Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz a chłodzenie

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Punto z LPG i zaobserwowałem że auto bardziej sie grzeje tzn czesto włacza sie wentylator ? Czy to normalne przy gazie ze auto bardziej sie grzeje czy raczej chłodnica do wymiany.

Napisano

> Witam

> Od niedawna jestem posiadaczem Punto z LPG i zaobserwowałem że auto bardziej sie grzeje tzn

> czesto włacza sie wentylator ? Czy to normalne przy gazie ze auto bardziej sie grzeje czy raczej chłodnica do wymiany.

Zacznij od sprawdzenia termostatu, a dopiero potem szukaj przyczyny w chłodnicy.

Napisano

> auto bardziej sie grzeje

Teoretycznie raczej jest odwrotnie: parownik odbiera ciepło z układu chłodzenia i jest podłaczony zawsze w "małym" obiegu, więc silnik (i kabina również) nagrzewa się wolniej - doświadczysz to w zimie, wskazówka temperatury silnika wolniej będzie szła do góry, a dupka dłużej będzie marzła niestety...

Pozdr.

Napisano

> Witam

> Od niedawna jestem posiadaczem Punto z LPG i zaobserwowałem że auto bardziej sie grzeje tzn

> czesto włacza sie wentylator ? Czy to normalne przy gazie ze auto bardziej sie grzeje czy

> raczej chłodnica do wymiany.

Może być uboga mieszanka.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie raczej jest odwrotnie: parownik odbiera ciepło z układu chłodzenia i jest podłaczony

> zawsze w "małym" obiegu, więc silnik (i kabina również) nagrzewa się wolniej - doświadczysz to

> w zimie, wskazówka temperatury silnika wolniej będzie szła do góry, a dupka dłużej będzie

> marzła niestety...

> Pozdr.

Czyli tak jak przypuszczałem chlodnica raczej jest zakamieniona i dlatego szybciej włacza sie wentylator bo bardziej sie grzeje

Napisano
  • Autor

> Zacznij od sprawdzenia termostatu, a dopiero potem szukaj przyczyny w chłodnicy.

Wydaje mi sie że jesli termostat by sie nie otwierał to raczej wentylator by sie nie załączał tak często ?

Czujnki jest w chlodnicy wiec temperatura na malym obiegu chyba nie ma znaczenia bo to nie komp steruje wentylatorem tylko czujnik .

Jak by byl caly czas otwarty to tez by nie dogrzewal i tez wentylator by sie nie załaczał Ten przypadek przerabiałem zeszłej zimy jak cały czas mróz w aucie był bo na duyzym obiegu chodził

Napisano

> Może być uboga mieszanka.

Żeby miało to jakiś namacalny wpływ na układ chłodzenia, to mieszanka musiałaby być baaardzo uboga. Auto raczej nie jeździłoby w sposób akceptowalny.

Napisano

sprawdź węże od chłodnicy podczas nagrzewania sie silnika. U mnie w Punto 2 tez się auto nagrzewa szybko, ale po nagrzaniu sie temperatura stoi w miejscu w połowie skali wiec jest ok. Poza tym sam LPG ma wyższa temperature spalania niż PB, stąd bierze sie " teoria" że na lpg szybciej wypalaja sie gniazda zaworowe wink.gif

Napisano

>Poza tym

> sam LPG ma wyższa temperature spalania niż PB,

Jeśli już, to wyższa może być temperatura spalin opuszczających cylindry, a nie samego spalania, a to dwie dość odległe sprawy.

Napisano

> Jeśli już, to wyższa może być temperatura spalin opuszczających cylindry, a nie samego spalania,

Wszystkie źródła zgodnie twierdzą, że temperatura spalania gazu jest wyższa, niż benzyny.

A co do tematu, to często ludzie się skarżą na niedogrzanie auta w zimie, bo parownik wpięty w obieg z nagrzewnicą zużywa ciepło na odparowanie. W Lanosach popularne jest wstawianie termostaty na 92* (od Astry) zamiast fabrycznych 87*.

Napisano

> Wszystkie źródła zgodnie twierdzą, że temperatura spalania gazu jest wyższa, niż benzyny.

Przedstawiciel STAGa tego nie potwierdził. Podobno przy prawidłowo wyregulowanej instalacji 4 generacji nie ma różnicy w temp. spalania pomiędzy benzyną i lpg ...

Napisano

> Przedstawiciel STAGa tego nie potwierdził.

A kto to jest STAG?

Przedstawiciel w sensie przedstawiciel handlowy?

Poparł to jakimiś wynikami pomiarów, danymi fizycznymi czy tylko tak sobie powiedział/napisał?

Napisano

> A kto to jest STAG?

> Przedstawiciel w sensie przedstawiciel handlowy?

