Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Eurovan II 3.0 wymiana skrzyni automatycznej na manual.

Featured Replies

Napisano

Czyli Phedra/C8/Ulysse/807 z silnikiem 3.0. Kolega prawdopodobnie nabędzie taką sztukę w bdb stanie z uwaloną skrzynią. I tak nie chce jeździć tym dychawicznym 4 biegowym automatem więc chcemy swapować na manual. O ile robiłem przekładki skrzyń Selespeed z Fiata/Alfy na manuale bez problemu to tutaj brakuje mi wiedzy w temacie aut francuskich jeśli chodzi o typy skrzyń i inne niuanse.

Załóżmy że weźmiemy skrzynie z jakiegoś P406 3.0 to czy od 2.0 16V to jest ten sam typ skrzyni (pomijam obudowę sprzęgła)? Jeśli ten sam to można liczyć na to ze pólosie i linki będą pasować (albo chociaż prawie). Wszelkie podpowiedzi znawców aut francuskich mile widziane.

Napisano

Nie podpowiem bo z 3.0 nie miałem do czynienia. Grzebiąc przy 2.2 HDI można stracić dużo nerwów a tu taki pomysł. Bardzo mnie ciekawi co wyjdzie z takich planów i na ile to ma sens

Napisano
Podstawowe pytanie. Czy istniała taka wersja z manualem.
Napisano

> Podstawowe pytanie. Czy istniała taka wersja z manualem.

Servicebox pokazuje tylko automat przy 3.0 V6

Napisano

Oczywiście, że...nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

To ja wiem że nie istniała. Ale są inne auta z tym samym silnikiem 3.0 V6 i skrzynia manualną i jeżeli te skrzynie są z tej samej rodziny co manual w 2.0 16V no to mamy 50% tematu za sobą.

Napisano

> To ja wiem że nie istniała. Ale są inne auta z tym samym silnikiem 3.0 V6 i skrzynia manualną i

> jeżeli te skrzynie są z tej samej rodziny co manual w 2.0 16V no to mamy 50% tematu za sobą.

Ja chciałbym zauważyć dwie rzeczy jakie mi na szybko przychodzą do głowy:

- umieszczając silnik 2.2HDI w tak nietypowej komorze silnikowej utracono możliwość dostępu do korka wlewu oleju co pociągnęło konieczność doprojektowania kolejnego wlewu oleju z przodu silnika.

- próbując wyjąć skrzynię stwierdziłem, że się nie da, nakład pracy byłby przeogromny i postanowiłem wyjąć razem z silnikiem oraz na przyszłość samemu sobie i innym będę tak zalecał.

Nie jest moim zamiarem wątpić w możliwość wsadzenia tam manuala, czego nie przewidziała fabryka. Ciekawi mnie rzeźba, jakiej trzeba będzie dokonać w tym celu. Te samochody i tak mają kiepski dostęp do silnika i skrzyni, byle wymiana napędu rozrządu i trzeba całość opuszczać co nie jest zachęcające. Po takim przeszczepie może być tylko gorzej zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście, że...nie

I tu sie kończy sensowność dalszych rozważań.

Nawet jeśli podejdzie skrzynia, co z łapami.

Jak podejdą łapy, co ze sprzęgłem.

Jak i to wraz ze sterowaniem się ogarnie, co z półosiami.

Sztuka dla sztuki.

Napisano

> I tu sie kończy sensowność dalszych rozważań.

> Nawet jeśli podejdzie skrzynia, co z łapami.

> Jak podejdą łapy, co ze sprzęgłem.

> Jak i to wraz ze sterowaniem się ogarnie, co z półosiami.

> Sztuka dla sztuki.

możliwe, że większość spraw uda się sprytnie załatwić dobrze dobierając zamienniki ale i tak pchanie się w taką przeróbkę jest wg mnie bez sensu. Pozbywanie się wcale nie najgorszej skrzyni na rzecz machania lewarkiem jak kijem w wiadrze jest, tak jak zauważyłeś, sztuką dla sztuki. Samochód będzie stał, żeby pochłonąć sporo pieniędzy i czasu aż dokona się uwstecznienia i zapewni niesprzedawalność.

Napisano
  • Autor

> Nawet jeśli podejdzie skrzynia, co z łapami.

Dlatego pytam o typ skrzyni w Eurovanach II 2.0 16V a np. takim Pugiem 3.0 V6 -jeśli jest ten sam to temat łap mamy raczej rozwiązany.

> Jak podejdą łapy, co ze sprzęgłem.

Sprzęgło z auta z tym samym silnikiem V6 występujacym z manualem.

> Jak i to wraz ze sterowaniem się ogarnie, co z półosiami.

Temat taki sam jak z łapami.

> Sztuka dla sztuki.

Nie każdy myśli kategoriami opłaca się/nie opłaca się czy warto/ nie warto.

