Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybor kasku

Featured Replies

Napisano

Nosze się z zakupem kasku - budżet 2,000 PLN +/- kilkaset PLN, do jazdy głownie po mieście, na mid / maxi skuterze bądź motocyklu (jeszcze do decyzji), koniecznie bialy i z blenda i zastanawiam się czy jest cos konkretnego co używacie / polecacie bądź co zwyczajnie warto przymierzyć. Dzisiaj spędziłem trochę czasu w kilku sklepach z kaskami i przyznam ze temat zakupu idzie mi trochę jak pod górkę, kilka luźnych przemyslen aporo tego co udało mi się przymierzyć:

- Shoei Neotec (szczekowy) - kask ogolnie bardzo fajny natomiast miałem trochę problem z rozmiarem - M dobrze lezal na glowie i policzkach natomiast broda bezpośrednio dotykala / haczyla o wnętrze kasku. Przy L nie było problemów z broda ale ogolnie był ciutek za luzny. Probowalem tez kombinacje L + większe gabki (chyba 39 vs seryjne 35) ale ogolnie wciąż nie końca miałem wrazenie ze to jest to

- Schuberth C3 (szczekowy) - ten mi za bardzo nie podpasował - zapinka kasku oraz mechanizm otwarcia szczeki sprawiał wrazenie trudniejszego / mniej przyjaznego w obsłudze niż wyżej opisany Shoei. Do tego miał jak gdyby więcej różnych zakładek / elementow wewnętrznego poszycia (totalnie nie wiem jakiego słowa uzyc) które przy otwieranie części szczękowej gdzies się lapaly / zaczepialy.

- Shoei GT Air - prawie ze ideal - może jakiś efekt podświadomy ale czulem się w nim pewniej niż w obu szczekowcach, sprawial tez wrazenie ze jest lżejszy (faktyczna roznica w wadze to chyba tylko 100g vs Neotec ale w praktyce wydawal się jeszcze lżejszy), rozmiar L fajnie lezal natomiast był zgrzyt w postaci bardzo krótkiej zapinki kasku pomimo pelnego wyciagniecia regulacji przy jakichkolwiek ruchach glowa zapinka wbijala się w szyje i cale zapiecie sprawialo wrazenie szubienicy. Co ciekawe, przymierzałem ten sam kask w kolorze czarnym i ten o dziwo oferowal większe możliwości regulacji - może trafil mi się jakiś pechowy egzemplarz?

Na ta chwile wygląda na to ze będę chciał przymierzyć inny egzemplarz białego GT Air celem wybadania co z ta dlugoscia zapinki. Jeżeli sa jakies tansze kaski którym warto się przyjrzyc to również proszę o info aczkolwiek te tansze które ogladalem nie wzbudzily zaufania (np. kaski Airoh w salonie Yamaha) i szczerze mowiac wole od razu wydac 2k PLN i mieć cos z czego jestem zadowolony niż kupować dwa razy i w efekcie wydac więcej.

Nie wiem tez czy isc w kierunku szczękowego czy zwykly integralny - wcześniej sadzilem ze w szczękowym można jezdzic z podniesiona szczeka ale w sklepie powiedzieli ze chodzi raczej o możliwość rozmowy bez zdejmowania kasku np. na stacji benzynowej a nie o sama jazde przy otwartej szczece. Wspominali tez ze integralne to jednak większe bezpieczeństwo (nie mam pojęcia / zdania czy tak jest choć na zdrowy rozsadek jest to jedna mniej czesc ruchoma).

Wszelkie informacje / przemyślenia mile widziane ok.gif

Napisano

Kupilem w tym sezonie w intermotors shuberta 900c bialy z blenda i pinlockiem, jak na razie to najlepszy kask jaki mialem smile.gif nie paruje, fajna blenda nie za moca, bardzo wygodny

Napisano

Generalnie kask szczękowy to trochę większa wygoda, ale poza tym same wady - cięższy (choć to zależy od modelu), głośniejszy, mniej bezpieczny (nie ma takiej sztywności jak integralny). Poza tym faktycznie nie można jeździć z otwartą szczęką - a przynajmniej producenci nie dopuszczają. Wyjątkiem są kaski Shark, w których można jeździć z otwartą szczęką, ale one mają trochę inną konstrukcję. Mi ona nie przypadła do gustu, a i sam kask nie jest moim zdaniem rewelacyjny.

