Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwinęli chevroleta z EU, ale portfolio jakby trochę inne

Featured Replies

Napisano

Wszyscy już wiedzą że GM zwija Chevroleta z Polski.

Na stronie Chevrolet.pl można znaleźć rozmaite propozycje kupna Opla grinser006.gif

Niezmiernie ubawiło mnie to ze odpowiedzią na Chevroleta Spark jest... Opel Adam grinser006.gif

Z ciekawości kliknąłem w cennik - ktoś wykazał się dużym poczuciem humoru:

Opel Adam ma wiele wspaniałych cech i rozwiązań, jakie oferował Spark.

Muszę przyznać że w czasie gdy cała konkurencja buduje i umacnia "tanie marki" GM zwija swoją markę dla mniej zamożnych.

Widać w tym nerwowy ruch zarządu i IMHO marketingowy i wizerunkowy strzał w stopę. Chłopaki na siłę ratują sprzedaż Opla, i IMHO odbije im się to czkawką.

Napisano

> Opel Adam to drożyzna straszna

I jeszcze mega gejowato brzmi. Czym jeździsz ... Adamem hehe.gif

Napisano

No ale tak samo jest z Capturem, Porsche wyskoczyło z Macanem... facepalm%5B1%5D.gif

Adama jak konfigurowałem to taki średni wypas i średni silnik to auto kosztuje ponad 60k.

Napisano

> I jeszcze mega gejowato brzmi. Czym jeździsz ... Adamem

Przy tym Fabia brzmi dumnie hehe.gif

Napisano

> Opel Adam to drożyzna straszna

Nie jest tak źle! Mam wrażenie, że zasiewał bym więcej szpanu grinser006.gif żółto - czarnym Adamem, niż czerwonym "flamme" Clio facepalm%5B1%5D.gif. Jak by nie patrzeć auto przykuwa uwagę! Czarne Passaty, BMW i SUV-y nie mają szans! old.gifgrinser006.gif

Napisano

> Niby tak ale trochę powinni zejść z tonu, tzn. z ceny

No, tak z 10k PLN na każdym, żeby ceny startowe opli były zbliżone do chevroletowych.

I nikt mnie nie przekona że np. corsa jest warta choćby 1zł więcej niż aveo...

Napisano
  • Autor

> Niby tak ale trochę powinni zejść z tonu, tzn. z ceny

Adam to inny segment niż Clio, to auto lifestyle'owe, coś jak 500-tka.

Clio to po prostu Clio wink.gif

Napisano
  • Autor

> No, tak z 10k PLN na każdym, żeby ceny startowe opli były zbliżone do chevroletowych.

> I nikt mnie nie przekona że np. corsa jest warta choćby 1zł więcej niż aveo...

No właśnie marketing i sprzedaż są od tego żeby Cię przekonać że Corsa jest lepszym autem niż Aveo.

Że jest cichsza, bardziej komfortowa, lepiej się prowadzi.

A jeśli komunikuje się klientom ze Chevrolet to po prostu tańszy Opel mlot.gif no to wiadomo co klient wybierze. Wybierze raczej tańszą opcję - no chyba że się go zwabi w pułapkę prestiżu grinser006.gif

Napisano

> No właśnie marketing i sprzedaż są od tego żeby Cię przekonać że Corsa jest lepszym autem niż Aveo.

> Że jest cichsza, bardziej komfortowa, lepiej się prowadzi.

> A jeśli komunikuje się klientom ze Chevrolet to po prostu tańszy Opel no to wiadomo co klient

> wybierze. Wybierze raczej tańszą opcję - no chyba że się go zwabi w pułapkę prestiżu

niestety kupując Astrę zamiast Cruza, czy Corsę zamiast Aveo za większe pieniądze, różnicę płacimy celebrytom, np. pani modelce, czy panu trenerowi. Z jakością czy wyposażeniem aut ta różnica nie ma nic wspólnego.

