Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie calkiem wkrecona sruba amortyzatora...

Featured Replies

Napisano

Wiec tak.jest sruba trzymajaca amortyzator tylny od dolu.jest to M14X1.5X70mm.wkreca sie ok.3 cm w obudowe tylnej zwrotnicy.podczas wymiany amortyzatora sruba weszla nieco nieliniowo i jest wkrecona mniej wiecej tak,ze zostaje jeszcze do wkrecenia ok.1-1,5cm.na nowa srube trzeba czekac 2 tygodnie.czy przez ten czas mozna jezdzic do pracy[4km] z tak wkrecona sruba?

Napisano

> Wiec tak.jest sruba trzymajaca amortyzator tylny od dolu.jest to M14X1.5X70mm.wkreca sie ok.3 cm w

> obudowe tylnej zwrotnicy.podczas wymiany amortyzatora sruba weszla nieco nieliniowo i jest

> wkrecona mniej wiecej tak,ze zostaje jeszcze do wkrecenia ok.1-1,5cm.na nowa srube trzeba

> czekac 2 tygodnie.czy przez ten czas mozna jezdzic do pracy[4km] z tak wkrecona sruba?

Niekoniecznie wymaga to nowej śruby póki nie będziesz tak jeździł. Tak czy inaczej gwint w obudowie zwrotnicy do poprawy (przegwintowania) bo wkręcając nową prawdopodobnie też wejdzie krzywo. Przegwintować otwór w zwrotnicy i starą śrubę przejechać narzynką ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie wymaga to nowej śruby póki nie będziesz tak jeździł. Tak czy inaczej gwint w obudowie

> zwrotnicy do poprawy (przegwintowania) bo wkręcając nową prawdopodobnie też wejdzie krzywo.

> Przegwintować otwór w zwrotnicy i starą śrubę przejechać narzynką

nowa juz zamowiona bo nie mam takiej narzynki.

boje sie tylko o gwint w obudowie zwrotnicy-oby nie trzeba bylo wymieniac calej zwrotnicy sciana.gif

Napisano

A nie można awaryjnie dokupić śruby w jakimś markecie budowlanym, tak żeby można było to normalnie dokręcić i jeździć przez czas dopóki nowej nie będziesz miał? Chyba, że to w ogóle jakaś niestandardowa śruba confused.gif

Napisano

> nowa juz zamowiona bo nie mam takiej narzynki.

> boje sie tylko o gwint w obudowie zwrotnicy-oby nie trzeba bylo wymieniac calej zwrotnicy

A gwint na śrubie jest zjechany? Bo może tylko w otworze?

A przy okazji, co za magik na siłę krzywo wkręcał śrubę?

Napisano

> Wiec tak.jest sruba trzymajaca amortyzator tylny od dolu.jest to M14X1.5X70mm.wkreca sie ok.3 cm w

> obudowe tylnej zwrotnicy.podczas wymiany amortyzatora sruba weszla nieco nieliniowo i jest

> wkrecona mniej wiecej tak,ze zostaje jeszcze do wkrecenia ok.1-1,5cm.na nowa srube trzeba

> czekac 2 tygodnie.czy przez ten czas mozna jezdzic do pracy[4km] z tak wkrecona sruba?

Kto robił taką fuchę, przecież to rzeżnik a nie mechanik, śruba do wywalenia i gwint pewnie do zrobienia na nowo facepalm%5B1%5D.gif, albo do wymiany

Jeździć możesz, ale musisz zabezpieczyć amorek żeby przylegał do płaszczyzny a nie wisiał na końcu śruby, i nie szalej za bardzo,

Napisano
  • Autor

> Kto robił taką fuchę, przecież to rzeżnik a nie mechanik

tu jestem wpysk.gif

zachcialo mi sie wymienic amortyzatory samemu sciana.gif

po prostu przy wykrecaniu ciezko szlo wiec myslalem ze przy wkrecaniu ma byc tak samo hehe.gif z drugim nie bylo problemu-sruba lekko wyszla i tak samo lekko sie wkrecila ok.gif

Napisano

> tu jestem

> zachcialo mi sie wymienic amortyzatory samemu

No to się wydało hehe.gif,ja w pt zmieniałem sprężyny i amorki i wszystko ok, ale śruby i gwint trzeba wyczyścić i nasmarować i strawdzić czy jest OK

Napisano
  • Autor

> No to się wydało ,ja w pt zmieniałem sprężyny i amorki i wszystko ok, ale śruby i gwint trzeba

> wyczyścić i nasmarować i strawdzić czy jest OK

teraz bede wiedzial zlosnik.gif

Napisano

> Chyba, że to w ogóle jakaś

> niestandardowa śruba

I taka jest.