> Poparł to jakimiś wynikami pomiarów, danymi fizycznymi czy tylko tak sobie powiedział/napisał?

przedstawiciel stag to taki kolo co 2 tyg wczesniej jezdzil z jogurtami a teraz prawi madrosci o lpg

Napisano

> Przedstawiciel STAGa tego nie potwierdził. Podobno przy prawidłowo wyregulowanej instalacji 4

> generacji nie ma różnicy w temp. spalania pomiędzy benzyną i lpg ...

30-50 stopni. Więc można powiedzieć że praktycznie nie ma.

Napisano
  • Autor

> sprawdź węże od chłodnicy podczas nagrzewania sie silnika. U mnie w Punto 2 tez się auto nagrzewa

> szybko, ale po nagrzaniu sie temperatura stoi w miejscu w połowie skali wiec jest ok. Poza tym

> sam LPG ma wyższa temperature spalania niż PB, stąd bierze sie " teoria" że na lpg szybciej

> wypalaja sie gniazda zaworowe

Temepratura raczej jest OK choc nie mam wskaźnika jak sie zagrzeje to wszystko trzyma tylko ze wentylator według mnie cześciej sie włacza a przeciez upałów nie ma ale moze przewrażliwiony jestem

Napisano

>...

> Auto raczej nie jeździłoby w sposób akceptowalny.

Pogoń za oszczędnością potrafi mocno naginać granicę akceptacji.

Napisano

> Pogoń za oszczędnością potrafi mocno naginać granicę akceptacji.

A to inna sprawa, ale jednostka taka jednostka musi mieć mocno przesunięty próg bólu. W każdym bądź razie daleko od średniej, którą miałem na myśli. smile.gif

Napisano

> Wszystkie źródła zgodnie twierdzą, że temperatura spalania gazu jest wyższa, niż benzyny.

A co to jest tak właściwie temperatura spalania (nie spalin) gazu/benzyny? Jak to rozumiesz? I jakie konkretnie źródła masz na myśli?

> A co do tematu, to często ludzie się skarżą na niedogrzanie auta w zimie, bo parownik wpięty w

> obieg z nagrzewnicą zużywa ciepło na odparowanie. W Lanosach popularne jest wstawianie

> termostaty na 92* (od Astry) zamiast fabrycznych 87*.

Co tak na dobra sprawę cudów nie robi. Testowałem na własnej skórze w Lanosie i w obecnie ujeżdżanym aucie (silnik też post-GM, tylko większy).

Napisano

> A co to jest tak właściwie temperatura spalania

Temperatura płomienia.

> jakie konkretnie źródła masz na myśli?

Wyniki wyszukiwania w google "temperatura spalania" + lpg, propan, butan, benzyna czy "temperatura płomienia". Żadne źródło nie twierdzi, że temperatura spalania lpg jest niższa. Co najwyżej dyplomatycznie że jest "nieznacznie" wyższa.

> Co tak na dobra sprawę cudów nie robi.

Ja w lecie wymieniłem na Wahler, jak mi padł wkład. Jedyna widoczna/odczuwalna różnica może z mm na wskaźniku. Zobaczymy jak w zimie będzie. Niby zimno nie było, ale mogłoby być cieplej w największe mrozy.

Napisano

> Temperatura płomienia.

waytogo.gif I w gruncie rzeczy o to mi chodziło, bo dla znakomitej większości temperatura spalania a spalin, to jedno i to samo. smile.gif

> Wyniki wyszukiwania w google "temperatura spalania" + lpg, propan, butan, benzyna czy "temperatura

> płomienia". Żadne źródło nie twierdzi, że temperatura spalania lpg jest niższa. Co najwyżej

> dyplomatycznie że jest "nieznacznie" wyższa.

Bo tak to w istocie jest. Szacowana adiabatyczna temperatura płomienia jest dla tych paliw praktycznie taka sama.

Dla przykładu tu coś o tym piszą: LINK

Kilkanaście deg przy tych wartościach to żadna różnica.

Natomiast LPG w warunkach spalania w silniku może mieć tendencję do spalania bardziej przewlekłego niż benzyna, co będzie skutkowało zwiększoną temperaturę spalin, ale to też nie będą duże wartości. Co innego mieszanki ubogie (instalacje mieszalnikowe), ale to osobna bajka.

Napisano

> I w gruncie rzeczy o to mi chodziło, bo dla znakomitej większości temperatura spalania a spalin,

> to jedno i to samo.

> Bo tak to w istocie jest. Szacowana adiabatyczna temperatura płomienia jest dla tych paliw

> praktycznie taka sama.

> Dla przykładu tu coś o tym piszą: LINK

> Kilkanaście deg przy tych wartościach to żadna różnica.

> Natomiast LPG w warunkach spalania w silniku może mieć tendencję do spalania bardziej przewlekłego

> niż benzyna, co będzie skutkowało zwiększoną temperaturę spalin, ale to też nie będą duże

> wartości. Co innego mieszanki ubogie (instalacje mieszalnikowe), ale to osobna bajka.

