Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto ząbkuje oponę czy to norma?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Dzisiaj tak sobie spojrzałem i jakoś tak dziwnie ściera mi się tylny laciek (foto).

287786654-opona.jpg

To norma czy mam się czymś martwić? Ciśnienie zgodnie z tym co podaje producent. Tak wiem, nie zamknąłem jeszcze gumy, ale na tor nie ma kiedy jechać, a na drodze publicznej wolę nie ćwiczyć ew. ślizgów.

post-12816-14352524562364_thumb.jpg

Napisano

> Jak w temacie. Dzisiaj tak sobie spojrzałem i jakoś tak dziwnie ściera mi się tylny laciek (foto).

> To norma czy mam się czymś martwić? Ciśnienie zgodnie z tym co podaje producent. Tak wiem, nie

> zamknąłem jeszcze gumy, ale na tor nie ma kiedy jechać, a na drodze publicznej wolę nie

> ćwiczyć ew. ślizgów.

na mój gust zawias za twardy zlosnik.gif

Napisano

Witam.

Po wymianie tylnego zawiasu na "twardszy" mam to samo zjawisko.

U mnie wygląda to nieco bardziej "karykaturalnie" zlosnik.gif

Bieżnik "wygina się" tym bardziej, im bliżej "zamknięcia opony".

Jedyny minus jaki się pojawił, to "uczucie uciekania" tylko w momencie składania w zakręt, potem guma trzyma już całkiem fajnie przez cały winkiel.

Zrób prosty eksperyment. Masz w danych fabrycznych podany skok zawieszenia. Zmierz ile ma wysokości moto bez obciążenia, ile ma z Tobą na pokładzie.

Idealnie jest, jeżeli w momencie kiedy siadasz, zawias jest w połowie zakresu, tz. "sweet point". To samo tyczy się przodu ok.gif

U mnie nawet na ustawieniu na najniższy ząbek, zawias jest w 1/4 tylko ugięty, dopiero z "plecakiem" mam 1/2.

Jak masz regulacje "dobicia/odbicia" ustaw oczko niżej ok.gif

Napisano

> Jak w temacie. Dzisiaj tak sobie spojrzałem i jakoś tak dziwnie ściera mi się tylny laciek (foto).

> To norma czy mam się czymś martwić? Ciśnienie zgodnie z tym co podaje producent.

Mam podobnie ... prawie grinser006.gif

287787453-ty%B3.jpg

Tak wiem, nie

> zamknąłem jeszcze gumy, ale na tor nie ma kiedy jechać, a na drodze publicznej wolę nie ćwiczyć ew. ślizgów.

Nie musisz jechać na tor.

Wystarczy, że znajdziesz ładny placyk, równy parking pod marketem. Prędkości 30 - 40 km/h, drugi bieg.

I ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

Bo tu chodzi o to abyś przełamał swój wewnętrzny opór przed pochyleniem i poznał możliwości opon.

Bo jak kiedyś trafisz na zacieśniający się zakręt, to w/w umiejętności będą jak znalazł.

Kręcąc się w kółko na parkingu najpierw skup się na na pozycji:

- lekka przesiadka

- zapomnij o hamulcu nożnym i dźwigni zmiany biegów: stopy cofasz tak, aby przednia poduszka stopy była na podnóżku, stopy równolegle do motocykla

- pamiętać o dociążaniu zewnętrznego podnóżka - wręcz zapierasz się o niego

- luźne, lekko ugięte ręce

- nie patrzysz na przednie koło: głowa za kierunkiem skrętu (dobrze jest mieć jakiś punkt zaczepienia - pachołek, etc)

- w miarę ćwiczeń przesuwasz dupe i do tyłu i w kierunku pochylenia

Kilkadziesiąt godzin ćwiczeń i masz opony pozamykane i buty przytarte.

