Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deska tarasowa drewno/kompozyt

Featured Replies

Napisano

Ktos z Was kladl takie cos? Jak sie sprawuje? Czy moge klasc bez legarow?

Napisano

> Ktos z Was kladl takie cos? Jak sie sprawuje? Czy moge klasc bez legarow?

na czym kłaść kolega to chche?

Napisano
  • Autor

> na czym kłaść kolega to chche?

taras robiony jakies 4 lata temu, wylewka ze spadem..na to położone płytki chodnikowe takie....i chcialbym wlasnie bezposrednio na tych plytach, raz ze zrywac mie sie ich nie chce, a z legarami bedzie za wysoko

Napisano

> taras robiony jakies 4 lata temu, wylewka ze spadem..na to położone płytki chodnikowe takie....i

> chcialbym wlasnie bezposrednio na tych plytach, raz ze zrywac mie sie ich nie chce, a z

> legarami bedzie za wysoko

Bez legarów drewno będzie wciągało wilgoć i nie będzie miało jak wyschnąć od spodu. Po krótkim czasie będzie do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Bez legarów drewno będzie wciągało wilgoć i nie będzie miało jak wyschnąć od spodu. Po krótkim

> czasie będzie do wymiany.

dlatego skłaniam się ku kompozytowi

Napisano

> dlatego skłaniam się ku kompozytowi

A jak masz zamiar mocować do płytek chodnikowych? Będziesz wiercił i kołki confused.gif

Napisano

> Bez legarów drewno będzie wciągało wilgoć i nie będzie miało jak wyschnąć od spodu. Po krótkim

> czasie będzie do wymiany.

kumpel koniecznie chce legary bezposrednio na tluczniu klasc niewiem.gif

Napisano

> taras robiony jakies 4 lata temu, wylewka ze spadem..na to położone płytki chodnikowe takie....i

> chcialbym wlasnie bezposrednio na tych plytach, raz ze zrywac mie sie ich nie chce, a z

możesz, ale i tak musisz dać choćby najmniejsze legary.

Napisano

> dlatego skłaniam się ku kompozytowi

Kompozyt też nie powinien dolegać do płyt. Jak to chociażby wypoziomujesz? Dla czego tak się wzbraniasz od tych legarów? Kwestia kosztów, czy o co chodzi?

Napisano

> Kompozyt też nie powinien dolegać do płyt. Jak to chociażby wypoziomujesz? Dla czego tak się

> wzbraniasz od tych legarów? Kwestia kosztów, czy o co chodzi?

przeciez napisal:

Quote:

taras robiony jakies 4 lata temu, wylewka ze spadem..na to położone płytki chodnikowe takie....i chcialbym wlasnie bezposrednio na tych plytach, raz ze zrywac mie sie ich nie chce, a z legarami bedzie za wysoko

Napisano

> tak?

byc moze, nie widac, na czym tu legar lezy. Imho nie da rady zapewnic stabilnego i rownomiernego oparcia dla legarow.

Napisano

> byc moze, nie widac, na czym tu legar lezy. Imho nie da rady zapewnic stabilnego i rownomiernego

> oparcia dla legarow.

da radę

Napisano
  • Autor

> A jak masz zamiar mocować do płytek chodnikowych? Będziesz wiercił i kołki

no taki mam zamiar, a co w tym zlego? wg mnie plytki te dzialaja jako legary??? czy tez myle sie?

Napisano

> no taki mam zamiar, a co w tym zlego? wg mnie plytki te dzialaja jako legary??? czy tez myle sie?

Najważniejsze.Zrób tak żeby na wiosnę i póżniej jak już się ociepli i usiądziesz na tarasie żeby nie waliło bagnem.

Da się ? To ok. Twój taras twoje bagno.

Napisano

> przeciez napisal:

> Quote:

Nie musisz mi cytować bo umiem czytać zlosnik.gif. To, że taras jest wypoziomowany nie znaczy, że płyty leżą idealne równo, ba raczej na pewno nie leżą i trzeba będzie coś skorygować.

