Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak policzyć zniżki OC?

Featured Replies

Napisano

Ile mam zniżki na OC? Jestem wspołwłaścicielem auta od czerwca 2009 wraz z osobą która ma 60% zniżki (wczesniej nie miałem zniżek). Teraz (tydzień temu) kupiłem auto tylko na siebie i muszę je ubezpieczyć-jaką wysokość zniżki mam wpisywać w formularzu? 5 lat bezszkodowości, czyli 50%? Chociaż to niepełne 5 lat hmm.gif

Podpowiecie? zlosnik.gif

Napisano

> Ile mam zniżki na OC? Jestem wspołwłaścicielem auta od czerwca 2009 wraz z osobą która ma 60%

> zniżki (wczesniej nie miałem zniżek). Teraz (tydzień temu) kupiłem auto tylko na siebie i

> muszę je ubezpieczyć-jaką wysokość zniżki mam wpisywać w formularzu? 5 lat bezszkodowości,

> czyli 50%? Chociaż to niepełne 5 lat

> Podpowiecie?

A w jakim TU?

Napisano

> Ile mam zniżki na OC? Jestem wspołwłaścicielem auta od czerwca 2009 wraz z osobą która ma 60%

> zniżki (wczesniej nie miałem zniżek). Teraz (tydzień temu) kupiłem auto tylko na siebie i

> muszę je ubezpieczyć-jaką wysokość zniżki mam wpisywać w formularzu? 5 lat bezszkodowości,

> Podpowiecie?

5 lat to już w większości przypadków 60% .... zniżki .. Wiele TU ma opcje wpisania bezszkodowej jazdy w latach a nie % . I na tej podstawie wyliczają składkę. Najlepiej zadzwoń do TU , często przez tel. dają lepszą ofertę niż przez internet.

Napisano

> Podpowiecie?

5 lat bezszkodowości, a ile to zniżek zależy od ubezpieczyciela.

Napisano

ja przy niepełnym podawałem 4 lata

Napisano
  • Autor

> A w jakim TU?

3 lata w "pocztowym" i dwa w HDI

Napisano
  • Autor

> 5 lat to już w większości przypadków 60% .... zniżki .. Wiele TU ma opcje wpisania bezszkodowej

> jazdy w latach a nie % . I na tej podstawie wyliczają składkę. Najlepiej zadzwoń do TU ,

> często przez tel. dają lepszą ofertę niż przez internet.

chcę ubezpieczyć w Liberty a oni pytają w %, może rzeczywiście załatwię telefonicznie

Napisano

> chcę ubezpieczyć w Liberty a oni pytają w %, może rzeczywiście załatwię telefonicznie

Taniej masz?Ja 3 samochody u nich ubezpieczyłem i wczoraj liczyła dla mnie i mam dziwne wrażenie, że zrobiło się sporo drożej...3 polisy chciałem zrobić i każda wychodziła mnie sporo drożej niż podobny samochód np na jesieni niewiem.gif Podziękowałem i poszukam innego TU do OC, bo różnice nawet do 270 na polisie przy pełnych zniżkach.

Co do zniżek to wpisz co chcesz w formularzu, ale w trakcie trwania polisy mogą zechcieć zweryfikować to, w taki sposób, że poproszą o doniesienie ciągłości ubezpieczeniowej z innych firm-info z wczoraj od konsultanta.

Napisano

W MTU z dnia na dzień można mieć 60% zniżek. Rejestrujesz auto na współwłasność z kimś kto ma 60% zniżek a na drugi dzień rejestrujesz auto tylko na siebie i w MTU masz od razu 60%.

Co do towarzystwa polecam sprawdzić dokładnie kwotę do zapłaty a nie %% bo 60% od kwoty wyjściowej 1000zł to nie to samo co 60% od 2000zł zlosnik.gif ,a proama itp łapią na to ludzi.

