Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot ze żużyciem wody w mieszkaniu :/ - i dużo i mało...

Featured Replies

Napisano

A dokładniej...

Zimnej wyszło mi 120 m3 zużycia...

A ciepła zaczęła się cofać...

Co z tym fantem?

W następny poniedziałek przyjdzie firma od wodomierzy...

Ale gdzie szukać problemu?

mieszkanie kawalerka, 2 osoby pralka lodówka kuchnia łazienka i zmywarka...

Nic więcej...

Napisano

Zimna woda najczęściej ma trochę wyższe ciśnienie, więc jeśli połączysz rury z ciepłą i zimną, to efekt będzie dokładnie taki, jak u Ciebie. Postaraj się znaleźć wszystkie potencjalne połączenia zimnej wody z ciepłą - tylko krany umywalkowe? Jak różnica ciśnień w instalacji będzie bardzo duża, to jak odkręcisz jednocześnie zimną i ciepłą wodę, to z kranu będzie lała się sama zimna, a część zimnej wody zacznie wpływać do instalacji ciepłej wody.

Może zamontuj sobie zawór zwrotny na ciepłej wodzie, wtedy najprawdopodobniej zlikwidujesz ten problem, no chyba, że instalacja ma jakieś dodatkowe połączenia, które jakimś zaworem przypadkowo otwarłeś.

Napisano
  • Autor

> Zimna woda najczęściej ma trochę wyższe ciśnienie, więc jeśli połączysz rury z ciepłą i zimną, to

> efekt będzie dokładnie taki, jak u Ciebie. Postaraj się znaleźć wszystkie potencjalne

> połączenia zimnej wody z ciepłą - tylko krany umywalkowe? Jak różnica ciśnień w instalacji

> będzie bardzo duża, to jak odkręcisz jednocześnie zimną i ciepłą wodę, to z kranu będzie lała

> się sama zimna, a część zimnej wody zacznie wpływać do instalacji ciepłej wody.

> Może zamontuj sobie zawór zwrotny na ciepłej wodzie, wtedy najprawdopodobniej zlikwidujesz ten

> problem, no chyba, że instalacja ma jakieś dodatkowe połączenia, które jakimś zaworem

> przypadkowo otwarłeś.

Ok, zakładam więc, że mogę mieć problem z kranami...

A co z dużym zużyciem zimnej wody?

Napisano

> A co z dużym zużyciem zimnej wody?

Poszła "pod prąd" w rurę z zimną wodą?

Nie miałeś przerwy w dostawie ciepłej wody? Może wtedy przelało się tyle z zimnej do ciepłej.

Napisano

> Nie miałeś przerwy w dostawie ciepłej wody? Może wtedy przelało się tyle z zimnej do ciepłej.

Wow, na to bym nigdy nie wpadl.

A swoja droga mam pytanie ciekawe, choc moze oczywiste dla innych. Jak zakrecona jest woda przez jakis czas, a instalacja wewnatrz z alu-pexa i doprowadzenie do magistrali z PE, to skad ruda po odkreceniu, a nawet prawie czarny mul w miejscu, gdzie nie byla odkrecana od roku?

Napisano

> A swoja droga mam pytanie ciekawe, choc moze oczywiste dla innych. Jak zakrecona jest woda przez

> jakis czas, a instalacja wewnatrz z alu-pexa i doprowadzenie do magistrali z PE, to skad ruda

> po odkreceniu, a nawet prawie czarny mul w miejscu, gdzie nie byla odkrecana od roku?

Z grzejników.

Napisano

Brak zaworów zwrotnych w instalacji na wejściu do lokalu to zbrodnia...

Krawiec

Napisano

> Z grzejników.

jak z grzejnikow, skoro to inny obwod?

Napisano

> Brak zaworów zwrotnych w instalacji na wejściu do lokalu to zbrodnia...

> Krawiec

mam zawor zwrotny, ale co to ma do rzeczy?

Napisano

> mam zawor zwrotny, ale co to ma do rzeczy?

To że taki numer jak u kolegi przy prawidłowo zainstalowanych zaworach nie ma prawa zaistnieć.