Napisano

> byc moze, nie widac, na czym tu legar lezy. Imho nie da rady zapewnic stabilnego i rownomiernego

> oparcia dla legarow.

Oczywiście, że się nie da.

Napisano

> no taki mam zamiar, a co w tym zlego? wg mnie plytki te dzialaja jako legary??? czy tez myle sie?

Co w tym złego to już Ci napisałem. Zrobisz jak uważasz.

Napisano

Marekpol1, co myslisz o legarach na bloczkach betonowych? Co prawda mam zamiar robic punktowy fundament (swider i rurkowe szalunki), ale ciekaw jestem Twojej opinii.

Napisano

> Marekpol1, co myslisz o legarach na bloczkach betonowych? Co prawda mam zamiar robic punktowy

> fundament (swider i rurkowe szalunki), ale ciekaw jestem Twojej opinii.

Wczoraj skończyłem swój taras o powierzchni 15m2. Zrobiłem tak:

1. Zburzyłem taras betonowy - był za wysoko i nie zmieściłbym legarów

2. Wybrałem ziemię na ok. 30 cm.

3. Uzupełniłem piachem kopalnianym, który zagęściłem

4. Położyłem 36 bloczków betonowych, tak by między legarami było 50cm, w linii legarów jest ok. 80cm

5. Geowłóknina - co by nie było zielska

6. Legary 7,5x4,5 położone na stopkach Sihga i mocowane do bloczków stalowymi kątownikami (usztywniły konstrukcję)

7. Deska modrzew syberyjski 140x27x300 mocowana wkrętami spax

8. Fotki będą jak wyschnie olej.

To mój pierwszy taras i budowałem go prawie miesiąc 270751858-jezyk.gifblush.gif

Z obecnym doświadczeniem zrobiłbym go w tydzień zlosnik.gif

Napisano

ile placiles za deske?

Napisano

> ile placiles za deske?

Dombal, 129zł/m2, klasa A/B

Napisano

> Dombal, 129zł/m2, klasa A/B

w casto jest promocja za 96zl/m2 z DLH. Az szkoda, ze w tym roku nie bede mial czasu robic tarasu.

Napisano

> Z obecnym doświadczeniem zrobiłbym go w tydzień

Jak szerokie przerwy zostawia sie miedzy deskami tarasowymi zgodnie ze sztuka?

Napisano

> Jak szerokie przerwy zostawia sie miedzy deskami tarasowymi zgodnie ze sztuka?

Ja zrobiłem 5mm. Cztery uznałem za małe. Moje 'narzędzie' spax pozwalało na ustawianie 4,5,6,7mm.

Napisano

> Ja zrobiłem 5mm. Cztery uznałem za małe. Moje 'narzędzie' spax pozwalało na ustawianie 4,5,6,7mm.

ok.gif

Napisano

A ja mam pytanie z innej beczki - czy można taki modrzew syberyjski pomalować na ciemny kolor ?

Napisano

> Ja zrobiłem 5mm. Cztery uznałem za małe. Moje 'narzędzie' spax pozwalało na ustawianie 4,5,6,7mm.

Siatkę pod deski dałeś?

Napisano

> A ja mam pytanie z innej beczki - czy można taki modrzew syberyjski pomalować na ciemny kolor ?

oczywiście - oleje masz w różnych kolorach.

Napisano

> Siatkę pod deski dałeś?

Rozważałem siatkę, ale jej nie dałem. Jak coś wpadnie to wyląduje na geowłókninie. Zastosowałem montaż widoczny - wkręty spax i nie ma problemu w odkręceniu jednej deski.

Napisano

> Rozważałem siatkę, ale jej nie dałem. Jak coś wpadnie to wyląduje na geowłókninie. Zastosowałem

> montaż widoczny - wkręty spax i nie ma problemu w odkręceniu jednej deski.

ok.gif