Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lepsze hamulce w UT

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś się bawił może w zakładanie do uno przedniego układu hamulcowego ze stilo abarth?

Napisano

> Witam

> Czy ktoś się bawił może w zakładanie do uno przedniego układu hamulcowego ze stilo abarth?

Zibi coś mieszał w temacie.

Napisano

> Witam

> Czy ktoś się bawił może w zakładanie do uno przedniego układu hamulcowego ze stilo abarth?

Z tego co mi wiadomo to od Fiata 500 (są 288?) powinny pasować, ale głowy nie daję.

Napisano
  • Autor

> Z tego co mi wiadomo to od Fiata 500 (są 288?) powinny pasować, ale głowy nie daję.

Fiat 500 odpada, bo mam akurat kompletny zestaw ze Stilo 2.4 Abarth. Ponoć tarcze muszą być inne.

Napisano

jaka jest średnica tych hampli??

nie wiem czy nie będzie musiała być inna zwrotnica (stawiam że P HGT), oraz jakieś dystanse pod tarcze... reszta powinna jakoś spasować grinser006.gif

Napisano

> jaka jest średnica tych hampli??

> nie wiem czy nie będzie musiała być inna zwrotnica (stawiam że P HGT), oraz jakieś dystanse pod

> tarcze... reszta powinna jakoś spasować

Zdajesz sobie sprawę z tego, że wymiana zwrotnicy ciągnie za sobą "niekompatybilność" końcówek kierowniczych, sworzni i amortyzatorów?

Napisano

> nie wiem czy nie będzie musiała być inna zwrotnica (stawiam że P HGT), oraz jakieś dystanse pod

A że tak zapytam jakie heble są w UT?

Mocniejsze od moich xD?

Napisano
  • Autor

średnica 284, ale to trzeba inne tarcze ponoć.

Napisano

> A że tak zapytam jakie heble są w UT?

> Mocniejsze od moich xD?

W UT masz 240 wentyl.

Napisano

> W UT masz 240 wentyl.

to zasadzić 257 z BBM

Napisano

> to zasadzić 257 z BBM

To jest zbyt proste grinser006.gif

Wątek jest o "jeden rozmiar większych"

Napisano

> To jest zbyt proste

> Wątek jest o "jeden rozmiar większych"

257 spokojnie dadzą radę zatrzymać uno które waży circa 800-900 kg a co do większych za dużo kombinowania sam próbowałem w poprzednim bravo zrobić przeróbkę i na przymiarkach się skończyło.

Napisano

> 257 spokojnie dadzą radę zatrzymać uno które waży circa 800-900 kg a co do większych za dużo

> kombinowania sam próbowałem w poprzednim bravo zrobić przeróbkę i na przymiarkach się

> skończyło.

257+ tarcze z tyłu i hamują na prawdę dobrze, każdy mój pasażer jest pod wrażeniem ale... kilka takich zejść z 200km/h i tarcze się poddają. Furgotanie i huczenie....

Napisano

> 257+ tarcze z tyłu i hamują na prawdę dobrze, każdy mój pasażer jest pod wrażeniem ale... kilka

> takich zejść z 200km/h i tarcze się poddają. Furgotanie i huczenie....

i myślisz że 288 ogarną temat cfaniaczek.gif

Napisano

> i myślisz że 288 ogarną temat

No coś w tym jest. Większych nie trzeba będzie tak mocno deptać a zatem mniej się nagrzeją. Taka teoria.

Inna teoria mówi, że tą samą energię trzeba zamienić w ciepło i koniec...

Trzeba by było wypróbować hehe. Na pewno siła hamowania 257 + 227 wystarcza w zupełności.

Niemoc waży równe 1000kg.

Napisano

> 257 spokojnie dadzą radę zatrzymać uno które waży circa 800-900 kg a co do większych za dużo

> kombinowania sam próbowałem w poprzednim bravo zrobić przeróbkę i na przymiarkach się

> skończyło.

Potwierdzam smile.gif. Wciśnięcie pedału do końca może grozić utratą zębów grinser006.gif. Ale pewnie jakby zamontować taki zestaw u Glacy to przed dotarciem by już się zagotowały hehe.gif.

Ale wracając do tematu... A siodło sprawdzałeś czy podejdzie? Bo może faktycznie dystans tylko i zagra to... Ja też kupiłem dystanse pod 240 do tyłu i koniec końców jeżdżą u Majkiela grinser006.gif.

Napisano

> No coś w tym jest. Większych nie trzeba będzie tak mocno deptać a zatem mniej się nagrzeją. Taka

> teoria.

> Inna teoria mówi, że tą samą energię trzeba zamienić w ciepło i koniec...

> Trzeba by było wypróbować hehe. Na pewno siła hamowania 257 + 227 wystarcza w zupełności.

> Niemoc waży równe 1000kg.

Energię trzeba zamienić tą samą, bla bla... tylko że rozkłada się ona na większą powierzchnię radiacyjną tarczy...