Krawiec

Napisano

> To że taki numer jak u kolegi przy prawidłowo zainstalowanych zaworach nie ma prawa zaistnieć.

> Krawiec

aa myslalem, ze u mnie, bo juz mialem wysmiac - wszak do budynku trafia tylko zimna woda grinser006.gif

Napisano

> aa myslalem, ze u mnie, bo juz mialem wysmiac - wszak do budynku trafia tylko zimna woda

Ale ten problem nadal potrafi zaistnieć w domu, tylko pod inną postacią - np gdy naprawiasz rury ciepłej wody, a zostawisz kran z możliwością użycia zimnej wody. Jak ktoś uruchomi kran w pozycji np. pół na pół zimnej wody z ciepłą, to zacznie ona płynąć w przeciwną stronę rurami ciepłej wody i może zrobić potop w miejscu, które się naprawia zlosnik.gif

Napisano

> Zimna woda najczęściej ma trochę wyższe ciśnienie, więc jeśli połączysz rury z ciepłą i zimną, to

> efekt będzie dokładnie taki, jak u Ciebie. Postaraj się znaleźć wszystkie potencjalne

> połączenia zimnej wody z ciepłą - tylko krany umywalkowe? Jak różnica ciśnień w instalacji

> będzie bardzo duża, to jak odkręcisz jednocześnie zimną i ciepłą wodę, to z kranu będzie lała

> się sama zimna, a część zimnej wody zacznie wpływać do instalacji ciepłej wody.

> Może zamontuj sobie zawór zwrotny na ciepłej wodzie, wtedy najprawdopodobniej zlikwidujesz ten

> problem, no chyba, że instalacja ma jakieś dodatkowe połączenia, które jakimś zaworem

> przypadkowo otwarłeś.

A liczniki nie mają blokady (w sensie że nie mogą się cofać)?

Napisano

> A dokładniej...

> Zimnej wyszło mi 120 m3 zużycia...

> A ciepła zaczęła się cofać...

> Co z tym fantem?

> W następny poniedziałek przyjdzie firma od wodomierzy...

> Ale gdzie szukać problemu?

> mieszkanie kawalerka, 2 osoby pralka lodówka kuchnia łazienka i zmywarka...

> Nic więcej...

Mi tak się robiło, jak sobie zrobiłem pod prysznicem zaworek na wężu od słuchawki.

Bardzo dobry patent na obniżanie rachunku za ciepłą wodę (zimna jest tańsza).

Niestety licznik w tył kręci się wolniej frown.gif

Napisano
  • Autor

Wróciłem do domu i sprawdziłem:

1) pod licznikiem jest zawór zwrotny!

2) mam dodatkowe zawory do wszystkiego prócz baterii wannowej.

3) licznik cwu kręci non stop- nie wiem w którą, ale kręci się. - ciężki dostęp od zimnej nie widzę na gołe oko...

4) jak zakręcę ciepłą wodę, wszystko staje.

5) zakręcałem po kolei wszystko i licznik nie przestawał kręcić, jedynie nie mam możliwości sprawdzenia wanny.

I teraz :/

120 m3 to jakieś 1000 zł!!!

Kogo brać za uszy?

Producenta kranu?

Spółdzielnię?

Nie widzi mi się płacić za ...

właściwie sam nie wiem czy gówniany zawór czy wadliwy kran...

Napisano

> właściwie sam nie wiem czy gówniany zawór czy wadliwy kran...

A nie zostały ci po montażu któregoś kranu takie małe , niepotrzebne elementy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A nie zostały ci po montażu któregoś kranu takie małe , niepotrzebne elementy

Jakby ta woda to byo 100 czy 200 zł to może bym nie panikował,

ale przy 1000 zł to już mi nie do śmiechu......

Zwłaszcza, że ... producent ma argument, że był zawór i nie zadziałał...

Napisano

> Jakby ta woda to byo 100 czy 200 zł to może bym nie panikował,

> ale przy 1000 zł to już mi nie do śmiechu......

> Zwłaszcza, że ... producent ma argument, że był zawór i nie zadziałał...

