Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi impregnowane pokostem - czym to pomalować

Featured Replies

Napisano

Od paru dni czyszczę stare dwuskrzydłowe drzwi (wewnętrzne). Powoli zaczynam się wkurzać...

Zamysł był taki, żeby drzwi pomalowane farbą olejną przywrócić do wyglądu drewna. Same drzwi są nieco zniszczone, co przy wyglądzie drewnianym dodaje im charakteru i mogłyby tak zostac. Natomiast do pomalowania olejną zdecydowanie się nie nadają.

Spróbowałem malnąć Drewnochronem Impregnatem Extra (to niby jest do zewnątrz tylko) w wersji dąb, żeby nieco ożywić kolor. Na szczęście daje się to zeszlifować i częściowo zmyć rozpuszczalnikiem, więc raczej drzwi nie popsułem... smile.gif

W związku z tym pytanie - czym to pomalować, żeby pokryć jakąś warstwą ochronną. Pokost jest wżarty w drewno i właściwie nie ma szans się go pozbyć. Ma kolor szarozielony. Przychodzi mi do głowy tylko coś w tym samym stylu co pokost, czyli zaolejowanie - pytanie ile to będzie schło? Uzyskany kolor nie musi być jednolity, ale drzwi muszą wyglądać w miarę świeżo i czysto, natomiast zdecydowanie nie chcę ukrywać, że są bardzo stare.

Napisano

kiedyś czyściłem terpentyną i szczotką - cięzko szło ale dało radę, potem dosychało chyba z tydzień i potem malowałem lakierem matowym (nie pamiętam jakim )

ale to była skrzynka a nie drzwi , na drzwi chyba bym się nie porwał tą metodą hehe.gif

Napisano

> Od paru dni czyszczę stare dwuskrzydłowe drzwi (wewnętrzne).

> W związku z tym pytanie - czym to pomalować, żeby pokryć jakąś warstwą ochronną. Pokost jest wżarty

> w drewno i właściwie nie ma szans się go pozbyć. Ma kolor szarozielony.

Właściwie to nie powinno być problemu, bowiem pokost (ZTC wyczytałem) służy do gruntowania, impregnacji surowego drewna przed dalszymi wymalowaniami.

Emalia ftalowa (olejna) raz, że zabija cały urok drewna, to nie nadaje się do malowania drewna, bowiem tworzy nieelastyczną powłokę, która pęka na skutek "pracy" drewna.

Pozostaje Ci lakierobejca albo emalia akrylowa do drewna.

Napisano
  • Autor

> Właściwie to nie powinno być problemu, bowiem pokost (ZTC wyczytałem) służy do gruntowania,

> impregnacji surowego drewna przed dalszymi wymalowaniami.

> Emalia ftalowa (olejna) raz, że zabija cały urok drewna, to nie nadaje się do malowania drewna,

> bowiem tworzy nieelastyczną powłokę, która pęka na skutek "pracy" drewna.

> Pozostaje Ci lakierobejca albo emalia akrylowa do drewna.

Pokost powoduje, że powierzchnia staje się niekompatybilna z większością lakierów, bejc itp. (i to nie tylko tych z wodnym rozpuszczalnikiem). Cyknąłem impregnatem z Drewnochronu, bo było napisane, że zmywać rozpuszczalnikiem to farb ftalowych. Tak samo jest napisane na pokoście Drewnochron, więc pomyślałem, że może ten impregnat się "weżre" jakoś w drewno, skoro istnieje wspólny rozpuszczalnik. Ale gdzie tam... Szczęście, że daje się jakoś sensownie zmyć to co już pomalowałem impregnatem... smile.gif

Podejrzewam, że lakier, czy bejca nie wchodzi w rachubę. Myślałem o jakimś oleju - jest coś takiego? Do podłóg jest, to może i na drzwi się nada.

