Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Tak sobie naszkicowalem garaz z jednym stanowiskiem + wiata oraz pomieszczeniem gospodarczym. Co o tym myslicie?

Ograniczenia - musi stac przy dzialce i przylegac do garazu sasiada, stad w najwyzszym punkcie musi miec ok. 250cm. Przypomne tez ustawienie na dzialce:

http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=287861035&an=0&page=0#Post287861035

A teraz garaz:

VdcTu.jpg

nw6xC.jpg

xRYVa.jpg

Jak wg Was najlepiej byloby konstrukcyjnie to rozwiazac? Drewniany, czy murowany? Sasiad garaz ma murowany i jedna sciane mam z glowy, gdybym robil drewniany - jesli murowany, to musialbym zrobic wlasna oddylatowana.

p.s. widzial ktos gdzies taki projekt? Jesli bede musial od zera zlecic projekt, to zabule kilka workow zlota.

Napisano

> Tak sobie naszkicowalem garaz z jednym stanowiskiem + wiata oraz pomieszczeniem gospodarczym. Co o

> tym myslicie?

> Ograniczenia - musi stac przy dzialce i przylegac do garazu sasiada, stad w najwyzszym punkcie musi

> miec ok. 250cm. Przypomne tez ustawienie na dzialce:

> http://forum.autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=287861035&an=0&page=0#Post287861035

> A teraz garaz:

> Jak wg Was najlepiej byloby konstrukcyjnie to rozwiazac? Drewniany, czy murowany? Sasiad garaz ma

> murowany i jedna sciane mam z glowy, gdybym robil drewniany - jesli murowany, to musialbym

> zrobic wlasna oddylatowana.

> p.s. widzial ktos gdzies taki projekt? Jesli bede musial od zera zlecic projekt, to zabule kilka

> workow zlota.

ja bym wolał 2 stanowiskowy (nawet jedno auto za drugim) i na tyle szeroki żeby ścianę jedną zabudować (coby były warunki na regały "gospodarcze" + mini warsztat).

żałuje że kupiłem dom z poj. garażem, bez możliwości zmiany tej konfiguracji:)

Napisano

Jak masz możliwość postawić tak duży "budynek" to idź w 2-stanowiskowy a nie wiata obok.

Napisano

> ... Co o tym myslicie?

Podoba mi się. Garaż na dłuższy postój i majsterkowania a wiata na codzienne parkowanie aby mulher.gif wolniej food.gif lub dla drugiego auta.

Napisano
  • Autor

> Jak masz możliwość postawić tak duży "budynek" to idź w 2-stanowiskowy a nie wiata obok.

No wlasnie nie bardzo, wygladaloby to mniej wiecej tak:

gxSNM.jpg

4r920.jpg

czyli jakies 2.5m od domu i to z dachem pod oknami jadalni.

p.s. podatek placi sie od zabudowy, tj. to, co pod dachem, czy od scian zewnetrznych (zdaje sie byl jakis wyrok dot. podatku od altanki na ogrodzie wg drugiego sposobu, czyli taras sie nie wliczal)? Bo to daje roznice miedzy 72.5m2, a 35m2 grinser006.gif

Napisano

> No wlasnie nie bardzo, wygladaloby to mniej wiecej tak:

> czyli jakies 2.5m od domu i to z dachem pod oknami jadalni.

> p.s. podatek placi sie od zabudowy, tj. to, co pod dachem, czy od scian zewnetrznych (zdaje sie byl

> jakis wyrok dot. podatku od altanki na ogrodzie wg drugiego sposobu, czyli taras sie nie

> wliczal)? Bo to daje roznice miedzy 72.5m2, a 35m2

I tak bym szedł w 2-stanowiskowy garaż. A na ścianie puścisz bluszcz i będzie zielono smile.gif W to okno i tak nie będzie patrzył nigdy bo po cholerę patrzeć na garaż jak okno obok ma ładniejszy widok smile.gif

Napisano
  • Autor

> I tak bym szedł w 2-stanowiskowy garaż. A na ścianie puścisz bluszcz i będzie zielono W to okno i

> tak nie będzie patrzył nigdy bo po cholerę patrzeć na garaż jak okno obok ma ładniejszy widok

Ale chodzi o to, zebym nie musial isc tunelem miedzy garazem, a domem, ze nie wspomne o fundamentach w nieduzej odleglosci od domu, grubszych scianach, jeszcze mniejszej odleglosci itd. No i na koniec - zona nie chce wjezdzac do garazu, a na wiate sie zgadza.

