Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magia VAG (po zakupie mazdy)

Featured Replies

Napisano

Kupilismy dla zony mazde cx-5, w tej chwili jest to w zasadzie nasze główne auto (2+1)... zanim ją odebraliśmy myślałem nawet przez chwile, czy nie wziąć dla siebie mazdy 6, ale w zasadzie w srodku są prawie identyczne więc to troche bez sensu bo nie czułbym frajdy z posiadania dwóch aut....

No i o ile bardzo mi się ta nasza mazda podoba z wyglądu, to tak irytującego w codziennym użytkowaniu auta jeszcze nie miałem. I doceniłem właśnie posiadane wcześniej VAG-i....

Nie wiem o czym myślą japończycy projektując auta, dobrze że w końcu zaczeli myslec o wygladzie wnetrza ale jeszcze i tu dluga droga....

W porownaniu z VAG mazda nie daje żadnych możliwości dopasowania auta pod siebie... Chciałem ustawić tryb wspomagania- nie moge... Comming home / leaving home? Nie moge... Chcę domknąć szyby pilotem/kluczykiem? nie moge... Przy otwartych drzwiach nie moge zamknąć centralnego. Przy zamknietych drzwiach i otwartej klapie bagaznika nie moge zamknac centralnego (to strasznie mnie irytuje ze z siatami w rekach musze jeszcze szukac pilota i zamykac auto) Złożyć lusterek tez nie moge bez wlaczenia zaplonu.

Brak wyswietlania czasu trasy w komputerze. Spalanie aktualizuje sie co kilkadziesiat sekund (VAG na bieżąco)

I najgorsze- przycisk start stop - Zapalam auto- włączają sie multimedia- staje, chce wyłączyć silnik, gaśnie wszystko w aucie- żeby telefon połączył się znów z autem potrzebuje jakichs dwóch minut! Ale to nie jest najgorsze- puszczałem sobie muzyke z telefonu (jak nie ma muzyki zaczyna audio odtwarzać dzwonki po kolei LOL) i za kazdym razem jak stanalem na chwile np pod sklepem i wylaczylem silnik zeby poczekac w aucie na zakupowiczów, musialem znow czekac na polaczenie z telefonem więc stwierdzilem, ze nagram sobie mp3 na pena (jest zlacze usb) ale... Za kazdym wylaczeniem silnika, trzeba znow wlaczyc przycisk start stop zeby wlaczyc zaplon- znów czekanie na usb aż się zaladuje- ok 30 sekund i.... zaczyna odtwarzac piosenki od poczatku- wiec jak sie ma 300 mp3 trzeba znow przelatywac liste i szukac wlasciwej....

Odtwarza smsy... ale nie dosc ze czyta polskie wyrazy "po angielsku" to ładuje dlugie smsy tylko do polowy....

Jak się o tym czyta są to drobnostki ale w codziennym pędzie kilka razy dziennie irytują

Eh, musiałem sie wyżalić.... poza tym wszystkim jest to bardzo przyjemne auto... choć wszedzie widać oszczedność kilogramów... Ale silnik, uklad kierowniczy i zawieszenie daja bardzo duzo frajdy z jazdy a małe spalanie to przyjemny dodatek.

PS a jezeli o magii VAG- ceny części w mazdzie zabijają- głupi wkład lusterka 650 pln, chlapacze tył 300pln... Zamiennikow brak, używek brak...

Napisano

ale nie sprawdziłeś tych rzeczy przed zakupem?

nie wziąłeś samochodu na weekend?

dlaczego nie kupiłeś vaga? hmm.gif

Napisano

to co opisujesz to są rzeczy, na które np OZI kompletnie nie zwraca uwagi, a dla mnie tak jak i dla Ciebie są bardzo istotne ok.gif

Napisano

no to teraz czekamy na uwagi mar00hy po zmianie z Golfa na Mazdę grinser006.gif

Napisano

>

> chlapacze tył 300pln... Zamiennikow brak, używek brak...

Do S-crossa komplet 1000pln słownie "tysiąc", marka tańsza ale kluczowy jest chyba ten brak zamienników confused.gif

Napisano

> to co opisujesz to są rzeczy, na które np OZI kompletnie nie zwraca uwagi, a dla mnie tak jak i dla

> Ciebie są bardzo istotne

Ciekawe spojrzeniewaytogo.gif i bardzo jak dla mnie interesujacewaytogo.gif[...]

Akurat z tym co lisik pisze o Radio/iCrap connectivity/GPS to u mnie na lokalnym forum jest chyba z 80 stron...idea.gif, problem w zasadzie znanyhmm.gif[...] i nad ktorym Mazda pracuje - nie mam CX5 - wiec niewiem, ale podobno w MY15 ten problem zostal wyelimonowany...

Fakt, ze ja az na takie szczegoly nie zwracam uwagizlosnik.gif, dla mnie wazne jest zeby tak sie nie dzialo 001.gif[...]

f4wy.jpg

zlosnik.gif

A tak zupelnie przypadkowo odkrylem ze VeeDub w Amarok nie montuje ... temperatury zewnetrznejzlosnik.gif, wiec to nie tylko Mazda ma problemyidea.gif[...], ale rozumiem przekaz...

Ot inne prorytetyidea.gif[...]

