Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC1.1 Jaka instalacja?

Featured Replies

Napisano

Jaka instalacja podejdzie do takiego toczydła. Silnik SPI lub MPI. Z MPI bardziej się orientuję (pewnie sekwencja). A jak wyglądać może sprawa z jednopunktowym wtryskiem? Tez IV generacja czy coś prostszego?

Obecnie mam palio z podobnym silnikiem 1,2 MPI i instalacje Landi Renzo Omegas. Nie wiem czego się spodziewać ponieważ rozglądać zacząłem się za SC z gazem.

Napisano
  • Autor

> do spi idzie mieszalnikowa - najlepiej bingo m i reduktor ovato rge

> do mpi tyż mozna dać mieszalnikową.

wolę się dopytać ponieważ nie wiem na co trafię. Może być auto świetne, a instalka dupna, albo przeciętne auto, natomiast instalka dobra więc kwestia wyboru co bardziej będzie mi się opłacać.

Po prostu chcę kupić i w miarę spokojnie jeździć.

Napisano

> do spi idzie mieszalnikowa - najlepiej bingo m i reduktor ovato rge

> do mpi tyż mozna dać mieszalnikową.

Pomijając zdarzające sie problemy z kompem w MPI i rozwalanie obudowy filtra w tymże samym to faktycznie, można dać palnik.

Napisano

> wolę się dopytać ponieważ nie wiem na co trafię. Może być auto świetne, a instalka dupna, albo

> przeciętne auto, natomiast instalka dobra więc kwestia wyboru co bardziej będzie mi się

> opłacać.

> Po prostu chcę kupić i w miarę spokojnie jeździć.

kupuj auto w dobrym stanie, wazne zeby miało LPG wbite w dowod, sama instalacje mozna za kilkastowek zamienic na inna...

Napisano

> Jaka instalacja podejdzie do takiego toczydła. Silnik SPI lub MPI. Z MPI bardziej się orientuję

> (pewnie sekwencja). A jak wyglądać może sprawa z jednopunktowym wtryskiem? Tez IV generacja

> czy coś prostszego?

> Obecnie mam palio z podobnym silnikiem 1,2 MPI i instalacje Landi Renzo Omegas. Nie wiem czego się

> spodziewać ponieważ rozglądać zacząłem się za SC z gazem.

jeżeli SPI to mieszalnik oczywiście

natomiast MPI tylko sekwencja bo na mieszalniku te silniki nie chcą jeździć i radze nie próbować bo szkoda pieniędzy

Napisano
  • Autor

> jeżeli SPI to mieszalnik oczywiście

> natomiast MPI tylko sekwencja bo na mieszalniku te silniki nie chcą jeździć i radze nie próbować bo

> szkoda pieniędzy

jak na razie to nie wiem na co trafię.

Najwyżej będę przekładać swego Omegasa z palio to SC. Pożyjemy zobaczymy

Napisano

> natomiast MPI tylko sekwencja bo na mieszalniku te silniki nie chcą jeździć i radze nie próbować bo

> szkoda pieniędzy

Ciiiii. Nie mów tego mojemu PUNTO, bo o tym nie wie i z silnikiem 1.2 75KM doskonale lata na mikserze. grinser006.gifgrinser006.gif

A poważnie, to jak się dba o układ WN, to śmiało można jeździć na IIgen w MPI.

Napisano

> Ciiiii. Nie mów tego mojemu PUNTO, bo o tym nie wie i z silnikiem 1.2 75KM doskonale lata na

> mikserze.

> A poważnie, to jak się dba o układ WN, to śmiało można jeździć na IIgen w MPI.

Tylko, że MPI w 1.2 Euro 2 - full-group i metalowy dolot, to trochę inna bajka niż w SC 1.1 - m.in. EOBD i dolot z tworzywa.

Napisano

> Tylko, że MPI w 1.2 Euro 2 - full-group i metalowy dolot, to trochę inna bajka niż w SC 1.1 - m.in. EOBD i dolot z tworzywa.

Nie wiem jak SC, ale w Punto2 kolektor, pomimo że plastikowy, to spokojnie znosi strzały, bo ma mała pojemność. Przy założeniu klapki na filtrze powietrza też to jeździło przyzwoicie i przy strzałach nic się złego nie działo.

Miałem punto2 na mikserze i sekwencji i zdecydowanie polecam sekwencję, ale na mikserze też latało i to całkiem przyzwoicie.

Napisano

ja do niedzieli mialem w mpi mikser i srube i nie bylo problemu, teraz jest 75km z punto i tez niema zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

witam wszystkich, mam następującą zagadkę: silnik 1.2spi (puntoI) zakładając mikser między przepustnicę a wtryskiwacz okazuję się wzrokowo, że przekrój przepływu powietrza robi się bardzo mały... i nie chodzi tu o mniejszy przekrój miksera tylko o to ze wtryskiwacz u dołu jest dość szeroki i zakrywa ten otwór w mikserze... napewno ktoś kto to ma u siebie lub robił wie o co chodzi. i teraz pytanie: czy robiliscie jakąś redukcję oddalającą wtryskiwacz od miksera? czy jak inaczej to rozegraliscie?

jeszcze jedno pytanko czy ktoś się orientuje jakie były średnice przepustnic w silnikach 1.1spi 54, 1.2spi 60km oraz 1.2mpi 75km.

z góry dziękuje i prosze o podpowiedź

Napisano

> jeżeli SPI to mieszalnik oczywiście

> szkoda pieniędzy

Ogólnie nie jestem jestem za mieszalnikową instalacja w MPI ale moja była służbowa Panda jeździła 4 lata na takiej od razu po wyjeździe z salonu i nie było żadnego problemu. Nikt tam nie zaglądał nawet pod maskę.