Sam kiedyś byłem pewny, że to temperatura płomienia ma znaczący wpływ na większe narażenia termiczne komponentów silnika. I doczytując jak to wygląda w rzeczywistości zachodziłem w głowę o co tu kurczę chodzi?. W piku faktycznie temperatury płomienia będą zbliżone ale jak sam zauważyłeś spalanie LPG jest dłuższe. To powoduje nie tylko przekazanie tej energii cieplnej do spalin ale także do elementów wewnętrznych silnika. Gdy podłożysz palec nad płomień na 0,1s poczujesz tylko lekkie ciepło. Gdy potrzymasz go dłużej nieźle się poparzysz. Taka może głupawa analogia ale sens oddaje. Bo nie maksymalna temperatura płomienia ma wpływ ale czas jego trwania i tym samym możliwość większej konwekcji do elementów cylindra i głowicy.

Dodatkowo zubażana mieszanka LPG jest bardziej podatna na wzrost temp i jeszcze większego wydłużania spalania niż mieszanka NoPB. Trochę więcej tlenu do NoPB i drastycznej zmiany nie ma a dla LPG już robi się niebiesko.

Napisano

> ... Trochę więcej tlenu do NoPB i drastycznej zmiany nie

> ma a dla LPG już robi się niebiesko.

Nieprawda. Trochę więcej tlenu dla benzynki i silnik jeszcze szybciej się przegrzeje jak na zubożonej mieszance gazowej. Jednak w dobie dopracowanego do perfekcji wtrysku benzyny prawie się to nie zdarza.

Z gazem jest ten "problem", że ma większy zakres palności mieszanek. Uboga mieszanka nie wywołuje wypadania zapłonów i szarpania silnika jak było by na benzynie. Mułowato, ale jedziesz płynnie.

Napisano

> Nieprawda. Trochę więcej tlenu dla benzynki i silnik jeszcze szybciej się przegrzeje jak na

> zubożonej mieszance gazowej.

hmm.gif A masz się czym podtrzymać w tej teorii? Wg mnie jest odwrotnie - o ile dobrze pamiętam. Niestety w tym momencie nie mogę odnaleźć źródeł tej informacji. Poszukam wieczorem.

Napisano

> A masz się czym podtrzymać w tej teorii? Wg mnie jest odwrotnie - o ile dobrze pamiętam. Niestety

> w tym momencie nie mogę odnaleźć źródeł tej informacji. Poszukam wieczorem.

Niestety nie odnalazłem(jeszcze popróbuję). Znalazłem za to artykuł z PK potwierdzający to co tu napisałem, że wydłużony czas spalania mieszanki LPG to główny wpływ na zwiększonego narażenia termicznego gniazd i zaworów.

http://suw.biblos.pk.edu.pl/search&query=LPG&termId=1,2,79

Sam artykuł średnio mi się podoba bo mam nieodparte wrażenie że został mocno dotowany przez firmę Flash Lube. Niektóre stwierdzenia też takie mało naukowe ale z drugiej strony nie mam powodów zarzucać PK braku obiektywizmu w badaniach.

Napisano

> Niestety nie odnalazłem(jeszcze popróbuję). Znalazłem za to artykuł z PK potwierdzający to co tu

> napisałem, że wydłużony czas spalania mieszanki LPG to główny wpływ na zwiększonego narażenia

> termicznego gniazd i zaworów.

> http://suw.biblos.pk.edu.pl/search&query=LPG&termId=1,2,79

> Sam artykuł średnio mi się podoba bo mam nieodparte wrażenie że został mocno dotowany przez firmę

> Flash Lube. Niektóre stwierdzenia też takie mało naukowe ale z drugiej strony nie mam powodów

> zarzucać PK braku obiektywizmu w badaniach.

Gwoli ścisłości: artykuł został opublikowany w Czasopiśmie Technicznym wydawanym przez PK, ale badania nie były przeprowadzane na PK. Zobacz na afiliację Autora. Tego typu badania mógł sobie bez problemu zrobić w miejscu pracy i bez dodatkowego sponsoringu Flash Lube, bo oni to po prostu montują do aut, do których zakładają instalacje i są przesłanki do zastosowania lubryfikacji.

Co do samego zwiększonego zużycia gniazd i zaworów przy zasilaniu gazowym to nieco dłuższy w pewnych warunkach czas spalania ładunku to jedno, ale druga sprawa to inne właściwości paliwa gazowego jako takiego. Może jest to średnio dobry przykład, ale benzyna tzw bezołowiowa i etylina spala się w podobny sposób, ale już oddziaływanie na gniazda i zawory mają bardzo odmienne, co wynika z różnic w składzie chemicznym.

W sumie aż dziwne, że chyba nikt w Polsce nie zbadał tego zjawiska w sposób kompleksowy. Fakt, że są to dość żmudne i kosztowne badania eksploatacyjne, ale z drugiej strony więcej samochodów "na gaz" ma od nas tylko Turcja i Korea, co ,przynajmniej w pewnym sensie, zobowiązuje.