Jaką masz baterię?

Napisano

> kfa jutro dzownie na serwis... mam fakture ale chyba bez k gw.

kfa jutro - nie znam takiego modelu.

Napisano

> Sorki już precyzuję:

> tutaj mój obsydian.

Taka bateria nie da rady popuszczać wody pomiędzy ciepłą i zimną.

Tylko termostatyczne to mogą.

Napisano
  • Autor

> Taka bateria nie da rady popuszczać wody pomiędzy ciepłą i zimną.

> Tylko termostatyczne to mogą.

No to ki chu....steczka?

Mi mówiono, że baterie z mieszaczem mogą przepuszczać...

Potwierdził to nawet serwisant kfa...

Napisano

> No to ki chu....steczka?

> Mi mówiono, że baterie z mieszaczem mogą przepuszczać...

> Potwierdził to nawet serwisant kfa...

Musiałby byc odlew źle wykonany. Inaczej by też ciekła na zewnątrz.

Napisano

> Musiałby byc odlew źle wykonany. Inaczej by też ciekła na zewnątrz.

może cieknąć wewnętrznie wink.gif

Napisano

> Wróciłem do domu i sprawdziłem:

> 1) pod licznikiem jest zawór zwrotny!

> 2) mam dodatkowe zawory do wszystkiego prócz baterii wannowej.

> 3) licznik cwu kręci non stop- nie wiem w którą, ale kręci się. - ciężki dostęp od zimnej nie widzę

> na gołe oko...

> 4) jak zakręcę ciepłą wodę, wszystko staje.

> 5) zakręcałem po kolei wszystko i licznik nie przestawał kręcić, jedynie nie mam możliwości

> sprawdzenia wanny.

> I teraz :/

> 120 m3 to jakieś 1000 zł!!!

> Kogo brać za uszy?

> Producenta kranu?

> Spółdzielnię?

> Nie widzi mi się płacić za ...

> właściwie sam nie wiem czy gówniany zawór czy wadliwy kran...

sprawdziłeś, że zawór jest na instalacji czy sprawdziłeś, że działa ? Bo to, że jest na instalacji nie oznacza, że działa.

Masz taki ?

zawor_zwrotny.jpg

czy taki ?

fila_zaworea.jpg

w sumie bez znaczenia bo jeden i drugi to średnio dobre rozwiązanie sick.gif

Napisano

> Ale ten problem nadal potrafi zaistnieć w domu, tylko pod inną postacią - np gdy naprawiasz rury

> ciepłej wody, a zostawisz kran z możliwością użycia zimnej wody. Jak ktoś uruchomi kran w

> pozycji np. pół na pół zimnej wody z ciepłą, to zacznie ona płynąć w przeciwną stronę rurami

> ciepłej wody i może zrobić potop w miejscu, które się naprawia

nie no to odcinam cala kondygnacje na rozdzielaczu, ktory jednakze, nie wiedziec czemu, jakby minimalnie przepuszcza - kapie sobie - musze odciac w piwnicy calosc.

Napisano

> Taka bateria nie da rady popuszczać wody pomiędzy ciepłą i zimną.

To co się dzieje, jak nie ma ciepłej (w rurach CWU chula wiatr) i odkręcę wodę tak, jakbym chciał mieć zmieszaną ciepłą z zimną? Leje się zimna. Ale tylko tam, gdzie powinna czy śmiga też do rur z ciepłą?

Napisano

> A dokładniej...

> Zimnej wyszło mi 120 m3 zużycia...

Nie podałeś jednej, jakże istotnej, informacji: to zużycie to jest za m-c, pół roku, rok ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nie podałeś jednej, jakże istotnej, informacji: to zużycie to jest za m-c, pół roku, rok ?

Nie śmiejcie się, ale z tego wszystkiego nie wiem.

Albo 3 albo 6 mcy...

Wiem, ze wcześniej miałem koło 30 m3?