Napisano

kiedyś miałem podobną sytuację do Twojej,

poprosiłem TU, o przesłanie info jakie mam już wyrobione zniżki bo miałem auto ze współwłaścicielem

współwłaściciel 60%

ja 60%

zdziwiło mnie to nieco, ale od tamtej chwili bazuję na tej informacji

żadne TU tego specjalnie nie weryfikowało przy zawieraniu polis via NET

Napisano

> kiedyś miałem podobną sytuację do Twojej,

> poprosiłem TU, o przesłanie info jakie mam już wyrobione zniżki bo miałem auto ze współwłaścicielem

> współwłaściciel 60%

> ja 60%

> zdziwiło mnie to nieco, ale od tamtej chwili bazuję na tej informacji

> żadne TU tego specjalnie nie weryfikowało przy zawieraniu polis via NET

To możesz się zdziwić pewnego dnia bo tak samo myślałem jak ty aż dostałem pismo z FG z dopłatą 200 zł

Napisano

> To możesz się zdziwić pewnego dnia bo tak samo myślałem jak ty aż dostałem pismo z FG z dopłatą 200

> zł

Oczywiście, bo oni uznają niejako zniżki do sprzedania polisy, jako hmm, takie zaufanie na wyrost, a przy zdarzeniu liczone jest z realnych składek. Wg mnie dobre jest to dla obojga stron, klient ma tańsze OC, ale przy dzwonie ze swojej winy ma odpowiednio drożej, taka transakcja wiązana.

Napisano

> Co do zniżek to wpisz co chcesz w formularzu, ale w trakcie trwania polisy mogą zechcieć

> zweryfikować to, w taki sposób, że poproszą o doniesienie ciągłości ubezpieczeniowej z innych

> firm-info z wczoraj od konsultanta.

Niby tak - wpisujesz co chcesz. Poszedłem do agenta, bo żadna firma internetowa nie przedstawiała akceptowalnej oferty. I tutaj gość sprawdził mnie w bazie i zaproponował pewne TU. Dodał że (chyba) wszyscy się opierają na tej bazie oprócz PZU, które wymaga zaświadczeń na papierku!

Teoretycznie korzystający z bazy ubezpieczyciele już na drugi dzień roboczy mogą wszystkich zweryfikować.

Napisano

> Podpowiecie?

Raczej masz 60 jeśli współwłaściciel ma 60 i nie mieliście ostatnio dzwona. A co do liczenia to w większości TU kiedyś liczyło się 1 rok 10% i każdy następny tak samo - ostatnie dwa byly chyba po 5%, ale to i tak zależy głónie od TU.

Napisano

> Podpowiecie?

Tak sie nie da, Tu roznie licza znizki w %, najlepiej byloby w latach wpisac, choc jak jest niepelne 5 lat to wypada raczej 4 wpisac.

Zreszta co nie wpiszesz, to i tak Cie zweryfikuja w UFG i doplacic kaza (w 2 stronie nie liczylbym).

Czasem TU maja jakies promocje gdzie "z powietrza" mozna troche na start dostac, a potem juz kontynuowac w tym konkretnym TU owa "powietrzna znizke".

Osobiscie nie lubie bezdusznych internetowych kalkulatorow, jednak nie ma to jak z kims pogadac.

Napisano
  • Autor

> Tak sie nie da, Tu roznie licza znizki w %, najlepiej byloby w latach wpisac, choc jak jest

> niepelne 5 lat to wypada raczej 4 wpisac.

> Zreszta co nie wpiszesz, to i tak Cie zweryfikuja w UFG i doplacic kaza (w 2 stronie nie

> liczylbym).

> Czasem TU maja jakies promocje gdzie "z powietrza" mozna troche na start dostac, a potem juz

> kontynuowac w tym konkretnym TU owa "powietrzna znizke".

> Osobiscie nie lubie bezdusznych internetowych kalkulatorow, jednak nie ma to jak z kims pogadac.

czyli TU zweryfikuje to we własnym zakresie i ewentualnie będzie chciało dopłatę?

Wolałbym nie przekonywać się o "nieważności" polisy w momencie gdy będzie trzeba jej użyć... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ile masz lat?

5 lat bezszkodowości w PL i równolegle 8 lat z UK (ale tego pewnie nie uznają)

Napisano

> 5 lat bezszkodowości w PL i równolegle 8 lat z UK (ale tego pewnie nie uznają)

spisz sobie kiedy miałęś ubezp i jakie szkody i idź do ubezpieczyiela - moga mieć różne tabele zniżkowe za ten sam okres

Napisano

> 5 lat bezszkodowości w PL i równolegle 8 lat z UK (ale tego pewnie nie uznają)

np w pzu liczyli odnosnie wieku w ten sposob

ponizej 24 lat +50% ubezpieczenia.

24-28 +30%

ja jak ubezpieczałem na współwłasnosc z ojcem (60% znizki)

to miałem tak 130% ubezpieczenia ze wzgledu na wiek -60% ze wzgledu na wspólwłasciciela

28lat i wiecej =100% ubezpieczenia -znizki jakie miałeś.