Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dogrzewaniu dwupoziomowego mieszkania

Featured Replies

Napisano

Mieszkanie dwupoziomowe, spadzisty dach, czyli ściana zewnętrzna mieszkania na wprost wejścia to ściana zewnętrzna budynku, z balkonem na dole z drzwiami podwojnymi. Na dole kuchnia otwartai salon oraz lazienka i pokój biurowo garderobiany, zamykany, nie siedze tam raczej.

Góra po schodach otwartych to głownie sypialnia. Nie zamykana otwart przestrzeń pod skosem jedynie murek przy schodach oraz, nad pokojem garderobianym i łazienka pokój w którym mam pralnie.

Powierzchnia 68,44, ale do wysokości 1,90, pod skosami wiecej podlogi, razem z 90 metrów. Przebywam głownie na przestrzeni kuchnia salon i sypialnia.

Z racji położenia, metrażu i wysokości cieżko to ogrzać i trzeba termostatu miec na 3,5 (danfos) zeby temp była 21 stopni.

Spory udział w częściach wspólnych generuje łącznie koszt za ogrzewanie 2500-3500 rocznie. Zazwyczaj musze dopłacać. Sporo.

Pomyślałem przyoszczedzic tej zimy na gJ z grzejników i dogrzac sie prądem.

I jeśli to nie skrajna głupota (płace za prąd 65 zł miesięcznie) to pomyślałem kupic piecyk i postawić przy jednym skrzydle drzwi balkonowyvh. Myślałem o olejaku ok 2000W, który wlaczalbym ok 16 i wyłączał ok. 19.

A moze lepiej konwekcyjny z dmuchawa? Albo termowentylator, albo ceramiczny? Co zrobic i jak ustawić?

Na gore moge np wtedy jakas dmuchawke jeszcze..

Jak to wogole grzać taka wysoka przestrzeń?

Jak na dole ustawie wyższa temp to i tak ucieka na gore, ale z drugiej strony ustawić wysoka tem na grzejniku w sypialni to za ciepło spac..

Prosze o porady. Dzieki

Napisano

> Mieszkanie dwupoziomowe, spadzisty dach, czyli ściana zewnętrzna mieszkania na wprost wejścia to

> ściana zewnętrzna budynku, z balkonem na dole z drzwiami podwojnymi. Na dole kuchnia otwartai

> salon oraz lazienka i pokój biurowo garderobiany, zamykany, nie siedze tam raczej.

> Góra po schodach otwartych to głownie sypialnia. Nie zamykana otwart przestrzeń pod skosem jedynie

> murek przy schodach oraz, nad pokojem garderobianym i łazienka pokój w którym mam pralnie.

> Powierzchnia 68,44, ale do wysokości 1,90, pod skosami wiecej podlogi, razem z 90 metrów. Przebywam

> głownie na przestrzeni kuchnia salon i sypialnia.

> Z racji położenia, metrażu i wysokości cieżko to ogrzać i trzeba termostatu miec na 3,5 (danfos)

> zeby temp była 21 stopni.

> Spory udział w częściach wspólnych generuje łącznie koszt za ogrzewanie 2500-3500 rocznie.

> Zazwyczaj musze dopłacać. Sporo.

> Pomyślałem przyoszczedzic tej zimy na gJ z grzejników i dogrzac sie prądem.

> I jeśli to nie skrajna głupota (płace za prąd 65 zł miesięcznie) to pomyślałem kupic piecyk i

> postawić przy jednym skrzydle drzwi balkonowyvh. Myślałem o olejaku ok 2000W, który wlaczalbym

> ok 16 i wyłączał ok. 19.

> A moze lepiej konwekcyjny z dmuchawa? Albo termowentylator, albo ceramiczny? Co zrobic i jak

> ustawić?

> Na gore moge np wtedy jakas dmuchawke jeszcze..

> Jak to wogole grzać taka wysoka przestrzeń?

> Jak na dole ustawie wyższa temp to i tak ucieka na gore, ale z drugiej strony ustawić wysoka tem na

> grzejniku w sypialni to za ciepło spac..