Z kasków szczękowych mogę polecić HJC R-PHA Max - jest lekki, dobrze wyważony, ma niezłą wentylację - to model z najwyższej półki jeśli chodzi o tą firmę, choć cena nieco niższa niż np. Shoei. Jedyna wada to trochę upierdliwy mechanizm opuszczania blendy.

Generalnie najlepiej przymierzyć kaski różnych firm i sprawdzić które najlepiej pasują. Ja chciałem kupić sobie Schuberth'a (ponoć najcichsze są, a dla mnie to było najważniejsze), ale na moją głowę żaden rozmiar nie pasował... oslabiony.gif

Napisano

> Generalnie kask szczękowy to trochę większa wygoda, ale poza tym same wady - cięższy (choć to

> zależy od modelu), głośniejszy, mniej bezpieczny (nie ma takiej sztywności jak integralny).

> Poza tym faktycznie nie można jeździć z otwartą szczęką - a przynajmniej producenci nie

> dopuszczają.

Czasem wagi w szczekowym nie czuje sie, jak kask dobrze wywazony. Natomiast jesli mialbym kupowac nastepny, to rowniez szczekowy i z bleda. Otwarta szczeka jest fajna sprawa na jazde w korkach w cieple dni wink.gif, albo McSmietnika jak ktos lubi zlosnik.gif

Napisano

> Otwarta szczeka jest fajna sprawa na jazde w korkach

> w cieple dni , albo McSmietnika jak ktos lubi

True ok.gif

Tylko dzisiaj mam czerwony pysk po jeździe hehe.gif

Musiałem jechać bez szyby i jeszcze podniosłem se przyłbicę, no i dostawałem po ryju piaskiem wyrzucanym z kół auta jadącego przede mną (Żołnierską do Marek leciałem).

Napisano

> True

> Tylko dzisiaj mam czerwony pysk po jeździe

> Musiałem jechać bez szyby i jeszcze podniosłem se przyłbicę, no i dostawałem po ryju piaskiem

> wyrzucanym z kół auta jadącego przede mną (Żołnierską do Marek leciałem).

Ciesz sie, ze jeszcze malo owadow lata. 2 tyg temu jak byla ciepla niedziela to kilka takich wiekszych zakonczylo zycie na szybce i reszcie kasku tongue.gif

Napisano

> Kupilem w tym sezonie w intermotors shuberta 900c bialy z blenda i pinlockiem, jak na razie to

> najlepszy kask jaki mialem nie paruje, fajna blenda nie za moca, bardzo wygodny

chyba sharka

Napisano
  • Autor

> True

> Tylko dzisiaj mam czerwony pysk po jeździe

> Musiałem jechać bez szyby i jeszcze podniosłem se przyłbicę, no i dostawałem po ryju piaskiem

> wyrzucanym z kół auta jadącego przede mną (Żołnierską do Marek leciałem).

W sumie przy szczękowym widze ze niezależnie od tego co zaleca producent istnieje ryzyko ze spora czesc czasu będzie się jezdzilo z otwarta przylbica wiec w razie nawet pozornie niegroźnego upadku można stracic zęby tongue.gif

Swoja droga to 'ciekawy' był oglądany dzisiaj jeden kask Airoh - niby integralny tylko ze dolna czesc oslony szczeki można było wyjac i w ten sposób zrobić z niego taki ala otwarty szczekowy (na wyjata czesc producent przewidział wglebienie w tylniej części kasku gdzie można ja było sobie wsadzić). Rzecz w tym ze ten wyjmowany element wygladal na zrobiony z mega cienkiego / tandetnego plastyku - mysle ze w ramach jakiegoś dzwona pożytku w zakresie ochrony by z tego za nic nie było a wręcz przeciwnie - przy niezbyt sprzyjających okolicznościach czesc ta mogla by się odczepić i nas ugodzić w szyje / gardlo niczym jakis sztylet icon_rolleyes.gif

Napisano

> W sumie przy szczękowym widze ze niezależnie od tego co zaleca producent istnieje ryzyko ze spora

