Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co nie tak z pianą

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Posiadam myjkę ciśnieniową b&d pw1400 + pianownicę + pianę ValetPro i niestety efekt jest taki:

a3aba16324f69c33m.jpg

dodam że pianownica jest taka:

pianownica-prof-do-myjki-myjka-karcher-k5-k6-k7-ls-3-bayonet_0_b.jpg

CO zrobić żeby piana była pianą a nie białą wodą??

Czy to max co z tego zestawu mogę wycisnąć??

Dziaki za porady smile.gif

Napisano

> Witajcie!

> Posiadam myjkę ciśnieniową b&d pw1400 + pianownicę + pianę ValetPro i niestety efekt jest taki:

> dodam że pianownica jest taka:

> CO zrobić żeby piana była pianą a nie białą wodą??

> Czy to max co z tego zestawu mogę wycisnąć??

> Dziaki za porady

Już ludki pisały tu parokrotnie że mycie auta pianownicą to se można.... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Już ludki pisały tu parokrotnie że mycie auta pianownicą to se można....

Wiem m tym ze nie mozna spodziewac sie rewelacji ale z zdjec prywatnych osob w necie mozna wiecej. Chyba ze oni magie stosuja za kilkaset zl grinser006.gif

Napisano

> Wiem m tym ze nie mozna spodziewac sie rewelacji ale z zdjec prywatnych osob w necie mozna wiecej.

> Chyba ze oni magie stosuja za kilkaset zl

Ale po co ta piana ? Myje się dobrze ? Piana poza bajerem to nie jest potrzebna.

Napisano
  • Autor

> Ale po co ta piana ? Myje się dobrze ? Piana poza bajerem to nie jest potrzebna.

Piana ma za zadanie rozpuscic brud. Odpowiednia konsystencja to odpowiednie dzialanie i efekt.

Napisano

> Piana ma za zadanie rozpuscic brud. Odpowiednia konsystencja to odpowiednie dzialanie i efekt.

Nie odpowiednia konsystencja tylko odpowiedni skład. W wielu myjniach widziałem jak myli bez piany tylko mieszanina płynu i wody z opryskiwacza.

Napisano

> Witajcie!

> Posiadam myjkę ciśnieniową b&d pw1400 + pianownicę + pianę ValetPro i niestety efekt jest taki:

> Dziaki za porady

A co wlewasz do pianownicy ?

Napisano
  • Autor

> A co wlewasz do pianownicy ?

Wode z plynem. Wlasnie myslalem o wodzie destylowanej. To cos pomoze?

Napisano

> Wode z plynem. Wlasnie myslalem o wodzie destylowanej. To cos pomoze?

W jakim stosunku rozcieńczasz płyn ?

Napisano
  • Autor

> W jakim stosunku rozcieńczasz płyn ?

Wedlug danych z opakowania piany, czasami mocniejsze niz zaleca producent.

Napisano

> Wedlug danych z opakowania piany, czasami mocniejsze niz zaleca producent.

Czyli ? Bo chyba wiem w czym tkwi Twój problem.

Napisano
  • Autor

> Czyli ? Bo chyba wiem w czym tkwi Twój problem.

Dokladnie nie pamietam i teraz nie sprawdze. To jakie proporcje proponujesz?

Napisano

> Wedlug danych z opakowania piany, czasami mocniejsze niz zaleca producent.

czyli masz zbyt rozcienczona, bo do pianownicy tez leci woda, wez sam plyn wlej do zbiorniczka i zobacz jaki bedzie efekt

Napisano

> Witajcie!

> Dziaki za porady

Do pianownicy lej nierozcieńczoną pianę.

Rozcieńczy się wodą z myjki.

Napisano
  • Autor

> czyli masz zbyt rozcienczona, bo do pianownicy tez leci woda, wez sam plyn wlej do zbiorniczka i

> zobacz jaki bedzie efekt

Juz tak robilem i brak efektu. Po za tym zuzycie bylo by ogromne bo pol pianownicy schodi na auto. Cos gdzies czytalem o jakims sitku w pianownicy ale u siebie nic takiego nie widzialem.

Napisano

> Dokladnie nie pamietam i teraz nie sprawdze. To jakie proporcje proponujesz?

Mam idenyczną/podobną pianownicę i w zależności od środka rozcieńczam go od 1:3 do 1:5, pokrętło w pianownicy odkręcone na 1/4 do 1/2 obrotu i jazda 893goodvibes.gif, 1 litr rozcięczonej piany aktywnej wystarcza na vana i auto miejskie bez problemu czasem jeszcze 0,2dm3 zostaje.

