Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa dmuchawa

Featured Replies

Napisano

Witam.Mianowicie jak w temacie nie działa mi dmuchawa na żadnym z możliwych prędkościach.Bezpieczniki sprawdzone.Gdzie szukać przyczyny?

Napisano

> Witam.Mianowicie jak w temacie nie działa mi dmuchawa na żadnym z możliwych

> prędkościach.Bezpieczniki sprawdzone.Gdzie szukać przyczyny?

Jaka dmuchawa?

Nawiew?

reczny czy climatronic?

Napisano
  • Autor

> Jaka dmuchawa?

> Nawiew?

> reczny czy climatronic?

całkowicie stoi nawiew i na manualu i automacie.

Napisano

> całkowicie stoi nawiew i na manualu i automacie.

Pewnie zawiesił się silnik dmuchawy. Zardzewiał od spodu. Popiskiwał wcześniej?

Trzeba pokręcić silnikiem ręcznie i zobaczyć czy zaskoczy. Jeśli zaskoczy psiknąć WD-40. Po wyjęciu układu sterującego, który jest przykręcony na spodzie dmuchawy, jest duży otwór przez który można psiknąć i ruszyć silnikiem.

Napisano

> Witam.Mianowicie jak w temacie nie działa mi dmuchawa na żadnym z możliwych

> prędkościach.Bezpieczniki sprawdzone.Gdzie szukać przyczyny?

Wyjmij filtr przeciwpyłkowy i będziesz miał dostęp do dmuchawy. Rusz silnikiem - powinno to załatwić sprawę.

Napisano

> całkowicie stoi nawiew i na manualu i automacie.

U mnie też tak miałem, u mnie nie było styku między rezystorem a wentylatorem, odkręć go chyba tam są 2 śrubki i poruszaj.

Napisano
  • Autor

Naprawiło się same,zanim zaczołem tam grzebać smile.gif Dzięki wszystkim za info,przyda się na przyszłość 20.GIF

Napisano

> Naprawiło się same,zanim zaczołem tam grzebać Dzięki wszystkim za info,przyda się na przyszłość

Naprawiło się samo, to prawdopodobnie awaria się powtórzy jeszcze nie raz. Radzę przesmarować dolne "łożysko" i wywiercić mały otwór od spodu obudowy dmuchawy. Zbiera się tam woda i rdza, silnik ma coraz trudniejszą pracę, co powoli prowadzi do jego zgonu.

Napisano

> Naprawiło się samo, to prawdopodobnie awaria się powtórzy jeszcze nie raz. Radzę przesmarować dolne

> "łożysko" i wywiercić mały otwór od spodu obudowy dmuchawy. Zbiera się tam woda i rdza, silnik

> ma coraz trudniejszą pracę, co powoli prowadzi do jego zgonu.

otwór ba spodzie dmuchawy to leczenie objawów a nie przyczyny.

Polecam zdemontować mocowanie filtra pyłkowego i wymianę uszczelki pomiędzy nim a ścianą grodziową.

pozdr

• 1 rok później...
Napisano

Przestała mi działać dmuchawa. Bezpieczniki sprawdziłem, poruszałem też łopatkami wentylatora, tak jak wcześniej było sugerowane, ale nic się nie rusza. Czy to oznacza padnięty silniczek czy może coś innego. Generalnie wyświetlacz od climatronica działa, regulacja obrotów i temp. się wyświetla, ale nie ma nawiewu.

Ktoś z kolegów się orientuje jaki to może być koszt jeśli to silniczek.

Napisano

Przestała mi działać dmuchawa. Bezpieczniki sprawdziłem, poruszałem też łopatkami wentylatora, tak jak wcześniej było sugerowane, ale nic się nie rusza. Czy to oznacza padnięty silniczek czy może coś innego. Generalnie wyświetlacz od climatronica działa, regulacja obrotów i temp. się wyświetla, ale nie ma nawiewu.

Ktoś z kolegów się orientuje jaki to może być koszt jeśli to silniczek.

od ok 50 pln za używkę, pasują oczywiście z vectry. Z anglików tez tylko trzeba zamienić miejscami przewody w kostce, czas wymiany ok 30 - 45 minut. Do zdjęcia boczek z włącznikiem poduszki pasażera i schowek, potrzebne klucze torx raczej długie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy mam też dmuchawy piszczą/gwiżdżą i wydają inne dziwne dźwięki ?? Smarowałem już nie raz to pierońskie łożysko ale wystarcza to na 2-3 tygodnie. Czasem czuje się jakbym jechał seicento a nie krową. 

Napisano

Czy mam też dmuchawy piszczą/gwiżdżą i wydają inne dziwne dźwięki ?? Smarowałem już nie raz to pierońskie łożysko ale wystarcza to na 2-3 tygodnie. Czasem czuje się jakbym jechał seicento a nie krową. 

czasem piszczy czasem nie, u mnie w tym i w innych autach również a wystarczy włączyć 2 bieg lub rozgłośnić radio ;l

Napisano

Dziurki nawiercałeś? 

Napisano

Tak

Możesz rozwinąć temat? Ile, jakich, gdzie, na co zwrócić uwagę?

Napisano

Dwie, ale może jedna też wystarczy. Gdzieś w dolnej części obudowy wentylatora, pod łożyskiem, zwracając uwagę żeby wiertło nie weszło za głęboko, aby nie uszkodzić mechanizmów wewnątrz. Rozwiązuje to problem zbierającej się wody i korozji. Na łożysko psikasz WD-40 i zapominasz o problemach z wentylatorem....

Napisano

Silnik nawiewu padł, tak przynajmniej twierdzą w serwisie. Czy jest mozliwość naprawy tego silniczka czy szukać nowego ?

Kolega @@Artur_W_wa pisał, że pasują z vectry, może to ktoś to potwierdzić, ewentualnie dać namiar na jakiś sklep gdzie w rozsądnych pieniądzach można kupić.

Nowy silnik w ASO 620 PLN, jakaś parodia.

Napisano

Silnik nawiewu padł, tak przynajmniej twierdzą w serwisie. Czy jest mozliwość naprawy tego silniczka czy szukać nowego ?

Kolega @@Artur_W_wa pisał, że pasują z vectry, może to ktoś to potwierdzić, ewentualnie dać namiar na jakiś sklep gdzie w rozsądnych pieniądzach można kupić.

Nowy silnik w ASO 620 PLN, jakaś parodia.

Na popularnym portalu zaczynają się od 240 za dmuchawę do klimy manualnej

A nikt w twojej okolicy nie zajmuje się regeneracją???

dodatkowo masz scan pasujących modeli z wg intercars:

Zastosowanie
  • FIAT
    • CROMA (194)
  • OPEL
    • SIGNUM
    • VECTRA C GTS
    • VECTRA C
    • VECTRA C kombi
  • SAAB
    • 9-3 (YS3F)
    • 9-3 kabriolet (YS3F)
    • 9-3 kombi
    • 9-3X
Napisano

Popsikałem WD40 dolne łożysko tak jak radził @@tom111, podłączyłem - DZIAŁA ;]

Bardzo dziękuję wszystkim za odzew i dobre rady.

Napisano

@@tom111, dziurka już była. Z tego co widzę na allego, wszystkie dmuchawy praktycznie mają dziurkę :hmm:

Napisano

Ja nigdy jej nie zrobiłem, może poprzedni właściciel. Pierwszy raz przestała mi działać dmuchawa odkąd mam kromke (prawie 5 lat)

Napisano

Hehe, faktycznie dużo używek z allegro ma wywiercone dziurki  ;]