> czesc czasu będzie się jezdzilo z otwarta przylbica wiec w razie nawet pozornie niegroźnego

> upadku można stracic zęby

No jakaś tam szansa jest. Jakoś 5 lat jeżdżę w takim i jeszcze zęby mam smile.gif

> Swoja droga to 'ciekawy' był oglądany dzisiaj jeden kask Airoh - niby integralny tylko ze dolna

> czesc oslony szczeki można było wyjac i w ten sposób zrobić z niego taki ala otwarty szczekowy

> (na wyjata czesc producent przewidział wglebienie w tylniej części kasku gdzie można ja było

> sobie wsadzić). Rzecz w tym ze ten wyjmowany element wygladal na zrobiony z mega cienkiego /

> tandetnego plastyku - mysle ze w ramach jakiegoś dzwona pożytku w zakresie ochrony by z tego

> za nic nie było a wręcz przeciwnie - przy niezbyt sprzyjających okolicznościach czesc ta mogla

> by się odczepić i nas ugodzić w szyje / gardlo niczym jakis sztylet

Jeśli dobrze kojarzę, to piszesz o kasku z _wyjmowanym_ elementem. Widziałem takie i to IMHO jest do czterech liter.

Ja muszę mieć możliwość _podniesienia/opuszczenia_ przyłbicy podczas jazdy.

ps. Proszę o wybaczenie w razie pisania głupot, piffko niejedno strzeliłem.

Napisano

popatrz na sharka np VisionR

albo odpusc blende i bierz Shoei NXR

Napisano

> Czasem wagi w szczekowym nie czuje sie, jak kask dobrze wywazony. Natomiast jesli mialbym kupowac

> nastepny, to rowniez szczekowy i z bleda. Otwarta szczeka jest fajna sprawa na jazde w korkach

> w cieple dni , albo McSmietnika jak ktos lubi

Ja generalnie lubię kaski szczękowe ze względu na wygodę i jakoś tak się składa, że te białe dodatkowo budzą respekt wśród innych użytkowników dróg busted.gif Szkoda, że Arai takich nie robi, na mojej głowie te kaski najlepiej leżą i dodatkowo bardzo lubię rodzaj zapięcia, który jest stosowany w tych kaskach ok.gif

Napisano

> W sumie przy szczękowym widze ze niezależnie od tego co zaleca producent istnieje ryzyko ze spora

> czesc czasu będzie się jezdzilo z otwarta przylbica

Hm albo i nie....

mam taki od roku i owszem zdarza mi sie jechać z otwarta - pierwsze 30 metrów po ruszeniu....

Napisano

> chyba sharka

Tak sciana.gif

Napisano

Mam Gt-aira i uważam, że jak Ci się podoba, to nie będziesz żałował zakupu.

Co do zapięcia to coś musiało być nie tak w tym egzemplarzu.

Napisano

Około 2006r stalem przed podobnym dylematem, przebadalem rynek i wybor padl na Shoeia Multiteck'a. Jezdzilem w nim dobre kilka lat i moge zdecydowanie polecic. Mialem okazje testowac tez przez dluzszy czas szczekowca od Schuberta - Shoei był lepszy. Z podniesioną szczeką mozna jezdzic do małych predkosci (np po mieście), mi to ułatwiało tez jazde w deszczu (przy stawaniu na swiatlach jak wiadomo kask paruje - wiec mozna podnieść sobie szczeke i po problemie)

Napisano
  • Autor

> Mam Gt-aira i uważam, że jak Ci się podoba, to nie będziesz żałował zakupu.

> Co za zapięcia to coś musiało być nie tak w tym egzemplarzu.

Dzisiaj w innym sklepie przymierzałem kolejnego GT-Aira i wszystko z zapieciem było ok ok.gif

Na stanie mieli tylko czarnego, wiec w przyszłym tygodniu maja mi sciagnac nowke sztuke w białym malowaniu i jak wszystko będzie ok to go kupuje.

Z kaskow ogladalem jeszcze HJC - tutaj wrazenia w przypadku wyższych modeli pozytywne aczkolwiek cena tych lepszych to już wlasciwie przedzial Shoei no i miały wade w postaci braku blendy i zapięcia polegającego na przekładaniu jakiejś tasiemki przez takie metalowe koleczka - ogolnie rozwiązanie IMO mało wygodne.