> Prosze o porady. Dzieki

Koszt GJ z CO jest zwykle połową kosztu GJ z prądu

Napisano

Ile masz stopni na klatce schodowej?

Jak więcej niż temp zewnętrzna to rozszczelnij drzwi (a może nawiew nawet dorób) , uszczelnij okna i licz oszczędności.

Napisano
  • Autor

> Ile masz stopni na klatce schodowej?

> Jak więcej niż temp zewnętrzna to rozszczelnij drzwi (a może nawiew nawet dorób) , uszczelnij okna

> i licz oszczędności.

O, na klatce jest zwykle cieplej niz u mnie

Napisano

> O, na klatce jest zwykle cieplej niz u mnie

To nawiewaj z klatki jak kolega radzi i wylaczaj ogrzewanie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To nawiewaj z klatki jak kolega radzi i wylaczaj ogrzewanie

Super pomysł, naprawde! W weekend wycinam uszczelki

Napisano

Polecam klimę. Naprawdę wychodziło mi dużo taniej. Teoretycznie wychodziła mi z połowa ceny z GJ niż z blokowej kotłowni gazowej przy dodatnich temperaturach (przy mocno ujemnych, rzędu -15* wychodziło bardzo podobnie - ale to matematycznie, bo klima nie liczy mi GJ). Do tego bardzo szybko grzeje, więc ma sens przykręcenie kaloryferów i zaprogramowanie klimy np. na 30 minut przed powrotem z pracy czy pobudką (a lepiej się śpi, jak jest chłodniej).

Możliwość chłodzenia w lecie też jest nie do pogardzenia.

Najlepiej byłoby ogrzewanie podłogowe. Ale to trzeba było dużo wcześniej kombinować. Pewnie jeszcze z deweloperem walczyć a i to marne szanse.

Postarałbym się jakoś zamknąć przestrzeń. Bo to bez sensu, żeby w sypialni było cieplej, niż w salonie.

Napisano

> Mieszkanie dwupoziomowe, spadzisty dach, czyli ściana zewnętrzna mieszkania na wprost wejścia to

> ściana zewnętrzna budynku, z balkonem na dole z drzwiami podwojnymi. Na dole kuchnia otwartai

> salon oraz lazienka i pokój biurowo garderobiany, zamykany, nie siedze tam raczej.

> Góra po schodach otwartych to głownie sypialnia. Nie zamykana otwart przestrzeń pod skosem jedynie

> murek przy schodach oraz, nad pokojem garderobianym i łazienka pokój w którym mam pralnie.

> Powierzchnia 68,44, ale do wysokości 1,90, pod skosami wiecej podlogi, razem z 90 metrów. Przebywam

> głownie na przestrzeni kuchnia salon i sypialnia.

> Z racji położenia, metrażu i wysokości cieżko to ogrzać i trzeba termostatu miec na 3,5 (danfos)

> zeby temp była 21 stopni.

> Spory udział w częściach wspólnych generuje łącznie koszt za ogrzewanie 2500-3500 rocznie.

> Zazwyczaj musze dopłacać. Sporo.

> I jeśli to nie skrajna głupota (płace za prąd 65 zł miesięcznie) to pomyślałem kupic piecyk i

> postawić przy jednym skrzydle drzwi balkonowyvh. Myślałem o olejaku ok 2000W, który wlaczalbym

> ok 16 i wyłączał ok. 19.

> A moze lepiej konwekcyjny z dmuchawa? Albo termowentylator, albo ceramiczny? Co zrobic i jak

> ustawić?

> Na gore moge np wtedy jakas dmuchawke jeszcze..

> Jak na dole ustawie wyższa temp to i tak ucieka na gore, ale z drugiej strony ustawić wysoka tem na

> grzejniku w sypialni to za ciepło spac..

grzejnik

iR jakieś 700w czy 1000w po kilku chwilach juz ciepło idealne do grzania koszt pracy przy dogrzewaniu jakies 0.90zł za 1h pracy

zle nie wygląda taka płyta cienka montowana na scianie lub suficie ipinowo poziomo mozesz zrobić przenośną, wpełni programowalna kiedy ma sie włączyc na ile itd

Napisano

> Super pomysł, naprawde! W weekend wycinam uszczelki

Pamiętaj tylko, że przewiew musi być dość spory abyś odczuł na rachunkach.