Napisano

> taki mam

To odkręć ten korek po skosie i sprawdź czy działa. Na 99,9% nie i dlatego ci wiała woda w drugą stronę. Przepływy wsteczne sa wbrew pozorom bardzo częste tylko ludzie o tym nie wiedzą

Napisano

> Nie śmiejcie się, ale z tego wszystkiego nie wiem.

> Albo 3 albo 6 mcy...

> Wiem, ze wcześniej miałem koło 30 m3?

Ale gdziekolwiek byś nie mieszkał, napewno jest jakiś zbiorczy główniejszy licznik. Jakbyś zareklamował wskazanie, to chyba możnaby sprawdzić ile weszło głównym licznikiem, a ile wyszło licznikami odbiorców? Pomijam kradziejów wody, bo w tym przypadku za nich też byś zapłacił.

Napisano

> przypadkowo otwarłeś.

Bardzo ciekawa teoria.

A w szkole głuptaki uczą,że ciecze są nieściśliwe.

To gdzie ta zimna woda w instalacji ciepłej się zmieści?

Napisano

> Bardzo ciekawa teoria.

> A w szkole głuptaki uczą,że ciecze są nieściśliwe.

> To gdzie ta zimna woda w instalacji ciepłej się zmieści?

Zastanów się, jak może wyglądać instalacja w budynku wielorodzinnym, gdy nie ma w każdym mieszkaniu zaworów zwrotnych. Zimna woda, która popłynie w przeciwnym kierunku instalacją ciepłej wody może popłynąć do któregoś z sąsiadów jak odkręci kran, albo rozpływać się do wszystkich po trochę. Jak ilość cofającej się wody będzie niewielka, to nikt nie zauważy problemu, a przy skali zużycia wody w całym budynku mogą i tak popłynąć znaczne ilości.

Napisano

> Bardzo ciekawa teoria.

> A w szkole głuptaki uczą,że ciecze są nieściśliwe.

> To gdzie ta zimna woda w instalacji ciepłej się zmieści?

Po prostu woda wybiera mniejszy opór i zamiast popłynąć przez wymienniki w piwnicy popłynie przez mieszkanie kolegi.

Efekt jest taki, że koledze kręcą się liczniki a sąsiedzi mają zamiast ciepłej wody - mieszankę.

Napisano

> Po prostu woda wybiera mniejszy opór i zamiast popłynąć przez wymienniki w piwnicy popłynie przez

> mieszkanie kolegi.

> Efekt jest taki, że koledze kręcą się liczniki a sąsiedzi mają zamiast ciepłej wody - mieszankę.

Przy cofającej się zimnej wodzie kolega ,którego dotyczy temat nie miałby w kranach ciepłej wody./podobno wodomierz ciepłej wody się" odkręca"/.O braku ciepłej wody kolega nic nie pisał. Idźmy dalej tym tropem.Sąsiadka myjąca odwłok korzystając z wody pompowała by swoją zimną wodę do ciepłej kolegi i jego wodomierz by to mierzył./przy odkręconej ciepłej wodzie/

Zgodnie z tą teorią problem dotyczł by wszystkich mieszkańców np.bloków mieszkalnych.

Teoretyzuj dalej.

Napisano

> Przy cofającej się zimnej wodzie kolega ,którego dotyczy temat nie miałby w kranach ciepłej

> wody./podobno wodomierz ciepłej wody się" odkręca"/.O braku ciepłej wody kolega nic nie pisał.

> Idźmy dalej tym tropem.Sąsiadka myjąca odwłok korzystając z wody pompowała by swoją zimną wodę

> do ciepłej kolegi i jego wodomierz by to mierzył./przy odkręconej ciepłej wodzie/

> Zgodnie z tą teorią problem dotyczł by wszystkich mieszkańców np.bloków mieszkalnych.

> Teoretyzuj dalej.

Nie muszę teoretyzować, tylko miałem taką sytuację u siebie.

Licznik ciepłej wody kręcił się do przodu, a ciepłej do tyłu.

I masz rację - szybko to odkryłem, bo zimna woda leciała jak nawet na chwilę zakręciło się kran.

Przy otwartym kranie woda leciała normalnie.