Naprawde ciekawe spojrzeniewaytogo.gif[...] i bardzo interesujacewaytogo.gif[...]

Akurat z CX-5 i Mazda 6 to co

Napisano

Tak z czystej ciekawości zapytam czy te najnowsze Mazdy dalej rdzewieja na potęgę czy juz opanowali ten problem? Zawsze mi się stylistycznie Mazda podobała zaraz po włoszczyźnie jeśli chodzi o design ale jak patrzę na auta znajomych to te z 2003r a nawet świeższe są zgnite jak kiedyś Uno czy Astra F.

Napisano

> Tak z czystej ciekawości zapytam czy te najnowsze Mazdy dalej rdzewieja na potęgę czy juz opanowali

> ten problem?[...]

niewiem.gif ze wzgledu na klimat nie bedziesz mial u mnie tego problemu, ot kupisz Mazda, to wiesz, ze bezproblemowo i tanio pojezdzisz 10latok.gif[...]

Wiem, ze lud narzeka:

-Mazda 3 - halas z opon - nie wiele podobno lepszy niz w poprzedniej generacji [...]

- Diesel - to dla nas nowosc w Mazda 6 czy CX-5 z tym bylo ogromne problemy, rownie glosne jak VeeDub DSG, gdzie Mazda miala prospect pozwu zbiorowego (indywidualnie sie dogadali z ludem)

- problemy o ktorych tu mowa ... - USB/iPhone/Radio/GPS - idea.gif[...]

Tyle slyszalem i katem czytalem ... czy rdzewiaja niewiem.gif, ale nikt nie narzeka, wiec pewnie u mnie nie... nawet jesli sa niezabezpieczone. W EU z zima moze byc inna historia...

Lud kupuje ... (dane za May-2014)

Top 10 Best-selling Brands – 2014

1. Toyota 80,297

2. GM Holden 44,441

3.Mazda 42,536

4. Hyundai 39,589

5. Ford 33,527

6. Nissan 25,163

7. Mitsubishi 24,395

8. Volkswagen 21,974

9. Subaru 16,189

10 Honda 12,328

Napisano
  • Autor

> ale nie sprawdziłeś tych rzeczy przed zakupem?

> nie wziąłeś samochodu na weekend?

> dlaczego nie kupiłeś vaga?

Od 2004 roku w vagu nic sie nie zmienilo i mam odruch wymiotny jak patrze na te kierownice- dość... Poza tym mały suv to albo przymałe yeti albo schodzący już tiguan z dziwnymi nawiewami w srodku- podwójne jak oczy jakiegoś pająka (plus fatalna kierownica która jest przede mna kilka razy w tygodniu od jakichs 8 lat) ewentualnie ciasna q3 co jest nie wiadomo czym albo q5 poza zasiegiem finansowym....

Pojechalismy zadatkować qashqaia ale pod salonem stanela wlasnie biala cx-5 i nam strasznie w oko wpadla, tym bardziej ze była taka doroślejsza od qashqaia, w dodatku w miedzyczasie jak powiedziałem tacie, że kupujemy qashqaia odpowiedzial ze to przeciez taka dacia i od tej pory widzialem w nim dustera... (nie mam nic przeciwko dusterowi ale jak bym chcial dustera to bym kupi dustera zlosnik.gif )

Pojechalismy do mazdy, przejechalem się nią i postanowilem jeszcze sie przejechac qashqaiem ( w koncu ze 30 tys roznicy w cenie wiec chcialem dac mu szanse zlosnik.gif a do tej pory testowala tylko serce.gif i jak wsiadlem to po 300 metrach mialem dosc- kazdy kamyk czulem na kierownicy- jechalo sie jak na rowerze bez amortyzatora mimo ze mial 17 calowe felgi a nie 19)- bardzo podobnie prowadzil sie matiz i stwierdzilem ze ok ale nie za tyle pieniedzy. Tym bardziej że boczki tez mi sie z matizem kojarzyly bo byl to taki odlew w jednym kawalku, bez zadnej wstawki sick.gif

W miedzyczasie obiecalem sobie ze juz nigdy nie kupie nowego auta jak bede musial na nie czekac. Czekalem i tak krocej bo 3 miesiace a norma to kolo 5 ale to i tak przesada ze zostawiam worek pieniedzy za auto ktore przez 3 miesiace dwa razy mi sie zdazy opatrzec na ulicach i minie mi caly entuzjazm.

Napisano
  • Autor

> Tak z czystej ciekawości zapytam czy te najnowsze Mazdy dalej rdzewieja na potęgę czy juz opanowali

> ten problem?

Rdze podobno opanowali ale Skyactive (oszczedzanie kg) powoduje ze strach sie oprzec reką o karoserie.

Taki mam zwyczaj ze zeby nie zagniatac dupą boków foteli przy wysiadaniu łapię się ręką za słupek czy tam dach- to nad drzwiami, i w mażdzie czuje pod reką że to jakaś wydmuszka jest i boje sie że się wgniecie jak się za to podciągam

Napisano

> no to teraz czekamy na uwagi mar00hy po zmianie z Golfa na Mazdę

Ja z kluczykami nie mam problemu. Mnie się auto samo zamyka.

Na razie jedyne czego mi brakuje po Golfie, to opuszczane prawe lusterko po wrzuceniu wstecznego. Ale kamerę mam.

mar00ha