Napisano

LINK1

LINK2

Potrzebne są adaptery, które nie są jakieś masakrycznie drogie w wykonaniu. wink.gif

Napisano

> No coś w tym jest. Większych nie trzeba będzie tak mocno deptać a zatem mniej się nagrzeją. Taka

> teoria.

> Inna teoria mówi, że tą samą energię trzeba zamienić w ciepło i koniec...

> Trzeba by było wypróbować hehe. Na pewno siła hamowania 257 + 227 wystarcza w zupełności.

U mnie nacinane i nawiercane Mikody 257 z przodu i 227 z tyłu dają radę...choć na razie nie było kilku hamowań pod rząd z 200kmh icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

U mnie jest hydrauliczny ręczny i jeden obwód jest na przód, drugi na tył, po remoncie tyłu nagle tył zaczął bardzo mocno hamować i mi co chwilę blokuje hamulce z tyłu, więc muszę wzmocnić porządnie przód, no i ponoć da się zaciski, klocki ze stilo abarth, a tarcze mają być z jakiegoś nissana. W sumie to nie wiem czemu tarcze też ze stilo nie mogą być. Żeby było jeszcze ciekawiej to powinno to się zmieścić w 14calowej feldze, tak że już nic z tego nie rozumiem smile.gif

Napisano

> U mnie nacinane i nawiercane Mikody 257 z przodu i 227 z tyłu dają radę...choć na razie nie było

> kilku hamowań pod rząd z 200kmh

W sobotę zmieniłem klocki z przodu na nowe trw ale tarcze zostały stare. Musiało się to wszystko dotrzeć ale, że od razu z pracy pojechałem na imprezę - spotkanie ze starymi znajomymi sprzed lat to każdy chciał "przewieź mnie, przewieź mnie" no i szybko się klocki dotarły, tylko dym trochę z nich poleciał i już teraz jest dobrze rotfl.gif

Napisano

> W sobotę zmieniłem klocki z przodu na nowe trw ale tarcze zostały stare. Musiało się to wszystko

> dotrzeć ale, że od razu z pracy pojechałem na imprezę - spotkanie ze starymi znajomymi sprzed

> lat to każdy chciał "przewieź mnie, przewieź mnie" no i szybko się klocki dotarły, tylko dym

> trochę z nich poleciał i już teraz jest dobrze

Nie piszczą Ci hample? Mnie TRW strasznie piszczą jak się nagrzeją...

Napisano

> Nie piszczą Ci hample? Mnie TRW strasznie piszczą jak się nagrzeją...

Na razie nie.

Napisano

Nie ma takiej możliwości żeby 284mm zmieściły się w 14 calach

Napisano

> Nie ma takiej możliwości żeby 284mm zmieściły się w 14 calach

przy feldze 13" i tarczy 257mm miałem około 1mm luzu pomiędzy zaciskiem a felgą

przy feldze 14" i tarczy 284mm luzu nie powinno być tyle samo hmm.gif

Napisano

> przy feldze 13" i tarczy 257mm miałem około 1mm luzu pomiędzy zaciskiem a felgą

> przy feldze 14" i tarczy 284mm luzu nie powinno być tyle samo

zamień 13" na 14" i 14" na 15" i będzie poprawnie grinser006.gif

pozdr

Napisano

> Nie ma takiej możliwości żeby 284mm zmieściły się w 14 calach

W tych 15-tkach czarnych, które mam na uniaktu też się nie mieszczą. Nie tyle do obręczy co do ramion - kwestia kształtu felg.

Napisano

> przy feldze 13" i tarczy 257mm miałem około 1mm luzu pomiędzy zaciskiem a felgą

> przy feldze 14" i tarczy 284mm luzu nie powinno być tyle samo

Krzysztofie w bravo mam 284 mm i felgę 15 ciężarki przy wyważaniu musiały być grubości 2mm. bo grubsze obcierały o zacisk spineyes.gif

Napisano

> U mnie jest hydrauliczny ręczny i jeden obwód jest na przód, drugi na tył, po remoncie tyłu nagle

> tył zaczął bardzo mocno hamować i mi co chwilę blokuje hamulce z tyłu, więc muszę wzmocnić

> porządnie przód, no i ponoć da się zaciski, klocki ze stilo abarth, a tarcze mają być z

> jakiegoś nissana. W sumie to nie wiem czemu tarcze też ze stilo nie mogą być. Żeby było

> jeszcze ciekawiej to powinno to się zmieścić w 14calowej feldze, tak że już nic z tego nie

> rozumiem

Z ciekawości - udała się adaptacja? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości - udała się adaptacja?

Dopiero kompletuje części smile.gif W lipcu powinno być złożone.

Napisano

> Dopiero kompletuje części W lipcu powinno być złożone.

Daj znać jak siądzie, bo może sam skorzystam grinser006.gif.