Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o grubość lakieru - miernik

Featured Replies

Napisano

Hej

Mierzyłem niedawno auto (pacjent nissan primera p12 wyprodukowany we Francji kolor qwartz metalik. Ogólnie na większości auta pomiar ok 200-209 jednostek, dach np 150, tylna klapa 160 progi i słupki ok 90-100 , jedne drzwi 350.

Dzwian trochę sprawa , kiedyś mierzyłem ten model ale miał maks 100-110. Zastanawiam sie czy metaliczne lakiery nie są grubsze? Auto na rynek Francji/Belgi mogło mieć inną warstwę lakieru niż na rynek Polski? Widzę, że bez oka lakiernika nie obejdzie się...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wyglada na powtorne lakierowanie wielu elementow.

No właśnie, cholercia..a miernik dobrze skalibrowany . Cos było na rzeczy.

Pzdr

Napisano

> Hej

> Mierzyłem niedawno auto (pacjent nissan primera p12 wyprodukowany we Francji kolor qwartz metalik.

> Ogólnie na większości auta pomiar ok 200-209 jednostek, dach np 150, tylna klapa 160 progi i

> słupki ok 90-100 , jedne drzwi 350.

> Dzwian trochę sprawa , kiedyś mierzyłem ten model ale miał maks 100-110. Zastanawiam sie czy

> metaliczne lakiery nie są grubsze? Auto na rynek Francji/Belgi mogło mieć inną warstwę lakieru

> niż na rynek Polski? Widzę, że bez oka lakiernika nie obejdzie się...

> Pozdrawiam

Wlasnie znajac japonczyki to fabryczne grubosci to 90-130 w zaleznosci od elementu.

Napisano

Tym samym miernikiem kiedys mierzyles (kalibracja)?

Napisano
  • Autor

> Tym samym miernikiem kiedys mierzyles (kalibracja)?

Na pewno były skalibrowane ok, nowe baterie. Wcześniejsze auto mierzyłem innym miernikiem ale swoją skodę też mierzyłem i wartości takie same w obu przypadkach.

Napisano

> Hej

> Mierzyłem niedawno auto (pacjent nissan primera p12 wyprodukowany we Francji kolor qwartz metalik.

> Ogólnie na większości auta pomiar ok 200-209 jednostek, dach np 150, tylna klapa 160 progi i

> Dzwian trochę sprawa , kiedyś mierzyłem ten model ale miał maks 100-110. Zastanawiam sie czy

> metaliczne lakiery nie są grubsze? Auto na rynek Francji/Belgi mogło mieć inną warstwę lakieru

> Pozdrawiam

Dookoła malowane, dach też stosunkowo grubo.

Napisano

No i co z tego? Moze mial otarcia paringowe. Mam pol roczne auto i sladow co niemiara.

Napisano
  • Autor

> No i co z tego? Moze mial otarcia paringowe. Mam pol roczne auto i sladow co niemiara.

w sumie nic, w ogłoszeniu "bezkolizyjny" smile.gif

Napisano

Być może karoseria miała jakieś wady lakiernicze i wróciła do ponownego procesu lakierniczego .

Napisano
  • Autor

> Być może karoseria miała jakieś wady lakiernicze i wróciła do ponownego procesu lakierniczego .

Szpachli nie ma.... właśnie doszukuję się takiego rozwiązania. Nie da się jednak sprawdzić tego po vin smile.gif

Napisano

> Szpachli nie ma.... właśnie doszukuję się takiego rozwiązania. Nie da się jednak sprawdzić tego po

> vin

Nie, takich rzeczy nie sprawdzisz po VIN - no chyba, ze powtórne malowanie odbywało się w ASO już po zakupie auta. Wtedy jest szansa.

Napisano

> Hej

> Pozdrawiam

Generalnie ile warty jest ten P12 żeby się nad nim aż tak marszczyć?

Nie sądzę aby robili specjalną powłokę lakierniczą na Europę Wschodnią ,takie rozwiązanie było by nieopłacalne.

Napisano

> Hej

> Ogólnie na większości auta pomiar ok 200-209 jednostek,

Klar drugi.

> dach np 150, tylna klapa 160 progi

Ori lakier

> i słupki ok 90-100 ,

Prawidłowo

> jedne drzwi 350.

Drugi lakier

> Dzwian trochę sprawa , kiedyś mierzyłem ten model ale miał maks 100-110.

Zależy od miernika to raz, 2 od jego ustawień (ma ustawienie FE bądź AL)

> Zastanawiam sie czy

> Pozdrawiam

Wychodzi na to, że nie jest to jakiś szpachlowóz, pod 200 czy 210 to albo porysowany był i ktoś klarem prysnął, albo nawet z fabryki jak poprawiali robotę mogło wyjść. Drzwi malowane. Ja bym do końca nie skreślał tego auta, bo jeśli nie ma napraw szpachlą, to oznacza, że było tylko cieniowane, np drzwi mogą mieć 350 a 2 elementy zewnętrzne po 210 bo będzie klar rzucony na całość, żeby nie wyszedł łaciaty.

Jak masz wątpliwości zabierz lakiernika ze sobą.

Napisano

> w sumie nic, w ogłoszeniu "bezkolizyjny"

IMO 80% jak nie chowane pod kocem jakas przygode, typu ocierka, stukniecie maja. Dopóki nie ruszona podloga, jaski etc to brac i nie przejmowac sie.

Napisano

> IMO 80% jak nie chowane pod kocem jakas przygode, typu ocierka, stukniecie maja. Dopóki nie ruszona

> podloga, jaski etc to brac i nie przejmowac sie.

W niektorych nowszych samochodach to jaski wala przy nawet nieduzej kolizji, ktora np: konczy polamanym zderzakiem. Juz widzialem takie przypadki, polamany zderzak i pekniety reflektor, a poduchy wywalone.

Napisano

...

Zależy jeszcze który rocznik? Podobne odczyty mogą dawać na skutek cieniowania, zrobione ogniska rudej przy krawędziach drzwi i nadkoli. Pewnie mierzyłeś nie na samych krawędziach tylko kawałek od nich?

Napisano

> ...

> Zależy jeszcze który rocznik? Podobne odczyty mogą dawać na skutek cieniowania, zrobione ogniska

> rudej przy krawędziach drzwi i nadkoli. Pewnie mierzyłeś nie na samych krawędziach tylko

> kawałek od nich?

Jak robiony i to "byle jak" to często na krawędziach wychodzi dużo grubiej niż na powierzchni.

Jako ciekawostka - dzisiaj wybiórczo mierzyłem swoją Corollkę i w niektórych miejscach było poniżej 100, miejscami w granicach 60um jak dobrze pamiętam... miernik na 95% prawidłowo wskazuje (a przynajmniej jeszcze w lutym dobrze wskazywał, może warto baterie zmienić).

Ogólnie Rollka trzyma się w 100-130um. Jak jest dużo więcej to znaczy, że coś kombinowane.

Standardowo elementy typu słupki drzwi, wnęki, klapa od wewnątrz będą miały (a przynajmniej powinny) mniej niż elementy poszycia zewnętrznego.

Znam autko, które już kilka dobrych aut po naprawie blacharskiej nie zdradza w ogóle, że było coś robione (tzn. nic nie wyłazi), a miernik pokazuje ~600um. Więc może nie warto demonizować tak tych wyników pomiarów... hmm.gif