Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Można ubezpieczyć auto na pół roku?

Featured Replies

Napisano

Chodzi o OC, czy ma wpływ na to wiek auta? W sensie czy historyczne czy nie?

Napisano

Historyczne nie ma obowiązku OC, możesz ubezpieczyć na krócej - tyle że ceny takich polis zniechęcają. grinser006.gif

Napisano

> Historyczne nie ma obowiązku OC,

Zabytkowe

Napisano

> Zabytkowe

M.in. zabytkowe. grinser006.gif

Quote:

USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

11) pojazd historyczny - pojazd mechaniczny, o którym mowa w pkt 10, będą-cy:

a) pojazdem zabytkowym w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ru-chu drogowym,

b) pojazdem mającym co najmniej 40 lat,

c) pojazdem mającym co najmniej 25 lat i który został uznany przez rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Napisano

> Chodzi o OC, czy ma wpływ na to wiek auta? W sensie czy historyczne czy nie?

Na pewno można ubezpieczyć z płatnościami w 2 lub 4 ratach. Pytanie co jeśli nie opłacisz stawki wink.gif

Napisano

> Na pewno można ubezpieczyć z płatnościami w 2 lub 4 ratach. Pytanie co jeśli nie opłacisz stawki

Windykacja należności. Ochrona nie mija, ubezpieczyciel musi ją zapewnić przez rok od chwili zawarcia.

Napisano

> Chodzi o OC, czy ma wpływ na to wiek auta? W sensie czy historyczne czy nie?

Jak juz zostalo powiedziane, ubezpieczenie jest zawierane na rok. Nie wiem jaki jest powod Twoich rozwazan, jak chcesz sprzedac auto za pol roku to wybierz platnosc w ratach smile.gif drugie pol roku bedzie na glowie nowego wlasciciela

Napisano

> Windykacja należności. Ochrona nie mija, ubezpieczyciel musi ją zapewnić przez rok od chwili

> zawarcia.

Nieprawda. Kupując auto w ubiegłym roku, sprzedający wykupił przy mnie polisę OC w Liberty D. na rok, ja dwa tygodnie później zadzwoniłem do ubezpieczalni i telefonicznie rozwiązałem umowę. Zapłaciłem chyba z 15 zł za te dwa tygodnie.

Napisano

> Nieprawda. Kupując auto w ubiegłym roku, sprzedający wykupił przy mnie polisę OC w Liberty D. na

> rok, ja dwa tygodnie później zadzwoniłem do ubezpieczalni i telefonicznie rozwiązałem umowę.

Ty mogłeś tak zrobić, on nie.

Napisano

> Na pewno można ubezpieczyć z płatnościami w 2 lub 4 ratach. Pytanie co jeśli nie opłacisz stawki

mozna tez w ratach miesiecznych placic (mbank).

Napisano

Pewnie że można wink.gif

Bierzesz ubezpieczenie na dwie raty i w okolicach połowy roku rezygnujesz.

Tak czy inaczej trzeba albo sprzedać auto, albo ubezpieczyć u kogoś innego.. Polskie prawo slinka.gif

Napisano

> Pewnie że można

> Bierzesz ubezpieczenie na dwie raty i w okolicach połowy roku rezygnujesz.

> Tak czy inaczej trzeba albo sprzedać auto, albo ubezpieczyć u kogoś innego.. Polskie prawo

Z płacenia chyba

... na razie.

Napisano

> Ty mogłeś tak zrobić, on nie.

Uzasadnij, bo nie rozumiem.

Napisano

> Uzasadnij, bo nie rozumiem.

OC kupione z samochodem można wypowiedzieć w dowolnej chwili. Kupione normalnie obowiązuje przez rok i nie można go przed tym okresem wypowiedzieć.

Napisano

> OC kupione z samochodem można wypowiedzieć w dowolnej chwili. Kupione normalnie obowiązuje przez

> rok i nie można go przed tym okresem wypowiedzieć.

Tyle, że ja kupiłem auto, a następnie sprzedający wykupił NA MNIE OC, abym mógł wrócić na kołach do domu. Po kilku dniach sami zadzwonili do mnie z LD i zapytali, czy będę kontynuował. Podziękowałem i musiałem zapłacić tylko za te kilka dni użytkowania.

Napisano

> Tyle, że ja kupiłem auto, a następnie sprzedający wykupił NA MNIE OC,

> Po kilku dniach sami zadzwonili do mnie z LD i zapytali, czy będę kontynuował.

> Podziękowałem i musiałem zapłacić tylko za te kilka dni użytkowania.

Operuj faktami: to było nowe ubezpieczenie? Kontynuacja? Co znaczy "na ciebie"? Wpisał Cię w rubryce "tytułem"?

Napisano

> Tyle, że ja kupiłem auto, a następnie sprzedający wykupił NA MNIE OC, abym mógł wrócić na kołach do

> domu.

Jak to wykupił na Ciebie? Będąc właścicielem mógł wykupić na siebie, a na Ciebie to mogłeś i wręcz powinieneś wykupić w dniu sprzedaży samochodu jesli samochód nie miał ważnego OC.

