Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja aluminiowych felg.

Featured Replies

Napisano

Mam okazję kupić za 400zł fabryczne 16" felgi aluminiowe do Niessana Terrano.

Felgi są sfatygowane i wymagają renowacji.

Dwie wymagają tylko wypiaskowania i pomalowania. Natomiast dwie pozostałe oprócz piaskowania i malowania wymagają uzupełnienia ubytków. W jednej w kilku miejscach ukruszona jest krawędź felgi.

W drugiej jest zniszczony otwór na wentyl. Jakiś baran stwierdził, że wsadzi sobie dętkę do opony, a ponieważ nie mieścił mu się wentyl od dętki w otworze to ten otwór rozwiercił uniemożliwiając tym samym montaż zwykłego wentyla.

Felgi nie wymagają prostowania.

Jak w Waszych stronach kształtują się ceny renowacji takich felg? Wiem, że bez zdjęć trudno ocenić ale gdyby ktoś mógł orientacyjnie napisać jaki jest koszt takiej renowacji na podstawie opisanych uszkodzeń.

Napisano

> Mam okazję kupić za 400zł fabryczne 16" felgi aluminiowe do Niessana Terrano.

> Felgi są sfatygowane i wymagają renowacji.

> Dwie wymagają tylko wypiaskowania i pomalowania. Natomiast dwie pozostałe oprócz piaskowania i

> malowania wymagają uzupełnienia ubytków. W jednej w kilku miejscach ukruszona jest krawędź

> felgi.

> W drugiej jest zniszczony otwór na wentyl. Jakiś baran stwierdził, że wsadzi sobie dętkę do opony,

> a ponieważ nie mieścił mu się wentyl od dętki w otworze to ten otwór rozwiercił

> uniemożliwiając tym samym montaż zwykłego wentyla.

> Felgi nie wymagają prostowania.

> Jak w Waszych stronach kształtują się ceny renowacji takich felg? Wiem, że bez zdjęć trudno ocenić

> ale gdyby ktoś mógł orientacyjnie napisać jaki jest koszt takiej renowacji na podstawie

> opisanych uszkodzeń.

300-400 zł za sztukę.

Napisano

Proste spawanie + wyprostowanie (było małe ale jednak bicie) + podmalowanie wewnętrznej strony felgi - 100 płaciłem

Uzupełnianie ubytków to już raczej w zależności od ilości pracy, myślę że w 300 się powinno zamknąć.

Napisano

W Pabianicach pod Lodzia robilem piaskowanie, naprawa ubytkow, malowanie proszkowe + warstwa lakieru bezbarwnego + lakierowanie dekielkow za 450zl za 4 sztuki. Warto to nawet kurierem wyslac bo tanio.

Napisano

> 300-400 zł za sztukę.

400zl za sztuke to trzeba na glowe upasc za tyle jest nowa.

Napisano

Bez prostowania do około 500zł za komplet. Powinno być okolice 400zł za komplet ale "nie widzę felg" zlosnik.gif

Napisano

> 400zl za sztuke to trzeba na glowe upasc za tyle jest nowa.

Nie każdy kupuje chińskie badziewie. Dobra felga potrafi kosztować 2-3 tysiące za sztukę, a niektóre sa nie do kupienia.

Napisano

> Nie każdy kupuje chińskie badziewie. Dobra felga potrafi kosztować 2-3 tysiące za sztukę, a

> niektóre sa nie do kupienia.

Ok, ale nie mówimy o kołach wyścigowych wink.gif

Normalny kpl. 16" makowych felg co się nie kruszą na drodze kosztuje ok. 2000 zł a nie 12 000 zł zlosnik.gif

Napisano

> W Pabianicach pod Lodzia robilem piaskowanie, naprawa ubytkow, malowanie proszkowe + warstwa

> lakieru bezbarwnego + lakierowanie dekielkow za 450zl za 4 sztuki. Warto to nawet kurierem

> wyslac bo tanio.

daj namiar

Napisano

> Nie każdy kupuje chińskie badziewie. Dobra felga potrafi kosztować 2-3 tysiące za sztukę, a

> niektóre sa nie do kupienia.

