Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bateria termostatyczna a kocioł dwufunkcyjny

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś ma takie połączenie jak powyżej czyli bateria termostatyczna (najbardziej interesuje mnie pod prysznicem) podłączona do gazowego kotła dwu funkcyjnego.

Czy ma to szansę działać odpowiednio ?

Napisano

> Czy ktoś ma takie połączenie jak powyżej czyli bateria termostatyczna (najbardziej interesuje mnie

> pod prysznicem) podłączona do gazowego kotła dwu funkcyjnego.

> Czy ma to szansę działać odpowiednio ?

Jak miałem dwufunkcyjny to działało.

Właściwie to była jedyna metoda, aby się nie sparzyć lub nie przeziębić.

Napisano

> Czy ktoś ma takie połączenie jak powyżej czyli bateria termostatyczna (najbardziej interesuje mnie

Tak, mam tak teraz w kabinie prysznicowej i jest to jedyne miejsce gdzie można się normalnie wykąpać. W innych, zwykłych bateriach są dość duże wahania temp wody z racji kotła dwu funkcyjnego. W termostatycznej jest pewien lag na początku, potem ładnie trzyma temp.

Napisano
  • Autor

> Jak miałem dwufunkcyjny to działało.

> Właściwie to była jedyna metoda, aby się nie sparzyć lub nie przeziębić.

Miło to słyszeć, bo zdania są skrajnie podzielone w internecie.

Oczywiście mówimy o kotle bez dodatkowych zbiorników ?

Napisano
  • Autor

> Tak, mam tak teraz w kabinie prysznicowej i jest to jedyne miejsce gdzie można się normalnie

> wykąpać. W innych, zwykłych bateriach są dość duże wahania temp wody z racji kotła dwu

> funkcyjnego. W termostatycznej jest pewien lag na początku, potem ładnie trzyma temp.

Miłe informacje smile.gif

A jak się zachowuje jak ktoś odkręci w tym samym czasie odkręci inny kran ?

Napisano

> Miło to słyszeć, bo zdania są skrajnie podzielone w internecie.

> Oczywiście mówimy o kotle bez dodatkowych zbiorników ?

Niestety kocioł dwufunkcyjny, który miałem nie trzymał temperatury na wyjściu zbyt dokładnie.

Ostatnio dołożyłem zbiornik ale bateria termostatyczna i tak się przydaje - przynajmniej nie boję się, że dzieci się oparzą.

Napisano

> Miłe informacje

> A jak się zachowuje jak ktoś odkręci w tym samym czasie odkręci inny kran ?

Jest lekkie wahnięcie temp i zaraz wraca do ustalonej temperatury.

Jak nie wiesz, że masz się tego spodziewać w danym momencie, to nawet nie poczujesz.

Napisano

mam dokłądnie taki zestaw:

kocioł CO+CWU i bat. termostatyczna pod prysznicem (tylko pod prysznicem) i funkcjonuje bardzo dobrze - polecam

Napisano

> Miłe informacje

lekko spada ciśnienie, natomiast temperatura bez zmian

Napisano

Działa.

Napisano
  • Autor

> Niestety kocioł dwufunkcyjny, który miałem nie trzymał temperatury na wyjściu zbyt dokładnie.

Bateria działała wtedy dobrze ?

> Ostatnio dołożyłem zbiornik ale bateria termostatyczna i tak się przydaje - przynajmniej nie boję

> się, że dzieci się oparzą.

Też bym chętnie dołożył zbiornik ale miejsca brak.

Napisano
  • Autor

> Jest lekkie wahnięcie temp i zaraz wraca do ustalonej temperatury.

> Jak nie wiesz, że masz się tego spodziewać w danym momencie, to nawet nie poczujesz.

To dobrze, teraz mam taki mieszacz jednouchwytowy i jak ktoś odkręci wodę w kuchni gdy biorę prysznic to po prysznicem dostaję zimną wodą po plecach

Napisano
  • Autor

> mam dokłądnie taki zestaw:

> kocioł CO+CWU i bat. termostatyczna pod prysznicem (tylko pod prysznicem) i funkcjonuje bardzo

> dobrze - polecam

Dzięki smile.gif to rozejrzę się za jakąś baterią termostatyczną ok.gif

Napisano

> Miłe informacje

u mnie spada ciśnienie, temp bez zmian.

Napisano

> Bateria działała wtedy dobrze ?

> Też bym chętnie dołożył zbiornik ale miejsca brak.

Niewiele trzeba.

metr na metr pod piecem to za dużo.

Napisano

> W termostatycznej jest pewien lag na początku, potem ładnie trzyma temp.

Jak duży masz ten lag? Sekundy, czy minuty?