Napisano

Zeby sila nie scinala sruby daj kilka podkladek, zeby tulej amortyzatora byla scisnieta, wtedy powinno wytrzymac, a jezeli auto z podpisu to zwrotnica aluminium i tam gwint sie popsul

Napisano

> nowa juz zamowiona bo nie mam takiej narzynki.

> boje sie tylko o gwint w obudowie zwrotnicy-oby nie trzeba bylo wymieniac calej zwrotnicy

Świeczkę w tej intencji zapal - chociaż są duże szanse, że tylko śruba poszła się 270747800-sex.gif

Napisano
  • Autor

> Zeby sila nie scinala sruby daj kilka podkladek, zeby tulej amortyzatora byla scisnieta, wtedy

> powinno wytrzymac, a jezeli auto z podpisu to zwrotnica aluminium i tam gwint sie popsul

no ,niestety tak no.gif

a nie da sie przegwintowac ?

Napisano

> a nie da sie przegwintowac ?

Da się.Tylko życzę zdrowia w szukaniu takiego gwintownika.

Napisano

> Da się.Tylko życzę zdrowia w szukaniu takiego gwintownika.

Gwintownik M14x1,5 da się kupić bez większych problemów, tylko czy poprawienie w ten sposób gwintu (zwłaszcza w aluminium) załatwi problem?

Bardzo wątpliwe moim zdaniem grinser006.gif

Pewnie trzeba by zastosować zestaw naprawy gwintów typu V-coil hmm.gif

Napisano

spoko kupisz w każdym narzędziowym , kwestia tylko trafienia z nowym gwintem w resztki starego - ja bym spróbował od tyłu oink.gif bo pewnie otwór przelotowy jest

Napisano
  • Autor

juz zamowiony na ebayu ok.gif

Napisano

> spoko kupisz w każdym narzędziowym , kwestia tylko trafienia z nowym gwintem w resztki starego - ja

> bym spróbował od tyłu bo pewnie otwór przelotowy jest

W każdym narzędziowym tego nie ma.

Gwintownik M14 jest nietypowy.A M14x1,5 jest na dodatek drobnozwojny. Życzysz sobie podanie normy?

Napisano

> A gwint na śrubie jest zjechany? Bo może tylko w otworze?

> A przy okazji, co za magik na siłę krzywo wkręcał śrubę?

Bywają tacy "mechanicy", nawet udzielają się na tym forum crazy.gif

Napisano

> Bywają tacy "mechanicy", nawet udzielają się na tym forum

Wygląda na przeciągnięty gwint przy dokręcaniu i jeśli tak jest to gwintowanie nic nie da.

Można pomyśleć o zregenerowaniu gwintu, ale nie wiem czy to będzie działać w tym układzie, teoretycznie powinno bo śruba działa na ścinanie, a nie na "wyciąganie" z otworu.

Napisano

> Można pomyśleć o zregenerowaniu gwintu,

Albo - jeśli tylko jest miejsce - przewiercić na wylot, chyba, ze otwór już jest przelotowy i zastosować dłuższą śrubę z nakrętką.

Napisano

> Albo - jeśli tylko jest miejsce - przewiercić na wylot, chyba, ze otwór już jest przelotowy i

> zastosować dłuższą śrubę z nakrętką.

... nakrętką samokontrującą

Napisano
  • Autor

> Wygląda na przeciągnięty gwint przy dokręcaniu i jeśli tak jest to gwintowanie nic nie da.

> Można pomyśleć o zregenerowaniu gwintu, ale nie wiem czy to będzie działać w tym układzie,

> teoretycznie powinno bo śruba działa na ścinanie, a nie na "wyciąganie" z otworu.

przy dokrecaniu zle zaczalem wkrecac srube.po wkreceniu mniej wiecej 1/3 dlugosci przestalem dalej wkrecac wiec pozostale 2/3 sa sa nienaruszone.niestety dzis okazalo sie ze sruby nie ma w magazynach VW i trzeba czekac na sprowadzenie z centralnego magazynu.ile czasu-nie wiadomosciana.gif

Napisano
  • Autor

> Albo - jeśli tylko jest miejsce - przewiercić na wylot, chyba, ze otwór już jest przelotowy i

> zastosować dłuższą śrubę z nakrętką.

to akurat jest nieoplacalne dla mnie[trzeb byloby wszystko rozebrac,dac do przewiercenia i nagwintowania i potem zlozyc]-juz prosciej wymienic cala zwrotnice chyba ok.gif za duzo roboczogodzin zlosnik.gif

Napisano

> trzeb byloby wszystko rozebrac,dac do przewiercenia i

> nagwintowania i potem zlozyc

Aż tak jest to złożone, że nie podejdziesz wiertłem w miejscu śruby?