Nie mowimy o kolach wyscigowych, czy na wystawy. Dotz - nie wiem czy jest wystarczajaco godna kosztuje 400-500zl.

Napisano

Papier ścierny, podkład, lakier, szpachla wyjdzie ze 100 zł. Do tego trochę czasu.

Napisano

> Papier ścierny, podkład, lakier, szpachla wyjdzie ze 100 zł. Do tego trochę czasu.

Nie da rady zrboc tego porzadnie.

Napisano
  • Autor

Wiadomo, że gdy są zdjęcia to o wiele więcej można coś powiedzieć. Od razu wiadomo, że papier ścierny sprej z farbą na niewiele się tu zda.

Felga z ukruszoną krawędzią ma również rozwiercony otwór na wentyl. Czy ten otwór da się również zregenerować tak żeby założyć normalny wentyl?

1pueed.jpg

2ni1fm1.jpg

20zwuw7.jpg

2pq989k.jpg

Napisano

> Wiadomo, że gdy są zdjęcia to o wiele więcej można coś powiedzieć. Od razu wiadomo, że papier

> ścierny sprej z farbą na niewiele się tu zda.

> Felga z ukruszoną krawędzią ma również rozwiercony otwór na wentyl. Czy ten otwór da się również

> zregenerować tak żeby założyć normalny wentyl?

Bezproblemowo, napawają krawędź i wytoczą od nowa ten ukruszony kawałek. Wentyl też zaspawają i wywiercą nowy otwór.

Nie takie rzeczy robią zlosnik.gif Już widziałem jak z 8 felg robili 4 tylko szersze o chyba 2 cale grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bezproblemowo, napawają krawędź i wytoczą od nowa ten ukruszony kawałek. Wentyl też zaspawają i

> wywiercą nowy otwór.

Pewnie kwestia ceny.

Ostatecznie może trzy felgi będą wymagały tylko malowania. Jedna będzie musiała mieć uzupełnione te ukruszone fragmenty.

Napisano

> Dotz - nie wiem czy jest wystarczajaco godna kosztuje 400-500zl.

Akurat do tego konkretnego auta Dotz ma tylko dwa modele felg - za 16" od 600zł/szt. grinser006.gif

Napisano

> Ostatecznie może trzy felgi będą wymagały tylko malowania. Jedna będzie musiała mieć uzupełnione te

> ukruszone fragmenty.

W praktyce pewnie taniej byłoby znaleźć mniej zniszczony komplet (albo dodatkowo jedną sztukę na podmianę tej najbardziej zniszczonej felgi).

Napisano
  • Autor

> W praktyce pewnie taniej byłoby znaleźć mniej zniszczony komplet (albo dodatkowo jedną sztukę na

> podmianę tej najbardziej zniszczonej felgi).

Jak oglądam ten wzór to wszystkie mają jakieś wady i wymagają renowacji, a jak są w miarę dobre to są pierońsko drogie.

A uparłem się na ten wzór, bo taką felgę mam na zapasie. Nowa i nieużywana.

Napisano

> Akurat do tego konkretnego auta Dotz ma tylko dwa modele felg - za 16" od 600zł/szt.

Dlatego placenie za renowacje 400zl jest bez sensu.

Napisano

> Jak oglądam ten wzór to wszystkie mają jakieś wady i wymagają renowacji, a jak są w miarę dobre to

> są pierońsko drogie.

> A uparłem się na ten wzór, bo taką felgę mam na zapasie. Nowa i nieużywana.

To kup wazne zeby nie byly juz wczesniej naprawiane gdzies u Henka. I za niecale 500zl bedziesz mial jak nowe. Ponizej zdjecie moich. Byly styrane strasznie na dodatek srebrne.

287823706-zdjecie.JPG

post-45983-14352524933002_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To kup wazne zeby nie byly juz wczesniej naprawiane gdzies u Henka. I za niecale 500zl bedziesz

> mial jak nowe. Ponizej zdjecie moich. Byly styrane strasznie na dodatek srebrne.

A ja chcę właśnie żeby były srebrne.

Na Allegro znalazłem felgi za cenę 600zł za komplet ale też są grafitowe.