Napisano

Z własnego doświadczenia, w momencie kiedy moto zacznie się "walić na ziemię", delikatnie z gazem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mam podobnie ... prawie

> Tak wiem, nie

> Nie musisz jechać na tor.

> Wystarczy, że znajdziesz ładny placyk, równy parking pod marketem. Prędkości 30 - 40 km/h, drugi

> bieg.

> I ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

> Bo tu chodzi o to abyś przełamał swój wewnętrzny opór przed pochyleniem i poznał możliwości opon.

> Bo jak kiedyś trafisz na zacieśniający się zakręt, to w/w umiejętności będą jak znalazł.

> Kręcąc się w kółko na parkingu najpierw skup się na na pozycji:

> - lekka przesiadka

> - zapomnij o hamulcu nożnym i dźwigni zmiany biegów: stopy cofasz tak, aby przednia poduszka stopy

> była na podnóżku, stopy równolegle do motocykla

> - pamiętać o dociążaniu zewnętrznego podnóżka - wręcz zapierasz się o niego

> - luźne, lekko ugięte ręce

> - nie patrzysz na przednie koło: głowa za kierunkiem skrętu (dobrze jest mieć jakiś punkt

> zaczepienia - pachołek, etc)

> - w miarę ćwiczeń przesuwasz dupe i do tyłu i w kierunku pochylenia

> Kilkadziesiąt godzin ćwiczeń i masz opony pozamykane i buty przytarte.

poszukam... szkoda, że wszystkie place przy marketach to kostka... Jakby nie mogli asfaltu położyć ;-)

Napisano

> poszukam... szkoda, że wszystkie place przy marketach to kostka... Jakby nie mogli asfaltu położyć

> ;-)

tez mam ten problem wink.gif a jak juz znajde elegancki wysafaltowany placyk to zaraz przylazi jakis cieć i goni frown.gif

Napisano

> poszukam... szkoda, że wszystkie place przy marketach to kostka... Jakby nie mogli asfaltu położyć

> ;-)

a w czym kostka przeszkadza? smile.gif byle nie była świeża, wysypana piaskiem.

poza tym latać!

Napisano

> a w czym kostka przeszkadza? byle nie była świeża, wysypana piaskiem.

> poza tym latać!

probowalem na kostce na parkingu mojej starej firmy, nie wiem w czym problem ale przednie kolo przy hamowaniu znacznie szybciej sie zaczynalo slizgac tam niz na zwyklym asfalcie. Uznalem ze lepiej nie ryzykowac gleby wink.gif a lepszego miejsca narazie nie udalo mi sie znalezc*

* lepszy byl parking Magnolii z rondami i placykami z asfaltu, ale teraz tam jest remont i generalnie lipa, no i fajne jest tez ladowisko dla helikopterow na trasie WRC-SrodaSlaska, ale to niestety spory kawal jest wink.gif

Napisano

> probowalem na kostce na parkingu mojej starej firmy, nie wiem w czym problem ale przednie kolo przy

> hamowaniu znacznie szybciej sie zaczynalo slizgac tam niz na zwyklym asfalcie. Uznalem ze

> lepiej nie ryzykowac gleby a lepszego miejsca narazie nie udalo mi sie znalezc*

> * lepszy byl parking Magnolii z rondami i placykami z asfaltu, ale teraz tam jest remont i

> generalnie lipa, no i fajne jest tez ladowisko dla helikopterow na trasie WRC-SrodaSlaska, ale

> to niestety spory kawal jest

ja robilem kurs na kostce. wszystkie cwiczenia do tej pory też na kostce. i daje rade. pewnie asfalt lepszy, ale skoro na kostce sie udalo to... swiat stoi otworem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z własnego doświadczenia, w momencie kiedy moto zacznie się "walić na ziemię", delikatnie z gazem

mój skuterek raczej jest pod tym względem przewidywalny;-)

Napisano

> ja robilem kurs na kostce. wszystkie cwiczenia do tej pory też na kostce. i daje rade. pewnie

