Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[?] Ile może być warta

Featured Replies

Napisano

Łada 2105 1992r. 1500ccm (silnik ma na bloku wybite 2103).

Przebieg auta na pewno poniżej 100kkm.

Stan mechaniczny dobry. Odpala, jeździ, przechodzi przeglądy bez znajomości.

Wypasu brak.

Ma niestety mankamenty: wgniecione 1 lub 2 drzwi, lekko przerysowane błotniki (bardzo wąski garaż), delikatnie wgnieciony pas tylni.

Nie jest to może 2101/2102 ale szrot też jeszcze nie.

Na ile to wycenić do sprzedaży?

Może przygarnąć i używać sporadycznie na złomkozloty?

Napisano

> Łada 2105 1992r. 1500ccm (silnik ma na bloku wybite 2103).

> Przebieg auta na pewno poniżej 100kkm.

> Stan mechaniczny dobry. Odpala, jeździ, przechodzi przeglądy bez znajomości.

> Wypasu brak.

> Ma niestety mankamenty: wgniecione 1 lub 2 drzwi, lekko przerysowane błotniki (bardzo wąski garaż),

> delikatnie wgnieciony pas tylni.

> Nie jest to może 2101/2102 ale szrot też jeszcze nie.

> Na ile to wycenić do sprzedaży?

> Może przygarnąć i używać sporadycznie na złomkozloty?

Bez kozery powiem 500 i chętnie przygarnę.

Napisano
  • Autor

> Bez kozery powiem 500 i chętnie przygarnę.

Dobre ok.gifrotfl.gif

Napisano

> Dobre

Szczerze powiedziawszy to właśnie w takich granicach kształtowałaby się realna wartość takiego auta, ewentualnie mógłbyś dopisać "1" z przodu (no może góra 2000 można byłoby próbować). To nie jest 2101/2102/2103/2106, które są nieco więcej warte, mało tego, 2105 to taka słabsza, biedniejsza wersja 2107, a skoro ma wgniotki, rysy to i nie będzie wiele warta. Może jeśli buda jest naprawdę zdrowa to nadawałaby się na VFTS uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Szczerze powiedziawszy to właśnie w takich granicach kształtowałaby się realna wartość takiego

> auta, ewentualnie mógłbyś dopisać "1" z przodu (no może góra 2000 można byłoby próbować). To

> nie jest 2101/2102/2103/2106, które są nieco więcej warte, mało tego, 2105 to taka słabsza,

> biedniejsza wersja 2107, a skoro ma wgniotki, rysy to i nie będzie wiele warta. Może jeśli

> buda jest naprawdę zdrowa to nadawałaby się na VFTS

Budę muszę przejrzeć. Po zakupie, ale to już ponad 10 lat temu miała zabezpieczane podwozie. Nie wiem co to było, ale poprzednia (2106) po takim zabiegu długo się trzymała.

Przy takich sumach nie ma sensu sprzedawać.

Napisano
  • Autor

> Ja daję 600

Poszaleli shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Przebijam ->700

Spokój! panic.gif

Napisano

> Łada 2105 1992r. 1500ccm (silnik ma na bloku wybite 2103).

> Przebieg auta na pewno poniżej 100kkm.

> Stan mechaniczny dobry. Odpala, jeździ, przechodzi przeglądy bez znajomości.

> Wypasu brak.

> Ma niestety mankamenty: wgniecione 1 lub 2 drzwi, lekko przerysowane błotniki (bardzo wąski garaż),

> delikatnie wgnieciony pas tylni.

> Nie jest to może 2101/2102 ale szrot też jeszcze nie.

> Na ile to wycenić do sprzedaży?

> Może przygarnąć i używać sporadycznie na złomkozloty?

