Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KzAK - Klimatyzator split

Featured Replies

Napisano

pytanie do osób obeznanych w temacie

dostałem ofertę na klimatyzator Mistral DS12FU-18HRFN1

możecie coś o nim powiedzieć?

warto nie warto?

powierzchnia którą ma ogarnąć to około 35-40 m2

salon z kuchnią otwarty węższym gardłem na korytarz

Napisano

> warto nie warto?

To zależy za ile.

A co do dobrania modelu, to zależy od kilku czynników - powierzchnia, kubatura, nasłonecznienie, wentylacja, źródła ciepła w pomieszczeniu. Czy chcesz też grzać, czy tylko chłodzić.

Ale 5.1KW a 40 m to raczej za dużo do współczesnego mieszkania (chyba, że to jakiś barak gdzie słońce daje i grzeje na maksa).

Mi do jednego mieszkania gdzie miał chłodzić głównie pomieszczenie ok. 35m2 spece po oględzinach polecili Panasonica inverterowego 3,5KW CS-RE12JKX + CU-RE12JKX. Sprawdza się dobrze. Chociaż chyba na to mieszkanie był troszkę za duży, bo nawet w największe upały musiał się wyłączać od czasu do czasu, bo za bardzo schładzał pomieszczenie*. W zimie radził sobie bez problemu nawet poniżej -10*. Co jakiś czas się odszraniał odwracając obieg, i z powrotem do roboty. Być może teraz wziąłbym jeszcze mniejszy model. Ale na 100% nie większy. Kosztował z montażem 3200zł brutto z 8% VAT z fakturą i gwarancją jakieś 4 lata temu.

W innym mieszkaniu do ok. 25m2 zamontowałem najtańszego, on-off, najmniejszego Galanza (2000zł z montażem, fakturą 8%, gwarancją).

Obydwa długo i namiętnie podpinałem pod miernik zużycia prądu.

Teoretycznie inverter powinien być bardziej oszczędny. Tylko, że inverter chodzi prawie cały czas (albo i cały). W tym wentylatory. A co za tym idzie niby pobiera mniej prądu, za to przez dłuższy czas. Zaś on-off częściej odpoczywa. Więc różnica w energooszczędności jest niewielka. W moim przypadku zużycie prądu w upały w obydwu mieszkaniach przy ustawieniu podobnych warunków było identyczne. Ale nie można powiedzieć, że skoro jedno jest o x% większe, to ta klima jest o x% oszczędniejsza. Ale nawet jeżeli inverter jest faktycznie oszczędniejszy, to są to nieproporcjonalnie do różnicy w cenie. Choćby chodził 10 lat zarówno grzejąc w chłody jak i chłodząc w upały to raczej różnica w cenie się nie zwróci.

Jest za to zauważalna różnica w komforcie użytkowania. Galanz jest nieco głośniejszy i dłużej się rozpędza. Zwłaszcza do grzania. Chociaż to zapuszczałem tylko testowo i nie wiem, jakby się spisał w tej funkcji.

W sumie obydwa wybory uważam za trafione. Ale gdybym drugi raz wybierał do tego większego mieszkania, to zastanawiałbym się, czy nie brać czegoś mniejszego albo tańszego. Ale nie kupowałbym na 100% niczego droższego. Trzymałbym się też tych dwóch firm.

*teoretycznie inverter może się nie wyłączać, bo ma zmienną moc. A wyłączanie jest niefajne z powodu huśtawek temperatury i wilgotności, ale też jak każde urządzenie elektryczne, tak samo i klima, nie przepada za włączaniem i wyłączaniem.

Napisano

Rodzicielka - pani inżynier od wentylacji rzecze mi - nie warto nic taniego...

Daikin ona instaluje...

Napisano

On ma SEER 6 = jest niesamowicie nieefektywny. Moje w domu maja SEER 15 i to proste, niezbyt efektywne modele. Ciekawostka - w USA nie wolno sprzedawać niczego z SEER ponizej 13 - takie nieefektywne śmieci Chińczycy tylko do Europy moga eksportować. A od 1/1/2015 nie wolno bedzie niczego ponizej SEER 14

Napisano

> On ma SEER 6 = jest niesamowicie nieefektywny. Moje w domu maja SEER 15 i to proste, niezbyt

> efektywne modele.

To coś w US inaczej liczą.

Znalazłem, że EER = COP x 3.412. I EER służy do wyliczenia SEER.

cop_eq13-14-15.jpg

Tylko, że moje klimy mają wg danych producenta:

Galanz COP=3,61 EER=3,21

Panasonic COP=3,79 EER=3,47

SEER nie znalazłem. Ale jak wyjdziemy z ERR to mamy

Galanz COP=3,21*3,412=10,95252

Panasonic COP=3,47*3,412=11,83964

I dalej SEER odpowiednio wyższe wyjdą.