Napisano

A może ocieplić tę ścianę, która jest zewnętrzną. Z innych pomysłów to z tego co się orientuję mógłbyś wstawić kozę do domu, pociągnąć komin do dachu i palisz drewnem. To takie pomysły na szybko.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ile masz stopni na klatce schodowej?

> Jak więcej niż temp zewnętrzna to rozszczelnij drzwi (a może nawiew nawet dorób) , uszczelnij okna

> i licz oszczędności.

Dzis rano, kiedy temperatura na zewnątrz była około -1, na klatce było 22 stopnie, a w mieszkaniu 19.

Co prawda kaloryfery i tu i tu zakrecone jeszcze ale ciepło na klatce pochodzi pewnie od tych co juz sie grzeją i z pionów i rur.

Mam wyciąć wszystkie uszczelki w drzwiach? Czy tylko tą u góry?

Napisano
  • Autor

> A może ocieplić tę ścianę, która jest zewnętrzną. Z innych pomysłów to z tego co się orientuję

> mógłbyś wstawić kozę do domu, pociągnąć komin do dachu i palisz drewnem. To takie pomysły na

> szybko.

Ściany zewnętrze są raczej dobrze ocieplone. Mocno zastanawiam sie nad ścianami od mieszkania pustego. Tez dwupoziomowego. Tam ogrzewanie jest zakrecone zaworem na klatce i należy do dewelopera. Odgrzewając siebie grzeję i ten pustostan. Mysle, aby sie bardziej odizolować od tego mieszkania. Na dole pokojem sąsiadującym jest to biuro/garderoba, a na gorze moja niedokończona druga łazienka, ktora jest pralnio- suszarnia. Moze kupic styropian i wyłożyć ściany od tego njesprzedanego mieszkania? Nie kleić a jedynie ustawić arkusz na arkuszu z małymi szczelinami zeby grzyb nie powstał. Raczej nikt mnie nie wpuści by zrobic to od strony pustostanu.

Napisano

> Co prawda kaloryfery i tu i tu zakrecone jeszcze ale ciepło na klatce pochodzi pewnie od tych co

> juz sie grzeją i z pionów i rur.

Rury powinny być zaizolowane i niezauważalnie wpływać na temperaturę na klatce.

Może klatka nie ma żadnej wentylacji i niemal zerowe straty ciepła i to "stare" ciepło jeszcze z czasów upałów.

1. Jeżeli nie ma wentylacji, to wycinanie uszczelek absolutnie nic Ci nie da, bo musi być wymiana powietrza też w drugą stronę.

2. Jeżeli na klatce jest wentylacja grawitacyjna, to wyciąga ona powietrze (przynajmniej prawidłowo działająca). Czyli to nie ciepło z klatki będzie wyciętymi uszczelkami pomykało do Ciebie, tylko od Ciebie na klatkę.

3. Jeżeli nawet wentylacja na klatce byłaby nawiewna (w co wątpię) to ilość ciepła z klatki jaką jesteś w stanie wciągnąć do mieszkania jest pomijalna. Za to smrody i dźwięki chętniej będą się przez dziurawe drzwi przedostawały.

Napisano

> Dzis rano, kiedy temperatura na zewnątrz była około -1, na klatce było 22 stopnie, a w mieszkaniu

> 19.

> Co prawda kaloryfery i tu i tu zakrecone jeszcze ale ciepło na klatce pochodzi pewnie od tych co

> juz sie grzeją i z pionów i rur.

> Mam wyciąć wszystkie uszczelki w drzwiach? Czy tylko tą u góry?

Powietrze niesie ze sobą dość mało energii - więc musisz zrobić spory przewiew.

Najlepiej by było zrobić kratkę.