Opel za wszelką cenę chce przekonać, że ich auta są prawie premium, bo dają dużo chromu, wielkie felgi, tableta na desce i znaną twarz w reklamie. Tymczasem technicznie dzisiaj wręcz odstają od konkurencji. Insignia, Astra są dużo cięższe od konkurencji, przez to więcej palą, mają gorsze osiągi przy podobnych silnikach, czy nadal stosują badziewne skrzynie M32, z których nawet fiat zrezygnował 4 lata temu. I to jest to ich premium sick.gif

Napisano
  • Autor

> Opel za wszelką cenę chce przekonać, że ich auta są prawie premium, bo dają dużo chromu, wielkie

> felgi, tableta na desce

Francuzi ładują tablety gdzie się da, a nie aspirują do marek premium.

Z resztą Opel zawsze był średnią klasą (ba, nawet niektórzy twierdzą że to taki Fiat dla Niemca wink.gif ).

A za reklamę płaci przecież każdy ;-) Zatrudnienie celebrytów to mały pikuś w budżecie na marketing.

> i znaną twarz w reklamie. Tymczasem technicznie dzisiaj wręcz odstają

> od konkurencji. Insignia, Astra są dużo cięższe od konkurencji,

A Chevrolet nie był jeszcze słabszym wyrobem?

hmm.gif

Tym bardziej dziwi mnie odcinanie sobie gałęzi dystrybucji wyrobu.

Zamiast przemyśleć jak chcemy sprzedawać markę Chevrolet, a jak Opel (może trzeba zmienić sposób w jaki się przedstawia obie marki) to kasują Chevroleta.

Napisano

> A Chevrolet nie był jeszcze słabszym wyrobem?

Aveo 1.2 LT z 6pp, ESP, tempomatem, klimą, radiem, elektryką, etc. można było wyjechać z salonu za 40k PLN. Ile kosztuje tak wyposażona corsa 1.2? (1.0 to nie silnik)

Cruze 1.6 LT z podobnym do w/w wyposażeniem + skórzana kiera był za ~50k PLN. Jaką astrą wyjadę za te pieniądze z salonu?

Napisano

> A Chevrolet nie był jeszcze słabszym wyrobem?

nie, bo nikt nie udawał, że jest premium. Np taki Cruze: zwykly kompakt za przywoitą cenę. Może miał podobne wady techniczne jak Opel, ale kosztował tyle, że można na nie przymknąć oko

Napisano
  • Autor

> Aveo 1.2 LT z 6pp, ESP, tempomatem, klimą, radiem, elektryką, etc. można było wyjechać z salonu za

> 40k PLN. Ile kosztuje tak wyposażona corsa 1.2? (1.0 to nie silnik)

> Cruze 1.6 LT z podobnym do w/w wyposażeniem + skórzana kiera był za ~50k PLN. Jaką astrą wyjadę za

> te pieniądze z salonu?

Ale nie o to mi chodzi. To co wymieniłeś to dodatki, ale nie zmienia się podstawa - zawieszenie, jakość i ilość wygłuszenia we wnętrzu, wyprofilowanie foteli itp.

Jak się kiedyś porównało Lanosa z 2001r. z Astrą z 2001r. z podobnym "wypasem" to w Astrze było ciszej, wnętrze było lepiej wykończone, nie wykręcały się z niego śrubki i nie odpadały uchwyty grinser006.gif

Drzwi w Astrze zamykały się "przyjemnie" a w Lanosie - jak w konserwie wink.gif

O to mi chodzi jak piszę "lepsze". (Dopiero potem okazywało się że astra po 10 latach zgniła a Lanos jeździ, tyle że trzeba co jakiś czas wszystko podokręcać grinser006.gif)

Wydaje mi się że tak samo będzie jak się porówna Chevroleta z Oplem.

Natomiast nic nie tłumaczy ubicia marki, przecież tego full-wypas Aveo w cenie Corsy GM nie dofinansowywał, tylko chyba sprzedawał z zyskiem?

Pewnie marże na tańszej marce były mniejsze - to oczywiste. Pytanie czy droższa marka to teraz nadrobi?

Napisano

> Wszyscy już wiedzą że GM zwija Chevroleta z Polski.

> Na stronie Chevrolet.pl można znaleźć rozmaite propozycje kupna Opla

> Niezmiernie ubawiło mnie to ze odpowiedzią na Chevroleta Spark jest... Opel Adam

> Z ciekawości kliknąłem w cennik - ktoś wykazał się dużym poczuciem humoru:

> Opel Adam ma wiele wspaniałych cech i rozwiązań, jakie oferował Spark.

