Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się psują wtryski w benzyniaku?

Featured Replies

Napisano

Takim wolnossącym. Nie bezpośrednie tylko jeszcze poprzedniej generacji czyli pośredni, wielopunktowy.

pytanie mam takie: Więc jak wtrysk benzynowy pada to pada od razu bez wcześniejszych objawów? Czy najpierw są jakieś wcześniejsze sygnały typu chwilowe niedomagania jakiegoś 1 cylindra w trakcie jazdy, a po chwili wszystko wraca do normy? Tak jakby jedna chwilowo świeca nie domagała, a potem zaczęła pracować normalnie. Wiecie o co chodzi.

To jak jest?

Napisano

Wydaje mi się, że podobnie do tego co opisujesz.

U mnie w stilo jest takie sprytne zabezpieczenie przed uszkodzeniem katalizatora (przynajmniej z tego co @bas twierdzi), że jak komp wykryje powtarzalny błąd braku detonacji mieszanki (awaria świecy lub cewki) to odcina wtryskiwacz dla tego cylindra.

Użytkownik tez może fizycznie odłączyć wtryskiwacz odpinając wtyczkę.

Efekt - silnik chodzi na trzy gary, szarpie i ma zauważalny spadek mocy.

A czy pada od razu czy daje wcześniej sygnały - to już nie wiem.

Z cewkami tez miałem różnie. Niektóre padły raz i na amen, inne dawały wcześniej błędy detonacji, potem dłuższy czas spokój.

Napisano
  • Autor

a wystarczy np wymienić cewkę lub świece i wtrysk powinien od razu po uruchomieniu pracować?

bo mnie ciekawi jedna rzecz. Nie sprawdziłem tego, a nie wiem czy mechanik mi to sprawdził czy po prostu zapomniał mi to powiedzieć.

Byłem dzisiaj u mechanika wymienić świece bo nie pracował silnik na 1 cylinder. Więc podejrzenie padło na świece. To je kupiłem i zostały wymienione. Ale problem pozostał. Dał nowy kabel do tego gniazda gdzie nie pracowało żeby sprawdzić czy nie jest winny kabel, ale nie. Nie pracowało. Więc postawił diagnozę, że pewnie świeca nie ma iskry więc winna cewka. No i zapomniałem spytać czy jak przyłożył świecę z kablem do masy to czy w ogóle pracowała. W ogóle nie zadałem tego pytania facepalm%5B1%5D.gif bo wydawało mi się na logikę, że to pierwsze co się robi jak chce się sprawdzić czy świeca w ogóle pracuje.

No i zamówiłem cewkę, ale jak trochę potem poczytałem fora to może się okazać, że to nie cewka a wtrysk.

Tak wiem, na siłę szukanie problemu, bo jak coś utkwi w głowie to nie chce wyjść zlosnik.gif

aha, przed padnięciem tego 1 cylindra to komp sygnalizował check engine, po diagnozie wyszło, ze sonda lambda "Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy"

Napisano

Zdarza się ale dość rzadko, że upali się cewka i po prostu działał-nie działa.

Inna sytuacja jest jak auto jest użytkowane praktycznie cały czas na LPG, wtedy na początku auto będzie koślawo chodziło na benzynie ale wtedy zwykle wtryskiwacze do uratowania nawet wlaniem bo baku jakiejś dobrej chemii i pojeżdżeniu na benie. Te bardzo zapieczone praktycznie uniemożliwiają pracę silnika do skrajnych przypadków gdzie też się spalą.

Nowsze konstrukcje jak dla mnie są bardziej delikatne pod każdym względem, mniejsze, więcej plastiku mniej metalu, sporo mniejszych dysz itp.

Napisano

> aha, przed padnięciem tego 1 cylindra to komp sygnalizował check engine, po diagnozie wyszło, ze

> sonda lambda "Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy"

Jeżeli w jednym cylindrze nie będzie spalane paliwo to taki błąd może się pojawiać, ale w sumie to z obydwu wymienionych wyżej powodów.

Napisano

Bądźmy dobrej myśli.

Z układu zapłonowego, jak długo jeżdżę benzyniakami, najczęściej padały, w kolejności: cewki, świece, kable - wtryski nigdy.

Ale aby rozszerzyć zakres czarnych myśli - w puncie 1 dość często ludziom padała centralka wtrysku - korodował układ, płutki drukowane, ze starości. zlosnik.gifzlosnik.gif

>a wystarczy np wymienić cewkę lub świece i wtrysk powinien od razu po uruchomieniu pracować?

W puncie po wymianie cewki samochód gotowy do jazdy bez kasowania błędów.

W stilo po awarii świecy i wymianie samochód gotowy do jazdy.

