Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelniacz -simering półosi napedowej

Featured Replies

Napisano

Witam

czy uszczelniacz simering półosi przy montażu się czymś smaruje no nie wiem jakimś smarem czy wazeliną techniczną?

Mam problem bo już 3 sztuki zostały wymienione i kazdy przecieka, planuje teraz zakupić oryginał w serwisie.

Napisano

> Witam

> czy uszczelniacz simering półosi przy montażu się czymś smaruje no nie wiem jakimś smarem czy

> wazeliną techniczną?

> Mam problem bo już 3 sztuki zostały wymienione i kazdy przecieka, planuje teraz zakupić oryginał w

> serwisie.

nigdy niczym nie smarowałem wink.gif

a w miejscu gdzie półoś styka się z simerigiem nie ma rowka?

Napisano

> Witam

> czy uszczelniacz simering półosi przy montażu się czymś smaruje no nie wiem jakimś smarem czy

> wazeliną techniczną?

> Mam problem bo już 3 sztuki zostały wymienione i kazdy przecieka, planuje teraz zakupić oryginał w

> serwisie.

zawsze zwilżam zarówno zewnętrzne brzegi jak i wewnętrzne brzegi simmeringów olejem aby przy montażu ich nie uszkodzić.

Dodatkowo wiele o bezawaryjności znaczy jego prosty montaż, tak żeby nie był nabijany pod kątem

Napisano
  • Autor

> nigdy niczym nie smarowałem

> a w miejscu gdzie półoś styka się z simerigiem nie ma rowka?

nie ma rowka,wałek wyglada na ok

Napisano

> nie ma rowka,wałek wyglada na ok

w wsadzasz go dobrą stroną

na zewnątrz skrzyni ma być płaska powierzchnia , ta warga ze sprężynką idzie do środka ok.gif

kiedyś wymieniłem trzy uszczelniacze zanim sie połapałem że dałem d00py i nie ta stroną wsadzałem oink.gifhehe.gifyikes.gif

Napisano
  • Autor

juz u 2 mechaników byłem. Pierwszy wymieniał uszczelniacz razem z przegubem a potem u innego sam uszczelniacz i w ramach reklamacji drugi montowali i ręce rokładają bo przecieka,niby wałek jest ok ale mówia żeby uzywke zakupić bo nie wiedza co robić. A uzywka z razem z przegubami praktycznie 250-300zł i nie ma gwaracji ze bedzie w lepszym stanie bo jedynie na allegro bym kupował a tam róznie bywa.

Napisano

> Witam

> wazeliną techniczną?

> serwisie.

smaruje się olejem .

jak będzie na sucho to się po jakimś czasie "przypali" - "wytrze" i będzie lał jak wściekły.

pozdr

Napisano

> Witam

> wazeliną techniczną?

> serwisie.

Wargę w którą wchodzi półoś można potraktować tłustym, sam simmering w skrzynię na sucho. Podstawa to poprawny równolegly montaż.

Napisano
  • Autor

fotka tej półosi. Jednak jest tam jakis rowek tylko czy on jest mały czy juz sie nadaje ta półoś do wymiany,może ktos doradzi co ma wieksze doświadczenie niz ja. ba60ca8435e035adgen.jpg

Napisano

> fotka tej półosi. Jednak jest tam jakis rowek tylko czy on jest mały czy juz sie nadaje ta półoś

> do wymiany,może ktos doradzi co ma wieksze doświadczenie niz ja.

rowek jest już dość duży, albo wymiana , albo przeszlifowanie półosi i wypolerowanie+ skrócenie sprężynki uszczelniacza .powinno pomóc. pozdr.

Napisano

> rowek jest już dość duży, albo wymiana , albo przeszlifowanie półosi i wypolerowanie+ skrócenie

> sprężynki uszczelniacza .powinno pomóc. pozdr.

Można byłoby jeszcze spróbować osadzić uszczelniacz trochę głębiej, albo płycej, bo nawet 1-2 mm różnicy spowodują, że kant uszczelniacza będzie pracował na nienaruszonej części wałka.

Napisano

> rowek jest już dość duży, albo wymiana , albo przeszlifowanie półosi i wypolerowanie+ skrócenie

> sprężynki uszczelniacza .powinno pomóc. pozdr.

ja bym nie skracał sprężynki samemu- oddawałem do firmy dorabiającej simmeringi i dobrali jak trzeba wink.gifok.gif ewentualnie tak jak mi robił gość hydrokinetyka, napawał rowek, potem na tokarkę i bez cudowania taki jaki powinienem zakładałem uszczelniacz ok.gif

Napisano

> fotka tej półosi. Jednak jest tam jakis rowek tylko czy on jest mały czy juz sie nadaje ta półoś

> do wymiany,może ktos doradzi co ma wieksze doświadczenie niz ja.

To MA prawo ciec.