Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głosna pompa wody (kolejna)

Featured Replies

Napisano

Ponad miesiąc temu miałem wymieniany kompletny rozrząd w Ibizie V 1,4 16V. W zestawie była pompa firmy Metelli. Która po tygodniu zaczeła gwizdać. Oddalem na reklamację. Nie chciałem teraz ryzykować i wziąłem oryginalna VW z ASO. Teraz nic nie gwiżdze ale po rozgrzaniu silnika słychać jej głośna pracę. Jak by chrobotanie. Na zimno jest cisza, dzwiek ten występuje tylko na wolnych obrotach. Wystarczy minimalnie je podnieśc i jest OK. Dodam , że na Metelli też był ten dzwięk plus gwizdanie. Natomiast na tej z pierwszego montażu było cicho mimo przebiegu 80tyś. Czy jest mozliwość, że to nie wina pompy tylko złego montażu napięcia paska itp. Rolki mam INA i były sprawdzane przy drugim montażu oryginału i było ok. Daje filmik nie wiem czy ktoś to usłyszy o co mi chodzi

Napisano

Mam podobne terkotanie ale w innym aucie. Wymieniłem już pompę z Dolz na Hepu i dalej to wystepuje

Tutaj jak to wyglada na Hepu

I też nie wiem co z tym robić...

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie jest podobnie. Miałem brać też Hepu wziałem oryginał grinser006.gif

Napisano

> U mnie właśnie jest podobnie. Miałem brać też Hepu wziałem oryginał

no i obaj mamy to samo i obaj dalej nie wiemy co z tym zrobic crazy.gif

Napisano

O tyle o ile mozna diagnozowac to przez neta to bardziej mi to na jęczenie paska wygląda niż pompe wink.gif albo zbyt mocno napięty albo sam pasek ,swego czasu conti podobnie jęczały wink.gif

Napisano

Pewnie inne łożysko, wcale nie pompy. Napinacza, alternatora itp.

Napisano

> no i obaj mamy to samo i obaj dalej nie wiemy co z tym zrobic

jak dla mnie pasek jest zbyt mocno naciagniety

Napisano

> O tyle o ile mozna diagnozowac to przez neta to bardziej mi to na jęczenie paska wygląda niż pompe

> albo zbyt mocno napięty albo sam pasek ,swego czasu conti podobnie jęczały

o widzisz

mam wlasnie conti - to jeczenie ma jakies negatywne skutki?

a dźwięk wyraźnie dobiega z wnętrza obudowy rozrządu bo po zdjęciu połówki obudowy znacznie terkotanie cichnie

Napisano

> jak dla mnie pasek jest zbyt mocno naciagniety

ale dwa razy zle naciągnięty?

dodam,ze miedzy wymianami pompy byłem u innego mechanika na sprawdzenie- on tez naciagał pasek i po tym tez dźwięk występował...

Napisano
  • Autor

To pojawilo sie zaraz po wymianie rozrządu. Wiec wykluczam inne lozyska np alternatora. Ja mam pasek Gates

Napisano

> o widzisz

> mam wlasnie conti - to jeczenie ma jakies negatywne skutki?

jakos nigdy nic sie z tym specjalnie nie działo chyba ze klientowi strasznie przeszkadza jęczenie zlosnik.gif

> a dźwięk wyraźnie dobiega z wnętrza obudowy rozrządu bo po zdjęciu połówki obudowy znacznie

> terkotanie cichnie

ja bym troche go poluzował i posłuchał wink.gif warto tez zdjąc oslony i obsłuchać stetoskopem waytogo.gif

Napisano

> o widzisz

> mam wlasnie conti - to jeczenie ma jakies negatywne skutki?

> a dźwięk wyraźnie dobiega z wnętrza obudowy rozrządu bo po zdjęciu połówki obudowy znacznie

> terkotanie cichnie

to może o obudowę się temat rozbija? Mi w ASO ułamali mocowanie i "zamaskowali" przewodem od wspomagania. Po wymianie na nową durne odgłosy od rozrządu się skończyły. Nowy pasek przez pierwsze kilometry też potrafi ciut inaczej "hałasować" niż poprzedni wink.gif

Napisano

> to może o obudowę się temat rozbija? Mi w ASO ułamali mocowanie i "zamaskowali" przewodem od

> wspomagania. Po wymianie na nową durne odgłosy od rozrządu się skończyły. Nowy pasek przez

> pierwsze kilometry też potrafi ciut inaczej "hałasować" niż poprzedni

Też mam podejrzenia do co obudowy, bo ewidentnie ona przenosi całe terkotanie - otworzenie pudła rezonansowego jakim jest obudowa wycisza dźwięk

Ale to będę musiał sam kiedyś na spokojnie obejrzeć...

A nowy pasek ma już jakieś 3000 km wiec już powinien dotrzeć się

Napisano

> Też mam podejrzenia do co obudowy, bo ewidentnie ona przenosi całe terkotanie - otworzenie pudła

> rezonansowego jakim jest obudowa wycisza dźwięk

> Ale to będę musiał sam kiedyś na spokojnie obejrzeć...

> A nowy pasek ma już jakieś 3000 km wiec już powinien dotrzeć się

Bosch był głosniejszy od Gates od samego początku aż do wymiany- to takie moje spostrzeżenia wink.gif

Napisano

Tak jak poprzednicy zauważyli, obejrzyj na spokojnie obudowę rozrządu - jak jest zamontowana. Czasami źle spasują części, czegoś nie dokręcą, krzywo złożą itp. Miałem podobną sytuację ( inne auto) i po demontażu obudowy było widać jak pasek ją wyżłobił palacz.gif