Jeśli mieszkasz w bloku i masz liczniki, to możesz sobie samemu to zjawisko spowodować. Po prostu odkręć prysznic i zablokuj wypływ z jego węża.

Gwarantuję ci, że zaobserwujesz wpływ zimnej wody do rur z ciepłą.

Niedawno podobną sytuację miałem też w domu jednorodzinnym. Mam przyłącze do ogródla z zimną i ciepłą wodą na zaworach kulkowych. Jak odkręcę oba zawory, to w innych kranach zamiast ciepłej wody leci zimna, bo ma łatwiej przepłynąć przez zawory, niż zbiornik CWU.

Nadal uważasz, że teoretyzuję?

Napisano

> Licznik ciepłej wody kręcił się do przodu, a ciepłej do tyłu.

Jak to możliwe? niewiem.gifgrinser006.gif

> I masz rację - szybko to odkryłem, bo zimna woda leciała jak nawet na chwilę zakręciło się kran.

A tego to już nie rozumiem zupełnie... spineyes.gif jak zakręcę kran, to nic nie leci. Ale może ma to związek z waszymi rurkami CWU, czego u mnie nie ma hmm.gif

Napisano

> Jak to możliwe?

pomyłka.

Zimnej do przodu, ciepłej do tyłu.

> A tego to już nie rozumiem zupełnie... jak zakręcę kran, to nic nie leci. Ale może ma to związek

> z waszymi rurkami CWU, czego u mnie nie ma

Przepływ pomiędzy rurami masz w kranie lub okolicy.

Jeśli kran jest odkręcony, to woda ma najmniejszy opór, aby wypłynąć z kranu na zewnątrz. Wtedy wszystko działa normalnie, oba liczniki kręcą się normalnie.

Teraz zamykasz wypływ wody (np w słuchawce prysznica), ale cały czas zawory w kranie są otwarte i jest połączenie pomiędzy ciepłą wodą a zimną.

Jeśli w całym układzie są zakręcone krany, to nic się nie dzieje - ciśnienie jest statyczne. Ale jak jakis inny kran się odkręci, to woda wybierze drogę o najmniejszym oporze i zwykle po prostu zimna woda poleci do rury z ciepłą wodą.

I teraz jak odblokujesz wypływ wody, to zamiast przyjemnego ciepełka poleci z obu rur lodowata woda, bo przecież właśnie rura ciepłej wody napełniła się zimną.

Napisano

> Przepływ pomiędzy rurami masz w kranie lub okolicy.

> (...)

> zamiast przyjemnego ciepełka poleci z obu rur lodowata

> woda, bo przecież właśnie rura ciepłej wody napełniła się zimną.

Teraz wszystko jasne waytogo.gif

Napisano

> Nie muszę teoretyzować, tylko miałem taką sytuację u siebie.

> Licznik ciepłej wody kręcił się do przodu, a ciepłej do tyłu.

> I masz rację - szybko to odkryłem, bo zimna woda leciała jak nawet na chwilę zakręciło się kran.

> Przy otwartym kranie woda leciała normalnie.

> Jeśli mieszkasz w bloku i masz liczniki, to możesz sobie samemu to zjawisko spowodować. Po prostu

> odkręć prysznic i zablokuj wypływ z jego węża.

> Gwarantuję ci, że zaobserwujesz wpływ zimnej wody do rur z ciepłą.

Szanowny Kolego ja cały czas piszę o o bateri z otwartym przepływem z.w.i c.w.Nigdzie nie piszę o spinkach./z.w,c.w/. Przykład z prysznicem ma się nijak do moich wypowiedzi.

> Niedawno podobną sytuację miałem też w domu jednorodzinnym. Mam przyłącze do ogródla z zimną i

> ciepłą wodą na zaworach kulkowych. Jak odkręcę oba zawory, to w innych kranach zamiast ciepłej wody leci zimna,

Sprawdź zawór kulowy c.w. może się ukręcił i zablokował w położeniu "zamknięty"./chińskie tak mają/.

> bo ma łatwiej przepłynąć przez zawory, niż zbiornik CWU.

Nic bardziej mylnego.