Błędy zapisane w pamięci bodycomp., ale nie "afiszujące się"

Napisano

> Takim wolnossącym. Nie bezpośrednie tylko jeszcze poprzedniej generacji czyli pośredni,

> wielopunktowy.

> pytanie mam takie: Więc jak wtrysk benzynowy pada to pada od razu bez wcześniejszych objawów? Czy

> najpierw są jakieś wcześniejsze sygnały typu chwilowe niedomagania jakiegoś 1 cylindra w

> trakcie jazdy, a po chwili wszystko wraca do normy? Tak jakby jedna chwilowo świeca nie

> domagała, a potem zaczęła pracować normalnie. Wiecie o co chodzi.

> To jak jest?

wypadanie zaplonow na kompiei nierowna praca (zabujalo raz na jakis czas silnikiem)

taki objaw mialem w megane sport

Napisano
  • Autor

> Zdarza się ale dość rzadko, że upali się cewka i po prostu działał-nie działa.

> Inna sytuacja jest jak auto jest użytkowane praktycznie cały czas na LPG, wtedy na początku auto

> będzie koślawo chodziło na benzynie ale wtedy zwykle wtryskiwacze do uratowania nawet wlaniem

> bo baku jakiejś dobrej chemii i pojeżdżeniu na benie. Te bardzo zapieczone praktycznie

> uniemożliwiają pracę silnika do skrajnych przypadków gdzie też się spalą.

> Nowsze konstrukcje jak dla mnie są bardziej delikatne pod każdym względem, mniejsze, więcej

> plastiku mniej metalu, sporo mniejszych dysz itp.

jakieś 2 tygodnie temu pojawiły chwilowe spadki mocy i praca na 3 garach, ale trwało to nie dłużej niż kilka, kilkadziesiąt sekund i było tak przez ok 4 dni (ale w ciągu dnia było tak 1 lub 2x razy)

zeszły tydzień spokój, aż do wczoraj. Rano pojechałem do pracy, po 30 minutach wsiadam ponownie do auta, uruchamiam, a ten odpalił na 3 gary i tak już zostało.

Na gazie jeżdżę, ale mam ustawiony wysoki próg temperatury, więc rano to dość długo na benzynie jadę, a reszta dnia jak silnik ciepły to LPG, choć start i kawałek jazdy zawsze na benzynie.

Możliwe, żeby cewka etapami padała?

Napisano
  • Autor

> wypadanie zaplonow na kompiei nierowna praca (zabujalo raz na jakis czas silnikiem)

> taki objaw mialem w megane sport

no, komp akurat u mnie w tej kwestii milczy

Napisano

> Możliwe, żeby cewka etapami padała?

Tak. W puncie padała przez około 2 tygodnie.

Po starcie nocnym ok., po przejechaniu 20 km szarpanie i ikonka "marchewy" (coś jak check engine).

Po ostudzeniu ok.

I tak aż w końcu się po przyjechaniu z roboty pod domem dokumentnie zepsuło. Wymiana 15 minut i 78 zł koszt cewki.

Aha - w puncie lubiły padać parami - za 2 miesiące poszła następna. W stilo 1600 tez tak jest, wiec ... zlosnik.gif może w innych wozidłach ...

Napisano
  • Autor

> Tak. W puncie padała przez około 2 tygodnie.

> Po starcie nocnym ok., po przejechaniu 20 km szarpanie i ikonka "marchewy" (coś jak check engine).

> Po ostudzeniu ok.

> I tak aż w końcu się po przyjechaniu z roboty pod domem dokumentnie zepsuło. Wymiana 15 minut i 78

> zł koszt cewki.

no to mnie pocieszyłeś ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Cewek wymieniłem już 6 sztuk i każda z nich padała inaczej, od padu w ciągi 1 sek. i po chwili check engine po takie, które przerywały tylko przy większych przeciążeniach - bez check. Padnięty wtrysk widziałem tylko 1 raz, w Pug 106, reakcja była natychmiastowa, od razu silnik zaczął pracować na 3 cyl waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> lpg jest?

> moze zawory/ moze uszczelka pod głowica gdzies puszcza

> w jakim stanie sa swiece?

wydaje mi się, że w dobrym. Wyglądały jak na tym zdjęciu. Bez czarnego nalotu itp

zdjęcie poglądowe

Snqbrdb.jpg

auto nie dymi, płyn w układzie czysty itp. Uszczelka była wymieniana 40 tys km temu

Napisano
  • Autor

no i rzeczywiście padła cewka, po 30 kkm. Była to jakaś LCC. Dla mnie nieznana firma, albo nie wiem bo się nie znam zlosnik.gif