Napisano

> Dlatego placenie za renowacje 400zl jest bez sensu.

Wszystko zależy - dodaj do tego metalowe kołpaczki osłaniające piasty/sprzęgiełka (w przypadku Dotz kosztujące 90 zł sztuka) i już za pięć felg wychodzi nam kwota ~3500 zł, ponadto nie wiadomo, czy nie będą potrzebne jakieś dystanse. Do tego felgi z serii Dotz Survival to są felgi, które zwykle wprost po wyjęciu z pudełka wymagają odmalowania we własnym zakresie żeby jakoś wyglądały, więc to najprawdopodobniej nie koniec kosztów. W przypadku samochodu, którego dotyczy pytanie, wybór felg aluminiowych jest dość ograniczony w porównaniu z osobówką - szczególnie jeśli ma być w przystępnej cenie (poniżej 1000 zł/szt) . Dużo łatwiej jest kupić felgi stalowe.

IMO wszystko zależy od tego, co jest punktem wyjścia - naprawianie takiej wyszczerbionej felgi jest trochę bez sensu, bo to nie jest jakiś wielki unikat: IMO taniej będzie znaleźć np. dwa używane komplety i z nich wybrać najlepsze sztuki do odmalowania,

Napisano

> W Pabianicach pod Lodzia robilem piaskowanie, naprawa ubytkow, malowanie proszkowe + warstwa

> lakieru bezbarwnego + lakierowanie dekielkow za 450zl za 4 sztuki. Warto to nawet kurierem

> wyslac bo tanio.

a mógłbyś podesłać namiar na ten zakład? Może być na prv. Dzięki z góry

Napisano

> Jak oglądam ten wzór to wszystkie mają jakieś wady i wymagają renowacji, a jak są w miarę dobre to

> są pierońsko drogie.

> A uparłem się na ten wzór, bo taką felgę mam na zapasie. Nowa i nieużywana.

Jak masz taki zapas, to...Kupujesz ten cały zestaw, całość sobie odmalowujesz, z tą niby uszkodzoną i z dętką nie robisz nic ( w sensie przywracania do stanu pierwotnego). Wrzucasz ją potem na zapas a pozostałe masz ładne i w komplecie. Proste?

Napisano
  • Autor

> Jak masz taki zapas, to...Kupujesz ten cały zestaw, całość sobie odmalowujesz, z tą niby uszkodzoną

> i z dętką nie robisz nic ( w sensie przywracania do stanu pierwotnego). Wrzucasz ją potem na

> zapas a pozostałe masz ładne i w komplecie. Proste?

Eeee... Taka zniszczona felga na tylnych drzwiach? Nieeee. Nie za bardzo by to wyglądało.

Poza tym nie lubię zbytnio druciarni. Tym bardziej, że to nie wymaga aż tyle zachodu.

Napisano

Nikt nie będzie się jej specjalnie przyglądał, ewentualnie w pokrowiec. Na napawanie i robienie nowego bądź co bądź, otworu na wentyl, ja bym się w takim przypadku nie zdecydował - a jeśli już, to i tak na zapasie by taka felga wylądowała. Użyta zapewne nigdy i tak nie będzie.

Napisano

> Eeee... Taka zniszczona felga na tylnych drzwiach? Nieeee. Nie za bardzo by to wyglądało.

> Poza tym nie lubię zbytnio druciarni. Tym bardziej, że to nie wymaga aż tyle zachodu.

Ja malowałem u nich swoje felgi .

Jak pytałem się w Grodzisku i okolicach to ci co niby zajmują się naprawą to i tak przy poważniejszych naprawach odsyłają właśnie do nich.

A te twoje uszkodzenia w stosunku do tego co widziałem u nich na miejscu to jest tylko lekkie zadrapanie.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ciężko tak naprawdę porównywać ceny, bo przecież u każdego felgi są uszkodzone w inny sposób , często też przecież nie wszystkie felgi potrzebują prostowania. Wiem że jest w wawie serwis na Cieślewskich, ale tam trzeba podjechać i dogadać się z mechanikiem..z tego co mówił znajomy to jest tak, że jeśli felgi wymagają spawania to koszty mogą się zmieniać..