Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 1,6 Płyn hamulcowy DOT 3 czy DOT 4?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Panowie zaczęła mi czasem mrygać kontrolka od płynu hamulcowego, mam go za mało.

Muszę dolać ale zastanawiam się jaki DOT 3 czy DOT 4?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam !

> Panowie zaczęła mi czasem mrygać kontrolka od płynu hamulcowego, mam go za mało.

> Muszę dolać ale zastanawiam się jaki DOT 3 czy DOT 4?

> Pozdrawiam

A moze klocki trzeba sprawdzic. Kontrolka zapala sie jak jest wyciek, albo klocki sa na limicie.

W ukladzie jest DOT3 lub DOT4 instrukcja tego nie precyzuje.

Kiedy ostatnio wymieniales plyn?

Napisano
  • Autor

> A moze klocki trzeba sprawdzic. Kontrolka zapala sie jak jest wyciek, albo klocki sa na limicie.

> W ukladzie jest DOT3 lub DOT4 instrukcja tego nie precyzuje.

> Kiedy ostatnio wymieniales plyn?

Czyli mogę dolać DOT 3 lub DOT 4 ( niezależnie czy w układzie już mam DOT 3 DOT 4)?

Kontrolka też sie zapala jak jest mało płynu... i jak się buja samochodem czy coś to też się zaświeci.

Płynu z ponad rok nie wymieniałem, klocki jeszcze są.

Napisano

> Czyli mogę dolać DOT 3 lub DOT 4 ( niezależnie czy w układzie już mam DOT 3 DOT 4)?

> Kontrolka też sie zapala jak jest mało płynu... i jak się buja samochodem czy coś to też się

> zaświeci.

> Płynu z ponad rok nie wymieniałem, klocki jeszcze są.

Jednak zajrzyj do hamulców.

Może być wyciek.

Napisano
  • Autor

> Jednak zajrzyj do hamulców.

> Może być wyciek.

Dobrze a jak już zajrze to odpowiecie mi coś na temat tego co pytałem DOT 3 czy DOT4?

Napisano

> Dobrze a jak już zajrze to odpowiecie mi coś na temat tego co pytałem DOT 3 czy DOT4?

Jak już sprawdzisz klocki i ewentualne wycieki to ubytek uzupełnij płynem DOT4.

Napisano

> A moze klocki trzeba sprawdzic. Kontrolka zapala sie jak jest wyciek, albo klocki sa na limicie.

> W ukladzie jest DOT3 lub DOT4 instrukcja tego nie precyzuje.

> Kiedy ostatnio wymieniales plyn?

Lacetti nie ma elektronicznego czujnika zużycia (przynajmniej ja w poprzednich i tych które teraz założyłem nie mam - żadnej wtyczki też nie widziałem wink.gif ).

Niektóre klocki mają akustyczny - tą blaszkę która przy końcu zaczyna ocierać o tarczę - ate które teraz założyłem mają, poprzednie (też ate) nie miały spineyes.gif

Napisano

> DOT3 raczej nie bo jak była akcja serwisowa z hamulcami to wymieniali na dot4 .

Dokładnie tak - lejemy DOT4.

Napisano

Tak, ale wraz ze zużyciem klocków i tarcz, tłoczki pracują na coraz bardziej wysuniętej pozycji, przez co z czasem płynu hamulcowego w zbiorniczku ubywa mimo braku wycieku - stąd może być zapalona kontrolka.

Napisano

> Lacetti nie ma elektronicznego czujnika zużycia (przynajmniej ja w poprzednich i tych które teraz

> założyłem nie mam - żadnej wtyczki też nie widziałem ).

> Niektóre klocki mają akustyczny - tą blaszkę która przy końcu zaczyna ocierać o tarczę - ate które

> teraz założyłem mają, poprzednie (też ate) nie miały

Ale ja mowilem o warunkach jak kolega PAWELwaw84 pisal. Tloczek sie wysuwa to poziom plynu w zbiorniczku spada i tam czujnik zapala kontrolke.

Napisano

Tak jak koledzy pisali - podczas akcji serwisowej wszystkim wymieniali na DOT 4.

A ty potrzebujesz pilnej interwencji mechanika, bo jakiekolwiek ubytki płynu hamulcowego wróżą duże niebezpieczeństwo sick.gif

Napisano

> Ale ja mowilem o warunkach jak kolega PAWELwaw84 pisal. Tloczek sie wysuwa to poziom plynu w

> zbiorniczku spada i tam czujnik zapala kontrolke.

Rzeczywiscie - jakoś od razu pomyślałem o czujniku zużycia, a nie o ilości plynu wink.gif

Mea culpa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiscie - jakoś od razu pomyślałem o czujniku zużycia, a nie o ilości plynu

> Mea culpa

Panowie DOT 4 dolany i po problemie smile.gif Temat do zamknięcia smile.gif