Bo nie wiem, czy u mnie działa poprawnie. Wiadomo, że wszystko zależy od długości rur, recyrkulacji, itp. ale ile max może trwać zanim bateria termostatyczna nie będzie puszczała za zimnej wody?

Napisano

> Jak duży masz ten lag? Sekundy, czy minuty?

> Bo nie wiem, czy u mnie działa poprawnie. Wiadomo, że wszystko zależy od długości rur,

> recyrkulacji, itp. ale ile max może trwać zanim bateria termostatyczna nie będzie puszczała za

> zimnej wody?

u mnie ze 30 sekund-prysznic oddalony jest od kotła o jakieś 20metrów

Napisano

> Bo nie wiem, czy u mnie działa poprawnie. Wiadomo, że wszystko zależy od długości rur,

> recyrkulacji, itp. ale ile max może trwać zanim bateria termostatyczna nie będzie puszczała za

> zimnej wody?

Do baterii musi dotrzeć po prostu gorąca woda.

Napisano

> zimnej wody?

z 10-15s tongue.gif, LAG jest wyrazny i wnerwiajacy, bateria jest po drugiej stronie lazienki w stosunku do pieca.

Napisano

> z 10-15s , LAG jest wyrazny i wnerwiajacy, bateria jest po drugiej stronie lazienki w stosunku do

> pieca.

To jest przypadłość pieca dwufunkcyjnego. Sprawdź, ile czasu trwa od odkręcenia wody do momentu, aż ta woda wypłynie z pieca.

Mój piec dwufunkcyjny sam w sobie miał laga z 5 - 10 sekund nim zaczął wodę podgrzewać.

Napisano

> To jest przypadłość pieca dwufunkcyjnego. Sprawdź, ile czasu trwa od odkręcenia wody do momentu, aż

> ta woda wypłynie z pieca.

> Mój piec dwufunkcyjny sam w sobie miał laga z 5 - 10 sekund nim zaczął wodę podgrzewać.

Tak, zgadza się, im dalej tym gorzej, dlatego uważam, że piec dwufuncyjny to kiepski pomysł

Napisano

> Tak, zgadza się, im dalej tym gorzej, dlatego uważam, że piec dwufuncyjny to kiepski pomysł

Jest metoda na zmniejszenie laga - najpierw odkręcasz wodę lekko, a po 3 sek dajesz rurę. Przez ten czas w piecu zdąży się wszystko przełączyć, nagrzać na małym przepływie i dalej leci ciepła woda.

Napisano

> Jest metoda na zmniejszenie laga - najpierw odkręcasz wodę lekko, a po 3 sek dajesz rurę. Przez ten

> czas w piecu zdąży się wszystko przełączyć, nagrzać na małym przepływie i dalej leci ciepła

> woda.

Mam lepsza metode i skuteczniejsza, wyprowadzam sie niedlugo i bede mial kociol jednofunkcyjny grinser006.gifok.gif

Powaznie mowiac, to slyszalem o tej metodzie i rzeczywiscie dziala, generalnie nie mozna dac na poczatek za duzego obciazenia.

Napisano

> Mam lepsza metode i skuteczniejsza, wyprowadzam sie niedlugo i bede mial kociol jednofunkcyjny

> Powaznie mowiac, to slyszalem o tej metodzie i rzeczywiscie dziala, generalnie nie mozna dac na

> poczatek za duzego obciazenia.

Ja do swojego kotła dołożyłem zbiornik CWU a wylot ciepłej wody zaszpuntowałem. I mam spokój i wygodę.

Napisano

> Ja do swojego kotła dołożyłem zbiornik CWU a wylot ciepłej wody zaszpuntowałem. I mam spokój i

> wygodę.

Ja z kolei zainwestowałem w dwufunkcyjny z funkcją HOT START. To już mój drugi tego typu piec w życiu (inny dom i inny producent). Uważam że znacznie lepszy pomysł niż zbiornik

Napisano

> Ja z kolei zainwestowałem w dwufunkcyjny z funkcją HOT START. To już mój drugi tego typu piec w

> życiu (inny dom i inny producent). Uważam że znacznie lepszy pomysł niż zbiornik

Są dwa powody dla których zbiornik górą:

A da się z tym piecem zrobić cyrkulację i ile osób na raz może brać prysznic?

Napisano

> Są dwa powody dla których zbiornik górą:

> A da się z tym piecem zrobić cyrkulację i ile osób na raz może brać prysznic?

W mojej kabinie prysznicowej mieszczą się trzy. zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chciałem tylko powiedzieć na zakończenie że baterię w końcu założyłem i działa znakomicie smile.gif tak więc dziękuję za dobre sugestie ok.gif