Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stara dębowa klepka

Featured Replies

Napisano

Oczywiście cyklinowanie a potem lakier pytanie tylko jaki. Na rynku producentów masa a który się nadaje a którego lepiej się wystrzegać?. Na razie nie podjąłem decyzji czy ma to być mat, połysk czy np. koloryzujący. Na teraz idzie o producenta

Napisano

polecaja poliuretanowe, ale na markach sie nie znam. Nie sadze tez, o ile istnieja, zeby kollryzujacy lakier byl dobra opcja - lepiej bejcowac przed.

Mi bardziej podoba sie mat - do tego stopnia, ze ja bede olejowal. Trzeba bardziej dbac o taka podloge, ale mozna naprawiac punktowo i jest efekt i wrazenie surowego, cieplego drewna, a nie plastiku. Bezbarwny olej na debie daje piekny efekt - szczegolnie Bona Carl's 90 - pieknie wyciaga sloje i nadaje miodowy odcien. Tak wygladaja moje olejowane schody:

20130615_161725.jpg

Napisano

> Oczywiście cyklinowanie a potem lakier pytanie tylko jaki.

Chemoutwardzalny, dwuskładnikowy. Mat! grinser006.gif

Napisano

> Chemoutwardzalny, dwuskładnikowy. Mat!

Jedyny, który u mnie się sprawdził.

Napisano

witaj

ja dawałem 2 składnikowy poliuretan połysk firmy DEVA - polecam.

Napisano

> Oczywiście cyklinowanie a potem lakier pytanie tylko jaki.

A dlaczego lakier uważasz za oczywistość?

Ja za oczywisty uważam olej. Nie po to kładzie się naturalne drewno, żeby się od niego izolować warstwą chemii.

Napisano

> A dlaczego lakier uważasz za oczywistość?

> Ja za oczywisty uważam olej. Nie po to kładzie się naturalne drewno, żeby się od niego izolować warstwą chemii.

A czy olej będzie wystarczającą warstwą zabezpieczającą przed ewentualnymi uszkodzeniami?

W zeszłym roku kładziono mi parkiet dębowy (klepka 500/70/15). Na wierzch poszedł podkład oraz dwie warstwy wodnego lakieru Bona Traffic HD "półmat". Jak tylko zacząłem użytkować podłogę to żałuję że poszedłem w parkiet a nie w bambus lub chociażby panel facepalm%5B1%5D.gif. Nie wiem czy to wina parkietu czy lakieru, ale jest bardzo podatny na uszkodzenia. Rodzice mają parkiet w domu już 20 lat i nie ma praktycznie żadnej wgniotki a u mnie wystarczy że upadną klucze od mieszkania i już jest ślad facepalm%5B1%5D.gif. Jak bym wiedział wcześniej, że tak to będzie wyglądać to nigdy nie poszedłbym w parkiet bo za 40% ceny miałbym bardzo dobrej jakości panel lub dołożyłbym 30% i miałbym deskę bambusową.

Napisano

olej (ani olejowosk, czy wosk) nie daje zadnej ochrony przed uderzeniami (zreszta lakier daje tylko niewiele wieksza - przed slabymi), ale w przeciwienstwie do lakieru bierzesz papier scierny, delikatnie przecierasz, olejujesz miejscowo i znaku nie widac. Po 10-15 latach olejowana podloga (o ile o nia dbasz - myjesz mydlem do podlog olejowanych i konserwujesz olejem) wyglada dalej tak samo, a lakierowana musisz cyklinowac. Po 20-30 latach moze jeszcze starczy grubosci roboczej na trzecie cyklinowanie (pierwsze jest po polozeniu), a moze nie, a olejowana wciaz wyglada tak samo.

p.s. bambusa nie mozna cyklinowac

Napisano

> A czy olej będzie wystarczającą warstwą zabezpieczającą przed ewentualnymi uszkodzeniami?

Nie.

> Jak bym wiedział wcześniej, że tak to będzie wyglądać to nigdy nie

> poszedłbym w parkiet bo za 40% ceny miałbym bardzo dobrej jakości panel lub dołożyłbym 30% i

> miałbym deskę bambusową.

Taki już urok drewna. Masz złe podejście do posiadania parkietu. Co z tego, że robią się wgniotki czy rysy? Odbiera mu to uroku? Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Połóż sobie plastikowe panele i ciesz z powierzchni gładkiej jak szkło. smile.gif

Mam olejowany parkiet od dwóch lat. Od dwóch lat mam też małe dziecko. Czasem mu coś upadnie (ostatnio np. butelka z piwem - piękny ślad po ząbkach kapsla na środku kuchni zlosnik.gif), czasem przejedzie kantem ostrej zabawki. Każde z tych uszkodzeń traktuję jako pamiątkę. Podłoga jest do używania, a nie napawania nieskazitelnością.

Napisano

> Po 10-15 latach olejowana

> podloga (o ile o nia dbasz - myjesz mydlem do podlog olejowanych i konserwujesz olejem)

Bądźmy szczerzy - olejowany parkiet jest upierdliwy jeśli chodzi o utrzymanie go w czystości. Tłuszcz, który nakapie na niego w kuchni, jest trudny do usunięcia, owoce (jagody, porzeczki, truskawki) zostawiają upierdliwe ślady, generalnie łatwo go zabrudzić. Większość schodzi przy okazji mycia, które też nie jest takie przyjemne jak przy okazji innej podłogi (mokry mop, lewo prawo, wyschnie, gotowe). Ale cholera...warto dla uroku prawdziwego drewna pod stopami.

Napisano

> Podłoga jest do używania, a nie napawania nieskazitelnością.