Napisano
  • Autor

> kiedyś czyściłem terpentyną i szczotką - cięzko szło ale dało radę, potem dosychało chyba z tydzień

> i potem malowałem lakierem matowym (nie pamiętam jakim )

> ale to była skrzynka a nie drzwi , na drzwi chyba bym się nie porwał tą metodą

No ja już czwarty dzień siedzę. Wypiłem cały koniak przy tym i mocno naruszyłem całkiem dobry komunistyczny winiak... zlosnik.gif Ale żonka już się niecierpliwi i zaczyna gderać, że się "bawię" - szlag mnie trafił i połamałem szafę w szopie. Teraz mam do dupy drzwi i dodatkowo nie mam gdzie trzymać narzędzi...

Napisano

jak drzwi były pomalowane pokostem to wystarczyło zeszlifować farbę z wierzchu, tak aby wyszło gołe drewno. i tyle

Napisano

> jak drzwi były pomalowane pokostem to wystarczyło zeszlifować farbę z wierzchu, tak aby wyszło gołe

> drewno. i tyle

jak były POMALOWANE to wystarczy

ale jak ktoś użył przegotowanego pokostu który w zasadzie nie zastyga , albo zepsutego inaczej to powstaje lepka powierzchnia której zeszlifować się nie da

Napisano
  • Autor

> jak drzwi były pomalowane pokostem to wystarczyło zeszlifować farbę z wierzchu, tak aby wyszło gołe

> drewno. i tyle

Pokost wsiąka w drewno. Na tych moich drzwiach ktoś nie starł nadmiaru, którzy nie wsiąkł (i to nawet ładnie wygląda) i on zatyka kompletnie papier ścierny. Najlepiej mi w sumie idzie dość grubym papierem nawiniętym na drewniany klocek. Lepki nie jest, ale potraktowany opalarką topi się i wsiąka w drewno. zlosnik.gif

Generalnie usunięcie tego to praca syzyfowa. Idealnie byłoby pomalowac czymś tak, żeby widać było słoje, ewentualne zielone prześwity od pokostu też byłyby (chyba) OK.

Napisano

a terpentyną próbowałeś zmywać? swoją drogą to nie widziałem zielonego pokostu...

Napisano

> Pokost wsiąka w drewno. Na tych moich drzwiach ktoś nie starł nadmiaru, którzy nie wsiąkł (i to

> nawet ładnie wygląda) i on zatyka kompletnie papier ścierny. Najlepiej mi w sumie idzie dość

> grubym papierem nawiniętym na drewniany klocek. Lepki nie jest, ale potraktowany opalarką topi

> się i wsiąka w drewno.

> Generalnie usunięcie tego to praca syzyfowa. Idealnie byłoby pomalowac czymś tak, żeby widać było

> słoje, ewentualne zielone prześwity od pokostu też byłyby (chyba) OK.

druciana szczotka na wierarce nie daje rady? kiedys tak remontowalem drzwi pomalowane olejna... bo opalarke mialem tylko gazowa i pare razy udalo mi sie owe drzwi (a dokladniej farbe) podpalic wink.gif

po zgrubnym zdarciu warstwy lecialem papierem sciernym tak jak na foci:

DSC01170.jpg

Napisano
  • Autor

> druciana szczotka na wierarce nie daje rady? kiedys tak remontowalem drzwi pomalowane olejna... bo

> opalarke mialem tylko gazowa i pare razy udalo mi sie owe drzwi (a dokladniej farbe) podpalic

> po zgrubnym zdarciu warstwy lecialem papierem sciernym tak jak na foci:

Mam 2 warianty takiego czegoś i nie bardzo działa.

Zresztą farbę mam już zdjętą prawie całkowicie - opalarką poszło nieźle, a później dość gruboziarnisty papier na drewnianym klocku (tudzież na mniejszych klockach do szlifowania wgłębień). Gdzieniegdzie zostały jakieś małe popierdółki w zaglębieniach, bądź przy kantach i usunięcie tego zabiera niewiele mniej czasu niż zdjęcie farby z dużych powierzchni.

