Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały spór czy benzyna czy diesel - pomóżcie ...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> wszystkie podobnie jadą. wszystkie jednakowo drogie do ogarnięcia jak się sypnie.

> Leona bym odrzucił - bo beznadziejnie twardy

> 508 też - bo mam i znudził mi się

> wziąłbym C5 (bo pewnie wyrwie ofertę w cenie Focusa a to jednak segment wyżej i zawieszenie

> wygodne).

ok już coś mamy ... a v50 z tym dieslem (sam mam ale w benzynie) ciekawi kolegę silnik diesla ten d4.

Ale podobno (nie mam więc tylko powtarzam) C5 mają problem z elektroniką? A serwisowo jak to wygląda i kosztowo?

Napisano

> Ale podobno (nie mam więc tylko powtarzam) C5 mają problem z elektroniką? A serwisowo jak to

> wygląda i kosztowo?

To raczej urban legend, co do kosztow to podobnie jak kazde inne auto klasy D ok.gif

Napisano
  • Autor

> To raczej urban legend, co do kosztow to podobnie jak kazde inne auto klasy D

A jak się mają silniki diesla volvo pięciocylindrowe? Na co zwrócić uwagę - kolega znalazł autko z silnikiem D5 - 180km - warto?

Napisano

Jak sie zastanawiasz nad c5 to przejedź sie laguna 3. U mnie były oba na tapecie i laguna wygrała cena. Była zdecydowanie lepiej wyposażona niż c5 i było więcej sztuk na rynku. Auto z 2008 roku wiec nie za nowe - mogę uznać za bardzo mało maloawaryjne. U mnie juz jest 3 lata

Napisano
  • Autor

> Jak sie zastanawiasz nad c5 to przejedź sie laguna 3. U mnie były oba na tapecie i laguna wygrała

> cena. Była zdecydowanie lepiej wyposażona niż c5 i było więcej sztuk na rynku. Auto z 2008

> roku wiec nie za nowe - mogę uznać za bardzo mało maloawaryjne. U mnie juz jest 3 lata

A teraz pytanie z tych kosztowych smile.gif Jakie można ponieść koszty gdyby się okazało, ze należy wymienić wtryski, turbo, sprzęgło ... tak szacunkowo. Bo z filtrem to z tego co czytaliśmy to można poza miasto wyjechać i trasę zrobić w szybszym tempie i powinno pomóc - czy to prawda?

Napisano

> A teraz pytanie z tych kosztowych Jakie można ponieść koszty gdyby się okazało, ze należy wymienić

> wtryski, turbo, sprzęgło ... tak szacunkowo.

nie ma jednoznacznej odpowiedzi. turbo to od 1500 PLN do 10 tys, zależy ajkie i gdzie. wtryski też różnie - od 400 pln sztuka do >1000 PLN sztuka. dużo zależy też od ASO vs zaufany mechanik. masz jeszcze DKZ i ASB różnych typów (niektóre nienaprawialne prawie) itp itd.

nie są to czynniki które powinny decydować o zakupie konkretnego modelu vs inny model. pakujesz się w nowoczesne auto, nie tanie auto - to trzeba przygotować zapas gotówki - zawsze. ale skoro stać na zakup, to nie powinno być problemu z utrzymaniem i trzymaniem w rezerwie np 5k PLN na awarię.

jak chcesz bezpiecznie i tanio - znajdź wolnossącą benzynę bez bezpośredniego wtrysku w manualu.

Napisano

> A teraz pytanie z tych kosztowych Jakie można ponieść koszty gdyby się okazało, ze należy wymienić

> wtryski, turbo, sprzęgło ... tak szacunkowo. Bo z filtrem to z tego co czytaliśmy to można

> poza miasto wyjechać i trasę zrobić w szybszym tempie i powinno pomóc - czy to prawda?

a to juz pytanie o konkretny model auta. Rozpietosc cen moze byc duza. Druga sprawa to rozne jest prawdopodobienstwo ze cos padnie w zaleznosci od konkretnego modelu a tym bardziej jego stanu.

Komplet sprzeglo z 2masem zakladajac auto segmentu D (nie marki premium) to jakies 2-3 tys. Przy czym wystracza to na jakies 200 tys km.

Turbiny... nie mam pojecia.

Przy czym zrobilem juz klekotami juz sporo km i nie wymienialem nic z tego co podales. Jak sie kupi max 3 letnie auto z pewnym niskim przebiegiem to problemy beda male. Dobrze jest tez poczytac jak konkretny model z danym silnikiem jest awaryjny i czego mozna sie spodziewac. W kazdym aucie sa rzeczy, ktore padaja czesciej niz w innych

Napisano

> a to juz pytanie o konkretny model auta. Rozpietosc cen moze byc duza. Druga sprawa to rozne jest

> prawdopodobienstwo ze cos padnie w zaleznosci od konkretnego modelu a tym bardziej jego stanu.

> Komplet sprzeglo z 2masem zakladajac auto segmentu D (nie marki premium) to jakies 2-3 tys. Przy

> czym wystracza to na jakies 200 tys km.

> Turbiny... nie mam pojecia.

> Przy czym zrobilem juz klekotami juz sporo km i nie wymienialem nic z tego co podales. Jak sie kupi

> max 3 letnie auto z pewnym niskim przebiegiem to problemy beda male. Dobrze jest tez poczytac

> jak konkretny model z danym silnikiem jest awaryjny i czego mozna sie spodziewac. W kazdym

> aucie sa rzeczy, ktore padaja czesciej niz w innych

Popieram, ja kupiłem co prawda 4 latka z przebiegiem 152kkm, ale oprócz EGR'u do końca sprzęgła, DKZ, wtrysków etc. to jeszcze trochę. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Popieram, ja kupiłem co prawda 4 latka z przebiegiem 152kkm, ale oprócz EGR'u do końca sprzęgła,

> DKZ, wtrysków etc. to jeszcze trochę.

Interesują kolegę silniki volvo, saaba ... i z grupy VW.

Właśnie czy zapas 5kzł to jest wystarczający zapas smile.gif Jak to już niektórzy powtarzali zawsze lepiej dmuchać na zimne ...

Napisano

> Interesują kolegę silniki volvo, saaba ... i z grupy VW.

> Właśnie czy zapas 5kzł to jest wystarczający zapas Jak to już niektórzy powtarzali zawsze lepiej

> dmuchać na zimne ...

Jesli chodzi o klekoty w kilkuletnich Saabach, to pochodza od Fiata, ale Saab je pozmienial, co powoduje, ze nie sa tanie w serwisie, a silniki uzywki na alledrogo sa w chorych cenach.

Napisano
  • Autor

> Jesli chodzi o klekoty w kilkuletnich Saabach, to pochodza od Fiata, ale Saab je pozmienial, co

> powoduje, ze nie sa tanie w serwisie, a silniki uzywki na alledrogo sa w chorych cenach.

A silniki VOLVO?

Napisano

> A silniki VOLVO?

Nie wiem od kogo Volvo ma diesle w nowszych modelach, czy biora od innego producenta czy maja swoje wlasne. Kilka/kilkanasie lat temu niektore diesle brali od Renault.

Napisano

> Interesują kolegę silniki volvo, saaba ... i z grupy VW.

> Właśnie czy zapas 5kzł to jest wystarczający zapas Jak to już niektórzy powtarzali zawsze lepiej

> dmuchać na zimne ...

Saab to albo Oplowskie 2.0, 2.2 DTI albo 1.9 Fiatowskie - jedyny odmienny silnik to 1.9 TiiD 180KM to rekonstrukcja inżynierów Saaba silnika Fiata.