> Po kilku dniach sami zadzwonili do mnie z LD i zapytali, czy będę kontynuował.

> Podziękowałem i musiałem zapłacić tylko za te kilka dni użytkowania.

Znaczy wykupił na siebie i przekazał Tobie wraz z samochodem, a Ty potem je wypowiedziałeś. Gdybyś wykupił sam to nie miał byś opcji rezygnacji.

Napisano

> Jak to wykupił na Ciebie? Będąc właścicielem mógł wykupić na siebie, a na Ciebie to mogłeś i wręcz

> powinieneś wykupić w dniu sprzedaży samochodu jesli samochód nie miał ważnego OC.

> Znaczy wykupił na siebie i przekazał Tobie wraz z samochodem, a Ty potem je wypowiedziałeś. Gdybyś

> wykupił sam to nie miał byś opcji rezygnacji.

Handlarz przyjechał autem na niemieckich blachach. Sprzedając mi ten samochód, po wystawieniu faktury, jako agent ubezpieczeniowy, ubezpieczył mi to auto w Liberty. Wydrukował polisę, na której były tylko moje dane. Polisa była zawarta na miesiąc. Po około 2 tygodniach od zakupu zadzwoniła do mnie pani z Liberty i zapytała o kontynuację na cały rok. Odmówiłem i zapłaciłem jakieś grosze.

Prościej nie umiem wytłumaczyć.

Napisano

> Handlarz przyjechał autem na niemieckich blachach. Sprzedając mi ten samochód, po wystawieniu

> faktury, jako agent ubezpieczeniowy, ubezpieczył mi to auto w Liberty. Wydrukował polisę, na

> której były tylko moje dane. Polisa była zawarta na miesiąc. Po około 2 tygodniach od zakupu

> zadzwoniła do mnie pani z Liberty i zapytała o kontynuację na cały rok. Odmówiłem i zapłaciłem

> jakieś grosze.

> Prościej nie umiem wytłumaczyć.

OC komisowe, ale jakieś ściemnione, powinno być na niego, a nie na Ciebie.

Napisano

> Jak to wykupił na Ciebie?

Ubezpieczającym może być dowolna osoba, ubezpieczonym musi być właściciel auta z DR. waytogo.gif

Napisano

> Ubezpieczającym może być dowolna osoba, ubezpieczonym musi być właściciel auta z DR.

Tylko ubezpieczony nie prowadzący komisu nie może zdaje się wykupić OC na okres mniejszy niż 12 miesięcy, chyba że ubezpiecza auto zabytkowe.

Napisano

> Tylko ubezpieczony nie prowadzący komisu nie może zdaje się wykupić OC na okres mniejszy niż 12

> miesięcy, chyba że ubezpiecza auto zabytkowe.

Mógł zawrzeć krókoterminowe:

Umowę krótkoterminowego ubezpieczenia OC mogą zawrzeć właściciele pojazdów:

zarejestrowanych na stałe (podmioty pośredniczące w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych, w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub sprzedaży);

zarejestrowanych czasowo;

zarejestrowanych za granicą;

wolnobieżnych (z wyłączeniem ciągników rolniczych);

historycznych.

Umowę ubezpieczenia OC krótkoterminowego zawiera się na okres nie krótszy niż 30 dni i nie dłuższy niż 12 miesięcy, przy czym w przypadku pojazdów wolnobieżnych umowę można zawrzeć na czas nie krótszy niż 3 miesiące.

W przypadku pojazdów zarejestrowanych w innym kraju Unii Europejskiej, który docelowo ma być zarejestrowany w Polsce, umowa taka może być zawarta tylko raz na okres 30 dni.

Tego rodzaju umowa wygasa ostatniego dnia jej trwania, zatem nie przedłuża się automatycznie.

pozdr.

M.

Napisano

> Mógł zawrzeć krókoterminowe:

> Umowę krótkoterminowego ubezpieczenia OC mogą zawrzeć właściciele pojazdów:

> zarejestrowanych na stałe (podmioty pośredniczące w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych,

> w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub sprzedaży);

> zarejestrowanych czasowo;

> zarejestrowanych za granicą;

> wolnobieżnych (z wyłączeniem ciągników rolniczych);

> historycznych.

> Umowę ubezpieczenia OC krótkoterminowego zawiera się na okres nie krótszy niż 30 dni i nie dłuższy

> niż 12 miesięcy, przy czym w przypadku pojazdów wolnobieżnych umowę można zawrzeć na czas nie

> krótszy niż 3 miesiące.

> W przypadku pojazdów zarejestrowanych w innym kraju Unii Europejskiej, który docelowo ma być

> zarejestrowany w Polsce, umowa taka może być zawarta tylko raz na okres 30 dni.

> Tego rodzaju umowa wygasa ostatniego dnia jej trwania, zatem nie przedłuża się automatycznie.

> pozdr.

> M.

No a o czym ja pisze od dwóch dni, OC na miesiąc może zawszeć komis, a nie prywatny właściciel.