Napisano
  • Autor

> możliwe, że większość spraw uda się sprytnie załatwić dobrze dobierając zamienniki ale i tak

> pchanie się w taką przeróbkę jest wg mnie bez sensu. Pozbywanie się wcale nie najgorszej

> skrzyni na rzecz machania lewarkiem jak kijem w wiadrze jest, tak jak zauważyłeś, sztuką dla

> sztuki. Samochód będzie stał, żeby pochłonąć sporo pieniędzy i czasu aż dokona się

> uwstecznienia i zapewni niesprzedawalność.

Interesują mnie stricte technikalia a nie czy da się to potem sprzedać czy nie. Kolega który to kupuje ma gdzieś opinie innych. Chce Lancię Phedrę V6 manual i kropka.

Napisano

> Chce Lancię Phedrę V6 manual i kropka.

Jak chce to w czym problem?

Zrobić się da, w razie co są firmy co dorabiają potrzebne elementy.

Napisano

> Dlatego pytam o typ skrzyni w Eurovanach II 2.0 16V a np. takim Pugiem 3.0 V6 -jeśli jest ten sam

> to temat łap mamy raczej rozwiązany.

> Sprzęgło z auta z tym samym silnikiem V6 występujacym z manualem.

> Temat taki sam jak z łapami.

> Nie każdy myśli kategoriami opłaca się/nie opłaca się czy warto/ nie warto.

Skrzynia z innego modelu bedzie miala na pewno inne przelozenie dyferencjalu - kiedys porownywalem skrzynie od 2.2HDI w C8 i np C5 i w tej samej rodzinie byly inne. DO ogarniecia moze byc naped predkosciomierza. Chociaz to szczegol.

Dodatkowo, z tego co pamietam Eurovan V6 ma inne przednie piasty niz reszta modeli - jesli nie podpasuja polosie od automatu to pewnie bedzie trzeba cos skladac z kawalkow.

Co do sterowania skrzyni to wszystkie Eurovany maja drazek zmiany biegow z linkami - nie powinno byc problemu zeby dobrac cos z innej wersji.

Co do mocowania skrzyni manualnej to sa co najmniej dwie wersje (mam inne w Ulysse'03 i inne w C8'07, oba diesle ze skrzyniami ML5C i ML6C). Eurovan moze miec szersza wneke silnika niz 407, do tego V6 jest teoretycznie "krotszy" niz silnik R4 - bez przymierzenia ciezko stwierdzic czy jakies mocowania beda pasowac.

Napisano
  • Autor

> Skrzynia z innego modelu bedzie miala na pewno inne przelozenie dyferencjalu - kiedys porownywalem

> skrzynie od 2.2HDI w C8 i np C5 i w tej samej rodzinie byly inne. DO ogarniecia moze byc naped

> predkosciomierza. Chociaz to szczegol.

> Dodatkowo, z tego co pamietam Eurovan V6 ma inne przednie piasty niz reszta modeli - jesli nie

> podpasuja polosie od automatu to pewnie bedzie trzeba cos skladac z kawalkow.

> Co do sterowania skrzyni to wszystkie Eurovany maja drazek zmiany biegow z linkami - nie powinno

> byc problemu zeby dobrac cos z innej wersji.

> Co do mocowania skrzyni manualnej to sa co najmniej dwie wersje (mam inne w Ulysse'03 i inne w

> C8'07, oba diesle ze skrzyniami ML5C i ML6C). Eurovan moze miec szersza wneke silnika niz 407,

> do tego V6 jest teoretycznie "krotszy" niz silnik R4 - bez przymierzenia ciezko stwierdzic czy

> jakies mocowania beda pasowac.

No właśnie zrobiliśmy wstępny rekonsensans i chyba trzeba będzie bazować na skrzyni z Puga 406 V6 bo tam jest ML5. Postaramy się taką skrzynię "obłożyć" resztą ze skrzyni z eurovana HDI. Pólosie to nie problem bo najwyżej firma motomax zrobi customowe, liczę że wybieranie biegów, łapy podejda z HDI a resztę zobaczymy smile.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odkopuję. Jest Phedra 3.0 manual. ok.gif

Napisano

> Odkopuję. Jest Phedra 3.0 manual.

Jakieś szczegóły ?

Napisano
  • Autor

> Jakieś szczegóły ?

Mój kolega na szczęście nie czytał tego wątku, nie wiedział że się nie da i zrobił. Skrzynia z innego auta w którym był taki silnik V6, sprzęgło seria. Linki, pedały seria, wybieranie biegów custom, przerobiona łapa skrzyni a właściwie jej mocowanie do skrzyni, 1 półoś custom i parę innych dupreli. Koszty w zasadzie śmieszne, sporo dłubania. Dzięki temu auto zyskało bardzo na dynamice bo ten 4 biegowy automat z Eurovana II zmula okrutnie ten silnik. Pozostało wykastrowanie ecu bo się pluje że automatu brak wink.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Jakieś szczegóły ?