> Muszę przyznać że w czasie gdy cała konkurencja buduje i umacnia "tanie marki" GM zwija swoją markę

> dla mniej zamożnych.

> Widać w tym nerwowy ruch zarządu i IMHO marketingowy i wizerunkowy strzał w stopę. Chłopaki na siłę

> ratują sprzedaż Opla, i IMHO odbije im się to czkawką.

Mowisz o tak wielkim rynku jakim jest Polska czy o calej EU i proporcjach sprzedazy Opla do Chevroleta grinser006.gif

Napisano

> No ale tak samo jest z Capturem, Porsche wyskoczyło z Macanem...

> Adama jak konfigurowałem to taki średni wypas i średni silnik to auto kosztuje ponad 60k.

Adam jest super. Jak ktos chce modne auto do miasta, ktore wyglada to wlasnie Adam jest dla niego. Poza nim i 500-tka ktora juz jest stara i sie opatrzyla, nastepny wygladajacy to chyba A1

Napisano
  • Autor

> Adam jest super. Jak ktos chce modne auto do miasta, ktore wyglada to wlasnie Adam jest dla niego.

Ale to nie jest samochód dla klienta rozważającego zakup Sparka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mowisz o tak wielkim rynku jakim jest Polska czy o calej EU

Mówię raczej o krajach CEE.

To one miały być w Europie chłonnym rynkiem dla "tanich marek".

> i proporcjach sprzedazy Opla do

> Chevroleta

Przyznam że nie znam tych proporcji.

Mam rozumieć że posunięcie Opla wyprzedza zamiary konkurencji?

Że tanie marki nie są tym na co liczyli producenci i nie sprzedają się dobrze?

hmm.gif

Napisano

> Mówię raczej o krajach CEE.

> To one miały być w Europie chłonnym rynkiem dla "tanich marek".

> Przyznam że nie znam tych proporcji.

> Mam rozumieć że posunięcie Opla wyprzedza zamiary konkurencji?

> Że tanie marki nie są tym na co liczyli producenci i nie sprzedają się dobrze?

No to nie wyszlo. Poprostu to sie nie sprzedawalo. dacia w 2013 sprzedala 300tys szt, Skoda ponad 500tys, a Chevy....yyyyy 140 zlosnik.gif

Nie zdobyli rynku, malo kto to kupowal, koszty utrzymania drugiej marki jakie sa takie sa wiec to sie po prostu nie oplaca, stad ta decyzja.

*A ze w Polsce to jakos szlo, to jak zawsze wyjatek grinser006.gif

Napisano

> Ale to nie jest samochód dla klienta rozważającego zakup Sparka

Zupelnie inny target.

Spark to ludzie na dorobku, starsi, Adam to ludzie co moga sobie 60tysi z portfela wyciagnac od tak...dla kaprysu.

Napisano

> Jak się kiedyś porównało Lanosa z 2001r. z Astrą z 2001r. z podobnym "wypasem" to w Astrze było

> ciszej, wnętrze było lepiej wykończone, nie wykręcały się z niego śrubki i nie odpadały

> uchwyty

> Drzwi w Astrze zamykały się "przyjemnie" a w Lanosie - jak w konserwie

> O to mi chodzi jak piszę "lepsze". (Dopiero potem okazywało się że astra po 10 latach zgniła a

> Lanos jeździ, tyle że trzeba co jakiś czas wszystko podokręcać )

> Wydaje mi się że tak samo będzie jak się porówna Chevroleta z Oplem.

To źle ci się wydaje. Obecny Chevy to mechanicznie to samo co Opel. Cruze to Astra, Captiva to Antara. Nowe Aveo to płyta nowej Corsy itp

Napisano

> To źle ci się wydaje. Obecny Chevy to mechanicznie to samo co Opel. Cruze to Astra, Captiva to

> Antara. Nowe Aveo to płyta nowej Corsy itp

tak samo jak Skoda to VW......niby to samo a jednak inne

Napisano

> tak samo jak Skoda to VW......niby to samo a jednak inne

Nie wiesz, nie pisz. Masz te same części

Napisano

> Nie wiesz, nie pisz. Masz te same części

Czesci mechaniczne moga byc te same, ale juz wygluszenia, grubosc blachy czy inne elementy niekoniecznie.