Wirtualna wedrowka (nie zwracac uwage na sciezki, podjazd, uskok za garazem i kolorystyke, tylko na polozenie domu i garazu):

Napisano

> Ale chodzi o to, zebym nie musial isc tunelem miedzy garazem, a domem, ze nie wspomne o

> fundamentach w nieduzej odleglosci od domu, grubszych scianach, jeszcze mniejszej odleglosci

> itd. No i na koniec - zona nie chce wjezdzac do garazu, a na wiate sie zgadza.

> Wirtualna wedrowka (nie zwracac uwage na sciezki, podjazd, uskok za garazem i kolorystyke, tylko na

> polozenie domu i garazu):

ale chodiz o 2 stanowiska jedno za drugim. najwyzej nie wstawisz drugiego auta w głąb i przeznaczysz przestrzeń na pom. gosp. wiata zostaje bez zmian

w proponowanym przez Ciebie wariancie, nie masz opcji, bo pomieszczenie gospodarcze nie przyjmie auta. ja bym nie zamykał sobie tak przestrzeni.

Napisano
  • Autor

> ale chodiz o 2 stanowiska jedno za drugim. najwyzej nie wstawisz drugiego auta w głąb i

> przeznaczysz przestrzeń na pom. gosp. wiata zostaje bez zmian

> w proponowanym przez Ciebie wariancie, nie masz opcji, bo pomieszczenie gospodarcze nie przyjmie

> auta. ja bym nie zamykał sobie tak przestrzeni.

To oznaczaloby + ~2m do dlugosci budynku. Pomysle nad tym, ale musialbym nieco zwezic wiate oraz poszerzyc pomieszczenie gospodarcze kosztem "tarasiku" przed wejsciem.

Napisano

> zona nie chce wjezdzac do garazu, a na wiate sie zgadza.

A pytałes jej kto będzie zima skrobał szyby ??? zlosnik.gif

To może Ty jej w zamian powiedz że nie chcesz ich skrobać smile.gif

Napisano
  • Autor

> A pytałes jej kto będzie zima skrobał szyby ???

> To może Ty jej w zamian powiedz że nie chcesz ich skrobać

Ma ogrzewana przednia, a boczne, jak to kobieta... grinser006.gif

Napisano

> Ma ogrzewana przednia, a boczne, jak to kobieta...

No właśnie ... Postaw twardo na swoim jeszcze podziękuje...

Napisano

> Tak sobie naszkicowalem garaz z jednym stanowiskiem + wiata oraz pomieszczeniem gospodarczym. Co o

> tym myslicie?

Wolnostojący garaż to wysoki podatek. Więc lepiej go przyczepić do domu. Wtedy (jeszcze - bo są plany, żeby to też zmienić) płacisz podatek w stawce max. 0,74zł/m2 a przy wolnostojącym 7,73zł/m2. Czyli jak masz ze 30m2 to masz rocznie za sam garaż 22,2 zł vs 231,9 zł (czyli pewnie więcej, niż od domu). To samo dotyczy pomieszczenia gospodarczego. Lepiej w bryle domu.

A jak już musisz iść w tę stronę, to sprawdź jeszcze wymogi co do powierzchni biologicznie czynnej. Tak stawiając garaż nie tylko sam garaż sporo zabierze, to jeszcze masz długi dojazd od bramy, który pewnie trzeba wyłożyć kostką czy zabetonować.

