Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup sprzęgła - porada

Featured Replies

Napisano

Witka

Stało się - piszczy łożysko, generalnie rozsypuje się sprzęgło. Muszę zamówić dzisiaj nowe i tutaj pytanie : wstępnie wybrałem markę Valeo ale widzę, że są też tańsze: jakieś SRL, chyba statim i zamiennik bardzo dobrej jakości zlosnik.gif Tak jak powiedzmy heble zawsze kupuję "dobre" tak sprzęgła jeszcze nie wymieniałem zlosnik.gif i tak się zastanawiam czy można tutaj zaoszczędzić czy w przypadku zakupu tańszego, np. coś może nie pasować w przypadku, czy rozsypać się po kilku tys.km itp. ?

Chciałbym poradzić się praktyków, którzy wymieniali już swoje sprzęgła bo za porady typu kupuj tylko najdroższe serdecznie dziękuję ale jeżeli te tańsze to syf to oczywiście wezmę jakieś pośrednie

Napisano

Statim-odradzam kupiłem nowe kompletne do Forda zrobiłem autem raptem około 50 kilometrów rozsypało się,reklamowałem i sprzedawca wcale nie był zdziwiony tym faktem kupiłem Luka i jest ok.

Napisano
  • Autor

> Statim-odradzam kupiłem nowe kompletne do Forda zrobiłem autem raptem około 50 kilometrów rozsypało

> się,reklamowałem i sprzedawca wcale nie był zdziwiony tym faktem kupiłem Luka i jest ok.

tak jak myślałem, chyba pospiesznie założyłem temat bo przed chwilą kupiłem zlosnik.gif

chociaż może komuś się przydać old.gif, dobrze byłoby jednak wypisać, których firm unikać

Kupiłem przed chwilą Valeo wydaję mi się, że w korzystnej cenie ok.gif

Napisano

> Kupiłem przed chwilą Valeo wydaję mi się, że w korzystnej cenie

valeo ma taką linię części Classic - tańsze części do starszych aut , kupowałem takie do siostry p206 i wszystko było OK , wymieniłem i śmiga bez problemów ;

BTW poleciłbym Sachsa , ale na forum alfy ktoś kupił sachs , i w pudełku było ponoć valeo zlosnik.gif , także do zwariowania z tymi sprzęgłami , luk pakuje sachsa , sachs luka spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> valeo ma taką linię części Classic - tańsze części do starszych aut , kupowałem takie do siostry

> p206 i wszystko było OK , wymieniłem i śmiga bez problemów ;

ok.gif nie wiem jaka to linia, wiem tyle, że pudełko jest zielone zlosnik.gif

> BTW poleciłbym Sachsa , ale na forum alfy ktoś kupił sachs , i w pudełku było ponoć valeo ,

> także do zwariowania z tymi sprzęgłami , luk pakuje sachsa , sachs luka

Sachs Panie drogi, to nie auto tego kalibru żeby je rozpieszczać zlosnik.gif prawie 500zł Sachs, za Valeo zapłaciłem 240zł już z wysyłką ok.gif aha na zdjęciu jest valeo, dopytałem sprzedawcy przed zakupem także będzie to co na zdjęciu zlosnik.gif

Napisano

Sachs i Luk polecę, w zasadzie występują zamiennie w pudełkach, w drugiej kolejności Valeo. O Statimie są skrajnie różne opinie. Przebieg 50km to obstawiam albo wadę fabryczną sprzęgła albo zły montaż, znam auta które mają już po 50-80kkm zrobione na tym sprzęgle i (jeszcze) działa to normalnie.

Napisano
  • Autor

> albo zły montaż, znam auta które mają już po 50-80kkm zrobione na tym sprzęgle i (jeszcze)

> działa to normalnie.

Powiedz mi czy to możliwe żeby fabryczne sprzęgło wytrzymało 236 tys.km? Moje auto zostało sprowadzone chyba w 2005 roku i poprzedni właściciel nie wymieniał sprzęgła, padło dopiero dzisiaj na mnie zlosnik.gif nie sądzę żeby tzw. fabryczny właściciel na zachodzie zlosnik.gif wymieniał sprzęgło

Napisano

Źle zacytowałem smile.gif odniosłem się do innego postu gdzie napisane było że Statim 50km wytrzymał. Ja mam przejechane prawie 190kkm i sprzęgło fabryczne, brat zmieniał u siebie sprzęgło przy 220kkm chyba. Także myślę że można zrobić i więcej na fabrycznym zestawie, ale raczej w benzynie niż w dieslu zwłaszcza z dwumasą.

Napisano
  • Autor

> Źle zacytowałem odniosłem się do innego postu gdzie napisane było że Statim 50km wytrzymał. Ja mam

> przejechane prawie 190kkm i sprzęgło fabryczne, brat zmieniał u siebie sprzęgło przy 220kkm

czyli po prostu przyszła kolej na sprzęgło w swoim czasie zlosnik.gif czy jazda na niskich obrotach - zaznaczam jazda, nie przyspieszanie, dajmy na to trzymanie na 1300 obr ma jakiś zły wpływ na sprzęgło?

Napisano

> Powiedz mi czy to możliwe żeby fabryczne sprzęgło wytrzymało 236 tys.km? Moje auto zostało

> sprowadzone chyba w 2005 roku i poprzedni właściciel nie wymieniał sprzęgła, padło dopiero

> dzisiaj na mnie nie sądzę żeby tzw. fabryczny właściciel na zachodzie wymieniał sprzęgło

W moim aucie wytrzymało 280kkm wink.gif

Napisano

> Powiedz mi czy to możliwe żeby fabryczne sprzęgło wytrzymało 236 tys.km?

CR-V od nowości w 2002 do 315 tys. km. w 2008 na tym samym sprzęgle. Ba, na tych samych, niemal wszystkich elementach.

Auto służbowe i dostawało ostro w palnik, także przy wygrzebywaniu się z błota i śniegu przy dojazdach do awarii obiektów w terenie.

Po tych ponad trzystu tysiącach nadal chodziło jak nowe.

Napisano

Valeo, Sachs, LUK, wybierz to które będzie tańsze

Napisano

> Valeo, Sachs, LUK, wybierz to które będzie tańsze

Dokładnie. Zakładałem i LUK i Valeo i z żadnym nigdy nie było problemów. ok.gif Omijać tylko wynalazki i będzie git.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Zakładałem i LUK i Valeo i z żadnym nigdy nie było problemów. Omijać tylko wynalazki i

> będzie git.

też tak pomyślałem żeby jednak pominąć tzw. wynalazki szczególnie, że trafiłem Valeo w dobrej cenie ok.gif