Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze 2 OO i problem

Featured Replies

Napisano

W ramach testów, czy opłaca mi się dojeżdżać do fabryki na dwóch kółkach, pożyczyłem Routera Bassa 50.

Skuter ma 100km przebiegu i większość swojego krótkiego życia (rocznik 2013) przestał w garażu.

No, ale nie może być różowo i pojawił się problem: przejechałem nim jakieś 15km po regulacji w warsztacie (jakiś pierwszy przegląd czy coś) i skuter zgasł na światłach i nie dało się go odpalić - zalewał się.

Odstawiłem go na noc i rano uruchomiłem bez problemu, natomiast popracował 10sek i zgasł ponownie - znowu się zalał. W filtrze powietrza kupę paliwa, po zdjęciu dekielka na gaźniku membrana dziwnie pofałdowania ale nie dziurawa.

Przykręcić mu śrubkę od składu mieszanki?

Napisano

> nie dało się go

> odpalić - zalewał się.

> Odstawiłem go na noc i rano uruchomiłem bez problemu, natomiast popracował 10sek i zgasł ponownie -

> znowu się zalał. W filtrze powietrza kupę paliwa, po zdjęciu dekielka na gaźniku membrana

> dziwnie pofałdowania ale nie dziurawa.

> Przykręcić mu śrubkę od składu mieszanki?

Nie wiem, czy to pomoże. Ja bym zerknął, czy pływak nie zatonął, ew. czy zaworek iglicowy nie zablokował się w pozycji "otwarte"... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy to pomoże. Ja bym zerknął, czy pływak nie zatonął, ew. czy zaworek iglicowy nie

> zablokował się w pozycji "otwarte"...

Pływak nie zatonął - w gaźniku wygląda na to że wszystko OK, ale wygląda na to że do gaźnika nie dopływa paliwo.

Dmuchając w rurkę nr "1" w zbiorniku pojawiają się bąbelki - w tę stronę jest wszystko ok. Natomiast próba pociągnięcia paliwa z rurki nr "1" jest niemożliwa. Dodatkowo podczas dmuchania do rurki nr "1" przez chwilę po dmuchnięciu paliwo leci (ożłopałem się tego badziewia), ale zaraz przestaje.

Czy ktoś może mi powiedzieć, co to za "ufo" zamontowane jest pod zbiornikiem paliwa (wygląda jak w starych autach zawór podciśnieniowy zmiany kąta wyprzedzenia zapłonu) i jaka jest jego funkcja. Kurczę, wychodzi na to że to "ufo" jest problemem.

287850267-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

Zawór paliwa podciśnieniowy, jedną rurką płynie paliwo do gaźnika, a podciśnienie w drugiej rurce otwiera zaworek. Spróbuj zassać podciśnienie i zobacz czy puści paliwo.

Napisano
  • Autor

> Zawór paliwa podciśnieniowy, jedną rurką płynie paliwo do gaźnika, a podciśnienie w drugiej rurce

> otwiera zaworek. Spróbuj zassać podciśnienie i zobacz czy puści paliwo.

Dzięki - właśnie doczytałem. Testy jutro, bo na razie odbija mi się Pb95 sick.gif

Napisano

> na razie odbija mi się Pb95

Powinieneś się teraz odtruć i zneutralizować. Skoro zasadę neutralizujemy kwasem, to noPb95 - olejem napędowym...? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> Powinieneś się teraz odtruć i zneutralizować. Skoro zasadę neutralizujemy kwasem, to noPb95 -

> olejem napędowym...?

to chyba lepiej czerwonym winem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki - właśnie doczytałem. Testy jutro, bo na razie odbija mi się Pb95

A więc:

- zaworo-pompa działa

- zmieniłem wężyki paliwowe na przezroczyste + dodałem filtr paliwa, robiąc podciśnienie w zaworo-pompie układ napełnił się paliwem, komora gaźnika także

Efekt: nie pali oslabiony.gif

Podałem bezpośrednio paliwo do kolektora - zapalił i pochodził aż wypalił to co dostał.

Wniosek: problem tkwi w gaźniku. Rozbebeszyłem gaźnik, wymyłem sprawdziłem wszystkie dysze - są drożne niewiem.gif. Testy jutro.

