Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szklanki na wymiar poza ASO

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję szklanek (popychaczy zaworów) do Corolli E12, poza ASO. TU luz zaworowy reguluje się wymianą całych szklanek nie płytkami, cena w ASO ok. 100zł/sztukę. Gdzie mogę takowe kupić, mając potrzebne wymiary?

Pytanie drugie. Czy można szklanki szlifować? Mam na myśli nie górną powierzchnię, tylko ten trzpień wewnątrz (np. kamieniem szlifierskim walcowym, który zmieści się w środek szklanki). Czy też jest to głupi pomysł bo powierzchnia nie będzie perfekcyjnie (co do mikrometrów) płaska?

Napisano

> Potrzebuję szklanek (popychaczy zaworów) do Corolli E12, poza ASO. TU luz zaworowy reguluje się

> wymianą całych szklanek nie płytkami, cena w ASO ok. 100zł/sztukę. Gdzie mogę takowe kupić,

> mając potrzebne wymiary?

> Pytanie drugie. Czy można szklanki szlifować? Mam na myśli nie górną powierzchnię, tylko ten

> trzpień wewnątrz (np. kamieniem szlifierskim walcowym, który zmieści się w środek szklanki).

> Czy też jest to głupi pomysł bo powierzchnia nie będzie perfekcyjnie (co do mikrometrów)

> płaska?

Części do silników mają TU. Czy akurat do Karolci E12 to nie wiem.

Napisano
  • Autor

Nie ma. W USA znalazłem takie szklanki po 8USD, u nas 100zł...

Napisano

> Nie ma. W USA znalazłem takie szklanki po 8USD, u nas 100zł...

A ile tych szklanek potrzebujesz - bo o ile dobrze pamiętam to rzadko kiedy przez 300 tys potrzeba więcej niż jedną.

Napisano
  • Autor

Oczywiście, w tym rzecz smile.gif

Mam blisko zakład który twierdzi że może bez problemu zeszlifować szklanki (ten wewnętrzny trzpień oczywiście, nie z zewnątrz) tokarką. Czy tokarka wystarczy, czy to musi być bardziej "na błysk" zeszlifowaane?

EDIT: Inny zakład twierdzi że tokarką to dziadostwo i podejmą się tego "ściernicą" cokolwiek to jest grinser006.gif W każdym razie oni zajmują się przeróbkami silników itp., są znani w rejonie, więc chyba się na to zdecyduję.

Napisano

Sprawdź, czy niektóre z nich możesz zamienić miejscami. Szklanki również się szlifuje - niektóre warsztaty się tym zajmują; technologii nie znam.

Napisano

A czemu chcesz szklanki szlifować wewnątrz?

Nie wiem ile trzeba usunąć materiału, ale chyba najlepiej to zrobić na szlifierce magnesowej i tym samym z zewnątrz, warstwa utwardzana powinna mieć chyba wystarczającą grubość by to zrobić hmm.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie po zamianach pozostało 6 do wymiany/szlifu smile.gif

Napisano
  • Autor

Wewnątrz, żeby zewnętrznej warstwy utwardzonej nie ruszać, trzeba zebrać z 0,2mm, nie wiadomo jak głęboko sięga warstwa. Chociaż warsztat oferuje pomiar twardości.

Napisano

> Pytanie drugie. Czy można szklanki szlifować?

Kolega wszim z kącika Astry szlifował szklanki od wewnątrz pare lat temu w swoim zagazowanym aucie. ZTCP to wyszło OK. Poszukaj bo chyba nawet opisywał to z jakimiś detalami czym to było robione.

Napisano

0,2 to dużo jest... na pewno dobrze wszystko pomierzyłeś ?

Napisano
  • Autor

Po 30kkm na LPG zmniejszyło się z 0,35 na 0,15...

Napisano

chcesz caly korpus z głowicą po 100 kkm.

mi panewke obruciło w firmowym 1.6 2006 rok i mam w piwnicy całość - prv

Napisano
  • Autor

A skrzyni nie masz? grinser006.gif

Wymiana głowicy nic mi nie da. Kupa zabawy z przełożeniem tak naprawdę, teoretycznie po 90kkm i tak muszę regulować te zawory, a potem na LPG znowu po następnych 30kkm. Tak za dwie regulacje to może będę szukał głowicy, na razie się nie opłaca.

Napisano

> Po 30kkm na LPG zmniejszyło się z 0,35 na 0,15...

A to ciekawe dla mnie - co ta stal, puchnie ?

Napisano
  • Autor

Nie stal, tylko aluminium. Nie puchnie, tylko gniazda się wybijają. Zobacz sobie w jaki sposób zawory przylegają do gniazd ("od dołu" a nie "od góry", zawór zamyka się ruchem w górę a otwiera ruchem w dół, a nie na odwrót!), jak skonstruowana jest głowica - to zrozumiesz, dopiero potem rzucaj ironiczne hasła. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A to ciekawe dla mnie - co ta stal, puchnie ?

Zmniejszenie luzu zaworowego na skutek "ubijania" się gniazd zaworowych, znane m.in. w silnikach motocyklowych Kawasaki.

Pewnie nie jeden przypadek Cię jeszcze zadziwi... grinser006.gif