Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki osprzetu 16v

Featured Replies

Napisano

stukanie slychac na wolnych obrotach im wieksze ociazenie tym glosniej, i podczas wolnej jazdy w zakresie obrotow od 1 do 2 tys. Kompresor klimy czy bardziej napinacz? Bo altek wymieniony i dalej to samo

Napisano

> stukanie slychac na wolnych obrotach im wieksze ociazenie tym glosniej, i podczas wolnej jazdy w

> zakresie obrotow od 1 do 2 tys. Kompresor klimy czy bardziej napinacz? Bo altek wymieniony i

> dalej to samo

kompresor klimy najprosciej po prostu wylaczyc - kompresor sie nie zalaczy jesli klima jest wylaczona. Pracuje walek ale do sprzęgła tylko.

na słuch musisz szukac bo podajac tak malo detali trudno strzelac.

Obejrzyj kola pasowe. Jaka jest czestotliwosc stukania? tyle ile obroty? 1/2 ? /1/4 ?

Moze ci zawor klepie o tłok (spręzyna)

Napisano

> równie dobrze może stukać sworzeń tłoka

no wlasnie nie wiadomo jaki to rocznik ale zeby sworzen stukal to musialby byc zarżnięty 15letni p1

jak rozbieralem pierwszego p1 to sworznie po kilkunastu latach byly doskonale.

jednak jak autor nie powie nic wiecej to mozemy tylko wysypac fusy albo isc po kulę:)

Napisano
  • Autor

wiem ze kompresor załącza sie przy sprzęgle, ale samo kolo kompresora chodzi.

To nie zawór, ani sworzeń , ani tez pompa wody, po ściągnięciu paska osprzętu nastaje cisza.

Kolo pasowe raczej watpie bo to nie jest dwu masowe jak w dieslu a zwykle jak w 8v

edyta: motor 1.4 16v z licznikowym 155tys zalany motulem 10w/40

Napisano

> wiem ze kompresor załącza sie przy sprzęgle, ale samo kolo kompresora chodzi.

> To nie zawór, ani sworzeń , ani tez pompa wody, po ściągnięciu paska osprzętu nastaje cisza.

> Kolo pasowe raczej watpie bo to nie jest dwu masowe jak w dieslu a zwykle jak w 8v

> edyta: motor 1.4 16v z licznikowym 155tys zalany motulem 10w/40

kolo pasowe z dwumasa nie ma nic wspolnego.

przejechane masz malo

skoro po zdjeciu paska osprezetujest cisza to sprobuj prostej rzeczy: pokrec kolem od sprezarki czy wyczuwasz stuki.

natomiast jesli te stuki metaliczne sa to celowalbym raczej w pompe wody - mialem kiedys juz tak ze lopatka pekla choc nie miala powodu.

Napisano
  • Autor

w dieslu jest kolo pasowe dwumasowe przeciez

wiem ze pompy w tych autach halasuja, ale przed i po wymianie rozrzadu ten dzwiek jest

Napisano

> w dieslu jest kolo pasowe dwumasowe przeciez

> wiem ze pompy w tych autach halasuja, ale przed i po wymianie rozrzadu ten dzwiek jest

ale z rozrzadem wymieniales pompe?

co do dwumasy to jest pomiedzy silnikiem a sprzeglem - nei masz tam kola pasowego. To kolo zamachowe jest.

Napisano

U mnie tez czasem stuka, na noje ucho to kompresor klimy spineyes.gif

Napisano

W stilo 1,4 mam napinacz automatyczny paska wielorowkowego, może u ciebie też tak jest.

Także poluzować napinacz i zrzucić pasek. (działało się siłą zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

(wprawna ręka z długą trzynastką zrobi to "od góry", a jak nie - to zrzucanie koła, nadkola i osłony bocznej komory zlosnik.gif)

Odpalić silnik bez paska i ładowania - jak cicho - to osprzęt (klima, alternator, rolka - poruszać ręcznie rolkami w celu sprawdzenia oporów)

a jak będzie hałasować to może się rozwulkanizowało koło pasowe na wale korbowym (były wadliwe serie).

Napisano

mozliwe ze tluce sie lozysko klimatyzacji, jezeli jest jednorzedowe 12x32x52(posiadam takie na stanie) zdejmij pasek i pomacaj kolo klimy na boki , sprawdz czy nie masz luzow

Napisano
  • Autor

> ale z rozrzadem wymieniales pompe?

> co do dwumasy to jest pomiedzy silnikiem a sprzeglem - nei masz tam kola pasowego. To kolo

> zamachowe jest.

hehe nie dogadamy sie zlosnik.gif

wiem co to jest kolo dwumasowe zamachowe zlosnik.gif

w dieslach występuje również dwumasowe kolo pasowe na osprzęcie silnika niwelujące drgania na pasku osprzętu.

W wersjach bezynowych fiata 1.1, 1.2, 1.4 kolko pasowe jest lite.

Pompę wody zawsze wymieniam z rozrządem , obstawiam napinacz albo kompresor klimy

Napisano

> w dieslach występuje również dwumasowe kolo pasowe na osprzęcie silnika niwelujące drgania na pasku osprzętu.

Z tłumikiem drgań skrętnych, bo się nie dogadacie... crazy.gif

> W wersjach bezynowych fiata 1.1, 1.2, 1.4 kolko pasowe jest lite.

O RLY ???

To co ja mam na wałku ???

jakiś tekst

> Pompę wody zawsze wymieniam z rozrządem , obstawiam napinacz albo kompresor klimy

Napisano
  • Autor

> Z tłumikiem drgań skrętnych, bo się nie dogadacie...

dokladnie, i sklada sie z dwuch mas, w starczych jtd dalo sie je rozkrecic

> O RLY ???

> To co ja mam na wałku ???

> jakiś tekst

ktory rok masz? bo u mnie z 03r jest lite

> > Pompę wody zawsze wymieniam z rozrządem , obstawiam napinacz albo kompresor klimy