Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek altka czy wszystko OK?

Featured Replies

Napisano

3060138f46219636m.jpg

8824c9fb46083f1bm.jpg

Pasek napędzający alternator. Jakies pojedyncze włókna grubości mniejszej niż włos odstają plus widoczne to coś na zdjęciu. Czy to jest OK czy uderzać do ASO (przebieg auto to zaledwie 22k km). ?

Napisano

> Pasek napędzający alternator. Jakies pojedyncze włókna grubości mniejszej niż włos odstają plus

> widoczne to coś na zdjęciu. Czy to jest OK czy uderzać do ASO (przebieg auto to zaledwie 22k

> km). ?

wymień, ja nie zdążyłem- pasek się popruł, część weszła pomiędzy koło rozrządu, a pasek rozrządu- w efekcie przeskoczył i dupa zbita. Jestem uboższy o jakieś 3 koła, a koszt samego paska to ok 40 złociszy. Pasek może z 10 tyś km nakręcił i 3 lata miał.

Kilka dni wcześniej jak dolewałem płyn do spryskiwaczy wyglądał całkiem porządnie sick.gif

Napisano

> przebieg auto to zaledwie 22k km

Że tak zapytamy: jakie to auto?

Żeby oczywiście takiego czegoś nie kupować... icon_eek.gifyikes.giffacepalm%5B1%5D.gifsick.gif

Napisano

> Że tak zapytamy: jakie to auto?

> Żeby oczywiście takiego czegoś nie kupować...

Moim zdaniem to nie jest wina auta ani paska.

Tam chyba coś wpadło między pasek a rolkę i trochę się pasek naciągnął grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Że tak zapytamy: jakie to auto?

Ciff IX gen IThankYou.gif

> Żeby oczywiście takiego czegoś nie kupować...

Zawsze można kupić wczesne wypusty TSI na słynnym łańcuchu grinser006.gif

Napisano

> Ciff IX gen

> Zawsze można kupić wczesne wypusty TSI na słynnym łańcuchu

Albo dCi. smile.gif

Eeeeee taaaaaammmm

Der paśnika ftedeiku. cool.gifpalacz.gif

Napisano

To coś wygląda na łączenie paska, który przecież nie jest zrobiony z jednego kawałka. Normalka.

Napisano
  • Autor

> To coś wygląda na łączenie paska, który przecież nie jest zrobiony z jednego kawałka. Normalka.

Tak, to jakby łączenie. NIe mam doświadczenia w materii więc chcę się upewnić,że te "zszywki" mają być tak widoczne? Nie wiem nie znam się... Dzisiaj podjadę do ASO ale im więcej info przed zdobędę tym lepiej dla mnie smile.gif

Napisano

> To coś wygląda na łączenie paska, który przecież nie jest zrobiony z jednego kawałka. Normalka.

Ja tam widzę jeden kawałek - zszyty w kółko.

Napisano
  • Autor

Dziekuje ze pomoc. Jestem już po wizycie w Aso. Odpowiedź była, że to szew paska i wszystko jest ok. Wiec odpuszczam.

Napisano

> Dziekuje ze pomoc. Jestem już po wizycie w Aso. Odpowiedź była, że to szew paska i wszystko jest

> ok. Wiec odpuszczam.

masz to na piśmie? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> masz to na piśmie?

Oczywiscie, ze nie. Jakie argumenty bys im przedstawil?

Napisano

> Oczywiscie, ze nie. Jakie argumenty bys im przedstawil?

oddajesz auto na gwarancje bo Cie niepokoi ten szew, w innym aucie tego nie miales. Oddaja ci auto po paru godzinach wraz z papierem. Sam osoboscie jeszcze sie nie spotkalem z czyms takim a troche juz roznorakich paskow wymienialem

Napisano

> po wizycie w Aso. Odpowiedź była, że to szew paska i wszystko jest

> ok.

icon_eek.gifhehe.gif Dobrze, że paski rozrządu nie są tak zszywane... grinser006.gifhahaha.gif

Po co w takim razie dziesiątki "nici" w strukturze paska, skoro całość jest spięta sześcioma nitkami? spineyes.gifhehe.gif

Może to jakaś nowa kosmiczna technologia, ale jak żyję, czegoś takiego nie widziałem.

To, że pasek nie jest robiony z jednego kawałka, to nie argument: przecież opony też mają początek i koniec, ale jakoś takich szwów nie mają...

Napisano

przecież to wygląda jak "sztukowany" pasek z czegoś innego.

Napisano

Pasek uznanego producenta bez szycia, o ile taki występuje w przyrodzie? hmm.gif

Napisano

> Pasek napędzający alternator. Jakies pojedyncze włókna grubości mniejszej niż włos odstają plus

> widoczne to coś na zdjęciu. Czy to jest OK czy uderzać do ASO (przebieg auto to zaledwie 22k

> km). ?

hehe.gif

dla swojego świętego spokoju zmienił bym pasek i przy okazji aso

Napisano

> Dziekuje ze pomoc. Jestem już po wizycie w Aso. Odpowiedź była, że to szew paska i wszystko jest

> ok. Wiec odpuszczam.

jak dobrze popatrzysz to na drugim zdjęciu pasek już nitki "puszcza"

Napisano

Nie rozumiem o jakich klamrach i innych cudach piszecie.

Pasek jest uszkodzony więc należy go zdjąć, ustalić przyczynę uszkodzenia i wymienić.. Wygląda jakby jakaś np. rolka przetarła go w tym jednym miejscu, ale więcej będzie widać po demontażu.

Napisano

> Dobrze, że paski rozrządu nie są tak zszywane...

To są szwy ostatniej warstwy i trochę się przebiły przez zewnętrzną powłokę. Ten pasek wytrzyma jeszcze wiele tysięcy kilometrów i jak się zerwie, to wcale nie musi właśnie w tym miejscu!

Napisano
  • Autor

Teoria rychłego wybuchu paska jak na razie nie ma potwierdzenia (ufff). 2ch innych userow ma to samo z grubsza (tak wynika ze słownych relacji). Wiec TTTM zlosnik.gif