Napisano

> A więc:

> - zaworo-pompa działa

> - zmieniłem wężyki paliwowe na przezroczyste + dodałem filtr paliwa, robiąc podciśnienie w

> zaworo-pompie układ napełnił się paliwem, komora gaźnika także

> Efekt: nie pali

> Podałem bezpośrednio paliwo do kolektora - zapalił i pochodził aż wypalił to co dostał.

> Wniosek: problem tkwi w gaźniku. Rozbebeszyłem gaźnik, wymyłem sprawdziłem wszystkie dysze - są

> drożne . Testy jutro.

jak juz ci odpali jak dasz mu pod swiece wiem zabrzmie jak kat ale daj mu w kite i trzymaj az zaciagnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak juz ci odpali jak dasz mu pod swiece wiem zabrzmie jak kat ale daj mu w kite i trzymaj az

> zaciagnie

Jak wypalił to co dostał ze strzykawki, to gasł - otwieranie przepustnicy na max. nic nie dawało.

Jutro zamontuję gaźnik i zobaczymy - dyszki są drożne, pytanie czy wystarczająco.

Napisano

> Jak wypalił to co dostał ze strzykawki, to gasł - otwieranie przepustnicy na max. nic nie dawało.

> Jutro zamontuję gaźnik i zobaczymy - dyszki są drożne, pytanie czy wystarczająco.

1-sprawdź czy będzie chodził na oltwartym zbiorniku paliwa. może zbiornik nie ma drożnego odpowetrzenia.

2- może przewód podciśnieniowy przepuszcza. Brak podciśnienia to zamknięty zawór paliwa i brak regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu.

3- w gaźniku jest zaworek pływakowy. może się przycina.

Napisano
  • Autor

> 1-sprawdź czy będzie chodził na oltwartym zbiorniku paliwa. może zbiornik nie ma drożnego

> odpowetrzenia.

Sprawdzałem z otwartym zbiornikiem - bez zmian

> 2- może przewód podciśnieniowy przepuszcza. Brak podciśnienia to zamknięty zawór paliwa i brak

> regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu.

Nie przepuszcza - sprawdziłem; tworząc podciśnienie paliwo napełniło filtr paliwa (dodatkowy) i rurki do gaźnika

> 3- w gaźniku jest zaworek pływakowy. może się przycina.

Ale gaźnik jest pełen paliwa, więc pochodziłby do wypalenia paliwa z komory pływakowej, a on nie chce palić w ogóle.

Napisano

> Sprawdzałem z otwartym zbiornikiem - bez zmian

> Nie przepuszcza - sprawdziłem; tworząc podciśnienie paliwo napełniło filtr paliwa (dodatkowy) i

> rurki do gaźnika

> Ale gaźnik jest pełen paliwa, więc pochodziłby do wypalenia paliwa z komory pływakowej, a on nie

> chce palić w ogóle.

mialem to samo paliwo bbylo w gazniku ale niezaciagal go i rozne metody sprawdzalem paliwo bezposrednio zaslepione podcisnienia w kruccu itd itd az wkoncu zdjalem pokrywe ustawilem zawory nadal nic wywalal mi we filtr paliwo wkoncu sie zmobilizowalem zdjalem glowice patrze a zawor ssacy sie nierusza jakby nadpalony kleplem go mlotkiem zalozylem glowic kop i z pierwszego poszedl ok.gif

Napisano

> przejechałem nim jakieś 15km po regulacji w

> warsztacie (jakiś pierwszy przegląd czy coś) i skuter zgasł na światłach i nie dało się go

> odpalić - zalewał się.

> Odstawiłem go na noc i rano uruchomiłem bez problemu, natomiast popracował 10sek i zgasł ponownie -

> znowu się zalał

Miałem identyk i znajomy który przy nim babrał kupił nowy gaźnik za 5-8 dych. W tym wcześniejszym coś się zacinalo i jakaś iglica cos tam blokowała bo była urwana, raz szła do góry a innym razem zostawała. Nie znam się, pisze co zapamietalem ale opis identycznie jak u Ciebie.