Mój kolega na szczęście nie czytał tego wątku, nie wiedział że się nie da i zrobił. Skrzynia z innego auta w którym był taki silnik V6, sprzęgło seria. Linki, pedały seria, wybieranie biegów custom, przerobiona łapa skrzyni a właściwie jej mocowanie do skrzyni, 1 półoś custom i parę innych dupreli. Koszty w zasadzie śmieszne, sporo dłubania. Dzięki temu auto zyskało bardzo na dynamice bo ten 4 biegowy automat z Eurovana II zmula okrutnie ten silnik. Pozostało wykastrowanie ecu bo się pluje że automatu brak wink.gif

Witam, jakieś namiary na tego kolegę można prosić? Mam C8 z identycznym problemem - co prawda jutro jadę ze skrzynią do specjalisty ale jeżeli diagnoza cenowa mnie zabije to rozważę przekładkę na manual, mój mail [email protected] - z góry dzięki

• 1 miesiąc później...
Napisano

Podepnę się trochę pod temat. C8 z benzynowym 2.0  i skrzynią automat rocznik 2007/2008. Co to za skrzynia, awaryjna ? Czy taka konfiguracja w ogóle pojedzie. Według danych do 100 km w 14,4 trochę sporo.

Pzdr

Napisano

Podepnę się trochę pod temat. C8 z benzynowym 2.0  i skrzynią automat rocznik 2007/2008. Co to za skrzynia, awaryjna ? Czy taka konfiguracja w ogóle pojedzie. Według danych do 100 km w 14,4 trochę sporo.

Pzdr

Przeca to są prawie 2 tony auta :) a 2.0 benzyna nie jest demonem przyspieszenia, to tylko ~140KM

Jak dasz VIN to się dowiemy więcej, ale stawiam na AL4=DP0

Napisano

Przeca to są prawie 2 tony auta :) a 2.0 benzyna nie jest demonem przyspieszenia, to tylko ~140KM

Jak dasz VIN to się dowiemy więcej, ale stawiam na AL4=DP0

VF7EBRFJF13369729

Jako możesz to historie serwisu też poproszę.

Napisano

Na szybko skrzynia:

SKRZYNIA BIEGÓW (CHARAKTERYSTYKA) BVA AL4
Napisano

To chyba po temacie bo słabe opinie ma ta skrzynia.

Pzdr

Napisano

umieszczając silnik 2.2HDI w tak nietypowej komorze silnikowej utracono możliwość dostępu do korka wlewu oleju co pociągnęło konieczność doprojektowania kolejnego wlewu oleju z przodu silnika.

No nie dotyczy tylko 2.2HDI, tylko taka specyfika tego rodzaju budy.

Ogólnie silnik siedzi tam pod podszybiem ze wszystkimi konsekwencjami.

Dla przykładu C8 z silnikiem 2.0 EW10 - też dorobiony drugi wlew oleju i beznadziejny dostęp np. do cewki/świec i w zasadzie wszystkiego innego

Napisano

To chyba po temacie bo słabe opinie ma ta skrzynia.

Pzdr

NoPb nigdy innego BVA nie miał :) HDi i owszem po lifcie (po 2006) BVA to AISIN AM6

Napisano
  • Autor

Dla przykładu C8 z silnikiem 2.0 EW10 - też dorobiony drugi wlew oleju i beznadziejny dostęp np. do cewki/świec i w zasadzie wszystkiego innego

Mój 806 ma dorobiony drugi wlewik płynu hamulcowego, śmiechowy patent ;)

Napisano

Na szybko skrzynia:

SKRZYNIA BIEGÓW (CHARAKTERYSTYKA) BVA AL4

Czy ta skrzynia jest rzeczywiście taka problemowa ?

Pzdr

Napisano

Czy ta skrzynia jest rzeczywiście taka problemowa ?

Pzdr

Ja w Scenicu II (jako DP0) byłem zadowolony. Musiałem tylko wymienić 2 elektrozawory, ale byłem na to przygotowany, gdyż to znana przypadłość tej skrzyni.

Napisano

Ja w Scenicu II (jako DP0) byłem zadowolony. Musiałem tylko wymienić 2 elektrozawory, ale byłem na to przygotowany, gdyż to znana przypadłość tej skrzyni.

Po jakim przebiegu te elektrozawory ? Jaki koszt ? Olej często wymieniałeś ?

Pzdr

Napisano

Po jakim przebiegu te elektrozawory ? Jaki koszt ? Olej często wymieniałeś ?

Pzdr

Elektrozawory po 135 kkm, koszt 900 zł, w firmie w Łomiankach. Objawy klasyczne: tryb awaryjny, 3 bieg bez lock-upa, wyłączenie i włączenie pomagało na jakiś czas. Zaś jeśli chodzi o olej - nie wiem jak pierwszy właściciel w Holandii (przeglądy robił co 20 kkm, ale w bazie nie było dokładnej rozpiski) ale ja wymieniłem olej dynamicznie w MidParts Ursus od razu po kupieniu auta, przy 98 kkm.