Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile za metr domu?

Featured Replies

Napisano

Jako że kilka tu osób buduje dom może mi ktoś podpowie ile trzeba realnie szykować za metr kwadratowy domu tak bez szaleństw, dom prosty z poddaszem użytkowym, dach prosty dwuspadowy... ot taka stodoła zlosnik.gif Dużo prac będzie pewnie systemem gospodarczym robione powiedzmy do stanu jaki oferuje developer bo z wykończeniu to już taki rozrzut jest że ho ho.

Chętnie poznam wasze zdanie w temacie. wink.gif

Napisano

Myślę, że przy systemie gospodarczym absolutne minimum to około 1500zł/m2. Trzeba się jednak będzie nagimnastykować, użyć najtańszych materiałów itd.

Przy 2500zł/m2 robi się już nieco łatwiej.

Napisano

> Jako że kilka tu osób buduje dom może mi ktoś podpowie ile trzeba realnie szykować za metr

> kwadratowy domu tak bez szaleństw, dom prosty z poddaszem użytkowym, dach prosty dwuspadowy...

> ot taka stodoła Dużo prac będzie pewnie systemem gospodarczym robione powiedzmy do stanu

> jaki oferuje developer bo z wykończeniu to już taki rozrzut jest że ho ho.

> Chętnie poznam wasze zdanie w temacie.

szkieletowy pasywny mogę ci wybudować w cenie 2600 netto/1m2 w programie MDM i NF15.

Napisano
  • Autor

powiedzmy 140 użytkowej brutto ok 190 kształtem

bardzo podobny do tego

w kosztorysie na stronie widnieje kwota ok 240 tyś ale jakoś nnie ufam tym kalkulacjom

Napisano

> szkieletowy pasywny mogę ci wybudować w cenie 2600 netto/1m2 w programie MDM i NF15.

Jesteś pewny ze wiesz co oznacza dom pasywny? Jesteś pewny ze nie miałeś na myśli domu "energooszczędnego"?

Napisano

przy kredycie i tak bank policzy ok 2200-2500 PLN/m2 pow. użytkowej jako minimum.

Napisano

> szkieletowy pasywny mogę ci wybudować w cenie 2600 netto/1m2 w programie MDM i NF15.

Z gwarancją dopłaty?

Stan deweloperski?

Napisano

> Jesteś pewny ze wiesz co oznacza dom pasywny? Jesteś pewny ze nie miałeś na myśli domu

> "energooszczędnego"?

buduję właśnie 2 domy z certyfikatem PH i NF15. za tyle jestem w stanie wybudować dom ok 100m2 do stanu developerskiego pod warunkiem że inwestor skorzysta z dopłaty MDM i dopłaty do NF.

2 budynki już mam zcertyfikowane na NF40, dwa lata temu oddałem budynek poniżej 15kW więc wiem o czym mówię.

Napisano

> Z gwarancją dopłaty?

> Stan deweloperski?

jeżeli dostanę najpierw projekt do weryfikacji to z gwarancją.

stan deweloperski ok.gif

Napisano

> stanu developerskiego pod warunkiem że inwestor skorzysta z dopłaty MDM i dopłaty do NF.

A jakie to ma znaczenie? A jak inwestor nie dostanie kredytu, to Twoja cena wzrasta?

Napisano

> A jakie to ma znaczenie? A jak inwestor nie dostanie kredytu, to Twoja cena wzrasta?

jak inwestor nie dostanie kredytu to ja nie ruszam inwestycji bez finansowego zabezpieczenia ze strony inwestora.

jeżeli nie dostanie kredytu to nie dostanie dopłat, a budynek jest budowany w cenie katalogowej.

Napisano

> jak inwestor nie dostanie kredytu to ja nie ruszam inwestycji bez finansowego zabezpieczenia ze

> strony inwestora.

Załóżmy, że ma gotówkę w walizce na całą inwestycję. I jeszcze 30% rezerwy.

> jeżeli nie dostanie kredytu to nie dostanie dopłat, a budynek jest budowany w cenie katalogowej.

To te 2600 zł/m2 netto to co to jest? Nie jest to cena jaką wystawiasz na fakturze?

Napisano

> jak inwestor nie dostanie kredytu to ja nie ruszam inwestycji bez finansowego zabezpieczenia ze

> strony inwestora.

> jeżeli nie dostanie kredytu to nie dostanie dopłat, a budynek jest budowany w cenie katalogowej.

To napisz teraz jaka cena wychodzi bez durnych doplat i kredytu.

Napisano

> Jako że kilka tu osób buduje dom może mi ktoś podpowie ile trzeba realnie szykować za metr

> kwadratowy domu tak bez szaleństw, dom prosty z poddaszem użytkowym, dach prosty dwuspadowy...

> ot taka stodoła Dużo prac będzie pewnie systemem gospodarczym robione powiedzmy do stanu

Ok 2100 /m2 do stanu developerskiego, ale to bardzo zalezy od std, wielkosci, materialow, itd.

Napisano

U mnie dom o powierzchni niecałe 120m kw. po podłogach + 30m garaż wyszedł do stanu deweloperskiego jakoś niecałe 300 tys. Nie umiem podać co do złotówki, bo prace trwały na bieżąco i nie dałem rady tak jednoznacznie określić punktu "stan deweloperski skończony". Więc wychodzi niecałe 2 tys. pln za metr. Wszystko robiły ekipy, sam nie robiłem nic.

Ale to i tak trochę bez sensu, dom domowi nie równy. Mój jest naprawdę prosty. Prostokąt, dach dwuspadowy, żadnego balkonu, wykuszu, nawet okien dachowych, od początku dobierany tak, żeby nie było żadnych kosztowych niespodzianek. Taki głupi balkon na przykład już podnosi koszty: szalunki, zbrojenie,beton,ocieplenie,płytki,barierka,okno balkonowe itd. O dachu już nie wspominając. Każde udziwnienie to koszty,koszty. I teraz można zbudować domy o podobnej powierzchni, a znacznie różniące się kosztami

Napisano
  • Autor

Zdaje sobie z tego sprawę ze dom domowi nie równy ale zakładając budowę systemem gospodarczym myślę że powinienem wyrobić się w kwocie 1500-1600 za metr kwadrat. dom bez udziwnień ot taka kwadratowa stodoła.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi 20.GIF