Farby kryjącej nie chciałbym na to dawać, tylko raczej coś co pokaże słoje na drewnie.

Napisano
  • Autor

> a terpentyną próbowałeś zmywać? swoją drogą to nie widziałem zielonego pokostu...

U mnie jest zielono-szary. Ma być ponoć bezbarwny. ok.gif

Zachowuje się jak pokost, więc założyłem, że to właśnie to.

Napisano

> Hmm, a jakiś wosk? Nigdy takiego czegoś nie używałem, ale może to jest pomysł?

zrób próbkę - zwykly olej lniany. Jak wsiąka i ładnie wygląda, to śmiało możesz jakiś olejowosk do drzwi lub parkietów, ewentualnie olej do tarasów.

Napisano

> Właściwie to nie powinno być problemu, bowiem pokost (ZTC wyczytałem) służy do gruntowania,

> impregnacji surowego drewna przed dalszymi wymalowaniami.

> Emalia ftalowa (olejna) raz, że zabija cały urok drewna, to nie nadaje się do malowania drewna,

> bowiem tworzy nieelastyczną powłokę, która pęka na skutek "pracy" drewna.

> Pozostaje Ci lakierobejca albo emalia akrylowa do drewna.

Gdzie to wyczytaleś że olejna nie nadaje się do drewna bo tworzy nieelastyczne powłoki i pęka?

Napisano

Na pokost można zastosować lakier olejny (często zwany "jachtowym"), np. alkilak.

Napisano

Pomaluj olejem do tarasów lub do mebli ogrodowych.

Masz do wyboru również wersje koloryzujące. Firmy Syntilor, V33, Starwax, Sadolin.

Napisano
  • Autor

> Pomaluj olejem do tarasów lub do mebli ogrodowych.

> Masz do wyboru również wersje koloryzujące. Firmy Syntilor, V33, Starwax, Sadolin.

Byłem właśnie w hurtowni i kupiłem olej Altax. Mieli też Sadolin, ale tylko wersje koloryzujące, a na razie chciałem dać bezbarwny.

Oprócz tego wziąłem terpentynę balsamiczną i spróbuję jeszcze wymyć pokost z zakamarków.

No i Drewnochron impregnat bezbarwny - to dam na pierwsze malowanie, zwłaszcza w miejscach gdzie będą mocowane zamki lub wstawię klocki drewniane do uzupełnienia ubytków.

Napisano

> Byłem właśnie w hurtowni i kupiłem olej Altax. Mieli też Sadolin, ale tylko wersje koloryzujące, a

> na razie chciałem dać bezbarwny.

> Oprócz tego wziąłem terpentynę balsamiczną i spróbuję jeszcze wymyć pokost z zakamarków.

> No i Drewnochron impregnat bezbarwny - to dam na pierwsze malowanie, zwłaszcza w miejscach gdzie

> będą mocowane zamki lub wstawię klocki drewniane do uzupełnienia ubytków.

albo olej, albo impregnat - oba wnikaja w drewno i jak dasz jeden, to drugi zostanie na wierzchu.

Napisano

> albo olej, albo impregnat - oba wnikaja w drewno i jak dasz jeden, to drugi zostanie na wierzchu.

i tu widzę problem - pokost już wniknął w drewno (po to go się stosuje) i inne preparaty nie będą już chciały...

Napisano

> i tu widzę problem - pokost już wniknął w drewno (po to go się stosuje) i inne preparaty nie będą

> już chciały...

jest takie forum stolarskie, moze pomoga: e-manta.eu

Napisano

> Mniej więcej takiego czegoś używam.

> Sprawę komplikuje moja żona, która nie umie podjąć decyzji jakie te drzwi w końcu chce...

to załóż fartuszek i zmiataj do kuchni z_lol1.gif