Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do właścicieli C4órek

Featured Replies

Napisano

Gdzie mocujecie rejestratory jazdy w C4órkach?

Mam czujnik zmierzchu (czy jak to się tam nazywa) za lusterkiem więc tak (choć najlepsza pozycja, bo nie zabiera widoku - jest za lusterkiem) będzie ciężko.

Czekam na opinie...

Napisano

> Gdzie mocujecie rejestratory jazdy w C4órkach?

> Mam czujnik zmierzchu (czy jak to się tam nazywa) za lusterkiem więc tak (choć najlepsza pozycja,

> bo nie zabiera widoku - jest za lusterkiem) będzie ciężko.

> Czekam na opinie...

Ja nie montuje nigdzie grinser006.gif

Napisano

> Ja nie montuje nigdzie

Dokładnie smile.gif taka moda nastała, jak kilka lat temu na iPhone smile.gif

Ciekawe co na to prawo smile.gif bo jakby mnie ktoś tak nagrał i później coś chciał dochodzić, to bym do sądu poszedł, że mnie nagrywał bez mojej zgody i poinformowania mnie o tym smile.gif

Napisano
  • Autor

I jeszcze jedno: którędy puścić kable zasilające i gdzie/do czego podpiąć?

Napisano

> Dokładnie taka moda nastała, jak kilka lat temu na iPhone

> Ciekawe co na to prawo bo jakby mnie ktoś tak nagrał i później coś chciał dochodzić, to bym do

> sądu poszedł, że mnie nagrywał bez mojej zgody i poinformowania mnie o tym

Z tego co wiem nie nagrywa się osób lecz samochody :-)

Napisano

> Z tego co wiem nie nagrywa się osób lecz samochody :-)

Czyjąś własność .....

Napisano

> Czyjąś własność .....

google też nagrało moją własność: ruchomość i nieruchomość i bez mojej zgody umieściło w sieci cfaniaczek.gif

Napisano

> google też nagrało moją własność: ruchomość i nieruchomość i bez mojej zgody umieściło w sieci

Idż do sądu (najlepiej Strassburg) hehe.gif

Jak wygrasz będziesz zaj...ście bogaty claps.gif

Nie będziesz musiał do końca życia nawet palcem kiwnąć zlosnik.gif

ZUS (i jego cienkie emeryturki) będzie cię mógł w pędzel cmoknąć.

PS

Gdzie przesłać ci numer mojego konta gdzie podzielisz się wygraną za poradę której udzileiłem grinser006.gif

Taki mały offtop zlosnik.gif

Napisano

> Idż do sądu (najlepiej Strassburg)

> Jak wygrasz będziesz zaj...ście bogaty

> Nie będziesz musiał do końca życia nawet palcem kiwnąć

> ZUS (i jego cienkie emeryturki) będzie cię mógł w pędzel cmoknąć.

> PS

> Gdzie przesłać ci numer mojego konta gdzie podzielisz się wygraną za poradę której udzileiłem

> Taki mały offtop

widzę, że z wyłapywaniem ironii jest u Ciebie co najmniej słabo screwy.gif

Napisano

> Czyjąś własność .....

To nie dane osobowe chronione ustawą smile.gif

Napisano

> To nie dane osobowe chronione ustawą

Sąd będzie miał inne zdanie, w demokracji prywatność jest nienaruszalna, nie jesteś ani osobą publiczna ani gwiazdą z tabloidów smile.gif

Napisano

> Ciekawe co na to prawo bo jakby mnie ktoś tak nagrał i później coś chciał dochodzić, to bym do

Ale w jakim sensie "później coś chciał dochodzić"? Np. składając zeznania, że popełniłeś wykroczenie drogowe, i uwiarygadniając je nagraniem?

Napisano

> Sąd będzie miał inne zdanie, w demokracji prywatność jest nienaruszalna, nie jesteś ani osobą

> publiczna ani gwiazdą z tabloidów

Tyle że dopóki nie ma publikacji to nie ma naruszenia dóbr osobistych. Wysłanie donosu ciężko podciągnąć pod publikację bo materiał jest udostępniony wyłącznie wąskiemu gronu odbiorców jako dowód wykroczenia.

Generalnie życzę powodzenia hehe.gif

Napisano

> Tyle że dopóki nie ma publikacji to nie ma naruszenia dóbr osobistych. Wysłanie donosu ciężko

> podciągnąć pod publikację bo materiał jest udostępniony wyłącznie wąskiemu gronu odbiorców

> jako dowód wykroczenia.

> Generalnie życzę powodzenia

Nielegalne nagranie nie może stanowić dowodu, takie prawo.

Jeśli bez poinformowania nagrywałeś nic z tym nie zrobisz w sprawie karnej. Nie masz uprawnień do "podsłuchu".

