Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

96% Polskich kierowców uważa się za mistrzów kierownicy

Featured Replies

Napisano

> Czy BAS jest w każdym aucie?

> Nie.

> Śmiem twierdzić, że raptem w kilku procentach samochodów poruszających się po naszych drogach.

> Dlatego "specjalista" od ABSu piszący ten artykuł powinien sie wystrzegać takich mądrości.

W nowych tak. Teraz jest chyba obowiązkowy jak ABS i ESP.

Napisano

> Uzywając hamulca "z głowa" jesteś w stanie dużo szybciej wyhamować.

Mozliwe. Ale ja mam wiele innych spraw na glowie. Wiec glowa nie zawsze moze sie poswiecic tylko i wylacznie prowadzeniu auta smile.gif

Napisano

> W nowych tak. Teraz jest chyba obowiązkowy jak ABS i ESP.

Teraz, czyli kiedy? W bolidzie kupionym w listopadzie ub. roku mam ABS, BAS nie mam pewności, czy jest grinser006.gif (ale to nic dziwnego, że nie wiem, kiedy do przestawienia godziny w zegarku pokładowym muszę wspomóc się instrukcją obsługi... biglaugh.gif), natomiast ESP nie mam z całą pewnością - wymagał dopłaty, a nie dopłacałem hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Teraz, czyli kiedy? W bolidzie kupionym w listopadzie ub. roku mam ABS, BAS nie mam pewności, czy

> jest (ale to nic dziwnego, że nie wiem, kiedy do przestawienia godziny w zegarku pokładowym

> muszę wspomóc się instrukcją obsługi... ), natomiast ESP nie mam z całą pewnością - wymagał

> dopłaty, a nie dopłacałem

Chyba od MY2013 jest ESP. BAS IMO był wcześniej. A z ESP występuje razem na pewno.

Napisano

> Teraz, czyli kiedy? W bolidzie kupionym w listopadzie ub. roku mam ABS, BAS nie mam pewności, czy

> jest (ale to nic dziwnego, że nie wiem, kiedy do przestawienia godziny w zegarku pokładowym

> muszę wspomóc się instrukcją obsługi... ), natomiast ESP nie mam z całą pewnością - wymagał

> dopłaty, a nie dopłacałem

Chodzi o nowe modele wprowadzone do sprzedaży.

Jak kupuje się stary paździerz choćby dziś to trzeba dopłacać grinser006.gif

Napisano

> Jak kupuje się stary paździerz choćby dziś to trzeba dopłacać

Tak, tak, oczywiście... grinser006.gif

Ale nie trzeba dopłacać. Dopłacać można... hehe.gif nie skorzystałem. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ABS stabilizuje tor jazdy podczas hamowania w zakręcie???? Przecież to nie ESP.

Art o działaniu ESP wink.gif

http://moto.money.pl/wiadomosci/aktualno....html?rfguidfo

IMHO ;p zwykły artykuł nie jakiś wyjątkowo wybitny - ale za to prosto i składnie wyjaśniający działania tych dwóch sytemów, o których jak widać Polacy nie wiedzą wszystkiego - tylko tak myślą wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mozliwe. Ale ja mam wiele innych spraw na glowie. Wiec glowa nie zawsze moze sie poswiecic tylko i

> wylacznie prowadzeniu auta

No właśnie - specyfika sytuacji awaryjnych ,zagrożenia wiąże się z trudnością używania czegokolwiek przemyślanie i z głową smile.gif dlatego robić coś powinien za nas System .

Napisano

> Mozliwe. Ale ja mam wiele innych spraw na glowie. Wiec glowa nie zawsze moze sie poswiecic tylko i

> wylacznie prowadzeniu auta

Poza tym w samochodzie z tylnym napędem i dużą mocą jazda na śliskim bez ESP to jak chodzenie po lodzie w baletniczkach.