Znajdź mi na rynku europejskim takie klimy, co mają wg producenta COP>10. 5 to chyba tylko gruntowe/wodne pompy ciepła.

Napisano

> Rodzicielka - pani inżynier od wentylacji rzecze mi - nie warto nic taniego...

> Daikin ona instaluje...

I słusznie czyni, polecam, sprzęt z górnej półki.

Napisano

> I słusznie czyni, polecam, sprzęt z górnej półki.

Jest to trochę drogie ale... miałem to w 2 biurach, daje poważnie radę ok.gif

Napisano

jak dla siebie ... to zamontuj cos porządnego

Daikin ... ewentualnie Fujitsu

zwróć uwagę na modulacje (zakres działania) mocy , a także na głośność ...

Napisano

> Jest to trochę drogie ale... miałem to w 2 biurach, daje poważnie radę

Z jakimi tanimi masz porównanie?

Napisano

> Z jakimi tanimi masz porównanie?

a taka z makro jakaś za 900 zł, chłodziła ale się zepsuła grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a taka z makro jakaś za 900 zł, chłodziła ale się zepsuła

bądź chłopaku poważny

nie porównuj sprzętu za 900 i za 2900

Napisano

> nie porównuj sprzętu za 900 i za 2900

Najtańszego splita bez montażu nowego widziałem na Allegro za 1k. Więc wątpię w te 900 zł. W makro sam podchodziłem do tematu, ale było sporo drożej. A do tego żeby mieć gwarancję trzeba było za nieprzyzwoite pieniądze wziąć ich montaż (czy raczej firmy współpracującej). Więc nawet jeżeli to był split z makro, to nie wiem, czemu pretensje do klimatyzatora, a nie do jego amatorskiego montażu. Pytanie też co to za klima, bo "jakaś z makro" to nie model ani nawet producent.

Najtańsza oferta z montażem, jaką znalazłem, to ten Galanz za 2K zł. I jak na razie jestem zadowolony. Tak samo jak jestem zadowolony ze wspomnianego Panasonica. Wielu stawia Panasonica na tej samej półce jakościowej co Mitsubishi czy Daikin. Chociaż czytałem też opinie, że Daikin się spsuł i jedzie na starej opinii.

Różnice między moim Panasonic a Galanz funkcjonalne niewielkie. Różnica w energooszczędności tak znikoma, że nawet w połowie się nie zwróci do czasu rozsypania sprzętu w pył.

Nie jestem w stanie ocenić trwałości i awaryjności.

Napisano

> Rodzicielka - pani inżynier od wentylacji rzecze mi - nie warto nic taniego...

> Daikin ona instaluje...

Dlaczego nie warto? Pytam, bo sam mam najtańszego splita, którego 8 lat temu montowałem samodzielnie (szybkozłączki). Właśnie grzeję nim mieszkanie, bo żona zapomniała zamknąć okno na noc (i chyba się dzięki temu przeziębiłem).

Napisano

> Dlaczego nie warto? Pytam, bo sam mam najtańszego splita, którego 8 lat temu montowałem

> samodzielnie (szybkozłączki). Właśnie grzeję nim mieszkanie, bo żona zapomniała zamknąć okno

> na noc (i chyba się dzięki temu przeziębiłem).

1. Biednego nie stać na rzeczy tanie

2. Bałbym się, że mi się taki tani split z..epsuje.

3. Możesz mieć szczęście, że Twój działa - jest ryzyko, jest zabawa

4. Daikin akurat to znam bo matka instaluje tego sporo, nie słyszałem o przypadku żeby się zepsuło. No i nie robi tego bo jej ta firma coś płaci...

Napisano

> 1. Biednego nie stać na rzeczy tanie

> 2. Bałbym się, że mi się taki tani split z..epsuje.

> 3. Możesz mieć szczęście, że Twój działa - jest ryzyko, jest zabawa

> 4. Daikin akurat to znam bo matka instaluje tego sporo, nie słyszałem o przypadku żeby się zepsuło.

> No i nie robi tego bo jej ta firma coś płaci...

Spoko, za takiego dalkina mam trzy swoje klimatyzatory. Które działają perfect. Mnie nie stać na to by płacić 300% ceny za to żeby mieć ekskluzywny klimatyzator. Klimatyzator ma działać, co mój czyni aż za dobrze.

Napisano
  • Autor

> 3. Możesz mieć szczęście, że Twój działa - jest ryzyko, jest zabawa

> 4. Daikin akurat to znam bo matka instaluje tego sporo, nie słyszałem o przypadku żeby się zepsuło.