Napisano

> Nielegalne nagranie nie może stanowić dowodu, takie prawo.

> Jeśli bez poinformowania nagrywałeś nic z tym nie zrobisz w sprawie karnej. Nie masz uprawnień do

> "podsłuchu".

Trochę się zagalopowałeś :

1) Nagranie jest dokonane widoczną kamerą

2) Nagranie jest dokonane w miejscu publicznym

3) Na nagraniu znalazłeś się przypadkowo

Do tego nie potrzeba niczyjej zgody, więc ciężko mówić o nielegalności nagrania...

Napisano

znaczy że zapamiętanie np. Twojego zachowania i Twoich numerów rej., bez uprzedzania Cie o tym, w pamięci ludzkiej czyli mózgu też jest łamaniem prawa? zlosnik.gif

Napisano

> widzę, że z wyłapywaniem ironii jest u Ciebie co najmniej słabo

Widzę, że niestety wzajemnie grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> znaczy że zapamiętanie np. Twojego zachowania i Twoich numerów rej., bez uprzedzania Cie o tym, w

> pamięci ludzkiej czyli mózgu też jest łamaniem prawa?

Nie, mylisz rejestrowanie z odtwarzaniem namacalnym.

To co mówisz to słowo przeciwko słowu. Brak dowodów.

Napisano

> Nie, mylisz rejestrowanie z odtwarzaniem namacalnym.

> To co mówisz to słowo przeciwko słowu. Brak dowodów.

wiesz, ale jest jeszcze jedna rzecz. Pkt widzenia.

Rozumiem, że jesteś na nie (masz prawo) ale zakładając sytuację teoretyczną, że wtargnie Ci pod koła pieszy na przejściu, światków nie ma lub uciekli albo gadają bzdury, i teraz:

a. nie masz kamery i masz problem, bo musisz udowadniać że nie jesteś wielbłądem, mając kilku świadków przeciw

b. masz kamerę i odtwarzasz nagranie policji jak to naprawdę wyglądało i twój problem albo się rozwiązuje, albo znacznie upraszcza, bo ewidentnie widać, że pieszy wtargnął na jezdnię.

identycznie można to zaadoptować do każdego zdarzenie w którym Ty będziesz poszkodowany.

Ja mam kamerę, ale nie po to by brandzlować sie na YT czy innych forach jakiego to niegrzecznego kierowcę nagrałem, ale głównie żeby mieć jakiś dowód w razie W. a i czasem fajne trasy gdzie i jakie są można komuś pokazać (żałuję, że jej nie miałem , jak jechałem do Czarnogóry)

Napisano

> wiesz, ale jest jeszcze jedna rzecz. Pkt widzenia.

> Rozumiem, że jesteś na nie (masz prawo) ale zakładając sytuację teoretyczną, że wtargnie Ci pod

> koła pieszy na przejściu, światków nie ma lub uciekli albo gadają bzdury, i teraz:

> a. nie masz kamery i masz problem, bo musisz udowadniać że nie jesteś wielbłądem, mając kilku

> świadków przeciw

> b. masz kamerę i odtwarzasz nagranie policji jak to naprawdę wyglądało i twój problem albo się

> rozwiązuje, albo znacznie upraszcza, bo ewidentnie widać, że pieszy wtargnął na jezdnię.

> identycznie można to zaadoptować do każdego zdarzenie w którym Ty będziesz poszkodowany.

> Ja mam kamerę, ale nie po to by brandzlować sie na YT czy innych forach jakiego to niegrzecznego

> kierowcę nagrałem, ale głównie żeby mieć jakiś dowód w razie W. a i czasem fajne trasy gdzie i

> jakie są można komuś pokazać (żałuję, że jej nie miałem , jak jechałem do Czarnogóry)

Wg Kodeksu Drogowego NIE MA czegoś takiego jak wtargnięcie pieszego na PASACH.

zapytaj pierwszego policjanta.

Powinieneś zachować szczególną ostrożność przed przejściem, wręcz zatrzymać się gdy pieszy jest na tyle blisko że może Ci wejść pod koła.

smile.gif

Natomista jak najbardziej się zgadzam z drugą częścią Twojej wypowiedzi, film jak dowód we własnej obronie w przypadku gdy inne rzeczy zawiodą. W ostateczności, a nie jako podstawa udowadniania niewinności. Udowadniając że ktoś inny KŁAMIE w żywe oczy.

Napisano

> Wg Kodeksu Drogowego NIE MA czegoś takiego jak wtargnięcie pieszego na PASACH.

W art. 14 rzeczonego kodeksu drogowego zapisano:

"Zabrania się:

1) wchodzenia na jezdnię:

a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych"

Za takie zachowanie taryfikator przewiduje mandat (dla pieszego) w kwocie 50-100 PLN.