Np kolega po moim doradzeniu zrobił sobie kratkę wentylacyjną do mieszkania w pionie CO hehe.gif

Jak masz skrzynke CO w swojej ścianie, to wiesz, co masz robić hehe.gif

Tylko musisz tą kratkę zrobić nisko, aby była naturalna cyrkulacja..

Napisano

zmienić mieszkanie albo płacić. Innych cudów nie ma. Wycinanie uszczelek w drzwiach itp to beznadzieja moim zdaniem. Niestety mieszkania dwupoziomowe są fatalne. Bardzo mi się podobają, na szczęście mój kumpel takie ma i trochę się od niego nasłuchałem. Doszedłem do wniosku, że mają wszystkie wady domu i jednocześnie brak jego zalet.

Jeden z kolegów polecił montaż klimy - to bardzo sensowne rozwiązanie ok.gif

Napisano

Wentylatory sufitowe rozwiążą czesc twoich problemów.

Napisano
  • Autor

> Wentylatory sufitowe rozwiążą czesc twoich problemów.

Ciekawy pomysł. W większości sufit mam skosny, ale pomyśle nad tym.

Napisano
  • Autor

> Powietrze niesie ze sobą dość mało energii - więc musisz zrobić spory przewiew.

> Najlepiej by było zrobić kratkę.

> Np kolega po moim doradzeniu zrobił sobie kratkę wentylacyjną do mieszkania w pionie CO

> Jak masz skrzynke CO w swojej ścianie, to wiesz, co masz robić

> Tylko musisz tą kratkę zrobić nisko, aby była naturalna cyrkulacja..

Kurczę, pion jest z drugiej strony crazy.gif

Napisano

> Ściany zewnętrze są raczej dobrze ocieplone. Mocno zastanawiam sie nad ścianami od mieszkania

> pustego. Tez dwupoziomowego. Tam ogrzewanie jest zakrecone zaworem na klatce i należy do

> dewelopera. Odgrzewając siebie grzeję i ten pustostan. Mysle, aby sie bardziej odizolować od

> tego mieszkania. Na dole pokojem sąsiadującym jest to biuro/garderoba, a na gorze moja

> niedokończona druga łazienka, ktora jest pralnio- suszarnia. Moze kupic styropian i wyłożyć

> ściany od tego njesprzedanego mieszkania? Nie kleić a jedynie ustawić arkusz na arkuszu z

> małymi szczelinami zeby grzyb nie powstał. Raczej nikt mnie nie wpuści by zrobic to od strony

> pustostanu.

Zrób to trwale - belki drewniane do ścian 5cm(jako stelaż do płyt), na to wełna 5cm, na to płyta karton gips i gotowe. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zrób to trwale - belki drewniane do ścian 5cm(jako stelaż do płyt), na to wełna 5cm, na to płyta

> karton gips i gotowe.

Ale jak mi sie ktoś wprowadzi to bedzie grzal i takie ocieplenie nie bedzie potrzebne. Tyle, ze tej zimy sie nie zanosi. No i po drugie co z ewentualna wilgotnoscią tak ocieplanej ściany?

Chciałem dać styropian tylko na zime, z małymi szczelinkami, z nadzieja, ze wiosna to zdejmę a za rok ktoś moze sie wprowadzi. Nie wiem, jak to zrobic mądrze bo na bank duzo tracę przez te ściany wlasnie

Napisano

> rok ktoś moze sie wprowadzi. Nie wiem, jak to zrobic mądrze bo na bank duzo tracę przez te

> ściany wlasnie

IMO gra nie warta świeczki na jeden sezon. Więcej wydasz na izolację, niż skorzystasz na ogrzewaniu. Co najwyżej na modłę rosyjską przeflancuj dywany z podłogi na ścianę wink.gif

Napisano
  • Autor

> IMO gra nie warta świeczki na jeden sezon. Więcej wydasz na izolację, niż skorzystasz na

> ogrzewaniu. Co najwyżej na modłę rosyjską przeflancuj dywany z podłogi na ścianę

Stówkę wydam na styropian a moze bedzie przyjemniej ,-)

Nie mam dywanów zlosnik.gif