> asfalt lepszy, ale skoro na kostce sie udalo to... swiat stoi otworem

i zamykales opone na kursie? grinser006.gif

bo osemke to na tej kostce tez w miare spokojnie, ale juz cos troche bardziej to ... szukam lepszego asfaltu wink.gif

Napisano

> i zamykales opone na kursie?

szlifowałem gmole na kursie...

potem własnym tam jezdzilem szlifować podnóżki smile.gif

nie wiem czy to zamyka opone, ale bardziej sie nie da złożyć... nie to żebym to lubiał, bo SV wdzięczna w łuku to nie jest smile.gif

> bo osemke to na tej kostce tez w miare spokojnie, ale juz cos troche bardziej to ... szukam

> lepszego asfaltu

no ósemka to bez przesady smile.gif

Napisano

> szlifowałem gmole na kursie...

sciana.gif dlaczego na moim kursie musialem sie przypominac 'instruktorowi' czy dobrze robie , albo moze nie powinienem zmienic cwiczenia... bo sie bajerowal z kims na drugim koncu placu w kantorku frown.gif

dobrze ze potem chociaz pare h potrenowalem pod okiem instruktora ktory szkolil mulher.gif bo chyba bym sie zabil jeszcze na egzaminie wink.gif

> potem własnym tam jezdzilem szlifować podnóżki

:/

> nie wiem czy to zamyka opone, ale bardziej sie nie da złożyć... nie to żebym to lubiał, bo SV

> wdzięczna w łuku to nie jest

> no ósemka to bez przesady

smile.gif

Napisano

> Nie musisz jechać na tor.

> Wystarczy, że znajdziesz ładny placyk, równy parking pod marketem. Prędkości 30 - 40 km/h, drugi

> bieg.

> I ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

> Bo tu chodzi o to abyś przełamał swój wewnętrzny opór przed pochyleniem i poznał możliwości opon.

Przekonaleś mnie...... tak się zapętliłem, że mało pawia nie puściłem....

2014-06-26%2021.02.54.png

I w drugą stronę

2014-06-26%2021.04.04.png

Ale niewiele już brakuje zlosnik.gif

rps20140626_203630_340.jpg

Napisano

WOW !!

Pierwsze zdjęcie wyglada jak "prawie gleba"

ok.gif

claps.gifclaps.gif

Napisano

> WOW !!

> Pierwsze zdjęcie wyglada jak "prawie gleba"

na 2 biegu wszystko;)

Czy nowicjusz może już odczuwać różnicę w zachowaniu moto zależną od temperatury opon/długości tasy?

Niekiedy mam wrażenie jak ruszam z garażu, że mi dupa na zakrętach uciekać chce.

Zjawisko zanika w miarę drogi.

Czy mi się wydaje, bo się przyzwyczajam?

Inna sprawa to shinko z tyłu..... jak muszę mocniej zahamować i docisnę tył to podobne odczucia mam...

Napisano

> Czy nowicjusz może już odczuwać różnicę w zachowaniu moto zależną od temperatury opon/długości tasy?

U mnie z pewnością jest różnica - rozgrzane opony jakoś lepiej się kleją. ok.gif

> Zjawisko zanika w miarę drogi.

U mnie też tak mam z hamulcami (klocki EBC HH złote)

Rozgrzane lepiej chwytają tarczę, zimne - ślizgają się.

Ja mam z kolei problem z przednim zawieszeniem.

Zawsze wszyscy mi mówili, że przednie zawieszenie w SV to kupa, ale jakoś tego nie dostrzegałem.

Dopóki nie zacząłem opon zamykać.

Jakby mi wężykuje w łuku. Koła niby wyważone, luzu na główce nie zauważyłem. Denerwujące to zjawisko jest.