Napisano
  • Autor

> Wolnostojący garaż to wysoki podatek. Więc lepiej go przyczepić do domu. Wtedy (jeszcze - bo są

> plany, żeby to też zmienić) płacisz podatek w stawce max. 0,74zł/m2 a przy wolnostojącym

> 7,73zł/m2. Czyli jak masz ze 30m2 to masz rocznie za sam garaż 22,2 zł vs 231,9 zł (czyli

> pewnie więcej, niż od domu). To samo dotyczy pomieszczenia gospodarczego. Lepiej w bryle domu.

Wiem, ale nie moge - popatrz na okna. Do czego mam go przyczepic? W rzeczywistosci sa nawet nieco nizej, bo na jakichs 170-180cm. I tak dookola.

> A jak już musisz iść w tę stronę, to sprawdź jeszcze wymogi co do powierzchni biologicznie czynnej.

> Tak stawiając garaż nie tylko sam garaż sporo zabierze, to jeszcze masz długi dojazd od bramy,

> który pewnie trzeba wyłożyć kostką czy zabetonować.

U mnie nie ma MPZP, a w PnB zdaje sie nawet nie ma w ogole wzmianki (PnB z roku 1983). Dzialka 845m2, powierzchnia zabudowy domu jakies 110-120m2, podjazd i chodniki kostka ok. 50m2, moze wiecej.

Napisano

> Wiem, ale nie moge - popatrz na okna. Do czego mam go przyczepic?

Pytanie do architekta. Do pozwolenia na budowę garażu i tak potrzebujesz go, więc może wymyśli, jak to wykombinować jako rozbudowę domu. Może wystarczy połączenie kawałkiem wiaty z przeźroczystym zadaszeniem z budynkiem?

> U mnie nie ma MPZP, a w PnB zdaje sie nawet nie ma w ogole wzmianki (PnB z roku 1983).

I obejmuje budowę garażu? To nie przedawniło się?

Napisano
  • Autor

> Pytanie do architekta. Do pozwolenia na budowę garażu i tak potrzebujesz go, więc może wymyśli, jak

> to wykombinować jako rozbudowę domu. Może wystarczy połączenie kawałkiem wiaty z

> przeźroczystym zadaszeniem z budynkiem?

ogarnij sie - chodzi o wysokosc! okna mam zabudowac?

> I obejmuje budowę garażu? To nie przedawniło się?

na dom

Napisano

> ogarnij sie - chodzi o wysokosc! okna mam zabudowac?

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem.

> na dom

To i tak potrzebujesz pozwolenia na garaż.

Napisano

> I obejmuje budowę garażu? To nie przedawniło się?

> na dom

Ja tak z boku się zapytam, nie dość, że stawiasz budynek gospodarczy > 25 m2, to jeszcze chcesz go posadowić w granicy ... nie masz z tym problemu natury formalnej ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem.

chcesz, zebym dolaczyl garaz do bryly domu. Po pierwsze na kazdej scianie mam okna i to od 90cm ponad poziomem ziemi do maks 170. Gdzie mam ten garaz postawic? Okno do jadalni ma byc w garazu, czy garaz mam wkopac w ziemie jakis metr?

Po drugie to wymagaloby projektu zamiennego do domu, a mi bank juz terminu oddania do uzytku poza wrzesien nie przedluzy.

> To i tak potrzebujesz pozwolenia na garaż.

tak, ale jakos watpie, czy jeszcze raz beda mi orzekali o zagospodarowaniu dziali. Warunki zabudowy na garaz juz mam i zero slowa o % zabudowy.

Napisano
  • Autor

> Ja tak z boku się zapytam, nie dość, że stawiasz budynek gospodarczy > 25 m2,

garaz, chyba ze sie zdecyduje zrobic to w formie dwoch wiat drewnianych niezwiazanych stale z gruntem grinser006.gif

> to jeszcze chcesz go

> posadowić w granicy ... nie masz z tym problemu natury formalnej ?

zadnych - sasiad po drugiej stronie ma garaz, WZ juz mam.

Napisano

> garaz, chyba ze sie zdecyduje zrobic to w formie dwoch wiat drewnianych niezwiazanych stale z

> gruntem zadnych - sasiad po drugiej stronie ma garaz, WZ juz mam.