Łatwiej wodzie płynąć przez zbiornik niż przez cienkie kręte rury i zawory./kłania się "teoria przepływu cieczy i gazów".

> Nadal uważasz, że teoretyzuję?

Na to pytanie odpowiedz sobie sam.

Na zdane pytanie twórcy tego tematu już dawno padła odpowiedź.

Napisano

> Szanowny Kolego ja cały czas piszę o o bateri z otwartym przepływem z.w.i c.w.Nigdzie nie piszę o

> spinkach./z.w,c.w/. Przykład z prysznicem ma się nijak do moich wypowiedzi.

> Sprawdź zawór kulowy c.w. może się ukręcił i zablokował w położeniu "zamknięty"./chińskie tak

> mają/.

> Nic bardziej mylnego.

> Łatwiej wodzie płynąć przez zbiornik niż przez cienkie kręte rury i zawory./kłania się "teoria

> przepływu cieczy i gazów".

> Na to pytanie odpowiedz sobie sam.

> Na zdane pytanie twórcy tego tematu już dawno padła odpowiedź.

Do bani te twoje teorie, bo ja opisuję przypadki, które mi się przydarzyły. I nic nie było popsute ani zablokowane.

Napisano
  • Autor

> Szanowny Kolego ja cały czas piszę o o bateri z otwartym przepływem z.w.i c.w.Nigdzie nie piszę o

> spinkach./z.w,c.w/. Przykład z prysznicem ma się nijak do moich wypowiedzi.

> Sprawdź zawór kulowy c.w. może się ukręcił i zablokował w położeniu "zamknięty"./chińskie tak

> mają/.

> Nic bardziej mylnego.

> Łatwiej wodzie płynąć przez zbiornik niż przez cienkie kręte rury i zawory./kłania się "teoria

> przepływu cieczy i gazów".

> Na to pytanie odpowiedz sobie sam.

> Na zdane pytanie twórcy tego tematu już dawno padła odpowiedź.

Jakie pytanie? Jaka odpowiedź? smile.gif

Dodam, że jednak nie mam zwrotnego tylko filtr siatkowa, to raz. Dwa zepsuty jest kran wannowy. Po zamknięciu cw, wszędzie można puścić zimna przez odkręcenie ciepłej w krainie. W tym czasie kran wannowy syczy.

Napisano
  • Autor

Jakby kogoś interere to dziś w połowie kończy się moja historia wodnego zużycia.

Jak to mówią jak ktoś ma pecha to palec w dupie złamie, ja miałem pecha i jedyna karta gwarancyjna jaka mi zaginęła przy wporwadzaniu/remoncie to właśnie ta od baterii wannowej.

Dzięki czemu KFA mogło z usmiechem powiedzieć mi w miłych słowach, coś co zrozumiałem jako "wal się"

W pierwszej chwili postanowiliśmy, że zmienimy urządzenia kompletem na krany innej firmy i z oddzielnymi mieszaczami.

Ale jak emocje lekko opadły dziś skoczyłem do zaprzyjaźnionego sklepu, wziąłem części zamienne i po 5 minutach - wymiana mieszacza, przystapiłem do testów...

W tym momencie "witki mi opadły" bo wymiana elementu NIC NIE DAŁA!

Szybki powrót do sklepu wziąłem zaślepki i nowy kran - taki sam.

Montaż zaślepek - wszystko w najlepszym porządku!

Montaż nowego kranu - wszystko działa!

Szczerze mówiąc, naprawdę ciekawi mnie co do cholery stało się z tym kranem...

Najbardziej rozwaliło mnie jak zobaczyłem jak wygląda zaworek zwrotny, który można wsadzić w śrubunek wodomierza!

To naprawdę małe urządzenie warte durne 10 zł, a będę się musiał bujać ze spółdzielnią prze brak tegoż ustrojstwa...

Napisano

> Jakby kogoś interere to dziś w połowie kończy się moja historia wodnego zużycia.

> Jak to mówią jak ktoś ma pecha to palec w dupie złamie, ja miałem pecha i jedyna karta gwarancyjna

> jaka mi zaginęła przy wporwadzaniu/remoncie to właśnie ta od baterii wannowej.