Ogladalem tez Arai - absolutnie jedyna rzecz do której można się przyczepić to brak blendy, pozatym mysle ze produkt no najmniej tak dobry jak Shoei.

Przy okazji się zapytam czy ktoś ma jakies doświadczenia z butami Daytona Journey XCR? Dzisiaj je przymierzałem i ogolnie pod każdym względem mi podpasowaly natomiast nie robilem jeszcze jakiegoś research'u tematu butow wiec na ta chwile się wstrzymałem z zakupem.

Napisano

> Dzisiaj w innym sklepie przymierzałem kolejnego GT-Aira i wszystko z zapieciem było ok

> Na stanie mieli tylko czarnego, wiec w przyszłym tygodniu maja mi sciagnac nowke sztuke w białym

> malowaniu i jak wszystko będzie ok to go kupuje.

> Z kaskow ogladalem jeszcze HJC - tutaj wrazenia w przypadku wyższych modeli pozytywne aczkolwiek

> cena tych lepszych to już wlasciwie przedzial Shoei no i miały wade w postaci braku blendy i

> zapięcia polegającego na przekładaniu jakiejś tasiemki przez takie metalowe koleczka - ogolnie

> rozwiązanie IMO mało wygodne.

> Ogladalem tez Arai - absolutnie jedyna rzecz do której można się przyczepić to brak blendy, pozatym

> mysle ze produkt no najmniej tak dobry jak Shoei.

> Przy okazji się zapytam czy ktoś ma jakies doświadczenia z butami Daytona Journey XCR? Dzisiaj je

> przymierzałem i ogolnie pod każdym względem mi podpasowaly natomiast nie robilem jeszcze

> jakiegoś research'u tematu butow wiec na ta chwile się wstrzymałem z zakupem.

To mało wygodne zapięcie nazywa się zapięciem DD i jest najbezpieczniejsze ze wszystkich np. w czasie wypadku nie łamie grdyki. Na torze w czasie wyścigów zdaje się, że tylko takie zapięcie jest dozwolone.

Napisano

> Dzisiaj w innym sklepie przymierzałem kolejnego GT-Aira i wszystko z zapieciem było ok

> Na stanie mieli tylko czarnego, wiec w przyszłym tygodniu maja mi sciagnac nowke sztuke w białym

> malowaniu i jak wszystko będzie ok to go kupuje.

> Z kaskow ogladalem jeszcze HJC - tutaj wrazenia w przypadku wyższych modeli pozytywne aczkolwiek

> cena tych lepszych to już wlasciwie przedzial Shoei no i miały wade w postaci braku blendy i

> zapięcia polegającego na przekładaniu jakiejś tasiemki przez takie metalowe koleczka - ogolnie

> rozwiązanie IMO mało wygodne.

Mi właśnie brakuje takiego zapięcia w moim HJC buu.gif

> Ogladalem tez Arai - absolutnie jedyna rzecz do której można się przyczepić to brak blendy, pozatym

> mysle ze produkt no najmniej tak dobry jak Shoei.

Z tego co wiem, to w Arai są tylko zapięcia DD cfaniaczek.gif Z resztą moim zdaniem o Arai nie można powiedzieć, że jest co najmniej tak dobry jak Shoei - jest lepszy wink.gif Faktem jest natomiast, że jest słabiej wyposażony, ale to ze względów bezpieczeństwa ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mi właśnie brakuje takiego zapięcia w moim HJC

Na chłopski rozum powinna być jakaś opcja / możliwość wyboru / zmiany samych zapiec. Nie mam natomiast pojęcia czy w praktyce takie zmiany sa dokonywane - być może warunki homologacji / względy bezpieczeństwa na to nie pozwalaja.