W podobnym układzie stawiałem szopę na narzędzia ogrodowe, zabawki do majsterkowania i takie tam pierdolety.

Przemiłe Panie z Wydziału Architektoniczno-Budowlanego oczekiwały ode mnie postawienia ścian ogniotrwałych od sąsiadów screwy.gifpad.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W podobnym układzie stawiałem szopę na narzędzia ogrodowe, zabawki do majsterkowania i takie tam

> pierdolety.

> Przemiłe Panie z Wydziału Architektoniczno-Budowlanego oczekiwały ode mnie postawienia ścian

> ogniotrwałych od sąsiadów

no jest - sasiad ma sciane murowana

Napisano
  • Autor

> Well ... a Ty nie musisz ?

a ja po co? zebym mu cegly nie podpalil? grinser006.gif Nie widzialem takiego wymogu w przepisach, ale moze slabo szukalem

Napisano

> A pytałes jej kto będzie zima skrobał szyby ???

> To może Ty jej w zamian powiedz że nie chcesz ich skrobać

Od paru lat parkuję pod wiatą i nie wiem co to skrobanie szyb.Prędzej jest problem ze śniegiem jak nawieje.

Nie wiem dlaczego ale skrobać nie trzeba-wsiadam i jadę smile.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie nie ma MPZP, a w PnB zdaje sie nawet nie ma w ogole wzmianki (PnB z roku 1983).

poprawka - PnB jest na podstawie Ogolnego Planu Zagospodarowania Przestrzennego z 1973 roku, ktory nie istnieje od 20 paru lat.

> Dzialka

> 845m2, powierzchnia zabudowy domu jakies 110-120m2, podjazd i chodniki kostka ok. 50m2, moze

> wiecej.

PnB mam powierzchnie zielona 65%, a ja planuje nawet wiecej.

Napisano

> Wolnostojący garaż to wysoki podatek. Więc lepiej go przyczepić do domu. Wtedy (jeszcze - bo są

> plany, żeby to też zmienić) płacisz podatek w stawce max. 0,74zł/m2 a przy wolnostojącym

> 7,73zł/m2. Czyli jak masz ze 30m2 to masz rocznie za sam garaż 22,2 zł vs 231,9 zł (czyli

> pewnie więcej, niż od domu). To samo dotyczy pomieszczenia gospodarczego. Lepiej w bryle domu.

Tylko, ze to ponoc na dniach ma sie zmienic i niezaleznie czy to oddzielny garaz, szopa, garaz w bryle budynku, miejsce parkingowe w podziemiu bloku, ma kosztowac identycznie.

Napisano
  • Autor

> Tylko, ze to ponoc na dniach ma sie zmienic i niezaleznie czy to oddzielny garaz, szopa, garaz w

> bryle budynku, miejsce parkingowe w podziemiu bloku, ma kosztowac identycznie.

ale to chyba dotyczy tylko garazy wielostanowiskowych w domach wielorodzinnych.

Napisano

> ale to chyba dotyczy tylko garazy wielostanowiskowych w domach wielorodzinnych.

Nie. Wielostanowiskowe w blokach to już są opodatkowane wyższą stawką. Plany zrównania wszystkich garaży są, ale nie wiem, na jakim etapie prac legislacyjnych ani czy/jak zostaną zrealizowane. Bezpicznie dostawić ogród zimowy i w nim trzymać auto (bo kto bogatemu aabroni trzymać auto nawet w sypialni?)

Napisano
  • Autor

> Nie. Wielostanowiskowe w blokach to już są opodatkowane wyższą stawką. Plany zrównania wszystkich

> garaży są, ale nie wiem, na jakim etapie prac legislacyjnych ani czy/jak zostaną zrealizowane.

> Bezpicznie dostawić ogród zimowy i w nim trzymać auto (bo kto bogatemu aabroni trzymać auto

> nawet w sypialni?)

a za wiate garazowa sie placi?