> Dzięki czemu KFA mogło z usmiechem powiedzieć mi w miłych słowach, coś co zrozumiałem jako "wal

> się"

> W pierwszej chwili postanowiliśmy, że zmienimy urządzenia kompletem na krany innej firmy i z

> oddzielnymi mieszaczami.

> Ale jak emocje lekko opadły dziś skoczyłem do zaprzyjaźnionego sklepu, wziąłem części zamienne i po

> 5 minutach - wymiana mieszacza, przystapiłem do testów...

> W tym momencie "witki mi opadły" bo wymiana elementu NIC NIE DAŁA!

> Szybki powrót do sklepu wziąłem zaślepki i nowy kran - taki sam.

> Montaż zaślepek - wszystko w najlepszym porządku!

> Montaż nowego kranu - wszystko działa!

> Szczerze mówiąc, naprawdę ciekawi mnie co do cholery stało się z tym kranem...

> Najbardziej rozwaliło mnie jak zobaczyłem jak wygląda zaworek zwrotny, który można wsadzić w

> śrubunek wodomierza!

> To naprawdę małe urządzenie warte durne 10 zł, a będę się musiał bujać ze spółdzielnią prze brak

> tegoż ustrojstwa...

Obejrzyj tą baterię i zobacz, czy miejsce na mieszacz jest idealnie gładkie i nie ma wżerów.

Może być też niedolewka mosiądzu pomiędzy otworami zasilania.

Napisano

> Jak to mówią jak ktoś ma pecha to palec w dupie złamie, ja miałem pecha i jedyna karta gwarancyjna

> jaka mi zaginęła przy wporwadzaniu/remoncie to właśnie ta od baterii wannowej.

> Dzięki czemu KFA mogło z usmiechem powiedzieć mi w miłych słowach, coś co zrozumiałem jako "wal

> się"

Idziesz do marketu budowlanego, kupujesz identyczną baterię i za miesiąc reklamujesz.

Jako sposób reklamacji bierzesz zwrot kasy i masz nową baterię za free.

Nieuczciwość żadna, bo i tak to obciąży producenta.

Napisano

Po krótce:

1. Wystąpiło u Ciebie tzw. przebicie przez baterię mieszakową (przy termostatycznych tez ten problem pojawia się). Spowodowane jest to spora różnica pomiędzy ciśnieniem wody zimnej a ciepłej. Przy tej ilości wody zimnej która zużyłeś - nie widziałeś jej na oczy co prawda - ale wodomierz główny i twój w lokalu wykazał ja i tego Twoja spółdzielnia nie podaruje, powinno być słychać "szum wody przepływającej przez baterię".

2. Wodomierz c.w. kręcił się wstecz na skutek przepływu zwrotnego przez niego, ale nie w stosunku 1 do 1 co do wodomierza z.w. Na c.w. masz przepływ nieustalony z racji poboru wody ciepłej przez innych lokatorów z pionu c.w. Tutaj nie maja podstaw do naliczenia opłaty za c.w. zwłaszcza jak pokazały ci się od lewej strony same 9.

3. Ne wiem na którym piętrze mieszkasz i w jakim budynku (średniowysoki, wysoki) ale może to jeszcze potęgować zasilanie np. z lokalnej hydroforni na 2 strefie budynku.

4. Czy wodomierze masz dość nowe? to znaczy na przykład w klasie mid R160. Bo starocie w klasie H-B i V-A nie rejestrowały z reguły takich historii...

5. Generalnie naprawa głowicy baterii mieszakowej niezwykle rzadko rozwiązuje temat przebicia, a i nowe baterie nawet kludi srudi i inne po 1000zł bywają uwalone od nowości i dopiero któraś z rzędu jest ok.

Z ciekawości w jakiej spółdzielni mieszkasz?