Napisano

> Mam idenyczną/podobną pianownicę i w zależności od środka rozcieńczam go od 1:3 do 1:5, pokrętło w

> pianownicy odkręcone na 1/4 do 1/2 obrotu i jazda , 1 litr rozcięczonej piany aktywnej

> wystarcza na vana i auto miejskie bez problemu czasem jeszcze 0,2dm3 zostaje.

Przy myciu mojego sporego vana bez piany (z opryskiwacza kwazar) wystarcza z 1,5-2 litra rozcieńczonego ok 1:30, zgodnie z instrukcją ma być 1:30-50. Wychodzi jednak znacznie mniej środka.

Napisano

> Nie odpowiednia konsystencja tylko odpowiedni skład. W wielu myjniach widziałem jak myli bez piany

> tylko mieszanina płynu i wody z opryskiwacza.

Konsystencja tez jest ważna, piana ma to do siebie że nie spływa z auta przez co środek czynny dłuższy czas wchodzi w reakcję z brudem niż jak spłynie po karoserii.

Napisano

> Przy myciu mojego sporego vana bez piany (z opryskiwacza kwazar) wystarcza z 1,5-2 litra

> rozcieńczonego ok 1:30, zgodnie z instrukcją ma być 1:30-50. Wychodzi jednak znacznie mniej

> środka.

Tak ale skuteczność piany jest lepsza niż samego środka, u mnie wychodzi średnio 100ml koncentratu na jedno mycie auta, gdzie spryskuje go bardzo obficie. Kwazara przerabiałem kilka lat temu i efekt był marny czy to z oryginalnej lancy czy też z końcówką spieniającą, dlatego kupiłem pianownicę 893goodvibes.gif

Napisano

do pianownicy lejesz sam płyn, a pokrętłem na pianownicy ustawiasz stopien rozcieńczenia. Musi działać. Skoro masz taką lichą pianę, znaczy się do pianownicy dostaje się za dużo wody. Skręc pokrętło i będzie git. Wot wsio.

Napisano

> Konsystencja tez jest ważna, piana ma to do siebie że nie spływa z auta przez co środek czynny

> dłuższy czas wchodzi w reakcję z brudem niż jak spłynie po karoserii.

Na mojej jest napisane, że ma być nie dłużej niż 2-3 minuty na samochodzie więc nie ma problemu,

Napisano

> Tak ale skuteczność piany jest lepsza niż samego środka, u mnie wychodzi średnio 100ml koncentratu

> na jedno mycie auta, gdzie spryskuje go bardzo obficie. Kwazara przerabiałem kilka lat temu i

> efekt był marny czy to z oryginalnej lancy czy też z końcówką spieniającą, dlatego kupiłem

> pianownicę

Miałem kupić pianownicę, ale u mnie z kwazara jest ok więc na razie nic nie zmieniam.

Napisano
  • Autor

> Mam idenyczną/podobną pianownicę i w zależności od środka rozcieńczam go od 1:3 do 1:5, pokrętło w

> pianownicy odkręcone na 1/4 do 1/2 obrotu i jazda , 1 litr rozcięczonej piany aktywnej

> wystarcza na vana i auto miejskie bez problemu czasem jeszcze 0,2dm3 zostaje.

Ale lejesz wode z kranu czy destylowana?

Napisano

> Ale lejesz wode z kranu czy destylowana?

Na początku lałem demineralizowaną a od kilku lat leję kranówkę i niema problemów 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Na początku lałem demineralizowaną a od kilku lat leję kranówkę i niema problemów

Ok dzieki za pomoc. Jutro jak bedzie pogoda to przetestuje.

Napisano

> Ok dzieki za pomoc. Jutro jak bedzie pogoda to przetestuje.

Potestuj różne opcje rozcieńczenia i ustawień pokrętła. Powodzenia 893goodvibes.gif

Edyta:

Z tej pianownicy bez problemu powinieneś uzyskać taki albo nawet lepszy efekt:

Napisano

> Na mojej jest napisane, że ma być nie dłużej niż 2-3 minuty na samochodzie więc nie ma problemu,

No i własnie o to chodzi żeby środek był te 2-3 minuty na uacie a nie płynął po30 sekundach jak woda.

Napisano

> No i własnie o to chodzi żeby środek był te 2-3 minuty na uacie a nie płynął po30 sekundach jak

> woda.

Już pisałem kiedyś, piana służy do poprawy samopoczucia/lansu przed sąsiadami/ bo lubi się kolor biały.

Aktywną pianę nakłada się na auto z opryskiwacza w odpowiedniej proporcji i efekt mycia będzie LEPSZY !!!!!!!!!!!! niż z pianownicy, dobra myjka i jazda.

Od niepamiętnych czasów nie dotknąłem niczym swoich samochodów mycie trwa krótko (nie wiem może max 5 min) i jest bardzo efektywne. Pianownica leży i pachnie smile.gif