Ok, masz rację że to tylko podłoga, ale jakoś tak przyzwyczajony byłem, że parkiet jest twardy i trochę mnie ta sytuacja zaskoczyła zlosnik.gif. Nic nie mogę już zrobić, także pozostaje mi tylko przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy lizak.gif.

Napisano

> Bądźmy szczerzy - olejowany parkiet jest upierdliwy jeśli chodzi o utrzymanie go w czystości.

> Tłuszcz, który nakapie na niego w kuchni, jest trudny do usunięcia, owoce (jagody, porzeczki,

> truskawki) zostawiają upierdliwe ślady, generalnie łatwo go zabrudzić. Większość schodzi przy

> okazji mycia, które też nie jest takie przyjemne jak przy okazji innej podłogi (mokry mop,

> lewo prawo, wyschnie, gotowe). Ale cholera...warto dla uroku prawdziwego drewna pod stopami.

ok.gif

Trzeba kochac drewno 893goodvibes.gif

Napisano

> Ok, masz rację że to tylko podłoga, ale jakoś tak przyzwyczajony byłem, że parkiet jest twardy i

> trochę mnie ta sytuacja zaskoczyła . Nic nie mogę już zrobić, także pozostaje mi tylko

> przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy .

Dziwię się, że przed położeniem parkietu nie czytałeś dyskusji o wyższości lakieru nad olejem i oleju nad lakierem. wink.gif Widziałbyś, że ludzie po położeniu czasem cyklinują jeden do gołego żeby przejść na drugi. wink.gif

Na początku też cierpiałem kiedy facet robiący mi instalację za lodówką zostawił na parkiecie dwa głębokie ślady, albo gdy młody szorował walizką od wkrętarki. biglaugh.gif Potem mi przeszło i kolejne szkody przyjmuję jak mężczyzna. zlosnik.gif

Napisano

Szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałem, że parkiet można olejować, ale nawet jakbym wiedział to raczej bym się nie zdecydował. Polecany parkieciarz, który u mnie robił zachwalał lakier Bona i mnie w końcu namówił zlosnik.gif. Ogólnie parkiet wygląda ładnie, ale młoda już się czai na niego z zabawkami hehe.gif. A z tymi wgniotkami to faktycznie, jak sobie na jakąś popatrzę to sobie przypominam kto i co to była za impreza zlosnik.gifok.gif.

Napisano

> Polecany parkieciarz, który u mnie robił zachwalał lakier Bona

> i mnie w końcu namówił .

Nie dziwota. Za kilka lat klient od lakierowania (jak esteta) wróci do niego. Jak nie esteta - za kilkanaście. A po kilku kolejnych cyklinowaniach i lakierowaniach większe zlecenie na wymianę parkietu.

Przy oleju zarobek ma raz.

Napisano

> Nie dziwota. Za kilka lat klient od lakierowania (jak esteta) wróci do niego. Jak nie esteta - za kilkanaście. A po kilku kolejnych cyklinowaniach i lakierowaniach większe zlecenie na wymianę parkietu.

Aż tak przyszłościowo nie myślę. Jak będzie potrzeba to się wycyklinuje a czy to będzie za pięć czy piętnaście lat to jeszcze nie wiem grinser006.gif.

Napisano

> Aż tak przyszłościowo nie myślę. Jak będzie potrzeba to się wycyklinuje a czy to będzie za pięć czy

> piętnaście lat to jeszcze nie wiem .

Chyba nie zdajesz sobie sprawy czym jest cyklinowanie podłogi w całym mieszkaniu. zlosnik.gif A miejscowo tego nie zrobisz. zlosnik.gif

Napisano

> Chyba nie zdajesz sobie sprawy czym jest cyklinowanie podłogi w całym mieszkaniu. A miejscowo tego nie zrobisz.

Niestety zdaję sobie, ale jak trzeba będzie to jakie będę miał wyjście. Nie będę się martwił na zapas, może w ciągu tych kilku lat zmienię lokum spy.gif. Cytując kogoś z HP: "podłoga jest dla ludzi a nie odwrotnie" grinser006.gif

Napisano

> A dlaczego lakier uważasz za oczywistość?

> Ja za oczywisty uważam olej. Nie po to kładzie się naturalne drewno, żeby się od niego izolować

> warstwą chemii.

A masz parkiet zrobiony olejem naturalnym ? Co ma w składzie ? A meble też ?

Ja tam wolę lakier - raz zrobiony i na conajmniej kilka lat spokój a za pare lat przy większym remoncie zrobi się cyklinowanie i będzie jak nówka. Tu nie ma oczywistości i najlepszego wyboru - każdy wybiera to co lubi ze wszystkimi tego zadami i waletami smile.gif

Napisano

> A masz parkiet zrobiony olejem naturalnym ?

Owszem.

> Co ma w składzie ?

Estryfikowany olej sosnowy + rozpuszczalniki, żeby wsiąkło.

Ale przede wszystkim nie robi warstwy oddzielającej drewno. Jak mam mieć coś pod warstwą lakieru czy laminatu, to co za różnica, czy to drogi parkiet, czy tani panel?

> A meble też ?

Co meble? Drzwi drewniane kupiłem surowe i też olejem pociągnąłem.

> Ja tam wolę lakier - raz zrobiony i na conajmniej kilka lat spokój a za pare lat przy większym

> remoncie zrobi się cyklinowanie i będzie jak nówka.

Mi nie zależy, żeby wyglądał jak nówka. Wolę, żeby wyglądał jak drewno. Żeby nie było wątpliwości, czy to panel, czy nie.

Ale jakbym chciał, żeby wyglądał jak nówka, to przy lakierze co rysa czy odprysk musiałbym całość cyklinować. A przy oleju mogę miejscowo przejechać i zaolejować.