Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy

Featured Replies

Napisano

To musi być jakiejś porządnej firmy za cenę 3x tego co oferuje tańszy producent? Czy nie ma znaczenia bo trwałość np jest porównywalna?

Macie jakieś doświadczenia z tymi sprawami?

Chodzi mi o zwykły, standardowy tłumik końcowy, nie jakiś tuningowy

Napisano

> To musi być jakiejś porządnej firmy za cenę 3x tego co oferuje tańszy producent? Czy nie ma

> znaczenia bo trwałość np jest porównywalna?

Droższy, wręcz drogi tłumik, kosztujący 3x tyle, co tani, nie wytrzyma 3x takiego czasu eksploatacji, zważywszy na to, że w końcowym są najgorsze warunki eksploatacji = niska temperatura = duża wilgotność w środku oink.gif

Chcesz tłumik dożywotni - bierz nierdzewkę, z zamienników używam Asmet i jest OK, w poprzednim Fiacie założyłem Marix, ale o trwałości się nie wypowiem, bo Fiat pojechał w świat grinser006.gif jedynie mogę stwierdzić, że był dobrze wyprofilowany i pasował OK.

Napisano
  • Autor

> jakie auto?

> i o jakich kwotach rozmawiamy?

opel omega b

z tego co widzę to ceny za tłumik końcowy są z przedziału (eberspracher ok 400 zł, bosal trochę tańszy po asmet 190 zł do 4max -140zł, podobnie ferroz)

wiem, ze najdroższy to fajnie wykonany i wiem, że są trwałe, ale z tymi tańszymi nie miałem jeszcze do czynienia. Jeśli stosują podobne technologie np asmet do tych droższych i np nie różnią się też w przekroju to chciałbym tańszy, ale pewny. Bo jeśli wszystkie tanie lecą na skróty to nie ma sensu na 1 sezon brać

Napisano
  • Autor

No właśnie też się zastanawiam nad Asmetem, tylko jeśli robią to na skróty to już wolałbym 100 dołożyć, a jeśli podobnie jak droższy to wezmę tańszy tylko wolałbym mieć pewniaka

Napisano
  • Autor

> ja bym wziął asmeta

kurcze, poczytałem trochę na forach i zonk. Psioczą na Asmeta, że rdza, że głośny itp itd crazy.gif

Napisano

Z seryjnych wiem, że Asmet to cienizna(szczególnie komorowe szybko rdzewieją),kiedyś, ale to powtórzę kiedyś miałem gdzieś tam bosala i jak na zwykły tłumik trzymał się długo.

Ferroz po roku(środkowy) skorodował.

A na 10letnim sebringu-dla kontrastu nie ma śladu rdzy-umyty jak nowy grinser006.gif

Napisano

Pytanie ile średnio rocznie robisz km? Im mniej, tym gorzej dla wydechu. Jeżeli jeździsz w okolicy 15 kkm i więcej, to nawet ten najtańszy tłumik wytrzyma około 1,5-2 lata. Inwestycja w Bosal, czy Eberspracher nie zaowocuje 3x dłuższym okresem wytrzymałości. Ja z tańszych mogę z czystym sumieniem polecić Asmet. Jest nieco droższy od 4max i Marixa, ale za to lepiej spasowany, dźwięk oddaje przeważnie bliski oryginału i wytrzymuje nieco dłużej, od najtańszych.

Napisano

> kurcze, poczytałem trochę na forach i zonk. Psioczą na Asmeta, że rdza, że głośny itp itd

Bo jest głośny. Zwłaszcza jak się nagrzeje zaczyna mocno basować (omega 2.0 16v). Chwilę u mnie wytrzymał, jakieś 80-90 tys km przy lpg i jeździe podmiejskiej. Teraz założyłem Płóciennika/polmostrów, jest cichszy, rdzy jeszcze nie widać (ponad rok), ale ma nieco za krótkie wieszaki - może to akurat feler mojego egzemplarza niewiem.gif.

Napisano

Miałem płóciennika i po dwóch latach( jazda miejska) skorodowały w środku. Teraz mam Asmet mineło dwa lata i stan nie porównywalnie lepszy. Jazda typowo miejska na LPG.

Napisano
  • Autor

> Miałem płóciennika i po dwóch latach( jazda miejska) skorodowały w środku. Teraz mam Asmet mineło

> dwa lata i stan nie porównywalnie lepszy. Jazda typowo miejska na LPG.

a nie jest głośniejszy ten asmet?

Napisano

> a nie jest głośniejszy ten asmet?

Założyłem już dziesiątki tłumików i całych układów Asmeta, jak również tańsze Polmostrów, Marix, Płóciennik. W każdym przypadku na plus dla Asmeta zarówno pod względem wykonania, dźwięku, jak i trwałości.

Napisano

Obawiam się, że nie ma reguły.

W Uno fabryczny tłumik wytrzymał nieco ponad 10 lat. Gdy mi zakładano zamiennik, powiedzieli - ale nie licz pan na to, że te tyle wytrzymują. No na razie ma właśnie nieco ponad 10 lat i nawet strzał w tył przeżył i się nie posypał zlosnik.gif Łączny przebieg przez 20 lat to nieco ponad 270 tkm.

W Audi z trzech tłumików dwa wciąż mam fabryczne po 25 latach i przebiegu sporo ponad 300 tkm.