A ja dam 1000 zlosnik.gif

Napisano

wystaw na allegro, generalnie wartość tego auta kolekcjonersko jest niewielka, ALE jak zauważył jeden z kolegów jest to materiał na VFTSa zlosnik.gif

IMO powinieneś dostać z 1,5-2,5k jeśli jest nie zgnita

vaz-2105-vfts-01.jpg

Napisano

> wystaw na allegro, generalnie wartość tego auta kolekcjonersko jest niewielka, ALE jak zauważył

> jeden z kolegów jest to materiał na VFTSa

Raczej na WTF`a hehe.gif

Napisano

> wystaw na allegro, generalnie wartość tego auta kolekcjonersko jest niewielka, ALE jak zauważył

> jeden z kolegów jest to materiał na VFTSa

> IMO powinieneś dostać z 1,5-2,5k jeśli jest nie zgnita

Powiem krotko max 1,5k. Jest szal na PRL moze znajdzie sie fan i kupi.

Napisano
  • Autor

Na VFTSa środki by się znalazły, ale nie mam czasu.

Na razie chyba trochę sobie pojeżdżę i się zobaczy co dalej z zagŁadą.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno. Czy da się coś zrobić z takim 1500, żeby na co dzień lepiej jeździł?

Głowicę? Regenerację gaźnika? Inny gaźnik?

Napisano

> Raczej na WTF`a

O Kolega widzę w temacie, słuchamy słuchamy... smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Jeszcze jedno. Czy da się coś zrobić z takim 1500, żeby na co dzień lepiej jeździł?

> Głowicę? Regenerację gaźnika? Inny gaźnik?

można się bawić w głowicę, inny wałek, nastawne kółko rozrządu, zamach, przerobić gaźnik - generalnie ok 90-100KM da sie zrobić bez wielkich inwestycji, powyżej będzie już drogo zlosnik.gif

Napisano

> Powiem krotko max 1,5k. Jest szal na PRL moze znajdzie sie fan i kupi.

zalezy jaki budy stan, 2105 jest cieżko kupić niezgnite, a teraz wbrew pozorom dośc sporo osób buduje lub ma w planach budowac do zabawy Uady. Za 1,5kzł sam bym kupił zdrową chętnie zlosnik.gif

Napisano

> można się bawić w głowicę, inny wałek, nastawne kółko rozrządu, zamach, przerobić gaźnik -

> generalnie ok 90-100KM da sie zrobić bez wielkich inwestycji, powyżej będzie już drogo

Jak jakosc montazu i wyrobu jak w FSO to wystarczy poprawic dolot, przeczysic i ustawic gaznik. Moze dlubnac wylot i to by bylo na tyle.

Napisano
  • Autor

> można się bawić w głowicę, inny wałek, nastawne kółko rozrządu, zamach, przerobić gaźnik -

> generalnie ok 90-100KM da sie zrobić bez wielkich inwestycji, powyżej będzie już drogo

Mi by wystarczyło poprawienie krzywej mocy/ momentu, bo mam wrażenie, że nie zawsze idzie jak potrzeba.

Takie 90-100KM to ile $$$ na początek?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

...nie idzie na sprzedaż.

Na szybko do zrobienia będzie lewy próg (ruda nadgryzła go od przodu i tyłu). Tylny pas trzeba będzie klepnąć i poprawić migomatem spawy.

Tylne pasy bezpieczeństwa chyba będą do wymiany - lewy nie zwija a środek nie ma wtyczki.

Brakuje ramion wycieraczek lamp i pompka spryskiwacza lamp nie robi.

Z detali brakuje obrotomierza - w końcu to 2105. Czy podejdą tu zegary od 2107? A może lepiej dodatkowy obrotek?

Lusterka są różne: lewe ruskie, prawe polskie. Które lepiej zmienić? Mi bardziej leżą małe ruskie.

TBBNT. Może podjade na jakiś PRLspot.