Napisano
  • Autor

> Po krótce:

> 1. Wystąpiło u Ciebie tzw. przebicie przez baterię mieszakową (przy termostatycznych tez ten

> problem pojawia się). Spowodowane jest to spora różnica pomiędzy ciśnieniem wody zimnej a

> ciepłej. Przy tej ilości wody zimnej która zużyłeś - nie widziałeś jej na oczy co prawda - ale

> wodomierz główny i twój w lokalu wykazał ja i tego Twoja spółdzielnia nie podaruje, powinno

> być słychać "szum wody przepływającej przez baterię".

Nie interesuje mnie to. I będę walczył o swoje do końca [nie twierdzę, że na bank wygram] ponieważ:

1) jak wspomniałem zawór zwrotny kosztuje grosze i nie wymaga cudów przy montażu. Mogli go zamontować na wodomierzach.

2) wodę zużyli wszyscy mieszkańcy bloku

3) nie muszę się znać na wszystkim

4) szum wody było słychać, dopiero jak zakręciłem główny zawór ciepłej i przebijało zimną na inne baterie...

[Przy odkręcaniu "ciepłej" w tychże bateriach]

> 2. Wodomierz c.w. kręcił się wstecz na skutek przepływu zwrotnego przez niego, ale nie w stosunku 1

> do 1 co do wodomierza z.w. Na c.w. masz przepływ nieustalony z racji poboru wody ciepłej przez

> innych lokatorów z pionu c.w. Tutaj nie maja podstaw do naliczenia opłaty za c.w. zwłaszcza

> jak pokazały ci się od lewej strony same 9.

A to nie jest tak, że wodomierz cw nabił mi tyle wody wstecz ile uciekło zimnej?

Inaczej Zużycie ZW = zużycie rzeczywiste plus to co uciekło do CW

> 3. Ne wiem na którym piętrze mieszkasz i w jakim budynku (średniowysoki, wysoki) ale może to

> jeszcze potęgować zasilanie np. z lokalnej hydroforni na 2 strefie budynku.

8p/wieżowiec 11p

> 4. Czy wodomierze masz dość nowe? to znaczy na przykład w klasie mid R160. Bo starocie w klasie H-B

> i V-A nie rejestrowały z reguły takich historii...

Nowe wodomierze, mają chyba rok. Super hiper anty magnesowe itp itd klasy nie znam.

> 5. Generalnie naprawa głowicy baterii mieszakowej niezwykle rzadko rozwiązuje temat przebicia, a i

> nowe baterie nawet kludi srudi i inne po 1000zł bywają uwalone od nowości i dopiero któraś z

> rzędu jest ok.

Aha czyli wszystko jasne.

> Z ciekawości w jakiej spółdzielni mieszkasz?

Młodych.

Napisano

> Nie interesuje mnie to. I będę walczył o swoje do końca [nie twierdzę, że na bank wygram] ponieważ:

> 1) jak wspomniałem zawór zwrotny kosztuje grosze i nie wymaga cudów przy montażu. Mogli go

> zamontować na wodomierzach.

> 2) wodę zużyli wszyscy mieszkańcy bloku

> 3) nie muszę się znać na wszystkim

> 4) szum wody było słychać, dopiero jak zakręciłem główny zawór ciepłej i przebijało zimną na inne

> baterie...

> [Przy odkręcaniu "ciepłej" w tychże bateriach]

> A to nie jest tak, że wodomierz cw nabił mi tyle wody wstecz ile uciekło zimnej?

> Inaczej Zużycie ZW = zużycie rzeczywiste plus to co uciekło do CW

> 8p/wieżowiec 11p

> Nowe wodomierze, mają chyba rok. Super hiper anty magnesowe itp itd klasy nie znam.

> Aha czyli wszystko jasne.

> Młodych.

Gdyby zrobili dokładny remanent wodomierzy, to można zgrubnie policzyć ile wody przeszło przez twoje mieszkanie.

Ale musieli by spisać liczniki w miarę jednocześnie oraz mieć liczniki zbiorcze.

Dwa - licznik CW się cofnął mniej, niż nabił ci zimnej dodatkowo, ale NA PEWNO tyle o ile się cofnął powinni ci odjąć od zużycia zimnej.

BTW - o ile zimnej nabił więcej i o ile się cofnął ciepłej?