Napisano

To kiedy jedziemy na Kubalonke, co by "przetestować" nowe umiejętności zlosnik.gif

Fajnie, że się odważyłeś, teraz kolejny stopień, czyli 45 stopni + zlosnik.gif

Co do uciekania, jak pisałem wyżej, też na początku mam takie wrażenie, ale ja mam dość twardy zawias, a ty po "amerykańsku", więc pozostaje kwestia opon niewiem.gif

Napisano

> Jakby mi wężykuje w łuku. Koła niby wyważone, luzu na główce nie zauważyłem. Denerwujące to

> zjawisko jest.

Może tak jak u mnie, masz wybitą bieżnię ?

Postaw moto na centralce, albo w jakiś inny sposób, tak aby przednie koło było w powietrzu. U mnie tylko wtedy czuć w kilku miejscach "dołki".

Luzu na główce nie ma.

Nawet jak moto stoi na centralce, ale bez podniesionego koła przedniego, to jest to nie wyczuwalne.

Podczas jazdy z dużą V + nagłe zmiany pasa, moto potrafi delikatnie zawężykować.

Podobnie w max złożeniu (max jak dla mnie hehe.gif).

Napisano

> To kiedy jedziemy na Kubalonke, co by "przetestować" nowe umiejętności

Znalazłem bezpieczne w miarę miejsca do ćwiczeń.

Jak polecę to po równym do zatrzymania. Wadą/zaletą jest ograniczone miejsce. Może z czasem uda się 3 wbić.

> Fajnie, że się odważyłeś, teraz kolejny stopień, czyli 45 stopni +

Nogami już szuram, muszę się ustawiać odpowiednio. ..cel ...przyszlifowac podnóżek zlosnik.gif

> Co do uciekania, jak pisałem wyżej, też na początku mam takie wrażenie, ale ja mam dość twardy

> zawias, a ty po "amerykańsku", więc pozostaje kwestia opon

Wczoraj w Chudowie pożyczalem klucz do amora. Ale ani drgnie.

Będę go systematycznie psikal, może za jakiś czas uda się go skręcić na twardszy.

Napisano

> Nogami już szuram, muszę się ustawiać odpowiednio. ..cel ...przyszlifowac podnóżek

Nie dużo Ci brakuje, więc kwestia kilku podejść ok.gif

> Wczoraj w Chudowie pożyczalem klucz do amora. Ale ani drgnie.

Ja "reguluje" pobijakiem i młotkiem. Kluczem nie chciało drgnąć.

I to nie zależnie, czy w oryginalnym, czy nowym amorze. Powiedziałbym, że w "starym" nawet lżej szło.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> To norma czy mam się czymś martwić? Ciśnienie zgodnie z tym co podaje producent. Tak wiem, nie

> zamknąłem jeszcze gumy, ale na tor nie ma kiedy jechać, a na drodze publicznej wolę nie ćwiczyć ew. ślizgów.

jakiś tekst

Quote:

Czy krawędzie bieżnika są podniesione? Jeśli występuje podniesiony obszar na przedniej lub tylnej krawędzi rzeźby bieżnika, jest to mocna oznaka tego, że odbicie widelca lub amortyzatora jest za szybkie lub za wolne (tłumienie za słabe lub za mocne). Zazwyczaj, jeśli podniesiony obszar tworzy się na przedniej krawędzi, odbicie jest zbyt wolne, jeśli na tylnej odbicie jest zbyt szybkie.

Napisano

> Przekonaleś mnie...... tak się zapętliłem, że mało pawia nie puściłem....

> I w drugą stronę

> Ale niewiele już brakuje

Nie wiem czy to kwestia kadru ale na pierwszej focie wygląda jakbyś wychylał się nie w tą stronę co trzeba hmm.gif

Napisano

> zamknąłem jeszcze gumy, ale na tor nie ma kiedy jechać, a na drodze publicznej wolę nie

> ćwiczyć ew. ślizgów.

luzy w mocowaniu wachacza?

luzy w osi koła?