> No i nie robi tego bo jej ta firma coś płaci...

zapytaj rodzicielki co powie o opinii powtarzanej przez instalatorów obecnie, że Daikin się popsuł i jedzie na startych komentarzach

nie chcę instalować byle najtańszego szitu ale nie chcę też wydawać wora złota na niewiadomo co

sprzęt zainstaluje i serwisować będzie osoba znajoma więc o serwis na przyszłość się nie martwię

Napisano

A przy drogim nie boisz się tego? To poczucie wynika z dogmatu wiary w markę, czy z warunków gwarancji?

A o awariach jakich, instalowanych i serwisowanych zgodnie z wymaganiami producenta (zazwyczaj serwis 2x w roku) słyszałeś?

W razie czego gwarancję mam na 3 lata na taniego Galanza. Tyle samo daje Daikin.

Zepsuje się po gwarancji, to się można zastanawiać, czy naprawiać, czy kupić drugą za zaoszczędzone wcześniej pieniądze.

Sytuacja w klimatyzatorach jest taka, że jest raptem kilku producentów sprężarek. A to jest jedyna cześć, której naprawa jest rzeczywiście kosztowna. A reszta? Prosta elektronika? Rurki? Wentylatory?

Tak naprawdę, to różnice są w jakości plastików, wzornictwie i wentylatorach. Mam i drogiego Panasonica i taniego Galanza. I uważam, że różnica w używaniu jest znikoma. A w cenie znacząca.

Ważne tylko, żeby mieć serwis.

Napisano

> sprzęt zainstaluje i serwisować będzie osoba znajoma więc o serwis na przyszłość się nie martwię

No i tego się trzymaj. Wybierz firmę, która ma w ofercie kilka marek, które bierzesz pod uwagę i niech dobiorą.

Jak pytałem montera przy montażu Galanza, czy będzie mnie przekonywał do invertera czy innej marki - powiedział, że nie. Że sam ma Galanza a inverter nie jest o tyle lepszy, żeby dopłacać różnicę w cenie. I że sam ma u siebie Galanza on-off.

Generalnie potwierdził moje przemyślenia po doświadczeniach z drogą klimą. Albo jest świetnym psychologiem od cold reading, albo ma takie same przemyślenia.

Napisano

> A przy drogim nie boisz się tego? To poczucie wynika z dogmatu wiary w markę, czy z warunków

> gwarancji?

Z takiego poczucia, że jak coś jest drogie to musi być dobre. I tylko dlatego to polecam.

Napisano

> Z takiego poczucia, że jak coś jest drogie to musi być dobre.

hahaha.gif

To mamy najlepsze autostrady, najlepsze stadiony, najlepsze państwo i najlepszy rząd na świecie. I najlepszych urzędników.

A, przepraszam. Soczi ma wszystko najlepsze.

Napisano

Tanie się psuje na tanio, drogie na drogo. A co gorsza w XXI wieku nie ma korelacji między ceną a jakością.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

działa i spełnia założenia

zobaczymy za rok

gwarancji mam 3 lata a i serwis jakby co pod bokiem waytogo.gif

Napisano

> działa i spełnia założenia

> zobaczymy za rok

> gwarancji mam 3 lata a i serwis jakby co pod bokiem

A co wybrałeś ?

I jaki (mniej więcej) koszt ?

Napisano

> ten co o nim pisałem: Mistral DS12FU-18HRFN1

Eeee 5,1kW chłodzenia z 2,2kW mocy...grubo

Krawiec

Napisano

> Eeee 5,1kW chłodzenia z 2,2kW mocy...grubo

To nie do końca tak. Podajesz dane maksymalne. Może w danej chwili pobierać 1KW oddając 5,1KW chłodu, a może pobierać 2,2KW dając 3KW chłodu. Zależy od wilgotności i temperatur.

Ale 5,1KW na 40m to zdecydowanie za dużo (o ile nie są to jakieś ekstremalne warunki, typu nasłoneczniony, słabo ocieplony barakowóz). Wystarczy połowa tego.

A taka przewymiarowana klima będzie chodziła na niskich obrotach (inverter) czyli przy niskiej sprawności.

Napisano
  • Autor

> Ale 5,1KW na 40m to zdecydowanie za dużo (o ile nie są to jakieś ekstremalne warunki, typu

> nasłoneczniony, słabo ocieplony barakowóz). Wystarczy połowa tego.

> A taka przewymiarowana klima będzie chodziła na niskich obrotach (inverter) czyli przy niskiej

> sprawności.

jedna ściana pomieszczenia ma około 6 metrów

przy czym z tego jakieś 5 metrów to okna w stronę południową

dodatkowo pomieszczenie jest otwarte na klatkę schodową więc de facto mógłbym doliczyć do tego schody, przedpokój na dole oraz przedpokój na górze

imho nie jest przewymiarowana