Jak już przewiercisz, to gwintować nie ma czego, chyba że chcesz dać większą śrubę, ale co na to powie tuleja w amorze?

Napisano
  • Autor

> Aż tak jest to złożone, że nie podejdziesz wiertłem w miejscu śruby?

> Jak już przewiercisz, to gwintować nie ma czego, chyba że chcesz dać większą śrubę, ale co na to

> powie tuleja w amorze?

trzeba byloby zdjac piaste kola z lozyska aby odslonic otwor no.gif

nie wiem nawet czy miedzy piasta a zwrotnica jest na tyle miejsca aby wystawala nakretka.

Napisano

> trzeba byloby zdjac piaste kola z lozyska aby odslonic otwor

> nie wiem nawet czy miedzy piasta a zwrotnica jest na tyle miejsca aby wystawala nakretka.

Hohoho... jak tam jest tak ciasno, to się nie dziwię, że śrubę krzywo wkręciłeś... grinser006.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Hohoho... jak tam jest tak ciasno, to się nie dziwię, że śrubę krzywo wkręciłeś...

nie,zle mnie zrozumiales.srube wkreca sie od drugiej strony-kolejnosc jest taka :sruba,ucho amorka,zwrotnica z wypustem na lozysko i piaste.wiec wkrecajac na koncu nakretke trzeba by sie wpasowac miedzy zwrotnice a piaste kola.nie wiem jaki jest odstep pomiedzy nimi.zastanawiam sie jeszcze nad modyfikacja twojego pomyslu-wkrecic srube a zamiast nakretki posmarowac gwint jakims klejem do gwintow.bardzo glupi pomysl?

Napisano

> przy dokrecaniu zle zaczalem wkrecac srube.po wkreceniu mniej wiecej 1/3 dlugosci przestalem dalej

> wkrecac wiec pozostale 2/3 sa sa nienaruszone.niestety dzis okazalo sie ze sruby nie ma w

> magazynach VW i trzeba czekac na sprowadzenie z centralnego magazynu.ile czasu-nie wiadomo

Jeśli ciężko się wykręcała to była przeciągnięta przy poprzedni dokręcaniu.

Ty jedynie wykonałeś wyrok na tym gwincie.

Czy gwint na śrubie jest pozrywany?

Napisano

> nie,zle mnie zrozumiales.srube wkreca sie od drugiej strony-kolejnosc jest taka :sruba,ucho

> amorka,zwrotnica z wypustem na lozysko i piaste.wiec wkrecajac na koncu nakretke trzeba by

> sie wpasowac miedzy zwrotnice a piaste kola.nie wiem jaki jest odstep pomiedzy

> nimi.zastanawiam sie jeszcze nad modyfikacja twojego pomyslu-wkrecic srube a zamiast nakretki

> posmarowac gwint jakims klejem do gwintow.bardzo glupi pomysl?

Rozleci się

Napisano
  • Autor

> Jeśli ciężko się wykręcała to była przeciągnięta przy poprzedni dokręcaniu.

> Ty jedynie wykonałeś wyrok na tym gwincie.

2 lata temu byly wymieniane sprezyny-pewnie wtedy ok.gif

> Czy gwint na śrubie jest pozrywany?

powiedzialbym-przerobiony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rozleci się

kurcza,czytalem ze ludzie wkrecaja na klej iskrowniki na wal w motocyklach. I sie nie rozkrecaja a tam chyba dziala sila na rozkrecanie.tutaj tylko sila na poprzeczna -na scinanie sruby.

nic,w piatek bede mial czas to posprawdzam co i jak.

Napisano

> kurcza,czytalem ze ludzie wkrecaja na klej iskrowniki na wal w motocyklach. I sie nie rozkrecaja a

> tam chyba dziala sila na rozkrecanie.tutaj tylko sila na poprzeczna -na scinanie sruby.

> nic,w piatek bede mial czas to posprawdzam co i jak.

Wibracje inne i obciążenie inne.