założeniu nowego filtra trzeba go po prostu zalać całego paliwem i nie będzie problemu ok.gif

Napisano

> A to trzeba się jeszcze bawić w odpowietrzanie? Jak wymieniałem filtr w swoim to po prostu mechanik

> wyjął stary, włożył nowy i motor zagadał bez żadnych dodatkowych zabaw... a ja mam silnik

> pamiętający czasy dinozaurów: 1.8 TDCI...

> btw "ów"

Nie trzeba, ale mi się ostatnio zapowietrzył układ, mechanik zalał olejem do pełna i zamknął, ale rano już nie umiałem odpalić i piłowałem 30 sekund żeby zapalił i odpowietrzył się w 100% dopiero po kilku ponownych odpaleniach grinser006.gif

Napisano

> A to trzeba się jeszcze bawić w odpowietrzanie? Jak wymieniałem filtr w swoim to po prostu mechanik

> wyjął stary, włożył nowy i motor zagadał bez żadnych dodatkowych zabaw... a ja mam silnik

> btw "ów"

Mój za każdym razem odpowietrzają przy wymianie filtra. (a ja wymieniam co 20kkm)

Napisano

> btw "ów"

Miałeś farta.. ja w mk2 zapowietrzyłem kiedyś bo się mechanikowi "zapomniało" zalać filtra nowego. Teraz w mk1 wymieniałem i zalaliśmy filtr i auto od strzała zagadało.. Pochodziło chwile żeby się wszystko unormowało i jest git.

Napisano

> jak kiedys pojechalem z moim 2.0TDCI na wymiane do kowala, to nie zaciagnal

> kowal odkrecal przewody przy wtryskiwaczach, bo tak sie zapowietrzyl

> przy okazji sporo oleju wylalo sie dookola i potem kilka tygodni mi smierdzialo

> wiec moim zdaniem, jesli sie nie ma o tym pojecia, to warto jechac do fachowca

A jak paliwa braknie to też sie odpowietrza? grinser006.gif W common rail jest el. pompa paliwa w baku więc dobije ciśnienie i tyle , może być tylko problem z początkowym rozruchem. W TDDI to fakt paliwo był przez VP ssane i trzeba było umiejetnie odpowietrzać.