PZDR

Napisano
  • Autor

Jest jakiś problem z odpalaniem. Pierwsze odpalenie dłuuuuugo trwało. Kręciłem długo i nie chciał załapać ani na ssaniu, ani bez, ani z wduszonym gazem. Po wielu próbach zaskoczył. Po rozgrzaniu chodzi równo i nie gaśnie. Zaraz po wyłączeniu odpala od dotknięcia.

Niestety po krótkim postoju znów jest problem z odpaleniem.

Co to może być? Pompa paliwa, gaźnik, sterowanie zapłonem, podciśnienia?

PZDR

Napisano

> Jest jakiś problem z odpalaniem. Pierwsze odpalenie dłuuuuugo trwało. Kręciłem długo i nie chciał

> załapać ani na ssaniu, ani bez, ani z wduszonym gazem. Po wielu próbach zaskoczył. Po

> rozgrzaniu chodzi równo i nie gaśnie. Zaraz po wyłączeniu odpala od dotknięcia.

> Niestety po krótkim postoju znów jest problem z odpaleniem.

> Co to może być? Pompa paliwa, gaźnik, sterowanie zapłonem, podciśnienia?

> PZDR

Zacznij od podstaw: poziom paliwa i świece ok.gif

Napisano

> Jest jakiś problem z odpalaniem. Pierwsze odpalenie dłuuuuugo trwało. Kręciłem długo i nie chciał

> załapać ani na ssaniu, ani bez, ani z wduszonym gazem. Po wielu próbach zaskoczył. Po

> rozgrzaniu chodzi równo i nie gaśnie. Zaraz po wyłączeniu odpala od dotknięcia.

> Niestety po krótkim postoju znów jest problem z odpaleniem.

> Co to może być? Pompa paliwa, gaźnik, sterowanie zapłonem, podciśnienia?

> PZDR

Mi to wygląda na problem z pompą paliwa - zaworki w głowicy już nie trzymają i paliwo szybko wraca do zbiornika. Po zgaszeniu silnika obserwuj poziom paliwa w filtrze. U mnie w starej pompie po około 15 minutach filtr i przewody były puste, nowa bez problemu kilka dni trzyma. Poza tym Łady mają te pompki z wajchami do ręcznego pompowania paliwa - przed odpaleniem spróbuj ręcznie dopompować paliwo do gaźnika, jeśli to pomoże to będziesz miał winowajcę.

P.S. Jeśli okaże się, że to pompa to szukaj oryginalnej, może być ciężko taką zdobyć, ale warto. Zamienniki to straszny szajs... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na problem z pompą paliwa - zaworki w głowicy już nie trzymają i paliwo szybko wraca

> do zbiornika. Po zgaszeniu silnika obserwuj poziom paliwa w filtrze. U mnie w starej pompie po

> około 15 minutach filtr i przewody były puste, nowa bez problemu kilka dni trzyma. Poza tym

> Łady mają te pompki z wajchami do ręcznego pompowania paliwa - przed odpaleniem spróbuj

> ręcznie dopompować paliwo do gaźnika, jeśli to pomoże to będziesz miał winowajcę.

> P.S. Jeśli okaże się, że to pompa to szukaj oryginalnej, może być ciężko taką zdobyć, ale warto.

> Zamienniki to straszny szajs...

Pompa jest nowa. Wydaje mi się, że oryginał. Podaje paliwo i pompuje.

Gorzej, że gaźnik obrzygane jest paliwem. Mam możliwość kupienia oryginalnej nówki. Brać?

Napisano
  • Autor

> Zacznij od podstaw: poziom paliwa i świece

Świece niedługo wymienię.

Paliwo pompa podaje.

Chyba znalazłem winowajcę. Obstawiam, że jest nim patent "antykradzieżowy", czyli taki ręczny mechaniczny "immobilajzer" rozłączający przewód masowy przy aku. Niedoładowany aku + słaby przepływ prądu mógł powodować i słabszą iskrę, i może nie załączanie jakiegoś elektrozaworu przy gaźniku.

Po poprawieniu styków jest ok. Patent wywalę w wolnej chwili.

PZDR