> Z tego co wiem, to w Arai są tylko zapięcia DD Z resztą moim zdaniem o Arai nie można powiedzieć,

> że jest co najmniej tak dobry jak Shoei - jest lepszy Faktem jest natomiast, że jest słabiej

> wyposażony, ale to ze względów bezpieczeństwa

Rozwiazania z torow wyścigowych nie zawsze sprawdzają się na ulicy i vice versa. IMHO brak blendy i to mniej wygodne zapięcie to mimo wszystko istotne minusy. Nie wiem jak wygląda kwestia serwisowania, ale w przypadku Shoei plusem jest ze serwis jest na miejscu w Polsce i wiele rzeczy można zalatwic od reki. Z tego co slyszalem to np. w przypadku Schubertha kaski wysylane sa do Niemiec i caly turnaround może wynieść np. 1 miesiąc tongue.gif

Napisano
daytona to najwyzsza jakosc butow wiec jak Ci pasuja to bierz
Napisano

> Nosze się z zakupem kasku - budżet 2,000 PLN +/- kilkaset PLN, do jazdy głownie po mieście, na mid

> / maxi skuterze bądź motocyklu (jeszcze do decyzji), koniecznie bialy i z blenda i zastanawiam

> się czy jest cos konkretnego co używacie / polecacie bądź co zwyczajnie warto przymierzyć.

> Dzisiaj spędziłem trochę czasu w kilku sklepach z kaskami i przyznam ze temat zakupu idzie mi

> trochę jak pod górkę, kilka luźnych przemyslen aporo tego co udało mi się przymierzyć:

> - Shoei Neotec (szczekowy) - kask ogolnie bardzo fajny natomiast miałem trochę problem z rozmiarem

> - M dobrze lezal na glowie i policzkach natomiast broda bezpośrednio dotykala / haczyla o

> wnętrze kasku. Przy L nie było problemów z broda ale ogolnie był ciutek za luzny. Probowalem

> tez kombinacje L + większe gabki (chyba 39 vs seryjne 35) ale ogolnie wciąż nie końca miałem

> wrazenie ze to jest to

> - Schuberth C3 (szczekowy) - ten mi za bardzo nie podpasował - zapinka kasku oraz mechanizm

> otwarcia szczeki sprawiał wrazenie trudniejszego / mniej przyjaznego w obsłudze niż wyżej

> opisany Shoei. Do tego miał jak gdyby więcej różnych zakładek / elementow wewnętrznego

> poszycia (totalnie nie wiem jakiego słowa uzyc) które przy otwieranie części szczękowej gdzies

> się lapaly / zaczepialy.

> - Shoei GT Air - prawie ze ideal - może jakiś efekt podświadomy ale czulem się w nim pewniej niż w

> obu szczekowcach, sprawial tez wrazenie ze jest lżejszy (faktyczna roznica w wadze to chyba

> tylko 100g vs Neotec ale w praktyce wydawal się jeszcze lżejszy), rozmiar L fajnie lezal

> natomiast był zgrzyt w postaci bardzo krótkiej zapinki kasku pomimo pelnego wyciagniecia

> regulacji przy jakichkolwiek ruchach glowa zapinka wbijala się w szyje i cale zapiecie

> sprawialo wrazenie szubienicy. Co ciekawe, przymierzałem ten sam kask w kolorze czarnym i ten

> o dziwo oferowal większe możliwości regulacji - może trafil mi się jakiś pechowy egzemplarz?

> Na ta chwile wygląda na to ze będę chciał przymierzyć inny egzemplarz białego GT Air celem

> wybadania co z ta dlugoscia zapinki. Jeżeli sa jakies tansze kaski którym warto się przyjrzyc

> to również proszę o info aczkolwiek te tansze które ogladalem nie wzbudzily zaufania (np.

> kaski Airoh w salonie Yamaha) i szczerze mowiac wole od razu wydac 2k PLN i mieć cos z czego

> jestem zadowolony niż kupować dwa razy i w efekcie wydac więcej.

> Nie wiem tez czy isc w kierunku szczękowego czy zwykly integralny - wcześniej sadzilem ze w

> szczękowym można jezdzic z podniesiona szczeka ale w sklepie powiedzieli ze chodzi raczej o

> możliwość rozmowy bez zdejmowania kasku np. na stacji benzynowej a nie o sama jazde przy

> otwartej szczece. Wspominali tez ze integralne to jednak większe bezpieczeństwo (nie mam

> pojęcia / zdania czy tak jest choć na zdrowy rozsadek jest to jedna mniej czesc ruchoma).

> Wszelkie informacje / przemyślenia mile widziane

Shoei neotec ok.gif