Napisano

Tak, mechanicznie te same - ale różne jest wyposażenie i kompletacja - wielokrotnie tutaj było wykazywane, że jak zaczniesz doposażać Octavię to wyjdzie w cenie Passata, który te elementy będzie miał w standardzie.

Klient jest coraz mniej świadomy technicznie - kupuje opakowanie, a nie bebechy - dziś mnie rozwaliła reklama na stronie Wix Filtron "Nowa jakość opakowań" - a co mnie obchodzi opakowanie filtra ? Filtr mógłby być zapakowany w zeszłoroczną gazetę i oklejony taśmą - opakowanie i tak roztarga utytłanymi w oleju i smarze łapami mechanik i bezlitośnie wywali do kubła na śmieci.

Napisano
  • Autor

> To źle ci się wydaje. Obecny Chevy to mechanicznie to samo co Opel. Cruze to Astra, Captiva to

> Antara. Nowe Aveo to płyta nowej Corsy itp

I nadal się nie rozumiemy grinser006.gif

Części - tarcze, klocki, skrzynia, silnik, półosie...

A ja mówię o tapicerce, jej jakości, mocowaniu elementów we wnętrzu i ich jakości, o "sprytnych" mocowaniach plastików które komplikują formę do wtryskiwania tworzyw, no ale z czasem nie trzeszczą i się nie urywają, ilości i rozmieszczeniu wytłumień...

Jak chcesz zrobić tanie, ale atrakcyjne dla klienta auto to oszczędzasz raczej w miejscach których nie widać. Bo kierownicę musisz dać, fotele również, deskę rozdzielczą też, silnik, tarcze, wahacze... Ale możesz nie kleić mat tłumiących lub nie stosować grubych wygłuszeń na grodzi silnika.

Możesz stosować prostszy montaż na wkręty, prostsze elementy wnętrza, tańsze tworzywa, mniej połączeń różnych materiałów na desce rozdzielczej itp.

Chyba że się mylę, i Chevrolet był rzeczywiście na identycznym poziomie co Opel. A, to wtedy gorzej dla Opla wink.gif

Napisano

> I nadal się nie rozumiemy

> Części - tarcze, klocki, skrzynia, silnik, półosie...

> A ja mówię o tapicerce, jej jakości, mocowaniu elementów we wnętrzu i ich jakości, o "sprytnych"

> mocowaniach plastików które komplikują formę do wtryskiwania tworzyw, no ale z czasem nie

> trzeszczą i się nie urywają, ilości i rozmieszczeniu wytłumień... [ciach]

Teoretyzujesz czy wiesz? W znanych mi Chevy czyli od Cruza w górę masz wiele tych samych elementów wnętrza. Poza tym w tej samej cenie Chevy ma obszycia skórzane a Opel plastik grinser006.gif

BTW wspomniana Antara u nas jest sprzedawana jako Opel a na innych rynkach jako Chevy/Vauxhal grinser006.gif

Napisano

> Tak, mechanicznie te same - ale różne jest wyposażenie i kompletacja - wielokrotnie tutaj było

> wykazywane, że jak zaczniesz doposażać Octavię to wyjdzie w cenie Passata, który te elementy

> będzie miał w standardzie.

Kolega trochę nie na temat pisze bo to Chevy miał lepsze wyposażenie niż Opel grinser006.gif

Napisano

> Jak chcesz zrobić tanie, ale atrakcyjne dla klienta auto to oszczędzasz raczej w miejscach których nie widać.

A to nie do końca - możesz właśnie chcieć oddzielić auto klasy budżetowej od klasy średniej w ten sposób, żeby klient to widział - tania, plastikowa kierownica bez sterowania radiem czy czymkolwiek innym, deska cała z jednej wtryskarki, bez ozdobników, zamykanych półek

Czyli coś co wygląda tak:

Fabia_wnetrze.JPG

i odróżnia się od mechanicznie identycznego auta, które wygląda tak:

eurp_1002_03_o%2B2011_volkswagen_polo_gti%2Binterior.jpeg.jpg

Napisano

Mam obydwa wiec wiem o czym pisze